Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Laertes

#1426 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Laertes »

escobar__ wrote:Mislim da će tu saobraćajnicu pustit u upotrebu prije nego saniraju Vranduk i Crnaju, te završe radove na Karauli i polukružni tok kod TE Tuzla. :lol:
A petlja Šićki Brod?
drug_profi

#1427 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Ja predvidjam nevjeeovatan porast nocenja u Neumu na ljeto 2021.
Poluoto Klek ce ubrzano poceti da se gradu.
Ne zajebavam se.
Dope_Man

#1428 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

To i nije nimalo nerealno. Sad je samo bitno koliko imamo sposobne ljude, a znamo da nemamo, da bar na poluotoku naprave kako treba prostorni plan i da ne dozvole divlju gradnju. Bar se od toga moze napraviti nesto pravo dobro, ako se lijepo i planski uradi
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1429 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Chmoljo »

So What! wrote:
Laertes wrote:Nije govno, već se neko posr'o. Jel' dobijaju pare iz budžeta?
Inače, i ova tema i ona o autoputevima je privatizirana (poznato? , sdaovska podguzna muho) od SoWhata i bilo kakvo drugačije mišljenje se oštro napada od dotičnog (jednoumlje, poznato?), i na istima dotični može ljude nazivati debilima i srati o IQ-u drugih, bez ikakve sankcije od moderacije.
A sad nastavi svoj dubokoumni copy-paste sa SSC, smišljaj sve moguće izgovore za one iz čije guzice ti samo nožni prsti vire. Drago mi je da smo ti dali priliku da se dokažeš i IZ-u, nek' se poeni skupljaju, ha ja...
Mi ćemo nastaviti plaćati i akcize i putarine i PDV (oslobađanje zločinačkih organizacija od istog si lagano prešutio) i djecu ćemo liječiti SMS-ovima. Ti ih brani, dabogda ti zatrebali.
Ti si bolestan.

Nije privatizirana, već je samo stvorena atmosfera, da isfrustrirani bolesnici ostave forum kao terapiju i pređu kod psihijatra, gdje bi i trebali.

So What! prati strastveno izgradnju infrastrukture gotovo jednako od Venecule do Novog Zelanda, uspijem razviti normalnu konverzaciju sa ljudima iz Hong Konga na temu cestogradnju, a sa vama ovdje jedva izađem na kraj.

Sreća, argumenti su vam smiješni, neko mnogo lošiji bi vas lakše pobio u argumentaciji, a kamoli ja. :D
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» So What!, Laertes

2 sedmice
Dope_Man

#1431 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

Ode nam najbolji izvor informacija.
King Theoden

#1432 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

drug_profi wrote:Ja predvidjam nevjeeovatan porast nocenja u Neumu na ljeto 2021.
Poluoto Klek ce ubrzano poceti da se gradu.
Ne zajebavam se.
Kako je naš narod samo skroman :sad:
Da je kako treba, do neuma bi išao autoput. Morao bi ići do neuma.
Haris.ba

#1433 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Klek su trenutno zabranili gradnju. Malo zbog price da iz Sarajeva zele luku u Neumu, a vise zbog toga da se ne pravi konkurencija postojecim apartmanima.

A kada se napravi nova magistrala, to ce biti jos dugo godina dovoljno. A ako krene jonski koridor, to i jeste autoput do Neuma (nema potrebe spustati autoput do mora). Nova magistrala bi bila pristupni put za autoput. Samo trebaju dobro napraviti raskrsnice u Stocu i Neumu.

