Intense82 wrote:@Pitar (komentar na tvoje postove sa str. 53)
Banalizovao si dosta toga...Kao prvo ta "nekakva kuma folksdojcerka" nije jedina Hrvatica koju poznajem. U Bg-u ih zivi "mali milion" ali je Bg metropola pa se na to ne obraca paznja. Zamisli kad bi u tolikom gradu obracao paznju na svako ime i prezime koje cujes i razmisljao odakle li potice i koje je nacionalnosti-doslovno bi poludeo. Kad sidjes sa Pancevackog mosta (koji je jako blizu centra Bg-a) silazis na Zrenjaninski put. Tu ti vec fakticki pocinje Vojvodina. Uz taj put su nacickana naselja Kotez, Borca, Opovo i tako sve do Zrenjanina. Autohtono stanovnistvo tih naselja su izmedju ostalih i Hrvati. A oni su preko katolicke crkve uvezani ko creva. Redovno se u njoj okupljaju. Ona im organizuje ekskurzije po povoljnim cenama, savetuje ih, 90-ih kada je kod nas bila kriza nabacivala im je poslove, pomagala i sta sve ne. Stoga se bilo kakav vid zlostavljanja ne bi nikako mogao sakriti a ni izvrsiti. Upoznala sam je 97-me i secam se da sam je otvoreno pitala da li su imali problema 91/92-ge. Rekla je da nisu. Naravno, cela ta atmosfera oko raspada YU im nije bila prijatna ali zivot i imovina im nisu bili ugrozeni. Ta naselja nadomak Bg-a su ogromna, nacickana kucama i imanjima i nemoguce je tako nesto sakriti.
Kao drugo, Sandzak. Nije u pitanju jedna fabrika farmerki nego veci broj. Da li ti uopste znas kakve su politicke, ekonomske, socijalne prilike u Srbiji bile 90-ih? Vec krajem 92-ge nastaje blago receno haos, raspad sistema. Nenormalna inflacija. Da li imas predstavu sta znaci podici platu ujutru i za nju moci u tom trenutku kupiti box cigareta, u podne za te iste pare 3 piva a uvece pakovanje zvaka? A radis za tu platu ceo mesec, puno radno vreme. Da li si nekad u ruci drzao novcanicu od milion/milijardu dinara/maraka, nebitno? Odes u banku da promenis npr. 5-10000 nemackih maraka a izadjes sa kesom punom miliona/biliona/triliona dinara. U bolnicama nije bilo cak ni kvalitetnih zavoja pa su ljudi morali sami da kupuju. Ides ulicom i saplices se o kartonske kutije na kojima se prodaju cokolade, cigare, konzerve. Na svakom cosku se prodavao razblazeni benzin u flasama i stajali sverceri deviza koji su saletali i nas decu. Samoposluge avetinjski prazne. U ponudi samo hleb, mleko, jedna vrsta parizera, neke slj cokoladice i nesto malo hemije. I to imas pravo na samo jedan hleb i jedno mleko i to ako ubodes vreme dostave. Svakodnevno presreyanje ljudi a posebno skolaraca, skidanje patika i otimanje novca. Samo u Bg-u bezbroj mafijaskih klanova, sacekuse po ulicama, droga. Dafina i Jezda...
E u toj i takvoj Srbiji muslimani iz Sandzaka otvaraju fabrike dzinsa od cega ne zivi samo Sandzak. I nije to neki bezveze poslic, kako ga ti predstavljas, nego se obrcu milioni maraka. Na teritoriji SiCG nisu imali konkurenciju. Plus izvoz u Evropu a i sire. To je bio jedan od najunosnijih poslova kod nas posle proizvodnje oruzja, sverca nafte/cigara, sto je bilo rezervisano samo za odabrane. Kao sto vec rekoh, tata mi je tesno saradjivao sa njima godinama. Svaki dan su bili na vezi. On je cesto isao u N. Pazar oni dolazili u Bg. On bi prvi znao da je bilo nekih masovnih ubijanja i progona. Jos na sve to u Bosni bukti rat. Stalno dolaze Srbi iz Bosne sa ratista, posebno u Bg. Nikakvih incidenata se ne secam. Kriminalci nisu ljudima dali dinara zaraditi. Cim osete da nekome ide posao odmah salju svoje ljude po reket.
