Ommadawn wrote:luckylaka wrote:

Do 79-e ja preslusao hiljade singlica na gramofonu u kutiji i mjenjao iglu svakih 15 dana a ponekad i banku stavljao na onu ruku da igla malo bolje legne.Inace pjevac(Dino Merlin) tip koji puni 2-3 puta Kosevo,razne Arene po europi i svijetu ne ide u istu recenicu sa bubasvabom nikako.I da od stotine pjesama koje je objavio(Dino) sasvim normalno je da koju i ,,ukrade"(znas li neko pjevaca koji nije kopirao neku pjesmu).I jos nesto,nemoj sa mnom o zabavnoj muzici ni slucajno zapocinjati jer vidis kad si se ti radjao (neka si Hvala Bogu)i tih godina ja sam hodao po koncertima Atomskog Sklonista,Bijelog Dugmeta,Divljih jagoda,Riblje corbe,Smaka,Azre,Coda...P.S.Odosmo od teme
Numero uno: do ´79-e jesi, ne osporavam ti to. A da li znas da banka na rucici gramofona steti igli i unistava ploce? Zato si i morao mijenjati iglu svakih 15 dana a igla se mijenja u prosjeku od 1000 sviranih sati, ovisi i o kvaliteti igle - stare kristalne safirne su isle po 400 sviranih sati. Eto, sad znas.
Numero duo: Atomsko, Riblja, COD, Azra velis? Bio na koncertu Riblje Corbe negdje pocetkom osamdesetih u Zagrebu, tata me vodio, mozes misliti. On radio na nekom odrzavanju sale i dobio dzabe karte. Jeste, bio sam dijete ali i to mi bilo dozivljaj. Medjutim kasnije: Black Sabbath (2 puta), Suede, Slayer, Eric Clapton, Hammerfall, Apocalyptica, New Order (ove vozio u autu i jos pricao sa njima - odlicna ekipa), Cardigans (pjevacicu vozio u autu i argumentovao zasto je Sabbath Bloody Sabbath meni prvi odlican album Black Sabbatha), Mustasch, Rammstein (3 puta i jos se rukovao sa Tillom Lindemannom, pjevacom) - sve odgledao uzivo i vozio jer sam jedno vrijeme radio volonterski kao sofer na jednom festivalu te imao VIP-pass.
Numero tres: Znam da i Led Zeppelin je ukrao nekoliko pjesama, nedavno su bili na sudu radi Stairway to Heaven jer su optuzeni za plagijat. Jimmy Page je ukrao nekoliko stvari od Jeff Becka kad je otisao iz Yardbirdsa. Ali su zato uradili stotinu svojih pjesama koje su opet bile bolje nego ti plagijati. Dino Merlin je maznuo stvar od UB40 (sjeti se frke kad su zadnjepomenuti popizdili prilikom koncerta u Zagrebu) "Mjesecina" pa onda "Kad si rekla da me volis", pa "Godinama" a ima toga jos. Dino Merlin jeste zvijezda ali je los. I Bijelo Dugme su bili najveci rock-bend u Jugoslaviji ali ne i najbolji. A plagirali pjesmu i to tako bezobrazno - Argentovu "Dance of ages". Nije Dino napunio nikakve arene u Europi, osim arene u Beogradu. Po Europi puni samo manje dvorane koje mogu primiti maksimalno 1000 ljudi, mahom gdje je najvise nasa dijaspora ali niko za njega od domicilnog stanovnistva i ne zna.
A gdje su ti Smak, September, Drago Mlinarec, Ave, Paraf, Termiti, Obojeni Program....? Nije da necu sa tobom o "zabavnoj" muzici ali nemoj misliti ako si stariji da znas vise od mene. Na kraju krajeva imas temu na podforumu Muzika, "Music All About" gdje mozes diskutovati tamo sa mnom i ostalim ljudima o raznoj muzici. Ne moramo ovdje.