Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post Reply
Avetinho

#1426 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Avetinho »

SA 071 wrote:
Avetinho wrote:
SA 071 wrote:{...}
a do tada mogu oni i bez plina, kako kaže Erdogan nije Turski narod uvijek živio sa plinom.
{...}
Ovo me podsjeti na putjinkovu omiljenu:
Ne moze toliko trave i kore na drvecu narast, kolko Rusi mogu pojest.
Avetinjo,
ti si jedan mali ostrašćeni srbomrzac, koji je pomiješao srpske i ruske poruke narodu. Juče ili prekjuče ti je bila prenesena vijest na mnogim informativnim portalima sa ovom retardiranom izjavom Erdogana. :roll:
Opet imas problema sa semantikom. Gdje vidis da sam rekao da to Erdo nije rekao?

Samo me podsjetilo koliko Rusi mogu trave pasti i jesti kore iz Sibira, kad vec nema niceg po prodavnicama.
155_mm

#1427 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by 155_mm »

SA 071 wrote:
Avetinho wrote:
SA 071 wrote:{...}
a do tada mogu oni i bez plina, kako kaže Erdogan nije Turski narod uvijek živio sa plinom.
{...}
Ovo me podsjeti na putjinkovu omiljenu:
Avetinjo,
ti si jedan mali ostrašćeni srbomrzac, koji je pomiješao srpske i ruske poruke narodu. Juče ili prekjuče ti je bila prenesena vijest na mnogim informativnim portalima sa ovom retardiranom izjavom Erdogana. :roll:
ili citiraj njegov tekst u kojem vidis mrznju prema srbima ili prestani da seres!

P.S.i dalje sam misljenja da tema promijeni u ime "kad mi nismo mogli unistiti nase turke koljuci i paleci ih zive hajmo se barem moliti i svrsavati da rusi uniste njihove turke"
155_mm

#1428 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by 155_mm »

bilo je kratke rasprave o saudijskoj vijsci. kad se zna da okosnicu te vojske cine placenici onda su desavanja na bojistu u jemenu nesto jasnija. najvise je placenika iz pakistana.
Bodkin

#1429 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Bodkin »

155_mm wrote:
SA 071 wrote: Avetinjo,
ili citiraj njegov tekst u kojem vidis mrznju prema srbima ili prestani da seres!

P.S.i dalje sam misljenja da tema promijeni u ime "kad mi nismo mogli unistiti nase turke koljuci i paleci ih zive hajmo se barem moliti i svrsavati da rusi uniste njihove turke"
:zid: :zid: :zid: ko zeli da mu IQ opadne dodje ovdje postove da cita
155_mm

#1430 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by 155_mm »

Bodkin wrote:
155_mm wrote:

tebi je ta zelja odavno ispunjena.
tututuuuu

#1431 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by tututuuuu »

Grean wrote:Nigdje ja @tutu ne spomenuh Osmanlije, sad izmisljas. Ja sam samo rekao da se nadam da ce Turska biti nuklearna sila iz licnih interesa, osjecao bih se sigurnije i imao vise vjere u buducnost na ovom (i) nasem kontinentu.
oprosti, al ne izmisljam.
Grean wrote:

To je ključno, dok ne postanu nuklearna sila, mogu mahati ušima a ne "mačem". A to im njihovi saveznici Ameri, EU i Izraelci nikada neće dozvoliti. Tako da Turci mogu samo sanjati Osmansko carstvo.
[u]Mozemo se nadati, i cudnije stvari su se dogadjale.[/u] Ako je mogao Pakistan, moze i Turska mozda nekad u buducnosti. Ja bih se u svakom slucaju osjecao sigurnije (sto je i moj jedini interes vezano za Tursku i njihov polozaj u medjunarodnim relacijama) u Evropi koja ide u smijeru u kojem ide, da ne uvlacimo sad to u pricu.

