Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VladaFBiH

#1426 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

un1ted wrote:Preskočio sam sve ove rasprave kada sam pročitao da neko preferira (opravdava) dugoročnu rentu umjesto kredita.

Evo primjera druga. Deet godina zivi u Sarajevu i imao je niske kirije, uz platu u prosjeku od 1.500KM. Za tih 9 godina za kriju je dao 37.800KM. Pištanje uz vjetar. Sa svojom platom je mogao dignuti kredit i plaćati 400KM ratu, vec bi pola kredita otplatio.
Možda "Deet" ima ugovor na određeno pa ne može dobiti kredit... možda potpisuje u firmi jednogodišnji ugovor i ne usuđuje se dići kredit... uvijek ima dosta toga "možda" i zato nikada ne pokušavam nekoga ubijediti u svoje mišljenje već mu mogu samo dati mišljenje a do njega je da li će prihvatiti ili ne
dječak sa šibicama

#1427 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dječak sa šibicama »

Vrvi i Tibra :D

Najjace naselje u istoriji naselja. Preskocis na kafu kod kone sa balkona na balkon.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1428 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Velkoski wrote:kako ću da tušim antidepresive po toj Otoci za dvije-tri godine :mrgreen:
Možeš već sad, nema kakve bagre nema :mrgreen:
statixx

#1429 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by statixx »

Velkoski wrote:kako ću da tušim antidepresive po toj Otoci za dvije-tri godine :mrgreen:
Relacija Tibra-NO... :D
Radio Sarajevo

#1430 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Radio Sarajevo »

Dozer wrote:
mirsek wrote:
Dozer wrote:Upravo o tome i pricam.
A o ovome pricah ranije, o loakcijama i tom mentalnom sklopu. Svi bi da su blize centru, a razlozi manje-vise totalno iracionalni. Ja bih danas prije otisao na Dobrinju, ili oko Ilidze, i kupio 80-90 kvadrata za iste pare koliko kosta 60-70 negdje na Grbavici ili u Hrasnom.
Isti klinac, autom je to 5-10 min. razlike.
Jest, samo sto je lokalna infrastruktura u hrasnom/grbavici 10 puta bolja od dobrinje, i ne treba ti auto.
Jbg, najbolje je onda kupiti kucu u Hrasnici i biti gospodin. :D
:shock:
Po cemu je to bolja, ziv bio...?
Dobrinja ima sve, kao mali zasebni gradic. I skolu, i vrtice, i supermarkete, i razne druge prodavnice, i kafice, i restorane, i javni prijevoz, i svu ostalu infrastrukturu. I jos ako radis negdje izvan centra, onda si jos i na dobitku jer se nikad neces zaglaviti u saobracaju i do posla ili s posla putovati 1h.
Po cemu su Grbavica ili Hrasno bolji (a ja sam u Hrasnom)?
Meni je Dobrinja sto puta bolje naselje od Grbavice. Imam stan u oba naselja, i na Grbavici vazda sranja, komšije ne plaćaju Sarajevostan, poplave, razvaljeno još od rata, sve nešto otpada itd., vazda gužva, teško naći parking itd. Za razliku od toga, Dobrinja ništa od toga nema, a zgrade su u mnogo boljem stanju. Ono što je na Dobrinji najbolje su ljudi. Niko nije nadrkan, svi su ljubazni i normalni. Vazda bih na Dobrinji živio ako bih se vratio u Sarajevo, a odrastao sam u centru, i to u Ferhadiji.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1431 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by un1ted »

VladaFBiH wrote:
un1ted wrote:Preskočio sam sve ove rasprave kada sam pročitao da neko preferira (opravdava) dugoročnu rentu umjesto kredita.

