Referendum(i) u RS-u

Locked
hizo ramidovic

#1426 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hizo ramidovic »

Lee Stiffdick wrote: Sjecam se odlicno svega. U prvom mandatu je vec bila prica i koncenzus kako je Komsic nelegitiman. Imam ovdje i intervju Ive Mire Jovica koji Komsica naziva nelegitimnim, sjecam se i zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora 2006 po tom pitanju u Mostaru. Protest je bio veci 2011 jer je tada uz Komsica i vlada sastavljena bez volje Hrvata. To je logicno. Ali je presedan napravljen 2006. Vlajki je nebitan jer u RS-u nema Hrvata.
ajde? i bas ga tako naziva?
e onda nista. mislim, ako dvoglavi jovic kaze da komsic nije legitiman onda nije. i tocka.
aj zdrao
Capsicum

#1427 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Capsicum »

Lee Stiffdick wrote:Hmm, nisam Srbek, ali ok... Kad je tako, cemu onda panika u zadnjih par dana. Nisam cuo da je ovo izjavio ijedan zvanicnik, niti procitao na ovoj temi? Sve ide po planu.
Panika? Pa dobro, vjerovatno to moze neko i tako protumaciti. Radi se o rusenju ustavnog poretka, pripremama za otcjepljenje. Ja sam ti odgovarao na tvoju konstataciju o blokadama, nazadovanju ekonomije i sl. Samo kazem da takve stvari mogu da se legalno provode, ali da vise stete Srbima i Hrvatima nego Bosnjacima. Nije nikom lijepo, ali ko zna sta ce biti kad za nekoliko decenija...

Dejtonski sporazum nije svedski sto, pa da uzmes samo ono sto ti se svidja. Odluke ustavnog suda se moraju postivati. Nesprovodjenje istih je krivicno djelo. A kad povrh nesprovodjenja jos i organizujes nelegalne referendume s ciljem legitimiziranja tog krivicnog djela, onda pravis i dodatno krivicno djelo. U svakom slucaju, to znaci podrivanje ustavnog poretka, a samim tim i mirovnog sporazuma. Ako se nekom ne svidja trenutni ustav, zna se kako se isti mijenja. Ili kroz institucije sistema ili puskom. Dodik je ovu prvu opciju odbacio.
palermo

#1428 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by palermo »

jao_situacije wrote: zašto ne valja
oćemo se jebavati s adezeom zauvijek ?
Pa zato što bi Hrvatska uvijek mogla da finansira taj dio. A i nemoj potcjenjivati škutorski lobi. Takve ideje oni jedva čekaju. Ma kako ti izgledalo primamljivo, vrlo je opasno na taj način rješavati stvari.Zapravo, oni te i potiču da napraviš jedan takav nepromišljen korak.

I jeste, zajebavaćemo se sa HDZ-om sve dok se ne promijeni politička realnost. To nam je sudbina......i ne bih ja sada previše obraćao pažnju na HDZ.....ima ko će njih da disciplinuje, oštricu treba okrenuti prema RS-u.....
jao_situacije

#1429 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by jao_situacije »

Lee Stiffdick wrote: Moze.
pa i ja kažem slomiti fašizam i jednima i drugima novcem i privredom
pa vi gladni šarajte po brdima šahovnice i grafite par mjeseci a onda pravac dojčland :bih:
arzuhal

#1430 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

@Lee Stiffdick ima ležerni, mediteranski stil koji me podsjeća na dotura, jel @Hafis banovan, znal' tko? :mrgreen:
Lee Stiffdick

#1431 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lee Stiffdick »

arzuhal wrote:
Lee Stiffdick wrote:
arzuhal wrote:
Dakle, ako su Bošnjaci velika većina, u procentu i broju, u administrativnoj jedinici koja se zove FBiH, oni trebaju da i budu nosioci razvoja i političkih odluka te admin. jedinice?
Naravno osim u zupanijama gdje su Hrvati vecina. Zato je troentitetska BiH, konfederacija 3 entiteta najbolje rjesenje.
Zašto bi Bošnjaci pristajali da, ako su oni subjekt političke moći u FBiH, slabe svoju političku moć i pristaju na podjelu FBiH (time još i dajući za pravo RS-u), ti si rekao da nema problema da većina provodi svoju politiku...Dakle Bošnjaci bi vladali kantonima u kojima su u većini, Hrvati bi vladali u kantonima u kojima su oni većina, a na nivou FBiH bi opet vladali Bošnjaci kao većina na prostoru ukupne FBiH.