Nego nikakvih refleksija na pricu o Krimskim Tatarima, Turkmenima pa i Bosnjacima i navodnom prijateljstvu Rusije prema Turskoj. Nigdje ni jedan primjer da su stitili ili stavili se na stranu turskih interesa a ti tvrdis da su to prijateljske zemlje.
Grean

#1432 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Grean »

tututuuuu wrote:
Grean wrote:Nigdje ja @tutu ne spomenuh Osmanlije, sad izmisljas. Ja sam samo rekao da se nadam da ce Turska biti nuklearna sila iz licnih interesa, osjecao bih se sigurnije i imao vise vjere u buducnost na ovom (i) nasem kontinentu.
oprosti, al ne izmisljam.
Grean wrote:

To je ključno, dok ne postanu nuklearna sila, mogu mahati ušima a ne "mačem". A to im njihovi saveznici Ameri, EU i Izraelci nikada neće dozvoliti. Tako da Turci mogu samo sanjati Osmansko carstvo.
[u]Mozemo se nadati, i cudnije stvari su se dogadjale.[/u] Ako je mogao Pakistan, moze i Turska mozda nekad u buducnosti. Ja bih se u svakom slucaju osjecao sigurnije (sto je i moj jedini interes vezano za Tursku i njihov polozaj u medjunarodnim relacijama) u Evropi koja ide u smijeru u kojem ide, da ne uvlacimo sad to u pricu.

Nego nikakvih refleksija na pricu o Krimskim Tatarima, Turkmenima pa i Bosnjacima i navodnom prijateljstvu Rusije prema Turskoj. Nigdje ni jedan primjer da su stitili ili stavili se na stranu turskih interesa a ti tvrdis da su to prijateljske zemlje.
Moj komentar "mozemo se nadati" se odnosio na nuklearnu silu kao sto se i vidi iz konverzacije a Osmansko carstvo se spominjalo samo u tvom postu.
tututuuuu

#1433 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by tututuuuu »

ok, moguce da sam pogrijesio u buri postova i zaru rasprave. :D isprike onda do poda. ko radi taj i grijesi. :D
Avetinho

#1434 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Avetinho »

Bodkin wrote:
155_mm wrote:

Majkemi strpacu te u anal kiticare definitivno. Gdje vidis da sam ja srbomrzac? Sto aplaudiram protiv-putjinkovim sankcijama zbog kradje Krima? Ili negdje drugo?

Imas pravo na jos jednu vadionu, poslije toga ides u anal kiticarski folder.
SA 071

#1435 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by SA 071 »

Avetinho wrote:
SA 071 wrote:
Avetinho wrote: Ovo me podsjeti na putjinkovu omiljenu:
Avetinjo,
Opet imas problema sa semantikom. Gdje vidis da sam rekao da to Erdo nije rekao?

Samo me podsjetilo koliko Rusi mogu trave pasti i jesti kore iz Sibira, kad vec nema niceg po prodavnicama.
Ne sine nego ti imaš problem sa logikom i istinom. Ako ja parafraziram Erdogana i navedem ono što je on rekao, a ti na to odgovoriš tako što izmisliš Putinovu izjavu i pod njegovu izjavu podvaljuješ staru srpsku tezu da će jesti korjenje i travu ali da će ustrajati na srpstvu, onda ti ja kažem to što kažem.

Generalno, vi postavljate tezu da mi Bošnjaci branimo Turke, a Ruse podržavaju Srbi, svodeći tako priču na relaciju Srbi-Bošnjaci a to je "niđe veze". A i vidiš da baš i nije tako. Ima nas koji i realno sagledavamo stvari. Naravno svako polazi od svoje osobnosti i svog karaktera, pa neki i napad sa leđa na prijatelja smatraju hrabrošću, "zajebanošću" i imanjem muda, umjesto podlošću, izdajništvom i nemanjem mozga.
Bodkin

#1436 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Bodkin »

Avetinho wrote:
Bodkin wrote:
155_mm wrote:

Majkemi strpacu te u anal kiticare definitivno. Gdje vidis da sam ja srbomrzac? Sto aplaudiram protiv-putjinkovim sankcijama zbog kradje Krima? Ili negdje drugo?

Prvo, vidis da sam citirao ovog artiljerijca? Drugo, sve i da me stavis, nece me puno tangirati :D
Matzan

#1437 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Matzan »

Rušenje ruskog SU-24 turskim lovcima predstavlja totalno glup potez.
Mislim da odluka nije nepromišljena, već se samo čekao pogodan moment.

Vjerovatno ćemo, ukoliko se ne pojavi kakav Wikileaks ili Snowden, sačekati koju deceniju da dobijemo tačnu informaciju.
Priče poput one da je to dio standardne procedure su za malu djecu. Da je SU-24 ušao negdje duboko u tursku teritoriju,
zaletio se prema nekom velikom gradu ili postrojenju, pa da se čovjek i zamisli.