Evo primjera druga. Deet godina zivi u Sarajevu i imao je niske kirije, uz platu u prosjeku od 1.500KM. Za tih 9 godina za kriju je dao 37.800KM. Pištanje uz vjetar. Sa svojom platom je mogao dignuti kredit i plaćati 400KM ratu, vec bi pola kredita otplatio.
Možda "Deet" ima ugovor na određeno pa ne može dobiti kredit... možda potpisuje u firmi jednogodišnji ugovor i ne usuđuje se dići kredit... uvijek ima dosta toga "možda" i zato nikada ne pokušavam nekoga ubijediti u svoje mišljenje već mu mogu samo dati mišljenje a do njega je da li će prihvatiti ili ne
Ne, vec mu je bilo lakše u komfor zoni zvanoj kirija i jer je razmišljao šta ako sutra ostanem bez posla. Imao je sve preduslove, ne optimalne ili 100% sigurne, ali opet su uslovi bili pristojni. Kao što napisah, nije se usudio dići kredit zbog šta bi bilo kad bi bilo.

Devet*
Radio Sarajevo

#1432 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Radio Sarajevo »

un1ted wrote:
VladaFBiH wrote:

Ne, vec mu je bilo lakše u komfor zoni zvanoj kirija i jer je razmišljao šta ako sutra ostanem bez posla. Imao je sve preduslove, ne optimalne ili 100% sigurne, ali opet su uslovi bili pristojni. Kao što napisah, nije se usudio dići kredit zbog šta bi bilo kad bi bilo.

Devet*
Isto tako imam jarana koji i danas renta stan, već jedanaestu godinu zaredom. Kirija mu je jaranska, pa mu je to opravdanje, plaća samo 300 KM stan na Jezeru od 70 kvadrata. Slažem se, jeste nisko, ali je već dao skoro 40.000 KM ni za šta. Lik koji mu iznajmljuje stan sebi kupio mali stan na Šipu i već ga skoro isplatio.

Kaže ovaj moj neće da plaća kamatu, grijeh je. Kad sam ga pitao kako će se banka finansirati, plaćati zaposlene, prostor, ostale dadžbine, nije imao odgovor. Rekoh, grijeh je da ja tebi dam milju, a ti mi za heftu vratiš milju i po.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1433 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by un1ted »

Prvo ja i moja porodica, pa onda vjera. Jbga, uvijek ce biti različitih mišljenja, ali ekonomski opravdano plaćanje kirije umjesto kredita nikada neće biti opravdano.
Nisrin

#1434 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

Mene bas nervira sto nam svi govore, sad imate odlicne poslove/primanja kako ne dignete kredit blabla... a realna situacija je da mi nije problem sad davati i cijelu jednu platu na kredit za stan (meni ugovor na odredjeno), ali je posao nesiguran, i sta sutra kad postanem majka? Ostajem bez istog i sta cu onda sa kreditom?
(jedna plata nece biti dovoljna ni za pola kredita, jer od cega zivjeti dok ne nadjem i ja drugi posao, a onda i kad nadjem cuvanje djeteta itd)
Opet kiriju cu nekako pokriti ili necu, pa cu se skrpiti kod nekog dok ne budem mogla platiti svojih 30m2 itd.

E, zato je najbolje otici odavde, pa si VANI barem siguran da ces uvijek moci platiti tu rentu i rezije, jer posla ima, a ovdje kad jednom ostanes bez posla bas moras imati ludu srecu ili neko extra dobro zanimanje da nadjes brzo novi posao!
Nisrin

#1435 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

Radio Sarajevo wrote:
Isto tako imam jarana koji i danas renta stan, već jedanaestu godinu zaredom. Kirija mu je jaranska, pa mu je to opravdanje, plaća samo 300 KM stan na Jezeru od 70 kvadrata. Slažem se, jeste nisko, ali je već dao skoro 40.000 KM ni za šta. Lik koji mu iznajmljuje stan sebi kupio mali stan na Šipu i već ga skoro isplatio.

Kaže ovaj moj neće da plaća kamatu, grijeh je. Kad sam ga pitao kako će se banka finansirati, plaćati zaposlene, prostor, ostale dadžbine, nije imao odgovor. Rekoh, grijeh je da ja tebi dam milju, a ti mi za heftu vratiš milju i po.

