Brexit

Post Reply
daddy-kool

#1426 Re: Brexit

Post by daddy-kool »

:D

http://www.independent.co.uk/news/world ... 02596.html

Image

Jean Quatremer, Libération’s Europe correspondent, in a column thanked his English and Welsh friends “from the bottom of my heart” for their decision to leave the EU.

“Thank you for your sacrifice!” he wrote, calling the result “a vote of incredible courage, which has politically devastated and will economically weaken your country – the rest of Europe can only be thankful.”

He blamed Britain’s "special status" for preventing the European Union’s reform and thanked the country for having “taken the risk to divide your society, for a long time to come”.
Challenger__

#1427 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

Jashar X wrote:Prije nego sto su me banirali prije nekoliko mjeseci iz meni nepoznatog razloga, ja sam tad tvrdio da ce se Britanci bez ikakve sumnje otcijepit. Jedan od ovih likova sto stalno visi na forumu i pravi se pametan, mrsko mi sad kopat da vidim koji je to od vas, se smijao na tu tvrdnju. I ja mu kazem kako blage veze nema o UK i kako je samo City za in a ostatak za out. I tip nije ni znao sta City uopste znaci.
Istina, sjećam se. Mjesecima prije referenduma si tvrdio ovo što si sad napisao.
Lug

#1428 Re: Brexit

Post by Lug »

Jashar X wrote: I ja mu kazem kako blage veze nema o UK i kako je samo City za in a ostatak za out. I tip nije ni znao sta City uopste znaci.
:lol: kod naske se kaze grad..
Lug

#1429 Re: Brexit

Post by Lug »

Challenger__ wrote:
Jashar X wrote:Prije nego sto su me banirali prije nekoliko mjeseci iz meni nepoznatog razloga, ja sam tad tvrdio da ce se Britanci bez ikakve sumnje otcijepit. Jedan od ovih likova sto stalno visi na forumu i pravi se pametan, mrsko mi sad kopat da vidim koji je to od vas, se smijao na tu tvrdnju. I ja mu kazem kako blage veze nema o UK i kako je samo City za in a ostatak za out. I tip nije ni znao sta City uopste znaci.
Istina, sjećam se. Mjesecima prije referenduma si tvrdio ovo što si sad napisao.

i ja se sjecam..
Challenger__

#1430 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

Sad vidim šta piše Better kome je sestra u Engleskoj... Protest običnog svijeta protiv establišmenta. Ni pod razno ne bih ismijavao ovu tezu. S tim što bih dodao da je ovo u Britaniji samo početak vrlo nekomforne pozicije za elitu.
Connaisseur Karlin

#1431 Re: Brexit

Post by Connaisseur Karlin »

Bodkin wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
omar little wrote:cuj da mladi nemaju pravo glasa :-) sa 23 godine radi, placa porez, ide na fakultet, ucestvuje u svim segmentima drustvene aktivnosti, ali da nema pravo glasa ko mu i kako vodi politiku o obrazovanju, zdravstvu i porezu :-) kako da ne.
A sta zna osoba od 18 godina :lol: eto,OK da bude minimlana dob od 23 godine,moze :)
Sa ovom izjavom dosta za veceras. U rat mogu ali ne mogu glasati za politicare i politiku koja ih salje u taj isti rat
Dobna starost odlaska u vojsku i jeste smanjena zahaljujuci ratovima,a posebno se isto desilo upravo u VB ili u SAD tokom drugog svjetskog rata. :)

Puno je nelogicnosti vezano za pravila.
Connaisseur Karlin

#1432 Re: Brexit

Post by Connaisseur Karlin »

Bodkin wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Jedina kriticna kategorija je trenunta unutarnja politika VB,a ekonomija,bilateralni odnosti,ugovori i dogovori nisu ugrozeni,iako se pokusava napraviti panika :) EU je vise izgubila izaslkom VB,a ne obratno. :)
Daj jedan jedini argument za to
Pa postavvila sma ti cijeli link danas :-D pogledaj nekoliko strannica unazad,kvotirala sma te,moras imati notification :)

Danas citam u vezi americkih avio kompaija AA i Delta sa BA i VA , ma manje vise,pisu da nece biti narocitih problem,promjene tj. obnove ugovore i to je to. Tako ce biti i sa ostatkom ekonomske kooperacije VB sa ostalim clanicama EU.
hrle1976

