Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Ommadawn

#1426 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Banksy wrote:25 Break-Up Albums

1 Fleetwood Mac, ‘Rumours’ (Warner Bros) ;-)

http://www.nme.com/list/25-break-up-alb ... 439/page/3
Eno nje opet s Flitvud Mekom... :roll:
Džast džoking bona :)

"...if I could, baby I'd give you my world"
Pa ne popij...
Ommadawn

#1427 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Nije me bilo nekoliko dana na forumu (doduse, jesam ulazio katkad da pogledam sta ima novo, ali bez postova), godisnji odmor jos ovu sedmicu i onda u nove radne pobjede, "novo radno mesto...Hamush"... i ponovo nazad u uobicajeni kolosjek.

Imam srecu da pri svakoj posjeti nekoj drugoj zemlji budem opcaran nekom novom muzikom. Ove godine je bila iznimka - bio sam na Sardiniji (Italija) i bilo je svega ali muzike nekako najmanje, osim ako ne racunam jednu vecer gdje su u barovima vani svirali coverse od Pink Floyda preko Erosa Ramazottija i nekih "legendi" Italodiscoa. Nije mi se nesto ni dalo da istrazujem, kako to obicno bude, prije putovanja najautenticnije grupe te zemlje pa ako naletim na kakvu antikvarnicu gdje ima kupiti vinila - dobro je.

Medjutim, prije putovanja, na (sad vec bivsem) radnom mjestu, zadnje dvije sedmice sam intenzivno slusao radio poddove, vrlo rijetko komunicirao sa radnim kolegama (neki su otisli na odmor a s nekima i nemam nekih dodirnih tacaka i trudio sam se da tih par zadnjih sedmica ostane tako) pa sam tako naletio na podd Svedskog Radija P2 "Kalejdoskop" koji se obicno sadrzi od mixova svega i svacega - ukratko opisano "krene sa africkim bubnjevima koji sviraju Beatles preko palestinskog buzukija, spanskog hard-rocka i zavrsi ruskim countryjem". Kalejdoskop je jednostavno fantastican, a ovaj koji sam skinuo je imao i Bregovica u sebi (nije da ga nesto volim ali ono malo nostalgicara u meni sto ima ne da mi da ga premotam dalje) i tako sam zadnje radne dane preguravao u sasvim nekom drugom svijetu. Jedan mi je zapeo za uho i intenzivno sam ga slusao cijelo vrijeme...

Jonathan Wilson sa psihedelicnom pjesmom "Desert Raven" me vodio u daleke pustinje, suncana predvecerja na pjescanim plazama, dok gledam zalazak sunca, s dobrim pivom u ruci....

Al´ ho´s q-ratz! Kalejdoskop je podd koji nakon izvjesnog vremena brise svoje prethodne emisije a ja nisam skinuo niti mp3 a kamoli na iTunes. Pa sad zamisli momcinu kako sjeda u suncanu stolicu, nakon sto je pustio dijete da se jos iskupa u moru prije nego ce hvatati taksi nazad u hotel, kupio pivo koje je na plazi duplo skuplje nego u prodavnici (ali je zato hladno ko tastina dusa, sto bi rekao moj prijatelj iz Srbije), stavio slusalice na usi upalio podplejer i - nit emisije nit Jonathana Wilsona. Niti Wifi u blizini da mozes upaliti Youtube...
Pozelio sam se muzike toliko da prvu vecer kod kuce sam proveo do 02.00 sjedeci u fotelji sa slusalicama na usima. I pivom u ruci, naravno. Mnogo boljim.
dale cooper

#1428 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Super je Jonathan Wilson, jedan od modernih izdanaka onoga što je Gram Parsons zvao
"cosmic american music".
Banksy

#1429 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Banksy »

Ommadawn wrote:
Banksy wrote:25 Break-Up Albums

1 Fleetwood Mac, ‘Rumours’ (Warner Bros) ;-)

http://www.nme.com/list/25-break-up-alb ... 439/page/3
Eno nje opet s Flitvud Mekom... :roll:
Džast džoking bona :)

"...if I could, baby I'd give you my world"
Pa ne popij...
:-D

Dobar Wilson, samo meni je on previše natrpan, od folka, kantrija, do Floyda, K. Crimsona, čak do E. Smitha, ne znam šta je...
Ommadawn

#1430 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Pa dobro jest malo konfuzan sa zanrovima, petlja se vala u svasta :D Ali mi je "Desert Raven" nekako pravo dobra.

