Nurudin wrote:Bog stvori šejtana i njegovu prirodu učini neposlušnom. Naravno, Bog zna da je on neposlušan jer inače nije Sveznajući
a na kraju krajeva, valjda zna kakvog ga je stvorio.
Šejtan ne može biti ništa drugo nego neposušan, njegova neposlušnost u stvari je poslušnost Stvoritelju, ponaša se
tačno onako kako treba. Kad on kaže "zato što si me ne krivi put naveo, daj mi rok do sudnjeg dana", on kaže
"zato što si me stvorio ovakvog kakav jesam, daj mi da budem to što jesam, da zavodim ljude do Sudnjeg dana".
Bog kaže- naravno, može . Nisam te stvorio uzalud takvoga . Jedino nećeš moći zavesti od mojih robova -iskrene.
Bolje je reći da nešto ne znaš, nego se oholiti da znaš, a ne znaš, nego se samozavaravaš, a to je neiskrenost.
Bog stvori šejtana i njegovu prirodu učini neposlušnom
ali imao je slobodnu volju da se suprostavi svojim zlim prohtjevima
Šejtan ne može biti ništa drugo nego neposušan,
nije tacno, moze ali nece, u tome je probleme, to sto on nece.
njegova neposlušnost u stvari je poslušnost Stvoritelju
nije tacno da je to poslusnost stvoritelju
Allah kaze:
17:27.... a šejtan je Gospodaru svome nezahvalan.
Kad on kaže "zato što si me ne krivi put naveo, daj mi rok do sudnjeg dana",
ovo je prebacivanje krivice na drugog, to je sejtanski posao da svoje greske svaljuje na drugog
sto Adem nije tako optuzio Allaha nego je rekao ovo:
23. "Gospodaru naš", - rekoše oni(Adem i Hava) – "sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni."
sto oni ne svalise na Allaha svoju gresku
on kaže
"zato što si me stvorio ovakvog kakav jesam, daj mi da budem to što jesam, da zavodim ljude do Sudnjeg dana".
nije tacno tako rekao, to su tvoje rijeci
nego je rekao ovo
14. "Daj mi vremena do dana njihova oživljenja!" – zamoli on.
15. "Daje ti se vremena!" – reče On.
16. "E zašto si odredio pa sam u zabludu pao". – reče -, "kunem se da ću ih na Tvom pravom putu presretati,
17. pa ću im sprijeda, i straga, i zdasna i slijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti!’
znaci vec kad sam pao, daj da povucem za sobom i njega, jer je on uzrok mog pada
Prenio je Ebu Bekr el-Kuresi rahimehullah svojim lancem prenosilaca od Ibn Omera r.a. da je rekao:
Iblis je sreo Musaa a.s. i rekao mu: Musa,tebe je Allah odabrao poslanicima s tobom direktno razgovarao a ja sam Allahovo stvorenje koje je pocinilo grijeh i zelim se pokajati.Zauzmi se za mene kod svoga Gospodara da mi oprosti!Musa a.s. je molio svoga Gospodara pa mu je receno:Udovoljio sam tvojoj dovi.Kada je Musa a.s. sreo Iblisa rekao mu je:Naredjeno ti je da ucinis sedzdu Ademovom grobu i bit ce ti oprosteno.On se tada uzoholio,naljutio i rekao:Nisam mu pao na sedzdu kada je bio ziv,zar da mu ucinim sada kada je mrtav?Potom je Iblis rekao Musau a.s: Musa,imas pravo kod mene jer si posredovao za mene kod Gospodara svoga.Sjeti me se u tri slucaja:kada se rasrdis jer tada dosaptavam tvome srcu,moje oko je u tvojim ocima i kolam tvojom krvlju,sjeti me se kada se sukobe vojske u borbi-jer tada dolazim covjeku i podsjecam ga na njegovu djecu i zenu sve dok ne pobjegne i niposto ne sjedi sa zenom kojoj nisi mahrem,jer ja sam tada izaslanik od tebe njoj i od nje ka tebi(Akamu el-merdzan str 207)
Bog kaže- naravno, može . Nisam te stvorio uzalud takvoga . Jedino nećeš moći zavesti od mojih robova -iskrene.
Pa Bog ga samo iskoristi u sklopu testa