Taj posao sa dzinsom je isao skroz na crno. Znam sigurno da je bilo friziranja knjiga i utaje poreza. Nista nije islo preko ziro racuna, nego sve pare na ruke i to u devizama. Da ne pominjem da su sve ugovarali na rec-nista ugovori, pecati, potpisi. Po vasoj teoriji Srba zlih nacionalista, moj tata je trebao milion puta da ih prevari. Drzava je znala da rade na crno i mogla je kad je htela da im rasturi taj pposao. Ali nije. Nije pre svega zbog socijalnog mira.
Te fabrike su vremenom zatvorene ali to nema veze sa odnosom Srbi-Muslimani. Na trziste dolazi jaka konkurencija. Prvo Kinezi, pa roba iz Turske, pa Zara, Mango itd. Uopste, industrija tekstila je u Srbiji propala. Giganti tipa Robne kuce Bg, Zvezdara, Zekstra, Niteks su otisli pod stecaj i privatizovani. Jedino Mona funkcionise ali oni rade vecinom kozu.
Tacno je da se u Sandzak nije ulagalo ali nije nista bolja situacija ni na jugu Srbije, pa ni u istocnoj Srbiji. Tacno kad citam neke postove kao da slusam muftiju-biznismena Zukorlica.
Trece, predstavio si Albance bukvalno kao cvecke. Ja sam ubedjena da oni ne bi odustali od teznje ka nezavisnosti ni pod tackom razno. A ovo za komunalije...hahaha...pa jel' ti shvatas koliki je to teret za drzavni budzet bio. Pa to Amerika ne bi izdrzala koliko su nas kostali. Pa onda koliko smo samo izdvajali za policiju, jos od vremena SFRJ, koja je tamo bila angazovana. Sto puta sam cula ljude kako gundjaju na vlast sto dopustaju taj bezobrazluk...hahahaha
Jos nesto...Nigde nisam napisala kako je Srbija "raj na zemlji". Samo sam rekla da je LAZ prica o masovnim ubistvima, progonima, pokrstavanjima muslimana/katolika. Istina, nismo ih drzali ni kao malo vode na dlanu...
Djevojko, ja želim vjerovati da si ti dobronamjerna i iskrena, samo, sticajem okolnosti, malo suženih vidika, pa ću jedino zbog toga odgovoriti na ovu banalizaciju moje "banalizacije". Ustvari, ne znam šta bih odgovorio više od onoga što sam već napisao, samo ti izgleda ne čitaš do kraja moje postove.
Ja nisam nigdje ni napisao da je u Srbiji bilo masovnih ubistava, progona i pokrštavanja. Toga je, istina, bilo nekad u historiji, posebno nakon povlačenja Turaka, ali to nije tema, pa nećemo o tome. Ponoviću ono što sam već rekao:
Za Miloševića koji se pred svijetom predstavljao kao mirotvorac je bilo previše da pokreće zločine i otvoreno protjerivanje Bošnjaka iz Sandžaka, posebno ne bez "povoda" - traženja političkih prava i autonomije- kakav su mu dali kosovski Albanci. Bošnjaci se jednostavno sami iseljavaju, a i ovako ih nema dovoljno da predstavljaju bilo kakav ekonomski ili politički faktor već služe kao folklorni detalj za pokazivanje zapadnim, arapskim i turski poslovnim i političkim partnerima. Eto vidite kako je Srbija slobodna i otvorena zemlja tolerancije i ljudskih prava! Vidite kako ljudi ovdje žive i prave farmerke! Da bilo šta značajno Bošnjaci u Sandžaku zatraže dobili bi po nosu kao i svi ostali što su dobili. A nije ni Sjeverin za zanemariti .. Znaš, kao, eto bio je SAMO Sjeverin!
Dakle, možeš ti meni do sutra pričati o pojedinačnim slučajevima i "malom milionu" ljudi "drugačijeg imena" koji žive u Beogradu i Srbiji i ja ne sumnjem da to jeste tako, ali poenta nije u tome. Taj "mali milion" je i dalje zanemariv u odnosu na ukupno stanovništvo Srbije i sve dok ne predstavlja bilo kakav značajan, prvenstveno politički a i ekonomski faktor, srpska nacionalistička politika, inače i dalje dominantna na političkoj sceni, će ga tolerisati. Nažalost, u tvojim postovima se jasno vidi refleks te nacionalističke politike u isticanju činjenice da ljudi nesrbi u Srbiji mogu da ŽIVE i RADE (i da ih tvoj tata nije prevario)! Pa valjda je to nešto što bi trebalo biti normalno. Ja sam postavio podatke o zaposlenim u državnim institucijama u Sandžaku i ti si ih ignorisala. Ti podaci jasno govore da su Bošnjaci tamo građani drugog reda, ali valjda trebaju da budu sretni i zahvalni što nisu doživjeli sudbinu nas u Bosni, progon i istrebljenje!?
