Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
med11

#1426 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by med11 »

Ma ušao je garant...
mekaba

#1427 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mekaba »

nikimostar wrote:Ja uopce ovdje ne razmisljam o Hrvatskim proizvodima,boli me briga za njih,ja razmisljam o ljudima koji rade za firme kao sto je Konzum,4500,e 4500 to nije malo,u drzavi sa 500 000 nezaposlenih,to nije mala cifra,a svi vi koji mislite da je lahko naci posao,varate se...Ti ljudi imaju porodice,djecu,muza,zenu,kredite....

Odvadi malo, u BiH radi preko 200 000 na crno i to svi dobro znamo.
mekaba

#1428 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mekaba »

Grean wrote:
prof. wrote:
nikimostar wrote:

Sve je tako fino i jednostavno receno,svaka cast :)
ako je fino rečeno, hajde nek hrvati prestanu da kupuju svoje domaće proizvode da nam daju primjer pa ćemo i mi odmah za njima :D
Upravo tako, ja bih se slozio sa ovima koji su sve shvatili tipa @AstorH, @NIN i ostali ali bih volio pojasnjenje sto je to kod drugih OK ovaj ekonomski patriotizam samo kod Bosanaca i pogotovo Bosnjaka nije OK. Ja shvatam i prihvacam njihove stavove ali morali bi pogledati istini u oci.

Evo da krenemo od nase zemlje, ko mi nadje drugu pivu od Karlovacke i Ozujske na prostorima gdje su bh Hrvati vecina i druge pive od Jelena, Lava i u zadnje vrijeme Nektara u manjem entitetu ja cu mu guzice dati.

Sto se pak susjedstva i komsiluka tice tu je stvar druge naravi, prije svega cuvaju svoje a imaju i bolju proizvodnju (imali uvijek i u Titino vrijeme), veliko su trziste u odnosu na iscjepkano bh trziste kojim i sami vladaju a jos uz to i najvaznije...

...kao sto neko ranije napisa, oni na Bosance gledaju kao na Sulju i Muju a ne kao na nekoga od kojeg kupujes proizvod pa makar zlatan bio. Jednostavno njihova percepcija BiH i Bosanaca je takva da je to nazadan narod za ismijavanje, uglavnom.

Ruku na srce i mi smo slicni npr. kad je u pitanju Albanija ili Kosovo recimo. Treba se iskreno zapitati koliko nas ima koji bi bez predrasuda kupovali njihove proizvode. Mi smo na ta podrucja uvijek gledali kao na nesto zaostalo (za nama) i tesko je tu sliku promijeniti.

Btw..Sarajevski Kiseljak je jeftiniji od Jamnice u Hrvatskoj i opet ga samo Bosanci kupuju. Obje marke su u vlasnistvu Todorica , obje proizvode Hrvati ali dzabe, pise Sarajevski i to je stvar percepcije.

Na ovaj post se nema sta dodati sve 100% tacno. U citavoj prici Bosnjaci su ti koji su blesavi a svaki pokusaj ponasanja Bosnjaka identicno svojim komsijama docekuje se na noz. Isto kao i u ratu u ostalom. Bosnjaci ovo jednostavno moraju promijeniti a u tom se pravcu hvala Bogu i ide. Bash zbog toga i jeste ovoliki otpor kod komshija i balijandera.
klavirdžija

#1429 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by klavirdžija »

Balijanderi su upravo ovi što će na zor kupovati proizvode raznoraznih domaćih ratnih i poratnih profitera, čisto da ih ko u džamiji ne vidi kako piju nešto što im se više sviđa ili je povoljnije, i to za svoje pare.

Oni koji će šupljirati o "multietnićnosti", a iza leđa ili sa sigurne distance nipodištavati tuđe, samo iz ljubomore i mnogobrojnih nakupljenjih kompleksa.

