AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#1426 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:
Gojeni H wrote:
Naravno da moze. Allah u Kur'anu jasno identifikuje one koji ce se baviti manje jasnim stvarima i sitnicama.
Kur'anske poruke su ciste k'o Una.
:thumbup: :kiss:
Pa ne bih se baš složio da je sve "čisto", jer u tom ajetu piše da postoje ajeti koji su manje jasni i da "značenje njihovo zna samo Allah".
Kome su napisani i upućeni ajeti čije značenje zna samo Allah?
Kur'an je pun kontradikcija i to sa razlogom - zato što je upućen čovjeku, koji je također pun kontradikcija.
jer u tom ajetu piše da postoje ajeti koji su manje jasni i da "značenje njihovo zna samo Allah".
Kome su napisani i upućeni ajeti čije značenje zna samo Allah?
druze nije tacno, u orginalnom tekstu jasno stoji

"značenje njihovo zna samo Allah i oni u nauku upuceni"

nema logike da Allah posalje ajeti koje niko nece razumjeti....
Kur'an je pun kontradikcija i to sa razlogom - zato što je upućen čovjeku, koji je također pun kontradikcija
kazes kontradikcija, da cujem??

evo izazivam cijeli forum nek Zajedno pretraze cijeli Kuran i nek mi dostave najjacu gresku koju mogu naci pa da vidimo jeli to zaista greska ili je to samo pogresno protumaceno.
zagortenej

#1427 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote:a inače, za početak računanja vremena po islamskom kalendaru se uzima događaj kad je Muhamed ISTJERAN iz Meke.
nije uzet datum kad je počela objava Kur'ana, ili recimo osvajanje Meke, što bi bilo logičnije.

većina koristi blaži izraz preseljenje iz Meke u Medinu, a u stvari je istjeran.
nije ni to bas tacan opis, jer kad kazes istjeran onda znaci uzeli ga za ruku i istjerali iz grada fizicki.

ali on je sam odlucio da napusti Mekku. pa kako onda da bude istjeran?
on je u stvari otišao na godišnji odmor u Medinu pa se nije mogao vratiti jer su mu ukinuli vizu.

najvažnije je da je golub napravio gnijezdo i pauk ispleo mrežu na ulazu u pećinu i Ebu Bekr začepio rupu gdje bila guja.
a Omer odredio datum početka računanja islamskog kalendara.
Diwan

#1428 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

zagortenej wrote:a inače, za početak računanja vremena po islamskom kalendaru se uzima događaj kad je Muhamed ISTJERAN iz Meke.
nije uzet datum kad je počela objava Kur'ana, ili recimo osvajanje Meke, što bi bilo logičnije.

većina koristi blaži izraz preseljenje iz Meke u Medinu, a u stvari je istjeran.

:thumbup:

Da, izgleda da su svi važniji 'islamski' datumi vezani ili izmišljeni iz mržnje prema Poslaniku a.s. ili Njegovoj Porodici a.s.

Ovaj islam je tragikomedija, ali zaista. Ljudi poste i kad se ne posti i slave ubijanje Hz. Husejna a.s. pod okriljem izmišljenje ashure i priča vezanih za taj dan. A i ovi tzv. 'mubarek' dani su vjerovatno priča za sebe. Slave protjerivanje Poslanika a.s. kako si dobro primjetio .. ludnica
Diwan

#1429 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

arzuhal wrote:
Diwan wrote:
arzuhal wrote:Eh, @Diwane, kad to spominješ, da te tampi: kada ti postiš mjesec ramazan, ako ga postiš? Jesi li postio ili ćeš postiti u ovoj godini?
To su već intimne stvari - vjera je intimna stvar, ne mora puk znati šta ja radim i jedem, i kako upražnjavam vjerski sadržaj. Treba imati dostajanstva, a ne mahalati okolo šta je ko iftario, jel ogladnio, selamat se sa kilometra itd. Kad vidiš šta se piše npr. na temi 'Ramazan opet', pomisliš da si zalutao u neko selo podno Vlašiča. Nije to vjernicki ni islamski.
Nisam te pitao intimnu stvar, šta jedeš, koliko jedeš, dal' našivaš i sl. Pitao sam KADA je mjesec ramazan koji ćeš postiti, jer ti veliš da je ovo sad pogrešno vrijeme.