Imaju sad ti "beskamatni" krediti, sto bi se reklo islamski, ne znam tacno na koji nacin funkcionise, ali znam ih vise- pravih vjernika koji su tako kupili nekretninu, jer ipak stan/krov nad glavom nije nikakav lsukuz dokle god ne kupuejs bas penthouse :D Cak sam slusala predavanja tih ucenjaka koji opravdavaju kredit za stan/kucu, jer to je POTREBA.
A da neko ima odlicne uslove za kredit, jako dobra primanja, siguran stalni posao i svejedno baca pare za kiriju...hmm :run:

Sva sreca pa kod nas jos uvijek mnogi NASLJEDJUJU nekretnine pa se barem za to ne moraju brinuti, a stvarno je jedna od glavnih stavki za neki dobar zivot...lakse je puno kad ne placas kiriju ni kredit, pa onda novac rasporedis kako zelis!
Radio Sarajevo

#1436 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Radio Sarajevo »

Nisrin wrote:Mene bas nervira sto nam svi govore, sad imate odlicne poslove/primanja kako ne dignete kredit blabla... a realna situacija je da mi nije problem sad davati i cijelu jednu platu na kredit za stan (meni ugovor na odredjeno), ali je posao nesiguran, i sta sutra kad postanem majka? Ostajem bez istog i sta cu onda sa kreditom?
(jedna plata nece biti dovoljna ni za pola kredita, jer od cega zivjeti dok ne nadjem i ja drugi posao, a onda i kad nadjem cuvanje djeteta itd)
Opet kiriju cu nekako pokriti ili necu, pa cu se skrpiti kod nekog dok ne budem mogla platiti svojih 30m2 itd.

E, zato je najbolje otici odavde, pa si VANI barem siguran da ces uvijek moci platiti tu rentu i rezije, jer posla ima, a ovdje kad jednom ostanes bez posla bas moras imati ludu srecu ili neko extra dobro zanimanje da nadjes brzo novi posao!
Realna situacija je da ćete u najgorem slučaju, a to znači ako izgubite poslove i ne budete više ništa imali, biti na istom na čemu ste sad. Banka će vam oduzeti stan i opet ćete u podstanare. U tom slučaju ćeš imati isto ono što imaš i sad, a to je da si bez stana i plaćaš kiriju. Dakle, rizika u osnovi i nema, ali je ljudima užasna ta pomisao da ostanu bez krova nad glavom koji je njihov (iako realno nije dok se ne otplati kredit).

Da bi se desila takva situacija, mora se mnogo negativnih stvari poklopiti, a to je da oboje ostanete bez posla, da je nemoguće izdati tu istu nekretninu i time trenutno pokrivati kredit, da ne nađete nikakav posao, da niste uzeli osiguranje za takav slučaj, itd. Dakle, situacija o kojoj pričaš je skoro nemoguća, i zbog toga je UVIJEK bolje kupiti stan nego ga unajmljivati.
Imaju sad ti "beskamatni" krediti, sto bi se reklo islamski, ne znam tacno na koji nacin funkcionise, ali znam ih vise- pravih vjernika koji su tako kupili nekretninu, jer ipak stan/krov nad glavom nije nikakav lsukuz dokle god ne kupuejs bas penthouse :D Cak sam slusala predavanja tih ucenjaka koji opravdavaju kredit za stan/kucu, jer to je POTREBA.
Beskamatni kredit možeš dobiti samo od prijatelja ili člana familije. BBI banka k'o fol daje beskamatni kredit, ali ti naplati uslugu isto kao da ti je uzela kamatu. Dakle, to ne postoji, i ne treba da postoji jer banke ne bi mogle funkcionisati.