U tom kontekstu: zašto Hrvati ne bi sebi napravili Treći kanal od para nekoliko županija, koji bi pokrivao te županije, bio na hrvatskom i tamam?
Pa nisu apsolutni subjekt politicke moci u FBiH. Vidis li da se morao usaglasit mehanizam koordinacije koji ukljucuje županije jer županije imaju način da sabotiraju sprovođenje politika?
Banksy

#1432 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Banksy »

arzuhal wrote:@Lee Stiffdick ima ležerni, mediteranski stil koji me podsjeća na dotura, jel @Hafis banovan, znal' tko? :mrgreen:
Taman čitam i pomislim isto... :D
Haris.ba

#1433 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Haris.ba »

Prvo je bilo Bosanac/Bošnjak. Sad je treći entitet. Šta li će biti treće? :D
palermo

#1434 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by palermo »

Haris.ba wrote:Prvo je bilo Bosanac/Bošnjak. Sad je treći entitet. Šta li će biti treće? :D
Dobro si ovo primijetio. Kako mi samo brzo izgubimo fokus
Lee Stiffdick

#1435 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lee Stiffdick »

hizo ramidovic wrote:
Lee Stiffdick wrote: Sjecam se odlicno svega. U prvom mandatu je vec bila prica i koncenzus kako je Komsic nelegitiman. Imam ovdje i intervju Ive Mire Jovica koji Komsica naziva nelegitimnim, sjecam se i zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora 2006 po tom pitanju u Mostaru. Protest je bio veci 2011 jer je tada uz Komsica i vlada sastavljena bez volje Hrvata. To je logicno. Ali je presedan napravljen 2006. Vlajki je nebitan jer u RS-u nema Hrvata.
e onda nista. mislim, ako dvoglavi jovic kaze da komsic nije legitiman onda nije. i tocka.
aj zdrao
Kakve veze ima Jovic. Ti rece da je problem nastao tek nakon sljedecih izbora i da 2006 Komsic jos uvijek Hrvatima nije smetao, a evo sad me podjecas i na gostovanja iz 60 minuta kad je Zlatko Jovica zvao Ivo i Miro :lol: Znaci bio sam u pravu. Iluzija o BiH je propala ima 10 godina.
jao_situacije

#1436 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by jao_situacije »

palermo wrote:
jao_situacije wrote: zašto ne valja
oćemo se jebavati s adezeom zauvijek ?
Pa zato što bi Hrvatska uvijek mogla da finansira taj dio. A i nemoj potcjenjivati škutorski lobi. Takve ideje oni jedva čekaju. Ma kako ti izgledalo primamljivo, vrlo je opasno na taj način rješavati stvari.Zapravo, oni te i potiču da napraviš jedan takav nepromišljen korak.

I jeste, zajebavaćemo se sa HDZ-om sve dok se ne promijeni politička realnost. To nam je sudbina......i ne bih ja sada previše obraćao pažnju na HDZ.....ima ko će njih da disciplinuje, oštricu treba okrenuti prema RS-u.....
nemoj biti neozbiljan šta je sa bolnicom koju je napravila hrvatska u mostaru nema šta im nisu dole donirali i napravili a veći im dug nego kcusu
hrvatska je u svojim dugovima da ne znaju kud bi prije isto kao da je kalifornija i švicarska u regionu a ne hrvatska i srbija
ništa oni ne mogu financirati i to bi postalo jasno 15 dana poslije formiranja entiteta
pa svako malo im izbrišu po jednu jedinicu logističara iz hercegovine jer ih pravo vole i financiraju, pa onda here montiraju šatore po zg dok ne popizdi neko i otjera ih u kurac
građani u hrvatskoj ne mogu smisliti herkane boli njih kurac za širokim i posušjem
isto kao sandže u sarajevu
arzuhal