Kažem, niko od nas nema pravu informaciju, a meni lično miriše da su Turci ipak malo i nahuškani na ovaj glup potez.
Avetinho

#1438 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Avetinho »

Bodkin wrote:
Avetinho wrote:
Bodkin wrote:

Prvo, vidis da sam citirao ovog artiljerijca? Drugo, sve i da me stavis, nece me puno tangirati :D
Bodkin, dobar si, zato te ne trpam u sterotipe.

Polozio si u mojoj knjizi.
oridjidji

#1439 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by oridjidji »

Koliko vidim kontinuirano se radi na slabljenju Rusije, sankcije razlicitog tipa Rusiji donjeli su fin minus Rusima u budzetu, prvo je krenulo sa ukidanjem zabrane putovanja i zaledjivanjem imovine dvadesetak sluzbenika Rusije i Krima, potom sankcije pojedinim velikim kompanijama, pa pojedinim bankama i td. To je dalo rezultate kao i pad cijena nafte, pa je gubitak Rusije u 2014. godini bio oko 140 milijardi. Ako je istina da je Turska samo uvozila oko 30 milijardi eura gasa, to ce biti jos jedan dobar udar na rusku ekonomiju, naravno Turci tu gube mnogo, ali gube i Rusi, kada se uzme obzir da to nije jedina razmjena dobara izmedju Rusije i Turske.

Sada nek razmisljaju o alternativama kako da novonastalu situaciju okrenu u svoju korist. Putin kaze da se treba okrenuti proizvodnji hrane, kako bi Rusija postala jedan od vodecih proizvodjaca u toj grani jer je poprilicno ovisna u tome pogledu od drugih, bez obzira sto su najveci proizvodjaci zitarica na svijetu. Najveci proizvodjac hrane je Kina, najvise izvoza napravi Amerika, Holandija, Njemacka, Francuska, Belgija, Italija i Spanija jos su se tu ugurali Kanada, Kina i Brazil. Turska bi mogla izgubiti koliko me sjecanje sluzi 20 milijardi eura izvoza hrane prema Rusiji ukoliko potraju ove ruske sankcije.

Isto tako i Erdogan mora izlijeciti energetskog ovisnika, novim ugovorima kojim ce pokusati namiriti gubitke koji su nastali uskracivanjem ruskog gasa Turskoj. Niko ne zna koliko ce ruske sankcije Turskoj trajati, ali koliko god, to ce proizvesti dobre gubitke turskoj ekonomiji. Sta je alternativa? Vrlo vjerovatno otvaranje energetskog sistema Turske investitorima, ulaganje u obnovljive resurse energije, eventualno u izgradnju jedne ili vise nuklearnih elektrana, gradjenje infrastrukture kojima ce se stvoriti vece rezerve kupljenog gas, mazuta i ostalih derivata koje mogu posluziti kao izvori neophodne toplotne energije, pokusaje izgradnje novih gasovoda iz Azerbejdzana ili Turkmenistana, iznova stvarati nova postrojenja za stvaranje sintetickih goriva, bioulja, biogasa i td. Dobro je sto Turska privreda raste, a taj rast nuzno iziskuje i ulaganja u energetski sektor, sto Turcima moze biti od znacaja da energetski sektor posade na cvrste noge i bolje temelje od dosadasnjih.

Ako je Rusija partner koji se sam izmice iz racunice ovim sankcijama, onda u tu pricu ce sigurno uskociti drugi da profitira, a ko bi ako ne Ameri, Evropljani i njihovi saveznici sa BI.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1440 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by japin_mutapi »

винтер ис каминг
oridjidji

#1441 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by oridjidji »

Bas me zanima sta KIKI kaze na ovo? :D

Vele Turci kupuju od Isila naftu. :)
http://bosnjaci.agency/kurdi-razotkrlil ... oj-upravi/
Drvenija87

#1442 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Drvenija87 »

Image
Udbas

#1443 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Udbas »

Je li oslobođen Konstantinopolj?
Haris.ba

#1444 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Haris.ba »

oridjidji wrote:
Ako je Rusija partner koji se sam izmice iz racunice ovim sankcijama, onda u tu pricu ce sigurno uskociti drugi da profitira, a ko bi ako ne Ameri, Evropljani i njihovi saveznici sa BI.
https://en.wikipedia.org/wiki/Persian_Pipeline
https://en.wikipedia.org/wiki/Tabriz%E2 ... a_pipeline

Sumnjam da će Izrael dopustiti da Turci odu od Rusa što se tiće gasa.
Velike su pare i politike u igri. I Turci i Rusi znaju da konfliktom između sebe čine svoju poziciju slabijom. Ali, moraju malo radi naroda.