Naime, prema Kur'anu, prema islamu, prema svemu, nema javnije stvari od znanja kada je početak mjeseca ramazana a kada njegov kraj, to se razglašava, to se ne krije.

Ili ne smiješ kazat? Ili ne znaš? Ili te nije ni briga kada je, k'o ni @zagora? :mrgreen:
Boli te :lol: :mrgreen:
Diwan

#1430 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Diwan wrote:Sada duboko udahnite i uzmite čašu vode i kocku šećera prije pregledavanja ovog videa:

RAMAZAN JE U SEPTEMBRU :-D :run:

Evo i transkripcija onoga što je rekao:
Salam everyone. I've been doing a lot research in regards to when Ramadan is and i would like to share with you my observations and actually my conclusion.

So far and i need to emphasize that it's my conclusion so far because who knows maybe along the along the time there will be some new information or facts that come along and things may change but for now what really raised a red flag for me is that if we look at the names of the months of the islamic calendar some of the names are actually based on the season months.

Number three and four are called spring the first and spring the second obviously because they fall in the spring now if we are following a pure lunar calendar just like they are today then this means the months of spring will start moving backwards into other seasons. In other words you'll have a month called spring in the winter it doesn't make sense. So what i've done is i've dug through the history and i found out that during the time of the Prophet Mohammed as well as before the arabs followed a lunisolar calendar just like the jews and the christians and the hindus and the Buddhist.

All Eastern religions follow a lunisolar calendar and what a lunisolar calendar is is that they count the months based on the moon but the months are anchored based on the seasons of this obviously because of the Sun it's called a lunisolar calendar and every so often they will add a certain number of days into this calendar so that the months do not deviate outside of the seasons for the Arabs they would add one month one lunar cycle one lunar month every 32 months they would add an extra month in there. well I want to say an extra month but they would add those that lunar cycle into there and this process is called intercalation. it's just like what we have today of a leap year every four years we add one day so that the days do not deviate outside of the seasons so they had intercalation and they also followed a lunisolar calendar.

Now the question is does the Quran support a lunisolar calendar and does it support intercalation and the answer is yes. To both throughout the Quran God talks about the Sun and the moon being calculation devices he uses them always together never does he say the Sun the Sun is only the calculation device or vice versa he says the Sun and the moon are calculation devices indicating that we are to follow a lunisolar calendar as for intercalation
If you look in surah 18 we see the dwellers of the cave and how they resided in the cave for 300 years increased by 9. God doesn't say 309 years he says 300 years increased by 9 and the reason is because the difference between 300 solar years and 300 lunar years is 9 years they applied intercalation so the intercalation existed long time ago and God talks about it so the Quran supports the idea of a lunisolar calendar and intercalation.

Now the big question is when is Ramadan.

If we look at the current islamic calendar month number 9 is called Ramadan and if we are using a lunisolar calendar as well as intercalation month number 9 Ramadan will fall in September and the first lunar cycle within September is when Ramadan begins.

And this makes sense because in September we have equinox where the number of days the hours of days and night are equal in length all throughout the world so everybody will be fasting roughly the same amount of time and so for me based on the information that I have and based on my observation the Ramadan falls in the September and it's the first lunar cycle within September.

That's when Ramadan begins. You guys are feel free to shareyour information, share your understanding of when Ramadan is. I feel free doing that I know that there are some people who say Ramadan actually is in the summer solstice because

Ramadan means intense heat or scorching hot or something like that and what I would tell them is that
if you dig into the lexicons a little more you will see that the arabs also called the beginning of the fall season as Ramadan or Ramada because the rain pours onto the hot surface so Arabs also called the beginning of the fall season as a Ramada.

Interestingly the fall season is when things start to cool down and there are hints in the Quran and who knows if these are valid or not but if you look at the surahs of 73 and 74 it is said that the Prophet Muhammad is called cloaked one indicating that it was cold. Prophet Moses when he wanted to warm his family with the fire and Jesus when he told Mary to shake from the palm tree and dates would come down. All these indicate cooler months so for me as far as I can see from the Quran that there the Ramadan is in the September based on the first lunar cycle.