Meni lično ne pada na pamet da padam na ove fol patriotske fore, i svojim parama kupujem raznorazno smetlje samo zato što je "domaće", posebno ne zato što je Hrvatska ipak nekakva država koja kako-tako štiti svoje tržište i proizvođače, a mi qrčev protektorat u kojem bagra uhljebljenih "patriota" samo gleda kako negdje šta ukrasti, ogrebati se, prevariti.
Grean

#1430 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Grean »

klavirdžija wrote:Balijanderi su upravo ovi što će na zor kupovati proizvode raznoraznih domaćih ratnih i poratnih profitera, čisto da ih ko u džamiji ne vidi kako piju nešto što im se više sviđa ili je povoljnije, i to za svoje pare.

Oni koji će šupljirati o "multietnićnosti", a iza leđa ili sa sigurne distance nipodištavati tuđe, samo iz ljubomore i mnogobrojnih nakupljenjih kompleksa.

Meni lično ne pada na pamet da padam na ove fol patriotske fore, i svojim parama kupujem raznorazno smetlje samo zato što je "domaće", posebno ne zato što je Hrvatska ipak nekakva država koja kako-tako štiti svoje tržište i proizvođače, a mi qrčev protektorat u kojem bagra uhljebljenih "patriota" samo gleda kako negdje šta ukrasti, ogrebati se, prevariti.
Ti prvo nisi Bosnjak i to je najvaznije u ovoj prici.

Ova prica o "multietnicnosti" te nekakvim kompleksima su spika drito sa Poskoka ili slicnih istocnih portala. Znaci ti i takvi ste upravo razlog da se okrene list jer vi svoje gurate.
klavirdžija

#1431 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by klavirdžija »

Dijete, ja sam bio Bošnjak kada ti nisi znao šta je to. Nažalost, mnogo od toga što se danas piše i na poskoku, koji ti očito toliko bode oči, itekako ima osnova u stvarnosti. Bošnjaci polako ali sigurno polako postaju karikatura takvih članaka. Ova tema, i to 2015. godine je odličan primjer.
TheMule

#1432 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by TheMule »

Razumijem dilemu ako nema slicnog domaceg proizvoda, ali ne kontam:

-Tudja voda "ukusna" i "kvalitetna", domaca nije "ukusna".
-Tudje mlijeko izmuzeno od boljih krava, nasi imaju nekvalitetne krave?
-Njihov dzem bolji od domace marmelade?

Kako to ide?
Co0l

#1433 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

Al fakat ne razumijem zasto nekom smeta sto ja za svoje pare zelim da kupujem domace :-) Pa i ako neko smatra da time kupujem manje kvalitetnu robu,sta je to njegov problem i kako to utice na njega :-)
insomnia78

#1434 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by insomnia78 »

Co0l wrote:Al fakat ne razumijem zasto nekom smeta sto ja za svoje pare zelim da kupujem domace :-) Pa i ako neko smatra da time kupujem manje kvalitetnu robu,sta je to njegov problem i kako to utice na njega :-)
Ah kako, pa vrjedjas mu majčicu, jbg ti
klavirdžija

#1435 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by klavirdžija »

Voda OK, jedino što smo uspjeli "napraviti". Mada kada vidim ko su vlasnici raznoraznih punionica, i tu se predomišljam. Sreća da postoje ove tešanjske vode, inače...

Zapitamo li se ikad koliko stvarno konkurentnih proizvoda pravimo, sem bukovine? Konzum nam mora pokazati šta je samoposluga, Meggle mora doći da bi se garantovao kvalitet mlijeka, da ne idemo dalje.
Leons

#1436 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Leons »

Svugdje u svijetu se kompanije bore za potrošače, samo u BiH se potrošač bori za kompaniju. :mrgreen: Ono, pogledaš svoju potrošačku korpicu i rasplačeš se od grižnje savjesti. :mrgreen: :bih:
Co0l

#1437 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

insomnia78 wrote:
Co0l wrote:Al fakat ne razumijem zasto nekom smeta sto ja za svoje pare zelim da kupujem domace :-) Pa i ako neko smatra da time kupujem manje kvalitetnu robu,sta je to njegov problem i kako to utice na njega :-)
Ah kako, pa vrjedjas mu majčicu, jbg ti
Ma nek odjebu u troskocima.Ja kupujem gdje i sta hocu i nema tog posta na forumu koji ce me natjerati da to promjenim.Tako razmisljam godinama a ne samo nakon ovih zadnjih poteza Hrvatske.Ja ne govorim nikom kako ce trosit svoje pare,nece ni meni niko to govorit.Kratko i jasno.
klavirdžija

