Jedete li svinjetinu?
- jeza u ledja
#1426 Re: Jedete li svinjetinu?
A de mi recite, jel kod muslimana isto kao kod jevreja zabranjeno jesti morske plodove? Racici, jastozi, skoljke, itd?
- vjesticanametli
#1427 Re: Jedete li svinjetinu?
Prestaniiiii nijeeeejeza u ledja wrote:A de mi recite, jel kod muslimana isto kao kod jevreja zabranjeno jesti morske plodove? Racici, jastozi, skoljke, itd?
- jeza u ledja
#1428 Re: Jedete li svinjetinu?
Nije to bolan.klixoris wrote:
A da za promjenu zamolite djevojke/zene da se povremeno dole plaknu ?![]()
-
KIseljak12
#1429 Re: Jedete li svinjetinu?
Bilo vec pitanje prije koju stranicu, ali ne znam je li neko odgovorio. Generalno, sunije smatraju da je dozvoljeno, dok sijje navodno izbjegavaju.jeza u ledja wrote:A de mi recite, jel kod muslimana isto kao kod jevreja zabranjeno jesti morske plodove? Racici, jastozi, skoljke, itd?
Sva cetiri sunijska mezheba se vrte oko toga da je dozvoljeno sve iz vode (vodene zivotinje) osim grabljivaca poput morskog psa, te krokodila, kornjaca, te zaba. (neka dopuni neko ako sam fulio).
-
hAZNADAR
#1430 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa nije prijatno ali izdrzi se,.. ja sam ipak Balkan boy, stara skola iz vremena radnih akcija gdje su cure mirisale na sebe i nisu se brijale.klixoris wrote:A da za promjenu zamolite djevojke/zene da se povremeno dole plaknu ?hAZNADAR wrote:Ili ustajale ribe.jeza u ledja wrote:Na sta vas podsjeca miris Camemberta ili Briea?![]()
I ako ste pogodili tacno...samo da znate da jeste povezano.![]()
To bi mi bilo vec nesto poznatije
![]()
Znas kako se kaze - krivome dlaka smeta,....
Nebitno - tema je svinjetina u ishrani i mislim da je perverzno nekoga suditi po tome.
A dozivio sam da me neki tapsu po ramenu i hvale kako sam pametan,moderan zbog toga - a neki drugi nazivaju balijskom komunjarom bez ponosa i sl.
Meni su i jedni i drugi ista ..... Ako nist, konzumiranje svinjetine je dobar nacin da covjek selektira krug prijatelja i lako odhebe sve koji te hvale ili mrze konto toga.
- kmirsad
#1431 Re: Jedete li svinjetinu?
Po tom rezonu ne bi smjeli jesti ni soma, štuku, pastrmku, koštru, bucova, mladicu... samo šaran i deverika...iako se i poneki šaran zaleti na sitnog kedera...KIseljak12 wrote:Bilo vec pitanje prije koju stranicu, ali ne znam je li neko odgovorio. Generalno, sunije smatraju da je dozvoljeno, dok sijje navodno izbjegavaju.jeza u ledja wrote:A de mi recite, jel kod muslimana isto kao kod jevreja zabranjeno jesti morske plodove? Racici, jastozi, skoljke, itd?
Sva cetiri sunijska mezheba se vrte oko toga da je dozvoljeno sve iz vode (vodene zivotinje) osim grabljivaca poput morskog psa, te krokodila, kornjaca, te zaba. (neka dopuni neko ako sam fulio).
- jeza u ledja
#1432 Re: Jedete li svinjetinu?
Da je svinjetina najzdravije meso - nije.zunazu wrote:Religija se bavi ljudskim zdravljem, kako psihičkim tako i tjelesnim. Zbog toga izbjegavanje smeća poput svinjetine savjetuju i Biblija i Kur'an i Tora.Bodkin wrote:Drzite se religije i politike svega vam
No da postoji jos pregrst jednako nezdrave, ili na drugi nacin nezdrave hrane, a da ih se religija ne dotice ili ne zna nista o njima - naravno da postoji.
Cisto sumnjam da je nejedenje svinjetine pri vrhu liste religioznosti, ali je zato najlaksi nacin da se ovjeri pripadnost.
-
Bodkin
#1433 Re: Jedete li svinjetinu?
Naravno. Zato ovakve treba samo zajebavatijeza u ledja wrote:Da je svinjetina najzdravije meso - nije.zunazu wrote:Religija se bavi ljudskim zdravljem, kako psihičkim tako i tjelesnim. Zbog toga izbjegavanje smeća poput svinjetine savjetuju i Biblija i Kur'an i Tora.Bodkin wrote:Drzite se religije i politike svega vam
No da postoji jos pregrst jednako nezdrave, ili na drugi nacin nezdrave hrane, a da ih se religija ne dotice ili ne zna nista o njima - naravno da postoji.
Cisto sumnjam da je nejedenje svinjetine pri vrhu liste religioznosti, ali je zato najlaksi nacin da se ovjeri pripadnost.