Jasno ko dan i logično ko dan za onog ko ima pameti.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1431 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Izvinjavam se što razvodnjavam trenutnu raspravu, samo da kažem Smrletu
da je Kur'an objavljen i ljudima i džinima, a šejtan je džin-ćafir. Ajeti koji su "manje jasni" , su za njih, jer su oni takve prirode
koja teži smutnji, dakle za džine . Oni koji su razumom obdareni, znaju da su džinni također božija stvorenja, pa i šejtan.
Zar nije nepravedno da nema i za šejtana uputa ajeti (znakovi), u skladu sa njhovom prirodom? Tvoje je da u to vjeruješ
pa i Muhamed as. kaže da je imao svoga džina, pa ga preveo na islam, a šta je bio prije toga?
Kompletnu simbiozu tih kontradikcija oko stvaranja šejtana, određivanja sudbine i kažnjavanja istog, zato što se ponaša
tako kako mu je Allah odredio, zna samo Allah.
Jel ti to onda tvrdiš da si ti Allah, jer kažeš da si izmirio sve kontradikcije ?
Smrcak15

#1432 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:Izvinjavam se što razvodnjavam trenutnu raspravu, samo da kažem Smrletu
da je Kur'an objavljen i ljudima i džinima, a šejtan je džin-ćafir. Ajeti koji su "manje jasni" , su za njih, jer su oni takve prirode
koja teži smutnji, dakle za džine . Oni koji su razumom obdareni, znaju da su džinni također božija stvorenja, pa i šejtan.
Zar nije nepravedno da nema i za šejtana uputa ajeti (znakovi), u skladu sa njhovom prirodom? Tvoje je da u to vjeruješ
pa i Muhamed as. kaže da je imao svoga džina, pa ga preveo na islam, a šta je bio prije toga?
Kompletnu simbiozu tih kontradikcija oko stvaranja šejtana, određivanja sudbine i kažnjavanja istog, zato što se ponaša
tako kako mu je Allah odredio, zna samo Allah.
Jel ti to onda tvrdiš da si ti Allah, jer kažeš da si izmirio sve kontradikcije ?
koja teži smutnji, dakle za džine .
Oni koji su razumom obdareni, znaju da su džinni također božija stvorenja, pa i šejtan.
Zar nije nepravedno da nema i za šejtana uputa ajeti (znakovi), u skladu sa njhovom prirodom?
ti ne da si za salljevanje strave nego si za exorcizam teske klase

Jel ti to onda tvrdiš da si ti Allah, jer kažeš da si izmirio sve kontradikcije
kakve kontradikcije junace?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1433 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Pa Bog stvori šejtana i odredi mu sudbinu i onda ga kažnjava za to što mu je isti On propisao?
Bog kaže svome Poslaniku da ne može nikoga uputiti , osim ako On to ne želi. Istovremeno prijeti kaznom onima koji
neće da prihvate uputu...itd
Smrcak15

#1434 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:Pa Bog stvori šejtana i odredi mu sudbinu i onda ga kažnjava za to što mu je isti On propisao?
Bog kaže svome Poslaniku da ne može nikoga uputiti , osim ako On to ne želi. Istovremeno prijeti kaznom onima koji
neće da prihvate uputu...itd
Pa Bog stvori šejtana i odredi mu sudbinu i onda ga kažnjava za to što mu je isti On propisao?
jeli ga Bog natjerao na nepokornost? nije, nego njegova podla priroda ga ukopala gdje se nije mogo kontrolisati i zbog oholosti.

neće da prihvate uputu
da, Bog upuciva ali ako covjek trazi to od Boga, ili ako to zasluzi svojim djelima.
uputa je milost od Boga, pa ako neko ne zasluzuje milost onda poslanik nemoze uputiti ako to Allah nece, jer ta osoba ne zasluzuje milost/uputu, jer radi stvari i ponasa se suportno onome sto doprinosi Bozijoj uputi/milosti.