A meni je zanimljivija zemlja u zaledju Neuma. Ima li kakvih jeftinih parcela da nije puno kvadrature? Jer ono sto sam gledao su sve hektari i hektari.
King Theoden

#1434 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

Haris.ba wrote:Malo zbog price da iz Sarajeva zele luku u Neumu
Ako postoji promil, ma samo teoretska šansa, mi moramo ići na gradnju te luke, kao i bolje povezivanje unutrašnjosti sa morem.
Ta jonska cesta nas po pravilu ne zanima.
Magistralama možemo povezivati tz i sa ili travnik i sa.
Ovaj koridor je od nacionalne važnosti i mora povezati ulaz, glavni grad i izlaz na moru.
Oko toga ne bi smjela biti dva mišljenja.
U svim normalnim državama to - mora!
Isto tako, željeznički promet spustiti do neuma.
Tu nema kompromisa.
Ako treba, srušit poljine, al to se mora uraditi.
escobar__

#1435 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Kakva luka u Neumu jebo te, ne mogu tri kilometra nove trase uradit u roku, a da grade luku u Neumu. :lol: :lol: :lol:
studeni76

#1436 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studeni76 »

Pa gdje ce pravit luku u Neumu kad je dolje sve tijesno ko *#pak?
Ja ne znam gdje oni misle da se gosti kupaju ako se poveca broj istih, njima nedostaje plaze. Bio sam dolje prije par dana, pored hotela Sunce se otvara neki novi moderni hotel. Izgleda da ce se gosti iz tog novog hotela kupat u bazenu jer plaze prosto nema. Kakva luka, kakvi bakraci. To je prica bila da se malo natezu sa HR zbog mosta.
Haris.ba

#1437 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Ma samo treba slušati Lindova i kompaniju, i bušiti Ivan da nema više smoga u Sarajevu. :D

Prosječno informisanom insanu je jasno da je glupost spuštati autoput do Neuma ko se imalo očešao od geografiju terena, od ekonomiju izgradnje cesta, od prostorno planiranje.....

A onima iz Neuma koji nemaju poštene ceste do grada zvuči vjerovatno i uvredljivo.

Ali, lijepo zvuči. Isto ko što zvuči lijepo povezati Sarajevo i Tuzlu magistralom. A već povezana Tuzla i Sarajevo magistralom. A modernizacija te postojeće magistrale je minimum pola milijarde maraka. Ali, kad se već LINDAMO parama. :D

A o željeznici do Neuma da ne pričamo. Priča na nivou nabavimo gajbu piva i maštajmo šta treba izgraditi, a nismo pokosili travu oko sebe.
escobar__

#1438 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Ok, i šta ako je pola milijarde maraka? Za šta služe silne akcize, cestarine, nameti? Gdje troše pare koje pičke materine ako ne u modernizaciju cesta, šta to treba cestu ostavit u stanju u kakvom je bila 1980. godine jer modernizacija košta!?

Ja logike i govana jebo te grob... Najbolje ništa da se ne radi jer nema keša.

Za neke ovdje je sve šuplja priča i maštanje . vazda pametolozi objašnjavaju kako nema ekonomske računice, nema dovoljnog broja stanovnika, nema para, nema ovog, onog... Zato mi i jesmo pi*da materina Evrope jer se za svaki nerad, javašluk i nedostatak bilo kakve vizije nalazi opravdanje u vidu ovog ili onog.

Nisu ni A1 trebali započinjat, jebat ga, već je bila magistrala od Sarajeva do sjeverne granice i taman. :thumbup:
escobar__

#1439 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

:lol: :lol:

Klix

Projekat rekonstrukcije jednog tunela izazvao je kolaps u Federaciji (o saobraćaju na toj dionici je suludo i pričati). Mogu tek mislit kakva magija nas čeka sa Crnajom. :lol: :lol:
Haris.ba

#1440 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Lindove jesi to ti? :mrgreen:

Nek naprave dva autoputa do Neuma. Samo je to bacanje para i za bogatije od nas.

P.S.
Glupo je pricati o koridoru u vezi sa Neumom. Sarajevo - granica ima ogroman promet ljudi i robe.