#1438 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by klavirdžija »

S tim, da imaš par grama i time duplo više mozga, primjetio bi da si na temi na kojoj se ljudima nameće da ne kupuju hrvatske proizvode, a ne obratno. Mene lično zaboli milokliz ko šta kupuje za svoje pare, njegov problem.
Co0l

#1439 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

klavirdžija wrote:S tim, da imaš par grama i time duplo više mozga, primjetio bi da si na temi na kojoj se ljudima nameće da ne kupuju hrvatske proizvode, a ne obratno. Mene lično zaboli milokliz ko šta kupuje za svoje pare, njegov problem.
Inace ljudi,nicim izazvani,vrijedjaju druge i pronalaze se u onome sto govore zato sto ih ne zaboli.
insomnia78

#1440 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by insomnia78 »

klavirdžija wrote:S tim, da imaš par grama i time duplo više mozga, primjetio bi da si na temi na kojoj se ljudima nameće da ne kupuju hrvatske proizvode, a ne obratno. Mene lično zaboli milokliz ko šta kupuje za svoje pare, njegov problem.
Pa normalno da ne treba
Treba ih bojkotovati zbog ove blokade naseg mlijeka
mekaba

#1441 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mekaba »

E pa hajmo dragi branioci Lijepe nashe i njihovih proizvoda da pogledamo malo istini u oci. Kako vidim protura se teza da se u BiH maloumno i da neznamo proizvesti ama bash nista. Hajmo napraviti spisak fabrika u BiH koje su popaljene i to planski. Koje su to fabrike ostale citave na teritoriji gdje su Bosnjaci drzali kontrolu? Pa ti vashi "vrli proizvodjaci" nisu ni biblioteke stedili a o fabrikama da i ne govorimo. Naravno vi obicno malo odlutate s teme i to po pravilu udarite po dzamijama i religiji cim se neko izjasni kao Bosnjak??????? Ma znamo koja je to klica :-) :-)
klavirdžija

#1442 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by klavirdžija »

Ne nalazim se u tome, jednostavno ne dopuštam da klasični balijanderi i dalje izvrću sistem vrijednosti i klasnični baliluk predstavljaju kao nekakvu mjeru "patriotizma", a ostale etiketiraju balijama. Čega se pametan stidi...

Iole normalan narod bi se umjesto ovakvih politikantskih, šupljih i patetičnih "bojkota" malo pozabavio sam sobom, unaprijedio i nešto stvorio. Ne bi se i 20 godina kasnije vadio na rat, masone, vatikane i qrce palce.
kolegione

#1443 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by kolegione »

mekaba wrote:E pa hajmo dragi branioci Lijepe nashe i njihovih proizvoda da pogledamo malo istini u oci. Kako vidim protura se teza da se u BiH maloumno i da neznamo proizvesti ama bash nista. Hajmo napraviti spisak fabrika u BiH koje su popaljene i to planski. Koje su to fabrike ostale citave na teritoriji gdje su Bosnjaci drzali kontrolu? Pa ti vashi "vrli proizvodjaci" nisu ni biblioteke stedili a o fabrikama da i ne govorimo. Naravno vi obicno malo odlutate s teme i to po pravilu udarite po dzamijama i religiji cim se neko izjasni kao Bosnjak??????? Ma znamo koja je to klica :-) :-)
Bosnjaci kao etnos ne prave nista u ovoj drzavi (da nije fransiza-licenca) A Bosanski proizvoda da valjaju imas : Violeta, Stanic(boreas) Kiseljak Chipsy (pepsi.co)(Agrokor) Jami (Ledo) Mlijeko (Megle.... ima jos MILKOS je Bosnjacki ostalo je fransiza) nadam se SARAJEVSKOJ pivi sto se tice firma po ETNOSU, A o paljenu bi pricao a ne bi o kradji :) od donacija pa do danas moj Bosnjo.