A Njemci (Švicarci) ako uspiju progurati Irance u igru sa gasom... (e onda im svaka čast). :D
The BEN10

#1445 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by The BEN10 »

Udbas wrote:Je li oslobođen Konstantinopolj?
Ispred zidina dušmani. :-D
walk_M-A-N

#1447 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by walk_M-A-N »

Izvinite ako je bilo, vjerovatno jeste, ali ovo je izjava godine, jer ni ja ne vidim drugi razlog za obaranje; http://theinternationalreporter.org/201 ... ng-terror/

Zanimljiva imena. Nema ovdje Erdoanovog sina koji se inače spominje kao uvoznik nafte. Ko zna.
Jasno je jedino da su svi milioneri ili milijarderi ili šta već, kao i Putinova šćer. A vi se forumaši.. trošite.
http://theinternationalreporter.org/201 ... he-bottle/

A što se tiče vijesti AJ u vezi BI, imam rezervu, oni su jednostavno strana u sukobu. I to je valjda jedini smisao zašto troše pare na AJB, a ne da bi nas informisali o našim problemima.
Udbas

#1448 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Udbas »

The BEN10 wrote:
Udbas wrote:Je li oslobođen Konstantinopolj?
Ispred zidina dušmani. :-D
Dogodine u Konstantinopolu!!!
SA 071

#1449 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by SA 071 »

oridjidji wrote:Koliko vidim kontinuirano se radi na slabljenju Rusije, sankcije razlicitog tipa Rusiji donjeli su fin minus Rusima u budzetu, prvo je krenulo sa ukidanjem zabrane putovanja i zaledjivanjem imovine dvadesetak sluzbenika Rusije i Krima, potom sankcije pojedinim velikim kompanijama, pa pojedinim bankama i td. To je dalo rezultate kao i pad cijena nafte, pa je gubitak Rusije u 2014. godini bio oko 140 milijardi. Ako je istina da je Turska samo uvozila oko 30 milijardi eura gasa, to ce biti jos jedan dobar udar na rusku ekonomiju, naravno Turci tu gube mnogo, ali gube i Rusi, kada se uzme obzir da to nije jedina razmjena dobara izmedju Rusije i Turske.

Sada nek razmisljaju o alternativama kako da novonastalu situaciju okrenu u svoju korist. Putin kaze da se treba okrenuti proizvodnji hrane, kako bi Rusija postala jedan od vodecih proizvodjaca u toj grani jer je poprilicno ovisna u tome pogledu od drugih, bez obzira sto su najveci proizvodjaci zitarica na svijetu. Najveci proizvodjac hrane je Kina, najvise izvoza napravi Amerika, Holandija, Njemacka, Francuska, Belgija, Italija i Spanija jos su se tu ugurali Kanada, Kina i Brazil. Turska bi mogla izgubiti koliko me sjecanje sluzi 20 milijardi eura izvoza hrane prema Rusiji ukoliko potraju ove ruske sankcije.

Isto tako i Erdogan mora izlijeciti energetskog ovisnika, novim ugovorima kojim ce pokusati namiriti gubitke koji su nastali uskracivanjem ruskog gasa Turskoj. Niko ne zna koliko ce ruske sankcije Turskoj trajati, ali koliko god, to ce proizvesti dobre gubitke turskoj ekonomiji. Sta je alternativa? Vrlo vjerovatno otvaranje energetskog sistema Turske investitorima, ulaganje u obnovljive resurse energije, eventualno u izgradnju jedne ili vise nuklearnih elektrana, gradjenje infrastrukture kojima ce se stvoriti vece rezerve kupljenog gas, mazuta i ostalih derivata koje mogu posluziti kao izvori neophodne toplotne energije, pokusaje izgradnje novih gasovoda iz Azerbejdzana ili Turkmenistana, iznova stvarati nova postrojenja za stvaranje sintetickih goriva, bioulja, biogasa i td. Dobro je sto Turska privreda raste, a taj rast nuzno iziskuje i ulaganja u energetski sektor, sto Turcima moze biti od znacaja da energetski sektor posade na cvrste noge i bolje temelje od dosadasnjih.