Za Neum nema opravdanja. Jedino ako braca iz Eroneta zele dati pare ko sto se dalo iz BH telecoma za Gorazde.
studeni76

#1441 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studeni76 »

Hej al cuj te ideje da bi ono pravilo nekakvu prugu prema Neumu i teretnu luku u onom tjesnacu :-) jbt jel ikad iko pogleda kako izgleda teren u Neumu i okolini
King Theoden

#1442 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

Ma ja ba, niš nemere, sda znooo. Da je moglo, oni bi izgradili. S tim razmišljanjem i ne zaslužuješ da imaš. Vozaj se po kozijim stazama.
Haris.ba

#1443 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Dino34 wrote:Ma ja ba, niš nemere, sda znooo. Da je moglo, oni bi izgradili. S tim razmišljanjem i ne zaslužuješ da imaš. Vozaj se po kozijim stazama.
Jest. Sda je kriva za geografiju i ekonomsku isplativost. Kažem - neka eronet odriješi kesu i finansira autoput - brzu cestu do Neuma. isto ko bh telecom do Goražda. A do Goražda i ima neke ekonomije. Evo, Federacija pravi modernu magistralu do Neuma. I nek pravi. Ali, za autoput ili brzu cestu neka i "lokalna zajednica" malo pogura.

Kada imaš kolski put Lašva - Travnik, pričati o autoputu prema Neumu je smiješno. Imaš Lašvansku dolinu (ustvari čitav obod Vranice) - privredno potentno područje koje ima seoski put, i imaš područje ograničenih turističkih potencijala, gdje još pride i lokalna zajednica ne želi nikakvu izgradnju koja mijenja status kvo postojećih ekonomskih interesa.

Imaš Tuzlu kojoj se davno trebalo napraviti prema Orašju veza, ali treba prema Neumu. Imaš probleme u Krajini. Pa i put prema Širokom i dalje granici sa hrvatskom iz Mostara je potrebniji nego bilo šta osim magistrale prema Neumu.

Haj priznaj da u Neumu imaš neki plac.
King Theoden

#1444 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

Haris.ba wrote:Sda je kriva za geografiju i ekonomsku isplativost
Za sve loše u državi kriva je upravo ta sda i njezine pajdaške stranke. Putevi i željeznice su ti koji pospješuju ekonomiju.
Imamo toliko toga za ponuditi bliskom istoku.
Haris.ba wrote:autoput ili brzu cestu neka i "lokalna zajednica" malo pogura.
Nikako da vam se utuvi u glavu da je to od nacionalnog značaja.
Samo glupan ili uhljebljenik to neće potvrditi.
Sda&co glasačka mašinerija.
Ponavljam: ako postoji teoretska šansa za luku s onu stranu kleka, ona se mora graditi.
Mi smo država koja može živjeti od izvoza.
Pa turska prije 20-ak godina nije imala autoputeve ni kako treba bolnica, a vidi sad.
Do u jebeni zonguldak vodi autoput. Ide u maltene svaku varošicu.
Da se pojavi neko ko zna raditi, vidjeli bismo ima I ekonomske isplativosti.
Za ostalo pobrojano...
Uvijek se znaju prioriteti. Dakle, ulaz u državu, glavni grad i izlaz na more kojeg imamo.
Kasnije se grana tj šire krakovi ka tuzli, krajini itd.
Haris.ba wrote:Haj priznaj da u Neumu imaš neki plac
Jah, ja ću pored rajskih plaža kakve nudi turska otići u neum :roll:
Haris.ba

#1445 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Dino34 wrote:Ponavljam: ako postoji teoretska šansa za luku s onu stranu kleka, ona se mora graditi.
Mi smo država koja može živjeti od izvoza.
Ne postoji ni teoretska šansa za teretnu luku u Nemu. Niti građani Neuma sami žele luku. I da postoji geografija koja bi omogućila luku - građani u Neumu to ne žele.