#1433 Re: Brexit

Post by hrle1976 »

EU sa 1001 pravilom nemoze opstati. EU gdje se radna snaga vako krece ne moze opstati. EU gdje se ide na tudju sistu jer EU pravilnik dopista i drzave moraju postivati ne moze opstati. Sve bogate zemlje se sljediti put UK. Svedska, Danska, Nizozemska, Finska i Irska. Ostalo je goli krs. Francuska je blago receno malo bolje razvijenija polu juzna drzava. Grcka je vec dno dna. Balticke zemlje su ni na nebu ni na zemlji. Bugarska i Rumunija dno dna. Ostale istocne zemlje su pretenzo u losem stanju. Austrija uopste nije bogata zemlja. Spanija i Portigal su u rasulu vec deceniju i kusur. Kipar i Malta nista posebno - isto na ivici propasti.

Budite otvoreni EU bez UK i nordiskih zemalja gdje je standard visok, nije uopste atraktivna za nekog istocnjaka. Na kraju se gleda dobit. Koliko Engleza je trazilo posao u Poljskoj? Koliko Finaca ide raditi u Rumuniju? Kome je pala kasika u med a kome u govna?
Challenger__

#1434 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

Ishod ovog referenduma nije nikakva slučajnost već je posljedica ozbiljnih previranja na Kontinentu i svijetu. Ovo je samo početak preispitiivanja i sveopšte revizije.
Last edited by Challenger__ on 26/06/2016 01:24, edited 1 time in total.
Grean

#1435 Re: Brexit

Post by Grean »

Desničari na ulicama Bratislave traže "Slexit", među njima Srbi i Hrvati

http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... ati/376110

Kazem ja, Poljska, Madjarska, Ceska, Slovacka = govna. Kazu navijaju "za slavensku bracu" na EP, ma to je rulja koja nije zrela za Evrope.
Korisničkoime

#1436 Re: Brexit

Post by Korisničkoime »

Smijesno je i ovo sto mainstream mediji pisu da su samo neobrazovani rasisti glasali za Brexit. Smijesno je i kad pricaju da je pad funte losa stvar.

Fakat su ljudi neobrazovani.

EU valja biznisima i korporacijama a radnicka klasa ko da ne postoji. Ljudi odbijaju da budu kolateralna steta neoliberalne ideologijie i sta je tu cudno? Socijalna drzava je razorena, nezaposlenost sirom kontinenta je ogromna a oni prodaju suplju o stednji. Isprali su mozak svima, cak i jadnicima iz Bosne, da misle kako su Englezi sebi pucali u nogu. Masa vas na forumu je likovala kad su Svabw guzile Grke, toboze Grci lijeni to i zasluzili. Mislite li da radnicka klasa u UK samo ceka da im ga neoliberli zabiju do jaja? Jedijo bosnjo nema mozak da ovo provali pa svemu cudi.

EU je ovo potpuno zasluzila. Odavno.
Ma jest vala radnicka klasa potlacena u EU gore nego u Africi nema sta ljudi jedva kraj s krajem sastavljaju. Grci naravno nisu deceniju i vise zivili na kredit to je sve u Grckoj proizvodno postrojenje do postrojenja.
Fakt je da se VB davno bez uticaja EU odlucila da stavi naglasak na usluzni sektor, bankarstvo, marketing, konsalting itd.da u tome pate oblaati van velikih urbanih centara je jasno, koliko je proizvoda samo naime iz VB a u biti su radna mjesta davno preseljena u zemlje treceg svijeta. Za sve to kriva EU valjda. Grcki politicari skoro dvije decenije kupuju glasove naroda kroz kredite i to velikom vecinom uzetih od privatnih kreditora, kupuju socijalni mir na kredu i onda kada sve pukne kriva opet EU. Tada se ko fol izmislja neka ljevica i desnica a u biti su svi isti, sve vlade Grcke lijeve i desne radile su isto uzmi kredit izmisli davanja koja se u realnoj ekonomiji ns mogu odrzati i tako 4 godine pa opet ispocetka.
Ljudi nece da priznaju vlasitie greske lakse je na nekoga sve svaliti, mrska EU sve kriva.
radostan dan

#1437 Re: Brexit

Post by radostan dan »