Allah kaze:

99. Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?
100. Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.
101. Reci(im Muhammede): "Posmatrajte ono što je na nebesima i na Zemlji!" - A ni od kakve koristi neće biti dokazi i opomene narodu koji neće da vjeruje
Nurudin

#1435 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

a ko je stvorio tu "podlu prirodu" šejtana ?
kako ćeš zaslužiti božiju milost ako ne prihvatiš uputu, a On sam odlučuje o činu prihvatanja pa se jasno kaže
da ne ovisi o Poslaniku nego o Bogu?
Smrcak15

#1436 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:a ko je stvorio tu "podlu prirodu" šejtana ?
kako ćeš zaslužiti božiju milost ako ne prihvatiš uputu, a On sam odlučuje o činu prihvatanja pa se jasno kaže
da ne ovisi o Poslaniku nego o Bogu?
svako ima tu losu stranu, poenta je da se zna ukrotiti, da znas je drzati u lancima.

a ne ko Sheki svoje greske svaljivati na Allaha :-)
kako ćeš zaslužiti božiju milost ako ne prihvatiš uputu,
pa mozes, recimo mozda radis dobra djela, pa na osnovu dobrih djela Allah ti se smiluje i otvori srce prema uputi, pa pocne dusa da naginje prema tome, da zavoli to...

ali ako ne prihvatas uputu a ujedno pokaziva se oholost , vec si skoro pa pucao sebi u sljepocnicu
Nurudin

#1437 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Bog stvori šejtana i njegovu prirodu učini neposlušnom. Naravno, Bog zna da je on neposlušan jer inače nije Sveznajući
a na kraju krajeva, valjda zna kakvog ga je stvorio.
Šejtan ne može biti ništa drugo nego neposušan, njegova neposlušnost u stvari je poslušnost Stvoritelju, ponaša se
tačno onako kako treba. Kad on kaže "zato što si me ne krivi put naveo, daj mi rok do sudnjeg dana", on kaže
"zato što si me stvorio ovakvog kakav jesam, daj mi da budem to što jesam, da zavodim ljude do Sudnjeg dana".
Bog kaže- naravno, može . Nisam te stvorio uzalud takvoga . Jedino nećeš moći zavesti od mojih robova -iskrene.

Bolje je reći da nešto ne znaš, nego se oholiti da znaš, a ne znaš, nego se samozavaravaš, a to je neiskrenost.
Smrcak15

#1438 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:Bog stvori šejtana i njegovu prirodu učini neposlušnom. Naravno, Bog zna da je on neposlušan jer inače nije Sveznajući
a na kraju krajeva, valjda zna kakvog ga je stvorio.
Šejtan ne može biti ništa drugo nego neposušan, njegova neposlušnost u stvari je poslušnost Stvoritelju, ponaša se
tačno onako kako treba. Kad on kaže "zato što si me ne krivi put naveo, daj mi rok do sudnjeg dana", on kaže
"zato što si me stvorio ovakvog kakav jesam, daj mi da budem to što jesam, da zavodim ljude do Sudnjeg dana".
Bog kaže- naravno, može . Nisam te stvorio uzalud takvoga . Jedino nećeš moći zavesti od mojih robova -iskrene.

Bolje je reći da nešto ne znaš, nego se oholiti da znaš, a ne znaš, nego se samozavaravaš, a to je neiskrenost.
Bog stvori šejtana i njegovu prirodu učini neposlušnom
ali imao je slobodnu volju da se suprostavi svojim zlim prohtjevima
Šejtan ne može biti ništa drugo nego neposušan,
nije tacno, moze ali nece, u tome je probleme, to sto on nece.
njegova neposlušnost u stvari je poslušnost Stvoritelju
nije tacno da je to poslusnost stvoritelju

Allah kaze:

17:27.... a šejtan je Gospodaru svome nezahvalan.
Kad on kaže "zato što si me ne krivi put naveo, daj mi rok do sudnjeg dana",
ovo je prebacivanje krivice na drugog, to je sejtanski posao da svoje greske svaljuje na drugog

sto Adem nije tako optuzio Allaha nego je rekao ovo:

23. "Gospodaru naš", - rekoše oni(Adem i Hava) – "sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni."

sto oni ne svalise na Allaha svoju gresku
on kaže
nije tacno tako rekao, to su tvoje rijeci

nego je rekao ovo

14. "Daj mi vremena do dana njihova oživljenja!" – zamoli on.
15. "Daje ti se vremena!" – reče On.
16. "E zašto si odredio pa sam u zabludu pao". – reče -, "kunem se da ću ih na Tvom pravom putu presretati,
17. pa ću im sprijeda, i straga, i zdasna i slijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti!’