-
kakavdanakneiskustvu
#1434 Re: Jedete li svinjetinu?
ta ista vjera zabranjuje i alkohol pa mnogima to nije problem u velikim količinama konzumiratiJThomas wrote:ako je vjera vjera je, šta će vam kvazimedicinska opravdanja...
- jeza u ledja
#1435 Re: Jedete li svinjetinu?
Aha, hvala.KIseljak12 wrote:Bilo vec pitanje prije koju stranicu, ali ne znam je li neko odgovorio. Generalno, sunije smatraju da je dozvoljeno, dok sijje navodno izbjegavaju.jeza u ledja wrote:A de mi recite, jel kod muslimana isto kao kod jevreja zabranjeno jesti morske plodove? Racici, jastozi, skoljke, itd?
-
KIseljak12
#1436 Re: Jedete li svinjetinu?
kmirsad wrote:Po tom rezonu ne bi smjeli jesti ni soma, štuku, pastrmku, koštru, bucova, mladicu... samo šaran i deverika...iako se i poneki šaran zaleti na sitnog kedera...KIseljak12 wrote:Bilo vec pitanje prije koju stranicu, ali ne znam je li neko odgovorio. Generalno, sunije smatraju da je dozvoljeno, dok sijje navodno izbjegavaju.jeza u ledja wrote:A de mi recite, jel kod muslimana isto kao kod jevreja zabranjeno jesti morske plodove? Racici, jastozi, skoljke, itd?
Nije koser riba koja nema krljust i peraja.
-
kakavdanakneiskustvu
#1437 Re: Jedete li svinjetinu?
jeza u ledja wrote:Da je svinjetina najzdravije meso - nije.zunazu wrote:Religija se bavi ljudskim zdravljem, kako psihičkim tako i tjelesnim. Zbog toga izbjegavanje smeća poput svinjetine savjetuju i Biblija i Kur'an i Tora.Bodkin wrote:Drzite se religije i politike svega vam
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1438 Re: Jedete li svinjetinu?
mislim da kod velikog broja bosnjaka nejedenje svinjetine sluzi kao nacin distanciranja od vlaha(bez namjere da uvrijedim) i nacin da se lako i brzo pokazu kao dobri muslimani bez upotpunjavanja „tezih" obaveza, poput namaza i odricanja od drugih stvari kao sto su duhan, alkohol, vanbracni sex, kladionica itd
takodje sam primjetio da mnogi bosnjaci imaju izreku - grijeh izlazi na usta a ne ulazi na usta - kojim „opravdavaju"(sto je po meni sasvim legitimna zivotna filozofija, podrzavam slobodu izbora) pijenje alkohola ali takvi ne jedu svinjetinu, sto samo po sebi nije problem, ali je problem sto se zgrazaju i osudjuju one koji jedu
sto bi reko moj amidza idriz, jedi i pusti druge da jedu
takodje sam primjetio da mnogi bosnjaci imaju izreku - grijeh izlazi na usta a ne ulazi na usta - kojim „opravdavaju"(sto je po meni sasvim legitimna zivotna filozofija, podrzavam slobodu izbora) pijenje alkohola ali takvi ne jedu svinjetinu, sto samo po sebi nije problem, ali je problem sto se zgrazaju i osudjuju one koji jedu
-
kakavdanakneiskustvu
#1439 Re: Jedete li svinjetinu?
japin_mutapi wrote:mislim da kod velikog broja bosnjaka nejedenje svinjetine sluzi kao nacin distanciranja od vlaha(bez namjere da uvrijedim) i nacin da se lako i brzo pokazu kao dobri muslimani bez upotpunjavanja „tezih" obaveza, poput namaza i odricanja od drugih stvari kao sto su duhan, alkohol, vanbracni sex, kladionica itd
- jeza u ledja
#1440 Re: Jedete li svinjetinu?
Ma da, tako nekako. 
-
hAZNADAR
#1441 Re: Jedete li svinjetinu?
Puno je teze biti dobar covjek i prakticizirati vjeru kroz moral, etiku, humanost,.... a najlakse od svih vrsta mesa ne jesti jedno.jeza u ledja wrote:Da je svinjetina najzdravije meso - nije.zunazu wrote:
Religija se bavi ljudskim zdravljem, kako psihičkim tako i tjelesnim. Zbog toga izbjegavanje smeća poput svinjetine savjetuju i Biblija i Kur'an i Tora.
Kada vidim kako se ljudi ocjenjuju konto takvih rituala, zabrana, pravila,... - i drago mi je sto zivim u vremenu gdje ateiste i agnostike ne kamenuju ili spaljuju na lomaci. Daleko od moje kuce.
- Zejnep
#1442 Re: Jedete li svinjetinu?
arzuhal wrote:Svake godine neko otvori ovu temu na klixu, sehr interessant![]()
Mogli smo je pretvoriti kao onu s vicevima: Jedete li svinjetinu? 2008/2009/...2016.
OT jok ja. Ne jedem.
- triconja
#1443 Re: Jedete li svinjetinu?