#1437 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

Referendum bi - zbog čestih opravdanih pitanja i prigovora i na ovoj temi kako bošnjačka politička lepeza nema pojma ni šta 'oće ni šta neće u i sa BiH, za razliku od UZP1 i UZP2 koji tačno znaju šta žele i rade u tom smjeru - mogao iznjedriti jednu (ima već tema o tome, ovdje hoću polu-ozbiljno da to natuknem), radnog naziva, Bošnjačku radikalnu stranku koja bi se otvoreno zalagala za Bosnu (i Hercegovinu, ali bi ovaj njen pridodani naziv, budući da se radi o jednoj bosanskoj podregiji poput Krajine ili Podrinja koji nam je ostao od kolonijalnih vremena, bio uklonjen, samo zabunu stvara, i oko pitanja nacije i oko pitanja jezika, lonca, itd), kao državu Bošnjaka (sva tri vjerozakona), a i svih ostalih nacionalnih manjina (Srba, Hrvata, Roma, Rusina...), kao i građana koji su odani i lojalni Republici Bosni.

A u odnosu na taj bošnjački radikalizam bi se, onda, formirala većinska politička volja u Bošnjaka (oličena u par jačih stranaka) koja bi bila protiv takve radikalne, monoetničke vizije BiH i koja bi se zalagala za BiH kao građansku državu bez etničkih entiteta i podjela, u kojoj bi prava svih naroda bila institucionalno zaštićena a ne teritorijalno.

Tako bi se bošnjačka politika gradila i razvijala u odnosu na vlastiti radikalizam, a ne u odnosu na radikalizam Srba ili Hrvata i njihove mokre snove o troentitetskoj podjeli BiH ili nekakvom otcjepljenju.

Tek sa jednom blesavom, samoubilačkom i radikalnom politikom koju bi zastupala neka bošnjačka radikalna desnica, može se započeti s kreiranjem jedne zdrave i jasne politike koja ne bi mogla ići više s kompromisom od onog za što se bori i zastupa.
palermo

#1438 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by palermo »

jao_situacije wrote:
nemoj biti neozbiljan šta je sa bolnicom koju je napravila hrvatska u mostaru nema šta im nisu dole donirali i napravili a veći im dug nego kcusu
hrvatska je u svojim dugovima da ne znaju kud bi prije isto kao da je kalifornija i švicarska u regionu a ne hrvatska i srbija
ništa oni ne mogu financirati i to bi postalo jasno 15 dana poslije formiranja entiteta
pa svako malo im izbrišu po jednu jedinicu logističara iz hercegovine jer ih pravo vole i financiraju, pa onda here montiraju šatore po zg dok ne popizdi neko i otjera ih u kurac
građani u hrvatskoj ne mogu smisliti herkane boli njih kurac za širokim i posušjem
isto kao sandže u sarajevu
To je potpuno nepoznavanje situacije, a donositi odluke a nemati informacije je pogubna stvar. Srećom, nismo mi ti koji donosimo odluke.

I opet ponavljam, pustite sada HDZ, oni su u ovoj igri nebitan faktor. Neće nam pomoći ali neće ni odmoći. Kao što Volta reče, posmatraće sa distance,kada budu vidjeli ko će pobijediti, njemu će se priključiti i za to tražiti neke ustupke.Uostalom, kao što rekoh, njih ima ko da disciplinuje
Lee Stiffdick

#1439 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lee Stiffdick »

Capsicum wrote:
Lee Stiffdick wrote:Hmm, nisam Srbek, ali ok... Kad je tako, cemu onda panika u zadnjih par dana. Nisam cuo da je ovo izjavio ijedan zvanicnik, niti procitao na ovoj temi? Sve ide po planu.
Panika? Pa dobro, vjerovatno to moze neko i tako protumaciti. Radi se o rusenju ustavnog poretka, pripremama za otcjepljenje. Ja sam ti odgovarao na tvoju konstataciju o blokadama, nazadovanju ekonomije i sl. Samo kazem da takve stvari mogu da se legalno provode, ali da vise stete Srbima i Hrvatima nego Bosnjacima. Nije nikom lijepo, ali ko zna sta ce biti kad za nekoliko decenija...