znaci vec kad sam pao, daj da povucem za sobom i njega, jer je on uzrok mog pada

Prenio je Ebu Bekr el-Kuresi rahimehullah svojim lancem prenosilaca od Ibn Omera r.a. da je rekao: Iblis je sreo Musaa a.s. i rekao mu: Musa,tebe je Allah odabrao poslanicima s tobom direktno razgovarao a ja sam Allahovo stvorenje koje je pocinilo grijeh i zelim se pokajati.Zauzmi se za mene kod svoga Gospodara da mi oprosti!Musa a.s. je molio svoga Gospodara pa mu je receno:Udovoljio sam tvojoj dovi.Kada je Musa a.s. sreo Iblisa rekao mu je:Naredjeno ti je da ucinis sedzdu Ademovom grobu i bit ce ti oprosteno.On se tada uzoholio,naljutio i rekao:Nisam mu pao na sedzdu kada je bio ziv,zar da mu ucinim sada kada je mrtav?Potom je Iblis rekao Musau a.s: Musa,imas pravo kod mene jer si posredovao za mene kod Gospodara svoga.Sjeti me se u tri slucaja:kada se rasrdis jer tada dosaptavam tvome srcu,moje oko je u tvojim ocima i kolam tvojom krvlju,sjeti me se kada se sukobe vojske u borbi-jer tada dolazim covjeku i podsjecam ga na njegovu djecu i zenu sve dok ne pobjegne i niposto ne sjedi sa zenom kojoj nisi mahrem,jer ja sam tada izaslanik od tebe njoj i od nje ka tebi(Akamu el-merdzan str 207)

Pa Bog ga samo iskoristi u sklopu testa
Towelie

#1439 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Kad te Bog isprogramira da budes neposlusan, dzaba ti 100 privida slobodne volje, ti ces uvek biti neposlusan. Dzabe ti ajeti, upozorenja, strasenje kaznom..Bices uvek neposlusan jer samo to mozes i biti. :-D
Smrcak15

#1440 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:Kad te Bog isprogramira da budes neposlusan, dzaba ti 100 privida slobodne volje, ti ces uvek biti neposlusan. Dzabe ti ajeti, upozorenja, strasenje kaznom..Bices uvek neposlusan jer samo to mozes i biti. :-D
nije tacno, dok god ti je slobodno volju dao, da biras svjesno izmedju dobra i zla, pa ako izaberes zlo, znaci Bog je kriv zbog toga a ne nase strasti, huje i sta sve ne , ma daj.

:-)
Bices uvek neposlusan jer samo to mozes i biti.
nije tacno
Allah kaze da je upoznao duse sa dobro i zlom, pa bujrum birajte:

7. i duše i Onoga koji je stvori
8. pa joj put dobra i put zla shvatljivim ucinio, -
9. uspjece samo onaj ko je ocisti,
10. a bice izgubljen onaj koje je na stranputicu odvodi!
Idemedosumom

#1441 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Idemedosumom »

Pa ova logika je "bolja" i od kršćanske, gdje je dovoljno vjerovati da je Isus umro zbog naših grijeha i poof sve oprošteno.

Ovdje, dakle, ne moraš ništa ni vjerovatni, jer na kraju krajeva je Bog kriv za sve, takvog te programirao, ti ustvari činiš upravo ono što je Bog dragi htio. Blago vama :-D
arzuhal

#1442 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Diwan wrote:
Boli te :lol: :mrgreen:
Pitao sam te ozbiljno. Poštujem i taj odgovor.
Towelie

#1443 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Idemedosumom wrote:Pa ova logika je "bolja" i od kršćanske, gdje je dovoljno vjerovati da je Isus umro zbog naših grijeha i poof sve oprošteno.