Sinoc ja i kcerka nesto bojimo, slusamo muziku, ona je u sad u fazi lagane pop-muzike, i nakon sto je poslusala Kate Perryjevu "Roar" kaze meni "Hajd´ tata sad ti pusti nesto svoje" i ja pustim "Desert Raven" kad ce ona "Meni ova pjesma cudna. Prvo ide muzika, nikad pocet´ pjevat´ i onda kad ja mislim da je zavrsila, on pocne pjevat´. Ti cudnu muziku slusas tata..." :) Dijete, sest godina...
dale cooper

#1431 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Danas je objavljena Pitchforkova lista najboljih pjesama 70-tih. Uglavnom je solidna iako ima
nekih dubioznih izbora. Na primjer, Wish You Were Here kao najbolja pjesma koju su Pink Floyd
snimili 70-tih? :zoka: Ali mi je drago što su bendovi kao Steely Dan i Doobie Brothers validirani
na neki način i izvučeni iz one smrtno uncool kategorije. Nemam puno primjedbi na broj 1. :-D

http://pitchfork.com/features/lists-and ... the-1970s/

Šta vi mislite?
Banksy

#1432 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Banksy »

Baš ti hvala. :thumbup: Kad je u pitanju savremena, moderna muzika, najbolja dekada ikad. Rock, soul, funky, disco, punk, i sve hit do hita. As culture moved in every direction at once, there were more great songs than anyone could count.
Potrajaće, ovo treba natenane protabirit...
zg1911

#1433 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

dale cooper wrote:Danas je objavljena Pitchforkova lista najboljih pjesama 70-tih. Uglavnom je solidna iako ima
nekih dubioznih izbora. Na primjer, Wish You Were Here kao najbolja pjesma koju su Pink Floyd
snimili 70-tih? :zoka: Ali mi je drago što su bendovi kao Steely Dan i Doobie Brothers validirani
na neki način i izvučeni iz one smrtno uncool kategorije. Nemam puno primjedbi na broj 1. :-D

http://pitchfork.com/features/lists-and ... the-1970s/

Šta vi mislite?
pa wish you were here je daleko najpopularnija pjesma pink floyda. evergreen kojeg valja cijeniti. meni je bedasto da npr na listi 200 najpjesama 70-ih nema jedne stairway to heaven. nema ni good save the queen a anarchy in the uk je tek na 100 i neko mjestu, slabo je to kad se uzme da su pistolsi zaista jebeno uzdrmali (ne samo glazbeni) svijet, a radi se o 2 zaista mocne pjesme. london calling je isto bolje plasirana u slicnim anketama. ocito su sad funk/pop/soul vise cool no punk, no ima ovdje bas sjajnih pjesama i izbor mi se sve u svemu svidja jer je prilicno eklektican. al najveci shit liste je sto beatlesi imaju jednako pjesama ko stonesi... a beatlesi 70-ih izdali samo blijedunjavi let it be, a stonesi sf, exile, some klix... kozmicka nepravda, once again!

da dodam da su mi 70e daleko najbolja dekada. gotovo sve bitno se tada dogodilo. eksplozija soula i funka, reggaea, punk, kraftwerk i electronica, fusion jazza i rocka, world music itd itd
dezurni_ucenik

#1434 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

Mogli su staviti Atmosphere ili New Dawn Fades umjesto Transmission na listu.
dale cooper

#1435 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

zg1911 wrote:
pa wish you were here je daleko najpopularnija pjesma pink floyda. evergreen kojeg valja cijeniti. meni je bedasto da npr na listi 200 najpjesama 70-ih nema jedne stairway to heaven. nema ni good save the queen a anarchy in the uk je tek na 100 i neko mjestu, slabo je to kad se uzme da su pistolsi zaista jebeno uzdrmali (ne samo glazbeni) svijet, a radi se o 2 zaista mocne pjesme. london calling je isto bolje plasirana u slicnim anketama. ocito su sad funk/pop/soul vise cool no punk, no ima ovdje bas sjajnih pjesama i izbor mi se sve u svemu svidja jer je prilicno eklektican. al najveci shit liste je sto beatlesi imaju jednako pjesama ko stonesi... a beatlesi 70-ih izdali samo blijedunjavi let it be, a stonesi sf, exile, some klix... kozmicka nepravda, once again!