Jednom sam čak čuo teoriju kako bi država trebalo da finansira banke koje posluju bez kamata. Dakle, u glavi tih turbo vjernika je okej platiti kamatu preko poreza, ali nije okej direktno banci, a to bi dovelo do apsurda da kamate plaćaju i ljudi koji uzimaju kredit, ali i oni koji ne uzimaju. Niđe veze...
Dozer

#1437 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

VladaFBiH wrote: možda griješim ali znam čovjeka koji se vuče na sudu zbog toga - kupio je stan prije braka i otplatio cca 1/3 i sada ga bivša ganja za naknadu od 1/2 za ove 2/3 koje su zajednički plaćali (stan će njemu ostati ali će najvjerovatnije njoj dati taj novac - barem mi je tako rekao zadnji put kad smo se vidjeli)
To moze jedino ako ga on nije uknjizio prije braka na sebe, kao 1/1 vlasnistvo. A vjerovatno nije, i radi toga ga sad mlada moze handriti i traziti ili dio stana ili povrat sredstava u visini vrijednosti duga po osnovu kredita preostalog u momentu sklapanja braka.
Naravno, ona za to mora podnijeti dokaze u vidu finansijskih transakcija, na kojima se nedvosmisleno vidi da je ona iz svojih primanja odvajala i uplacivala za taj kredit za stan.
Bez toga sud nema nikakvog osnova da joj dodijeli bilo sta vezano za taj stan. Ali, ovdje veliku ulogu igraju advokati.
Nisrin

#1438 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

Radio Sarajevo wrote:[
Realna situacija je da ćete u najgorem slučaju, a to znači ako izgubite poslove i ne budete više ništa imali, biti na istom na čemu ste sad. Banka će vam oduzeti stan i opet ćete u podstanare. U tom slučaju ćeš imati isto ono što imaš i sad, a to je da si bez stana i plaćaš kiriju. Dakle, rizika u osnovi i nema, ali je ljudima užasna ta pomisao da ostanu bez krova nad glavom koji je njihov (iako realno nije dok se ne otplati kredit).

Da bi se desila takva situacija, mora se mnogo negativnih stvari poklopiti, a to je da oboje ostanete bez posla, da je nemoguće izdati tu istu nekretninu i time trenutno pokrivati kredit, da ne nađete nikakav posao, da niste uzeli osiguranje za takav slučaj, itd. Dakle, situacija o kojoj pričaš je skoro nemoguća, i zbog toga je UVIJEK bolje kupiti stan nego ga unajmljivati.

Beskamatni kredit možeš dobiti samo od prijatelja ili člana familije. BBI banka k'o fol daje beskamatni kredit, ali ti naplati uslugu isto kao da ti je uzela kamatu. Dakle, to ne postoji, i ne treba da postoji jer banke ne bi mogle funkcionisati.

Jednom sam čak čuo teoriju kako bi država trebalo da finansira banke koje posluju bez kamata. Dakle, u glavi tih turbo vjernika je okej platiti kamatu preko poreza, ali nije okej direktno banci, a to bi dovelo do apsurda da kamate plaćaju i ljudi koji uzimaju kredit, ali i oni koji ne uzimaju. Niđe veze...

Ma ja imam srecu da zbog sretnih okolnosti ne placam kiriju, ali i to je kratkorocno, zato i razmisljam unaprijed...opet kazem, da dignemo sad kredit i ja ostanem bez posla (vrlo moguce) nema sanse otplacivati ga od jedne plate...Ali da trenutno moramo placati kiriju mozda bih se i usudila ici na to da placam kredit, MOZDA, jer rata bi bila veca nego ta kirija...

Naravno da oni naplate uslugu pa je nazovu drukcije nego kamata :D Ali svakako to nisu one klasicne kamate koje su proklete od strane Boga...ali hajd' svako drukcije razmislja.
Vjernici kazu ono i ovo, ali niko od nas nije dovolljno bogat da ima te par eu gotovini...a i ne znam nikoga ko je skupljao pare GODINAMA, tipa 15-20 godina pa onda od tog novca kupio stan- zasto? jer se pare izvuku na onaj ili ovaj nacin :)
Dozer