Srpska politika je prije početka rata jasno definisala ciljeve - nacionalno teritorijalno razgraničenje sa drugima i svođenje tih drugih na srpskim teritorijama na nivo ispod 5%, onako kako je već u Srbiji. Ja sad ne mogu dokumentovati ove navode, ne da mi se da tražim (to bi vjerovatno mogao Sarajmen),ti su se dokumenti vrtili u Hagu, ali sam na svojoj koži osjetio praktično i efikasno provođenje tog plana u djelo.
Srbija je u rukavicama i bez njih vodila ratove izvan svojih granica a unutar njih održavala stanje prividnog mira i poštovanja ljudskih prava po svojim standardima - šuti, ne barkaj i ostaćeš živ - kao predstavu za svijet. Kao što već rekoh, onog trenutka kad zatražiš nešto više od toga dobićeš po nosu, kako su dobili kosovski Albanci. Oni bi sigurno bili istrijebljeni s Kosova da ih nije spasio NATO.
Što se tiče Albanaca, nisam rekao da su cvećke, rekao sam ovo:
E sad, moram reći i to da su Albanci u otporu i borbi protiv srpskog nacionalizma razvili, ili dodatno razvili, svoj nacionalizam, isto tako tvrd, isključiv i radikalan, ali Srbi im svojim bahatim i siledžijskim nastupom nisu ostavili drugi izbor, kao ni ostalim narodima u Ju. Šta bi bilo da je sa jače i brojnije, srpske strane bilo malo više dobre volje i razumijevanja za ljudska, građanska i narodna prava Albanaca na Kosovu (a i svih ostalih u Ju) i kako bi Albanci odgovorili, pitanje je na koje nikada nećemo saznati odgovor jer te volje, nažalost, NIJE bilo! ...Ovako, bilo je kako je bilo ...jbg
Naveo sam ukratko i hronologiju zbivanja na Kosovu ali si ti i to izignorisala. Dakle, Srbi su ti koji su bili brojniji i jači, imali u rukama državni aparat, vojsku, policiju, oružje i tenkove i oni su ti koji su nastupili prema njima (a i prema svima ostalim) siledžijski, drsko i nemilosrdno. Srbija je prva izabrala način i pravila igre i to su činjenice! Šta bi bilo da je bilo drugačije, nikad nećemo saznati niti ćemo se moći dogovoriti, bez obzira u šta ti bila ubeđena.
Dalje, u tvojim postovima opet refleks "srpskog nacionalističkog pogleda na svet i druge". Parafraziram: "Zar su Albanci, Bošnjaci i svi ostali mislili da će dobiti državu bez metka?!" Dakle sve ono što je ovdje spomenuto o represiji nad Albancima na Kosovu, pobijenim na demonstracijama, Suvoj Reci, masovnim grobnicama u unutrašnjosti Srbije, hladnjačama itd itd pa do prijetnji istrebljenjem u Bosni i praktično sprovedenog GENOCIDA nad muslimanima (Bošnjacima) ti si strpala u ovu banalno užasnu rečenicu. Ovdje već počinjem dobro da sumnjam u tvoju dobronamjernost, ali ću uzeti u obzir da si rasla u tom sistemu koji kroz obrazovne i sve druge institucije njeguje takvu ideologiju, pa ću nastaviti dijalog s tobom.
Dalje, ne znam kako je to izgledalo u Srbiji 90-tih, kako je podići platu i od nje kupiti šteku cigara, ja sam u to vrijeme živio od humanitarne pomoći, keksa i konzervi kojima je istekao rok, bez vode, struje, telefona, .., izbjegavajući na putu u školu, po vodu i po humanitarnu srpske snajpere, granate, bombe i rakete a naveče, da ovi s brda ne bi vidjeli i zapucali, išao na dženaze/sahrane svojim poginulim (tačnije ubijenim) i raskomadanim prijateljima, komšijama i rođacima koji taj dan nisu imali sreće. Stvarno nemam predstavu kako vam je teško bilo!
i za kraj, pročitaj jedan tekst iz kojeg možeš dosta toga naučiti:
http://pescanik.net/zasto-volim-bosnu/