Ovdje, dakle, ne moraš ništa ni vjerovatni, jer na kraju krajeva je Bog kriv za sve, takvog te programirao, ti ustvari činiš upravo ono što je Bog dragi htio. Blago vama :-D
Pa to i Kur'an kaze, i to na vise mesta. :lol:
Ne mozete hteci sta Allah nece, ti nisi bacio kad si bacio nego Allah, reci sve je od Allaha..su samo neki od primera.
Idemedosumom

#1444 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Idemedosumom »

Towelie wrote:
Idemedosumom wrote:Pa ova logika je "bolja" i od kršćanske, gdje je dovoljno vjerovati da je Isus umro zbog naših grijeha i poof sve oprošteno.

Pa to i Kur'an kaze, i to na vise mesta. :lol:
Ne mozete hteci sta Allah nece, ti nisi bacio kad si bacio nego Allah, reci sve je od Allaha..su samo neki od primera.
Haj nek ti bude. Nismo svi aš'arije, neka ostane na tome :-D
Nurudin

#1445 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Preuzimanje odgovornosti nije baš karakteristično za ljude koji sve svoje postupke pravdaju hadisom i Kur'anom.
Šta god urade to je "po hadisu" "po Kuranu" , oni nisu ništa krivi, samo rade što im je rečeno.
Usput će lagati i izmišljati , dopisivati kao Smrle, samo da bi bili u zadanim šablonima koji ih po defaultu osobađju svake odgovornosti
pa čak i od vlastite gluposti.
arzuhal

#1446 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Man'te se svakakvih priča :mrgreen:
Idemedosumom

#1447 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Idemedosumom »

arzuhal wrote:Man'te se svakakvih priča :mrgreen:
Jašta ba.

Nego @Diwanko hoćeš li nam odati svoje tajne, kad je stvarno ramazan? jel ovaj auto-moto šejh upravu? Treba u obzir uzeti da se on poziva na Kur'an, za kojeg ti tvrdiš da nije očuvan u izvornom obliku, jel tako?
Gojeni H

#1448 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Diwan wrote:
arzuhal wrote:Eh, @Diwane, kad to spominješ, da te tampi: kada ti postiš mjesec ramazan, ako ga postiš? Jesi li postio ili ćeš postiti u ovoj godini?
To su već intimne stvari - vjera je intimna stvar, ne mora puk znati šta ja radim i jedem, i kako upražnjavam vjerski sadržaj. Treba imati dostajanstva, a ne mahalati okolo šta je ko iftario, jel ogladnio, selamat se sa kilometra itd. Kad vidiš šta se piše npr. na temi 'Ramazan opet', pomisliš da si zalutao u neko selo podno Vlašiča. Nije to vjernicki ni islamski.

S obzirom da si se postavio kao misionar nove vjere koju si, ni manje ni vise nazvao bozanskom, onda je sasvim normalno da ljudima objasnis pravila u tvojoj vjeri.
Ne postoji nijedna vjera koja nema svoja pravila, odnosno ono sto ti nazivas dogmom. Cak i shamani imaju pravila kako prizivaju i otjeruju duhove.

Zasto strah?
Gojeni H

#1449 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Zasto je to logicno, a nije datum preseljenja, ili istjerivanja kako to ti nazivas?
Kad smo vec kod istjerivanja, ne vjerujem da bilo ko zdrave pameti moze poreci da su Poslaniku a.s. u Meki bili odbrojani dani.
Medjutim, on nije protjeran vec je odluucio napustiti Meku.

Da se vratimo originalnom pitanju. Dakle, pocetak Objave je izuzetno bitan datum, slazem se. Zasto bi osvajanje Meke bilo toliko bitno, ili bitnije od bitke na Bedru, npr.
Mozda je bitnost preseljenja u tome, da nakon 13 godina relativno slabog odziva, nakon preseljenja dolazi do sasvim drugacije pozicije islama, od samog prihvatanja Objave do vojno-politicke pozicije muslimana.

Kao i obicno, sasvim nebitno pitanje. Pitanje stvoreno iskljucivo radi toga da bi se ljudi bavili stvarima koje nemaju prevelikog uticaja niti na njihovu vjeru ni zivote ... A, da ne bi razmisljali o Bozijoj Jednoci, mudrosti stvaranja svijeta kakav je, harmoniji medju ljudima, sa prirodom ...
Diwan

#1450 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

6:116. A ako bi poslušao većinu onih na Zemlji, zaveli bi te s puta Allahovog. Slijede samo
pretpostavku i oni samo lažu.
Post Reply