P.S. AS grupacija je dobra kupujem njihov hljeb jer su kupili klas :D hahahahaah
Leons

#1444 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Leons »

kolegione wrote:
mekaba wrote:E pa hajmo dragi branioci Lijepe nashe i njihovih proizvoda da pogledamo malo istini u oci. Kako vidim protura se teza da se u BiH maloumno i da neznamo proizvesti ama bash nista. Hajmo napraviti spisak fabrika u BiH koje su popaljene i to planski. Koje su to fabrike ostale citave na teritoriji gdje su Bosnjaci drzali kontrolu? Pa ti vashi "vrli proizvodjaci" nisu ni biblioteke stedili a o fabrikama da i ne govorimo. Naravno vi obicno malo odlutate s teme i to po pravilu udarite po dzamijama i religiji cim se neko izjasni kao Bosnjak??????? Ma znamo koja je to klica :-) :-)
Bosnjaci kao etnos ne prave nista u ovoj drzavi (da nije fransiza-licenca) A Bosanski proizvoda da valjaju imas : Violeta, Stanic(boreas) Kiseljak Chipsy (pepsi.co)(Agrokor) Jami (Ledo) Mlijeko (Megle.... ima jos MILKOS je Bosnjacki ostalo je fransiza) nadam se SARAJEVSKOJ pivi sto se tice firma po ETNOSU, A o paljenu bi pricao a ne bi o kradji :) od donacija pa do danas moj Bosnjo.

P.S. AS grupacija je dobra kupujem njihov hljeb jer su kupili klas :D hahahahaah
Čini ti se.
Fudo Bosna

#1445 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Fudo Bosna »

Nisam toliki patriota da kupujem samo bosanske proizvode, ali zaista ne razumijem sadomazohizam kupovanja npr. vode hrvatske pored kvalitetnije iz BiH, po defaultu je sigurno kvalitetnija, sama konfiguracija terena, brojne međunarodne nagrade npr Oaza ili konfiguracija : Tešanj, Sarajevsko polje , Vlašić, Kladanj...to govori. Ili mliječni proizvodi, kupovati mlijeko iz Slovenije ili Hrvatske, to ne bi i neću ni u snu. Znači ne kupujem isključivo naše, ali da je sve naše nekvalitetno , to je notorna neistina: Vispak, Sarko, Klas, Violeta, da dalje ne nabrajam su kvalitetni i poželjni proizvodi u mojoj korpi? Ovi koji "ofirno" kritikuju lokal patriotizam, neka nama "laicima", napišu koliko % BiH proizvoda ima u hrvatskim prodavnicama, i jesu li npr , ikada vidjeli hrvatskog građanina da kupuje, izuzetno kvalitetan npr Vispak proizvod, nisu i neče ni vidjeti , prema tome: Jana, Dukat, Franck kafa i ostala sra.., ćaos, pa se pušite, i smatrajte nas "papcima" :bih:
Co0l

#1446 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

klavirdžija wrote:Ne nalazim se u tome, jednostavno ne dopuštam da klasični balijanderi i dalje izvrću sistem vrijednosti i klasnični baliluk predstavljaju kao nekakvu mjeru "patriotizma", a ostale etiketiraju balijama. Čega se pametan stidi...

Iole normalan narod bi se umjesto ovakvih politikantskih, šupljih i patetičnih "bojkota" malo pozabavio sam sobom, unaprijedio i nešto stvorio. Ne bi se i 20 godina kasnije vadio na rat, masone, vatikane i qrce palce.
Te gluposti imputiraj nekom drugom ko ih i promovise a ako ti smeta to sto ja zelim kupovati domace kad god mogu onda to vise govori o tebi a ne o meni.Stvoriti i unaprijediti nesto nase sigurno neces kupujuci tudje.Ako ti barem toliko nije jasno onda nemamo o cemu ni raspravljati.
klavirdžija

#1447 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by klavirdžija »