Jashar X wrote:
EU valja biznisima i korporacijama a radnicka klasa ko da ne postoji. Ljudi odbijaju da budu kolateralna steta neoliberalne ideologijie i sta je tu cudno? Socijalna drzava je razorena, nezaposlenost sirom kontinenta je ogromna a oni prodaju suplju o stednji. Isprali su Mislite li da radnicka klasa u UK samo ceka da im ga neoliberli zabiju do jaja?
Rispekt... :thumbup:
cyprus

#1438 Re: Brexit

Post by cyprus »

radostan dan wrote:
Jashar X wrote:
EU valja biznisima i korporacijama a radnicka klasa ko da ne postoji. Ljudi odbijaju da budu kolateralna steta neoliberalne ideologijie i sta je tu cudno? Socijalna drzava je razorena, nezaposlenost sirom kontinenta je ogromna a oni prodaju suplju o stednji. Isprali su Mislite li da radnicka klasa u UK samo ceka da im ga neoliberli zabiju do jaja?
Tražeći spas u ksenofobiji i desnici... Bravo "ljudi" :roll:
radostan dan

#1439 Re: Brexit

Post by radostan dan »

Hehh...jok, nego se poklopiti usima i primati ga do balcaka,do kraja vremena i svemira, neoliberalno, uz erotski uzdah - oni nas trpaju da nas desnica ne bi jebala...
cyprus

#1440 Re: Brexit

Post by cyprus »

Jes, tako je... U životu imaš samo dvije opcije: neoliberalizam i ksenofobiju :skoljka:
radostan dan

#1441 Re: Brexit

Post by radostan dan »

Istorija drustava ne govori tako...
Tarzo

#1442 Re: Brexit

Post by Tarzo »

Bez obzira na euforiju, kuknjavu, pad funte, potrese na berzama i ostale poporatne pojave kao posljedica referenduma, mislim da će se, nakon što se prašina slegne, pokazati sljedeće:

UK neće propasti.
Previše je to jaka i bogata imperija i ista je uvijek znala kako da zaštiti vlastite interese.
Logično je da bude promjena i potresa koje vidimo ovih dana, ali daleko od toga da UK nema poluge koje
to ne mogu amortizovati. Dvije godine je sasvim dovoljan period da se prilagode novim pravilima igre.

EU takođe neće propasti.
Ukoliko budu odigrali pametno i hladno mogli bi jako dobro profitirati u ovoj situaciji.
To novca što će izgubiti izlaskom UK iz unije za Njemačku i nije neki veliki problem.
Iz prvih reakcija pristiglih iz Brisela jasno se vidi da je mnogim (bitnijim) članicama EU već odavno preko glave svo to
hoću-neću britansko prenemaganje i pravljenje ekskluzivnih ustupaka istim. A kao vrhunac svega je činjenica da UK
nikad nije važila za odanog člana same unije, što se pokazalo kao tačno u dosta situacija.
Dakle, sa UK hladne glave ispregovarati, interes je obostrani.
Što se tiče nekih utopističkih želja iz država koje i sa unijom i bez nje ne predstavljaju nikakav značajan faktor na političkoj
i ekonomskoj mapi Evrope, tu bi najbolje bilo izabrati neku najmanje bitnu za uniju i tako je žestoko otresti da ostalim ne
bi više nikad palo na pamet da se oglase po ovom pitanju.

Sve skupa, mislim da nema mjesta nekoj pretjeranoj euforiji, bez obzira koju stranu preferirate.
Challenger__

#1443 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

cyprus wrote:Jes, tako je... U životu imaš samo dvije opcije: neoliberalizam i ksenofobiju :skoljka:
Ne tvrdi on tako, to je tvoja crno-bijela slika. Posuđena, neoliberalna.
Korisničkoime

#1444 Re: Brexit

Post by Korisničkoime »

hrle1976 wrote:EU sa 1001 pravilom nemoze opstati. EU gdje se radna snaga vako krece ne moze opstati. EU gdje se ide na tudju sistu jer EU pravilnik dopista i drzave moraju postivati ne moze opstati. Sve bogate zemlje se sljediti put UK. Svedska, Danska, Nizozemska, Finska i Irska. Ostalo je goli krs. Francuska je blago receno malo bolje razvijenija polu juzna drzava. Grcka je vec dno dna. Balticke zemlje su ni na nebu ni na zemlji. Bugarska i Rumunija dno dna. Ostale istocne zemlje su pretenzo u losem stanju. Austrija uopste nije bogata zemlja. Spanija i Portigal su u rasulu vec deceniju i kusur. Kipar i Malta nista posebno - isto na ivici propasti.