Dejtonski sporazum nije svedski sto, pa da uzmes samo ono sto ti se svidja. Odluke ustavnog suda se moraju postivati. Nesprovodjenje istih je krivicno djelo. A kad povrh nesprovodjenja jos i organizujes nelegalne referendume s ciljem legitimiziranja tog krivicnog djela, onda pravis i dodatno krivicno djelo. U svakom slucaju, to znaci podrivanje ustavnog poretka, a samim tim i mirovnog sporazuma. Ako se nekom ne svidja trenutni ustav, zna se kako se isti mijenja. Ili kroz institucije sistema ili puskom. Dodik je ovu prvu opciju odbacio.
Ne sjecam se da je to smetalo bosnjackim strankama kada su protivustavno formirali Vladu FBiH 2011 godine bez dovoljno Hrvata u domu naroda i mimo volje Ustavnog suda. Tada to nije bio problem, ha?

Zasto jednostavno ne priznate da smatrate legitimnim bilo sta sto bi od BiH napravilo Bosnjacku drzavu i nelegitimnim bilo sta i bilo koga ko se toj ideji opire?

Vama je "drzava" fetis i izgovor za sve.
BHCluster

#1440 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

Lee Stiffdick wrote:
Pa nisu apsolutni subjekt politicke moci u FBiH. Vidis li da se morao usaglasit mehanizam koordinacije koji ukljucuje županije jer županije imaju način da sabotiraju sprovođenje politika?
Sta je županija?
madner

#1441 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by madner »

NVZ je korak ispred, radikalni do kraja. :D
Lee Stiffdick

#1442 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lee Stiffdick »

Haris.ba wrote:Prvo je bilo Bosanac/Bošnjak. Sad je treći entitet. Šta li će biti treće? :D
Hajde fino procitaj opet pa nadji gdje sam Bosnjak. Bosanac jesam.
Lee Stiffdick

#1443 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lee Stiffdick »

jao_situacije wrote:
Lee Stiffdick wrote: Moze.
pa i ja kažem slomiti fašizam i jednima i drugima novcem i privredom
pa vi gladni šarajte po brdima šahovnice i grafite par mjeseci a onda pravac dojčland :bih:
Kad bi Bosnjaci imali vise novca ne bi se zamajavali nacionalistickim politikama, a Hrvati ce se vec snaci. Potpuno se slazem.
radostan dan

#1444 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by radostan dan »

VCorp wrote:
Da se mene pita ja bih na našoj strani zasadio uz cijelu obalu Drine vrbe da znate šta vas čeka.
mašala...aferim junačino.
javi se kad kreneš da posadiš koju, da ti pomognem.
mobile9

#1445 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mobile9 »

arzuhal

#1446 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

Lee Stiffdick wrote: Pa nisu apsolutni subjekt politicke moci u FBiH. Vidis li da se morao usaglasit mehanizam koordinacije koji ukljucuje županije jer županije imaju način da sabotiraju sprovođenje politika?
Jeste, i treba da bude usuglašen Mehko i uključena razine županija za ona pitanja koja se tiču - županija. Rečeno je: prema ustavnim nadležnostima. Dakle ona pitanja koja se tiču županija one će rješavati i davati rješenja, neće moći županija blokirati višu razinu - entitetsku razinu ili državnu, jer to izlazi izvan okvira ustavne nadležnosti županija.

I opet smo na istom.

I kaže se provedba na hrvatskom, ili makar provođenje, ali nikako to s/provođenje, to je тако српски... :mrgreen:
Lincoln-Burrows

#1447 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lincoln-Burrows »

Dobro je da je došla ova "era" referenduma da vidimo što narod misli a
ujedno i da vidimo tko šta kome može ili ne može na političkoj sceni.
Lee Stiffdick