Dosta toga si dobro napisao.

Napomenuo bih samo par stvari.

Rusiji je naštetio pad cijene nafte i plina, a efekat sankcija je na Ruse bio minimalan. Međutim Rusi uz kontrolu troškova i ogromne devizne rezerve mogu ovako još nekoliko godina, osim ako ne bude nekog novog šoka, tipa da barel nafte bude 20$. Ali onda tone i Saudija, Katar i ostali američki saveznici, jer oni troškove nisu u stanju smanjiti. Rusiji je pristup međunarodnim finansijskim tržištima dodatno otežao život. Ali sve sankcije i kontrasankcije koje su usmjerene na Rusku potrošnju (dakle gdje Rusi plaćaju) Rusku poziciju olakšavaju, jer to ih tjera da manje troše i da racionalnije raspolažu novcem, a s druge strane, ono što moraju kupiti-moraju kupiti pa im je potpuno svejedno ko će dobiti njihove pare, npr. da li je to Brazil ili Turska potpuno svejedno Rusima, ali Turcima nije.

Takođe, Rusi kada bi u potpunosti obustavili isporuku plina Turcima imali bi manjak prihoda nekih 15 mlrd $, ali bi oni to preživjeli jer bi to bila samo još jedna dodatna teškoća u poslovanju koja nije toliko značajna da bi ih značajno ugrozila, ali totalnu obustavu plina Turci bi teško podnijeli. Osnovno je kod uvođenja sankcija da uvodiš sankcije na onim stvarima koje će tebi neuporedivo manje štete nanijeti nego onome kome ih uvodiš. Tako je i EU imala štete od sankcija uvedenih Rusiji, ali neuporedivo manje od štete koju su Rusi pretrpjeli (ovo sa pristupom finansijskim tržištima). Dakle, totalna obustava isporuke plina bi za Turke bila nenadoknadiva, jer nema Turska tehničkih kapaciteta da se preorijentiše na druge izvore u kratkom roku. Za svaku ozbiljnu alternaivu im treba nekoliko godina. To znači da tih 15 mlrd $ u plinu koji bi Turcima ostali, ne bi bili dovoljni da se pokrije uvoz ekvivalentne količine energije koju su im Rusi uskratili, pa bi Turci umjesto 15 mlrd $ na troškovnoj strani koliko bi platili ruski plin koji uglavnom koristi industrija, potrošila možda nekih 30-40 mlrd $ da nadoknadi nedostatak plina, a preorijentiše se na LNG, naftu, pa na uvoz struje jer onda ne bi mogli proizvoditi ni struju u dovoljnim količinama već bi je morali uvoziti. Sve ovo ima implikacije na njihovu privredu koja bi trpila sve ove gubitke, pa onda već govorimo o cjenovnoj nekonkurentnosti, visokim troškovima proizvodnje, zatvaranju radnih mjesta, padu GDP-a itd., dakle svemu onome što je suprotno dosadašnjoj slici Turske. E da li bi Erdogan to preživio? Sumnjam...

I još napomena za nuklearku. Da li vjeruješ da bi iko od Turskih saveznika iz "kršćanskog kluba" okupljenog u NATO paktu koji je u vrlo dobrim odnosima sa jevrejskom državom iz turskog komšiluka, nakon ovakvih nepredvidljivih poteza Turaka i samovoljnog nastupanja u nizu ranijih situacija bio spreman Turcima ponuditi nuklearnu tehnologiju koja se bez velikih teškoća može zloupotrijebiti? Znači da u potpunosti zanemarimo to što su Turci muslimani pa samim tim nepodobni za nuklearnu tehnologiju, nego da se samo ograničimo na ove njihove poteze zadnjih godina i nanjihovo jačanje i neskrivenu želju za ekspanzijom u regiji. Opet, sumnjam...
daddy-kool

#1450 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by daddy-kool »

Rusi su se sa sankcijama uglavnom fokusirali na široku potrošnju i to će osjetiti (ako išta i osjete) rusko stanovništo.
Veliki državni projekti se najvjerovatnije neće ni dirati.
Post Reply