#1439 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Tomahawk11 wrote:Vjerovatno ste primjetili pojačanu ekspanziju novogradnje u Sarajevu. Samo reon zvani Nova Otoka i okolina je koncentrisano veliki broj stambenih objekata. Prodato je sve. Možda po neki slobodan stan da se može naći. Stanovi, poslovni prostori, dobro, garaže možda malo manje, ali i to veliki broj.
Nisu valjda sve to budale, zavale, rizici bez pokrića?
Kako bi sutra digli par miliona poslovnog kredita :mrgreen:
Fula. Nije prodato ni pola :)
Evo slobodnih stanova, i to samo u Objektu A1, a to je ona prva zavrsena zgrada. http://www.novaotoka.com/bh/prodaja_A1.php
Ostale su jos praznije, Lamela C recimo.
Evo i Veneto, takodjer Otoka - http://www.veneto-otoka.ba/bh/stan_tip.php
Gomila praznih stanova, samo proberi kvadraturu i sprat.

Jbg, to je gradnja u cilju pranja love, glavni investitori u sjeni Bakir i Haris. Nisu te zgrade ni priblizno odgovor na realnu potraznju.
Last edited by Dozer on 10/07/2018 13:50, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#1440 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Nisrin wrote:

Ma ja imam srecu da zbog sretnih okolnosti ne placam kiriju, ali i to je kratkorocno, zato i razmisljam unaprijed...opet kazem, da dignemo sad kredit i ja ostanem bez posla (vrlo moguce) nema sanse otplacivati ga od jedne plate...Ali da trenutno moramo placati kiriju mozda bih se i usudila ici na to da placam kredit, MOZDA, jer rata bi bila veca nego ta kirija...

Naravno da oni naplate uslugu pa je nazovu drukcije nego kamata :D Ali svakako to nisu one klasicne kamate koje su proklete od strane Boga...ali hajd' svako drukcije razmislja.
Vjernici kazu ono i ovo, ali niko od nas nije dovolljno bogat da ima te par eu gotovini...a i ne znam nikoga ko je skupljao pare GODINAMA, tipa 15-20 godina pa onda od tog novca kupio stan- zasto? jer se pare izvuku na onaj ili ovaj nacin :)
čak je i IZ dala mišljenje da je ok. dići kredit za kupovinu stana u slučaju nužde tako da ova priče nema svrhe dalje :) http://www.islamskazajednica.ba/kredit- ... og-pitanja
Tomahawk11
Globalni moderator

#1441 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:
Tomahawk11 wrote:Vjerovatno ste primjetili pojačanu ekspanziju novogradnje u Sarajevu. Samo reon zvani Nova Otoka i okolina je koncentrisano veliki broj stambenih objekata. Prodato je sve. Možda po neki slobodan stan da se može naći. Stanovi, poslovni prostori, dobro, garaže možda malo manje, ali i to veliki broj.
Evo slobodnih stanova, i to samo u Objektu A1, a to je ona prva zavrsena zgrada. http://www.novaotoka.com/bh/prodaja_A1.php
Ostale su jos praznije.
Jbg, to je gradnja u cilju pranja love, glavni investitori u sjeni Bakir i Haris. Nisu te zgrade ni priblizno odgovor na realnu potraznju.
A je ona posljednja, mislim da nije još potpuno završena, još ponešto rade na njoj.
Ona je i najmanje interesantna, nije na glavnoj :mrgreen:

C i D su one prema glavnoj i tu je malo slobodnih stanova.
gidra

#1442 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by gidra »

Nisrin wrote:

Čuj nisu klasične,i nisu jer su skuplje i pod krinkom Islama ti uzmu i crno ispod nokta.
EPM - efektivna profitna marža kako to oni vole nazvati
Bolje se zadužiti kod ovih "kršćanskih" banaka nego kod islamskih lihvara u BIH.
Dozer

#1443 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Tomahawk11 wrote:
Dozer wrote:
Ostale su jos praznije.
A je ona posljednja, mislim da nije još potpuno završena, još ponešto rade na njoj.
Ona je i najmanje interesantna, nije na glavnoj :mrgreen:

C i D su one prema glavnoj i tu je malo slobodnih stanova.
Cini ti se, vjeruj mi. Skoro svaku noc gledam u to, i preko pola stanova u mraku, i to u onoj prvoj zgradi do glavne dzade. Pogotovo stanova s druge strane, koji gledaju prema Alipasinom i Buljakovom.
Miljacka takodjer poluprazna.