da dodam da su mi 70e daleko najbolja dekada. gotovo sve bitno se tada dogodilo. eksplozija soula i funka, reggaea, punk, kraftwerk i electronica, fusion jazza i rocka, world music itd itd
Ne dvojim da jeste, niti da je loša, naprotiv. Ali da li je najbolja pjesma koju su Floydi stvorili tokom 70-tih?
Slična stvar je i sa Stairway To Heaven. Čini mi se da Stonesi imaju dvije, Beatlesi samo jednu pjesmu na listi. :zoka:
Da, lista je solidna baš zbog raznolikosti kojom su 70-te obilovale, i ne treba posebno naglasiti da ona predstavlja isključivo izbor
ljudi koji pišu za Pitchfork i ogledalo je njihovog ukusa.
dezurni_ucenik wrote:Mogli su staviti Atmosphere ili New Dawn Fades umjesto Transmission na listu.
Atmosphere je izdata 1980-te koliko se sjećam, tako da nije ni mogla ući u izbor.
dezurni_ucenik

#1436 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:Atmosphere je izdata 1980-te koliko se sjećam, tako da nije ni mogla ući u izbor.

Kad mogu Beatiful day od U2 stavljat u devedesete, mogu i atmosferu u sedamdesete :D
dale cooper

#1437 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:
dale cooper wrote:Atmosphere je izdata 1980-te koliko se sjećam, tako da nije ni mogla ući u izbor.

Kad mogu Beatiful day od U2 stavljat u devedesete, mogu i atmosferu u sedamdesete :D
Ko? Fork je pedanterija što se tiče tih stvari. :mrgreen:
dezurni_ucenik

#1438 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Ko? Fork je pedanterija što se tiče tih stvari. :mrgreen:

Ne znam tacno gdje sam vidio to, ali znam da se svasta voliti trpat po 90s (sve iz kasnih osamdesetih i ranih dvijehiljaditih). :D
ExNihilo

#1439 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by ExNihilo »

Novi EP Ghost-a Popestar. Kako je dobal. :zekzek:

Image
Ommadawn

#1440 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

ExNihilo wrote:Novi EP Ghost-a Popestar. Kako je dobal. :zekzek:

Image
Auuuuu....
dale cooper

#1441 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote:Novi EP Ghost-a Popestar. Kako je dobal. :zekzek:

Image
It's got those same Blue Oyster Cult-meets-ABBA pop hooks that metal purists have been decrying since at least album #2.
Zvuči dobro. Square Hammer je fakat na tragu ovog opisa gore.
dezurni_ucenik

#1442 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

Jesu li izabrali novog papu Emeritusa :D . Evo slusam Square Hammer :thumbup:
ExNihilo

#1443 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by ExNihilo »

Square Hammer vrlo dobra, Nocturnal Me i Bible odlične. :thumbup:
dezurni_ucenik

#1444 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

Babuka se vratio :sretan:

EL-P producirao. Uskoro izlazi i duuuuuuugo ocekivani solo album. Producirali DJ Shadow, Reznor i El P.
dale cooper

#1445 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Old master strikes again! 8-) Kažu da mu je ovo najbolji album u zadnja dva desetljeća, što nije mala stvar
sa obzirom da su svi bili dobri.

You want it darker? We kill the flame.
Last edited by dale cooper on 22/09/2016 14:31, edited 1 time in total.
dale cooper

#1446 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

---
Last edited by dale cooper on 22/09/2016 14:31, edited 1 time in total.
dale cooper

#1447 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

---
dezurni_ucenik

#1448 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

:thumbup:

Neki dan mi izleti njihov Boiler Room clip. U potrazi za dostojnom zamjenom za Burzuma oov nije lose.
dale cooper

#1449 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:

:thumbup:

Neki dan mi izleti njihov Boiler Room clip. U potrazi za dostojnom zamjenom za Burzuma oov nije lose.
Novi album, Rabbit Eclipse (izdat čak nakon 17 godina razlike od gore spomenutog!), je isto odličan.
Ali i nešto drugačiji. Za mene lično jedno od prijatnijih iznenađenja prošle godine.

dezurni_ucenik

#1450 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote: Novi album, Rabbit Eclipse (izdat čak nakon 17 godina razlike od gore spomenutog!), je isto odličan.
Ali i nešto drugačiji. Za mene lično jedno od prijatnijih iznenađenja prošle godine.

Ova ezotericna muzika je beton :thumbup:
Post Reply