#1448 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lee Stiffdick »

arzuhal wrote:Referendum bi - zbog čestih opravdanih pitanja i prigovora i na ovoj temi kako bošnjačka politička lepeza nema pojma ni šta 'oće ni šta neće u i sa BiH, za razliku od UZP1 i UZP2 koji tačno znaju šta žele i rade u tom smjeru - mogao iznjedriti jednu (ima već tema o tome, ovdje hoću polu-ozbiljno da to natuknem), radnog naziva, Bošnjačku radikalnu stranku koja bi se otvoreno zalagala za Bosnu (i Hercegovinu, ali bi ovaj njen pridodani naziv, budući da se radi o jednoj bosanskoj podregiji poput Krajine ili Podrinja koji nam je ostao od kolonijalnih vremena, bio uklonjen, samo zabunu stvara, i oko pitanja nacije i oko pitanja jezika, lonca, itd), kao državu Bošnjaka (sva tri vjerozakona), a i svih ostalih nacionalnih manjina (Srba, Hrvata, Roma, Rusina...), kao i građana koji su odani i lojalni Republici Bosni.

A u odnosu na taj bošnjački radikalizam bi se, onda, formirala većinska politička volja u Bošnjaka (oličena u par jačih stranaka) koja bi bila protiv takve radikalne, monoetničke vizije BiH i koja bi se zalagala za BiH kao građansku državu bez etničkih entiteta i podjela, u kojoj bi prava svih naroda bila institucionalno zaštićena a ne teritorijalno.

Tako bi se bošnjačka politika gradila i razvijala u odnosu na vlastiti radikalizam, a ne u odnosu na radikalizam Srba ili Hrvata i njihove mokre snove o troentitetskoj podjeli BiH ili nekakvom otcjepljenju.

Tek sa jednom blesavom, samoubilačkom i radikalnom politikom koju bi zastupala neka bošnjačka radikalna desnica, može se započeti s kreiranjem jedne zdrave i jasne politike koja ne bi mogla ići više s kompromisom od onog za što se bori i zastupa.
Ti ko da si juce doselio iz Tanzanije. Takva opcija je uvijek postojala, a zastupa je ko god da je u opoziciji u tom trenutku i optuzuje bilo koga na vlasti ako se dogovara sa Srbima i Hrvatima da je "izdajnik". Prvo je bio Haris sa Aprilskim paketom, pa kad je Tihic razgovarao u Prudu "Bosnjacka radikalna stranka" bio je SDP i Komsic koji lupa Kostunicu po prstima, poslje je to bio DF, itd.

Ta toga nema, vjerovatno bi se problemi davno rijesili.
Lee Stiffdick

#1449 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lee Stiffdick »

arzuhal wrote:
Lee Stiffdick wrote: Pa nisu apsolutni subjekt politicke moci u FBiH. Vidis li da se morao usaglasit mehanizam koordinacije koji ukljucuje županije jer županije imaju način da sabotiraju sprovođenje politika?
Jeste, i treba da bude usuglašen Mehko i uključena razine županija za ona pitanja koja se tiču - županija. Rečeno je: prema ustavnim nadležnostima. Dakle ona pitanja koja se tiču županija one će rješavati i davati rješenja, neće moći županija blokirati višu razinu - entitetsku razinu ili državnu, jer to izlazi izvan okvira ustavne nadležnosti županija.

I opet smo na istom.

I kaže se provedba na hrvatskom, ili makar provođenje, ali nikako to s/provođenje, to je тако српски... :mrgreen:
A ja moram da pricam hrvatski?
hizo ramidovic

#1450 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hizo ramidovic »

Lee Stiffdick wrote:
hizo ramidovic wrote:
aj zdrao
Kakve veze ima Jovic. Ti rece da je problem nastao tek nakon sljedecih izbora i da 2006 Komsic jos uvijek Hrvatima nije smetao, a evo sad me podjecas i na gostovanja iz 60 minuta kad je Zlatko Jovica zvao Ivo i Miro :lol: Znaci bio sam u pravu. Iluzija o BiH je propala ima 10 godina.
koji si ti genijalac...
upravu si, sve do prije 10 godina bobanovi kamenjarci silno su zeljeli bih kao drzavu, i krv bi svoju dali za nju...a onda se desio slucaj komsic koji je spalio te iluzije...
koja debilna konstrukcija, hebote...
Locked