Privredi i ne treba teretna luka u Neumu. Ali, džaba pričati. Struktura izvoza kakvu mi imamo uglavnom ne zahtjeva teretnu luku, niti će se to mijenjati u slijedećih 50 godina. Pa ni luka u Pločama koja je pravljena za privredu BiH nije pravljena kao primarno izvozna luka, već uvozna. Ali, nebitno. Činjenice očito nisu bitne. Ja kad mi se nešta objasni - odustanem i kažem hvala. Ali, lakše prosipat floskule tipa prioriteta ulaz u državu, glavni grad...
Dino34 wrote:Pa turska prije 20-ak godina nije imala autoputeve ni kako treba bolnica, a vidi sad.
Turska je bila visoko infrastrukturno zaostala zemlja u odnosu na nas. To što zemlja sa 80 miliona stanovnika i hiljadama kilometara obale može da pravi autoputeve svukuda ništa ne znači za BiH.

Džaba pričati da se sa planiranim jonskim koridorom autoput privlači Neumu najbiže što je moguće gledajući uloženo - dobijeno. Ali, nije očito zanimljivo sagledati kakve su potrebe i mogućnosti.

P.S.
I ne kontam kakve veze ima Sda sa Neumom. Kada na terenu je to teritorij gdje se Sda ništa ne pita. Isto ko da se krivi Sda što oko Bileće slaba cesta.
Dope_Man

#1446 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

Ma taj je i na drugim temama pokazao da voli trolati. Samo na ignore.

Svako normalan zna da je jonska ruta sasvim dovoljno blizu za sve potrebe Neuma (ako ikad krene da se pravi ta ruta, a trebalo bi). U tom slucaju bi se eventualno mogla dodatno prosiriti magistrala koja se sada pravi ako bi se bas ukazala neka nerealna potreba za tim, ali ovo sto prave ce sluziti Neumu dugo vremena bez potrebe za ista vise.
drug_profi

#1447 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Jonska AC ide od Počitelja kraj Stoca, ako se ne varam.
Ovom novom M17.3 magistralom to bi bilo oko 40-tak kilometara čiste ceste bez onih suludih ograničenja pa je to otprilike pola sata vožnje.
Mislim da ni u Makarsku, Split, Zadar ne možeš silaskom sa Dalmatine stići prije. Pa ni Dubrovnik nema AC, već je i za njega predviđen priključak iz zaleđa iz BiH.
escobar__

#1448 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Ma autocesta ka Neumu i luka su budalaštine od kojih ionako nema ništa tako da se bezveze diskutuje oko toga.
geralt

#1449 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by geralt »

Dino34 wrote: Pa turska prije 20-ak godina nije imala autoputeve ni kako treba bolnica, a vidi sad.
Respekt za infrastrukturne projekte u Turskoj, ali necemo pretjerivati. Nisu jos ni Antaliju uvezali.
King Theoden

#1450 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

"ne treba autoput, dovoljna je magistrala"
Bože, molim te daj da padne jedan meteor. Nismo zaslužili da postojimo a kamoli da imamo državu.

Ako napišeš nešto što ide u kontru kriminalnim i nesposobnim strankama i njihovim uhljebljenim glasačima, odma si trol.

Prekjučer je kantićev autobus došao iz tz u de.
Od 50 putnika, 45 mlađe od 30 godina. Sve i jedan došao da radi. Dakle, sve iz jednog grada i okolnih sela.
Ne treba nam autoput i željeznica, dosta je magistrala.
Pokrivenost uvoza izvozom nije ni 70%
Ne trebaju nam autoput i željeznica, dosta je magistrala.
Prijateljski odnosi sa svim islamskim zemljama preko kojih možeš ući na kinesko tržište.
Ne trebaju nam autoput i željeznice, dovoljna je magistrala.
Imaš resurse zbog kojih će se voditi ratovi i to u bližoj budućnosti.
Ne treba nam autoput i željeznice, dovoljna je magistrala.
Autoput i željeznice su čimbenici koji će pokrenuti mnoge grane ekonomije i uvećati postojeće, a izvoz povećati za 300%
Ne trebaju nam, dovoljna je magistrala.

Ko god to piše iz neke koristi, dao Bog pa tu korist potrošio na lijekove.
Post Reply