99% zivota u vodi je grabljivacke prirode, mozda neke zivotinje sto jedu morsku travu nisuKIseljak12 wrote:Bilo vec pitanje prije koju stranicu, ali ne znam je li neko odgovorio. Generalno, sunije smatraju da je dozvoljeno, dok sijje navodno izbjegavaju.jeza u ledja wrote:A de mi recite, jel kod muslimana isto kao kod jevreja zabranjeno jesti morske plodove? Racici, jastozi, skoljke, itd?
- Zejnep
#1444 Re: Jedete li svinjetinu?
Mene vise zanima sto ljudima smeta ako neko ne jede svinjetinu? Ili bilo sra drugo iz bilo kog razloga?
- triconja
#1445 Re: Jedete li svinjetinu?
Hoce ljudi da su u homogenim sredinama, najsretniji si kad si svoj medju svojima, a kad neko ne postuje pravila sredine taj nije nasZejnep wrote:Mene vise zanima sto ljudima smeta ako neko ne jede svinjetinu? Ili bilo sra drugo iz bilo kog razloga?
-
hAZNADAR
#1446 Re: Jedete li svinjetinu?
Mahala nije nikad trpila drugacije.Zejnep wrote:Mene vise zanima sto ljudima smeta ako neko ne jede svinjetinu? Ili bilo sra drugo iz bilo kog razloga?
- Zejnep
#1447 Re: Jedete li svinjetinu?
Kako ono ide ona prica o hodzi i morskoj svinji? 
-
Bodkin
#1448 Re: Jedete li svinjetinu?
Nije problem sto drugi jedu. Vidis da pojedinim smeta sto bosnjaci jeduZejnep wrote:Mene vise zanima sto ljudima smeta ako neko ne jede svinjetinu? Ili bilo sra drugo iz bilo kog razloga?
- Zejnep
#1449 Re: Jedete li svinjetinu?
A vidimBodkin wrote:Nije problem sto drugi jedu. Vidis da pojedinim smeta sto bosnjaci jeduZejnep wrote:Mene vise zanima sto ljudima smeta ako neko ne jede svinjetinu? Ili bilo sra drugo iz bilo kog razloga?
- zunazu
#1450 Re: Jedete li svinjetinu?
Naravno, Cigani su za balije teška gospoda. Pod balije mislim na ove sa muslimanskim imenima koji u konkretnom slučaju prodaju i jedu krmetinu. Ono ne zna šta je, ko je, odakle je, kad je, zašto je, dokle je, niti ga zanima. To ti je balija. Obrazovanje - ništa, moral - ništa, karakter - ništa, stav - ništa, ponos - ništa. Ko govedo kad pustiš niz livadu. Eto to je balija.hAZNADAR wrote:Jel ti to ozbiljno?zunazu wrote:Lov na balijske nakaze bez ikakvog stava u životu, bez morala i identiteta. Cigani su za balije gospoda.hAZNADAR wrote:Tema neodoljivo podsjeca na Fatmirov lov.
Ljudi su nešto napisali i ostavili, a šta će za tobom ostati? Ništa. Praznina. Nula.Bodkin wrote:Aha, nema veze sto su pisane u pustinjskim vrrmenima i za pustinjske ljude
Ali ti ipak nađi njima manu, reci da su glupi, pustinja, ovo, ono... jer to je lijek tvojoj napaćenoj duši.
kakavdanakneiskustvu wrote:a ti sto kao zbog vjere ne jedu svinjetiu vjerovatno redovno piju alkohol
Alkohol, preciznije opijanje ili intoksikacija (gdje možeš uvrstiti sva sredstva koja mijenjaju stanje uma, kao npr droga) se pominje u Kur'anu kao pojava koja donosi i dobro čovjeku, ali puno više lošeg, te se kao takvo ne preporučuje.kakavdanakneiskustvu wrote:ta ista vjera zabranjuje i alkohol pa mnogima to nije problem u velikim količinama konzumirati
Svinjetina se zbog zdravstvenih i higijenskih razloga ne preporučuje ni od kršćanstva, ni od islama, ni od judaizma. Neke ortodoksne crkve zabranjuju svinjetinu.
Blablatorima koji stalno vagaju nečiju vjeru na način - eto može alkohol, a ne može svinjetina - ne razumiju suštinu, ili možda ne žele da je razumiju. Samo demagogija od jutra do mraka.
Da, to je način da od prijatelja napraviš neprijatelje jer nemaš karaktera.hAZNADAR wrote:konzumiranje svinjetine je dobar nacin da covjek selektira krug prijatelja i lako odhebe sve koji te hvale ili mrze konto toga.
Čak i životinje biraju šta će jesti. Osim svinja.
Smeta im zato što im teško pada kad neko ima neke mjere u životu, kad koristi razum koji mu je podaren, jer najlakše je biti kao životinja i srljati bez kontrole i obraza.Zejnep wrote:Mene vise zanima sto ljudima smeta ako neko ne jede svinjetinu? Ili bilo sra drugo iz bilo kog razloga?