Budite otvoreni EU bez UK i nordiskih zemalja gdje je standard visok, nije uopste atraktivna za nekog istocnjaka. Na kraju se gleda dobit. Koliko Engleza je trazilo posao u Poljskoj? Koliko Finaca ide raditi u Rumuniju? Kome je pala kasika u med a kome u govna?
Sve ima i svoju drugu stranu medalje, nema idealnih rjesenja to nikako ljudi da svare. Koliko kosta gradjevinac Poljak a koliko gradjevinac Svedjanin. Koliko bi samo to povecalo cijenu kvadrata nove stanogradnje, ima li Svedska dovoljno gradjevinskih radnika da podmiri potraznju, odnosno da gradi dovoljno brzo kako bi ponuda odgovara potraznji, ako ne kako bi to uticalo na cijene nekretnina.
Nadalje zasto Norvezani traze po Balkanu i u I.Evropi radnike na naftnim busotinama. Ne moze mi niko reci da je ono mala plata za SSS cak i za Norvezanina. Zasto u Bosni ne mozes naci spacnog varioca zasto sto Njemci po njih u BiH dolaze, ljudi rade za istu platu kao i Njemacke kolege.
Nije sve tako crno bijelo. Kome ce Svedjani i Njemci, Nizozemci u I.Evropi da prodaju svoje proizvode pogotovo siroke potrosnje ako je zivotni standard ka klinav. Nema niko nista od trzista i da ima milijardu ljudi ako je kupovna moc za klinac. Isplati se Z.Evropi ulagati 10-20 godina i dovoditi sebi radnike kako bi povecalo kupovnu moc za slijedecih 50 godina.
Ima tu istine i sto ti kazes ne sporim ja nebi ni upola trpio onoga sto Njemci trpe sa strancima ali nije sve tako crno i bijelo.
Vec rekoh jednom Njemacko njemacko industrijsko cudo se odigralo i dijelom zbog jeftine radne snage
cyprus

#1445 Re: Brexit

Post by cyprus »

radostan dan wrote:Istorija drustava ne govori tako...
Ali ti govoriš u prethodnom postu...

@Challenger, pa ispada tako...
omar little

#1446 Re: Brexit

Post by omar little »

jah, a velikom britanijom inace decenija i tradicionalno vladaju socijalisti, ali im zla europa nije dala provoditi programe blagostanja koje zapravo zele. od margaret preko blera to kameruna. bas su rijesili problem.
cyprus

#1447 Re: Brexit

Post by cyprus »

omar little wrote:jah, a velikom britanijom inace decenija i tradicionalno vladaju socijalisti, ali im zla europa nije dala provoditi programe blagostanja koje zapravo zele. od margaret preko blera to kameruna. bas su rijesili problem.
:thumbup:
BHCluster

#1448 Re: Brexit

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
radostan dan wrote:
Jashar X wrote:
Tražeći spas u ksenofobiji i desnici... Bravo "ljudi" :roll:
:thumbup:
RtrnOfSalisbury

#1449 Re: Brexit

Post by RtrnOfSalisbury »

prema mojijem analizama eu ce morat nadoknadit ovaj gubitak, nase sanse za ulazak su znacajno porasle, jedino ako dodik ne bude stio da se prikljuci britaniji
daddy-kool

#1450 Re: Brexit

Post by daddy-kool »

Bregret u zamahu.
Neće biti drugog referenduma, ali će biti parlamentarni izbori koji treba da potvrde izlazak.
Liberal Democrats pledge to keep Britain in the EU after next election
Leader Tim Farron said the result had been based on lies by the Leave campaign

“The British people deserve the chance not to be stuck with the appalling consequences of a Leave campaign that stoked that anger with the lies of Farage, Johnson and Gove.

“The Liberal Democrats will fight the next election on a clear and unequivocal promise to restore British prosperity and role in the world, with the United Kingdom in the European Union, not out. If you agree with us, join us to make this happen.”

A spokesperson for the Liberal Democrats said people would feel “betrayed” with the outcome of Brexit and suggested the result had been won on a false prospectus.
Sa druge strane EU bi požurila sa pregovorima i vozdra. :? :-) :D
Post Reply