Čitaj polako, jer ti to očito nije jača strana: boli me milokliz šta ti ili bilo ko drugi kupuje za svoje pare, ovdje se radi o upravo suprotnom -- nametanju nekakvog patetično lažnog "patriotizma" i vrijeđanju onih koji za svoje pare, uprkos imbecilnim"fetvama", i dalje kupuju šta hoće.
kolegione

#1448 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by kolegione »

Fudo Bosna wrote:Nisam toliki patriota da kupujem samo bosanske proizvode, ali zaista ne razumijem sadomazohizam kupovanja npr. vode hrvatske pored kvalitetnije iz BiH, po defaultu je sigurno kvalitetnija, sama konfiguracija terena, brojne međunarodne nagrade npr Oaza ili konfiguracija : Tešanj, Sarajevsko polje , Vlašić, Kladanj...to govori. Ili mliječni proizvodi, kupovati mlijeko iz Slovenije ili Hrvatske, to ne bi i neću ni u snu. Znači ne kupujem isključivo naše, ali da je sve naše nekvalitetno , to je notorna neistina: Vispak, Sarko, Klas, Violeta, da dalje ne nabrajam su kvalitetni i poželjni proizvodi u mojoj korpi? Ovi koji "ofirno" kritikuju lokal patriotizam, neka nama "laicima", napišu koliko % BiH proizvoda ima u hrvatskim prodavnicama, i jesu li npr , ikada vidjeli hrvatskog građanina da kupuje, izuzetno kvalitetan npr Vispak proizvod, nisu i neče ni vidjeti , prema tome: Jana, Dukat, Franck kafa i ostala sra.., ćaos, pa se pušite, i smatrajte nas "papcima" :bih:
Ja sam gledao da jedu Tops a pice i Megle jer su ga i prije pili i sad ga piju al sad ce biti jeftinije , Violeta je trzisni lider u Hrvatskoj(Hrvatska je vlasnicima davala neke ekstremno dobre uslove da predju u Hrvatsku sa proizvodnjom, onda smo i mi reagovali i zadrzali dogovor nikad nije poznat javnosti) Jedu nase suhomesnate proizvode ... Placu za Livanjskim sirom jedva cekaju jer kazu da je isti kao paski a jeftiniji i do 100%
Fudo Bosna

#1449 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Fudo Bosna »

Pošto smo ""balijande.." pošto ništa bosansko "ne valja", ne znam čemu toliko gicanje, ja u 2-3 porodice gdje imam uticaj ukinuo pohod, na hrvatske proizvode, sve dok gospoda nas bojkotuju, poprilično uticao i na širu familiju i u čemu je poenta? Mi smo svakako" siromašni", paraziti, "živimo od sadake", pa što se onda sikirate, kada Vam se "gade" naše, bosanske pare, gospodo? :roll:

Evo , meni draži sarajevski Kiseljak, od Jane, pa taman neka je gazda iz Hrvatske, ili proizvod iz Prijedora RS/BiH od Srbijanskog iz Beograda, pa mi smo svakako "mali i beznačajni", ćemu frka??? :roll:
kolegione

#1450 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by kolegione »

Fudo Bosna wrote:Pošto smo ""balijande.." pošto ništa bosansko "ne valja", ne znam čemu toliko gicanje, ja u 2-3 porodice gdje imam uticaj ukinuo pohod, na hrvatske proizvode, sve dok gospoda nas bojkotuju, poprilično uticao i na širu familiju i u čemu je poenta? Mi smo svakako" siromašni", paraziti, "živimo od sadake", pa što se onda sikirate, kada Vam se "gade" naše, bosanske pare, gospodo? :roll:

Evo , meni draži sarajevski Kiseljak, od Jane, pa taman neka je gazda iz Hrvatske, ili proizvod iz Prijedora RS/BiH od Srbijanskog iz Beograda, pa mi smo svakako "mali i beznačajni", ćemu frka??? :roll:
Sarajevski kiseljak = Jana /doduse zaposljava ljude u Bosni i ostavlja nesto poreza/ gazda je Todoric
Post Reply