Sve je to ogromnoj vecini ljudi ovdje preskupo, s obzirom da ukupna cijena po kvadratu uveliko prelazi 2.000 KM. Cak je i pola ovoga sto je prodato kupila dijaspora, da imaju gdje doci 15-20 dana godisnje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1444 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote: Cini ti se, vjeruj mi. Skoro svaku noc gledam u to, i preko pola stanova u mraku, i to u onoj prvoj zgradi do glavne dzade. Pogotovo stanova s druge strane, koji gledaju prema Alipasinom i Buljakovom.
Miljacka takodjer poluprazna.

Sve je to ogromnoj vecini ljudi ovdje preskupo, s obzirom da ukupna cijena po kvadratu uveliko prelazi 2.000 KM. Cak je i pola ovoga sto je prodato kupila dijaspora, da imaju gdje doci 15-20 dana godisnje.
Ko onda parkira onolika auta? Nije valjda da su okupirali parking ovi iz okoline?
A i u garaži sve više auta.
No, hajmo reći da je dio tih stanova u mraku kupila dijaspora, logično nisu tu, a logično da će i oni biti jedan dio kupaca, tu su onda i budžetlije, pa onda onakvi ko gazda onog travničkog univerziteta.....ali ima i obične raje, bar tako izgledaju :D
Meni se čini da sam na ulazu one prve vidio da je samo par slobodnih mjesta na onim tasterima što pozvoniš prazno, ostalo sve imenom i prezimenom.
Dakle, prodato je, šta, kako, kome....
Hm, ne znam koja je kvadratura stanova, ali ako ideš 100 k, 50 kvadrata, 20 godina....pa i nije toliko skupo.
Da sam ja imao ove uslove kreditiranja 2008. :)
Dozer

#1445 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

100 K za 50m2 u nasim uslovima je preskupo. I nije 100, nego je preko 100 K kada se doda i porez. Bez kamata, naravno.
A gomila onih auta do 10-11 su raja koja dodju na kafu u one kafice.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1446 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:100 K za 50m2 u nasim uslovima je preskupo. I nije 100, nego je preko 100 K kada se doda i porez. Bez kamata, naravno.
A gomila onih auta do 10-11 su raja koja dodju na kafu u one kafice.
Zavisi koja je lokacija. Za Otoku nećeš naći jeftinije ni staru gradnju. Čvilu, Maltu i to. Možda neki devastirani, ali nisam siguran koliko toga ima više.
Tu opet dolazimo do one priče o lokaciji, samim tim i cijeni. Kome je i dalje skupo - nek renta.
Budem ja u tom reonu u svako doba dana, pa i naveče, uvijek je pretrpano, a često osvanu oni mimo parking mjesta sa čestitkama.
dječak sa šibicama

#1447 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dječak sa šibicama »

Ko kod mene u zgradi i okolini kupuje stanove, primjer, listom ko zna koji guzovani koji vec imaju stanove ili kuce/vile i ne namjeravaju zivjeti u ovim stanovima vec uloze posto imaju para, i onda izdaju studentima ili na dnevnoj bazi turistima. Jako rijetko da neko kupi stan i useli u njega.
Lokacija im valjda odgovara za taj biznis.

Prije deset i vise godina takvih je slucajeva bilo vise, mislim na porodice sa djecom i slicno, kupovali su manje stanove i zivjeli u njima. U medjuvremenu i dosta njih je odselilo, mozda kupe veci stan ko zna, uglavnom sad je gomila studenata u kupljenim stanovima. a stanove vecinom prodaje rodbina starih stanara koji su ili umrli usljed bolesti/godina ili neko odseli, stariji kod cerka sina, neko kod djece van drzave ode i tako dalje.

To mi je fascinantno ali mi smo to banana drustvo, neko ne moze ni sam sebi priustiti stan nego zivi ko podstanar, a uhljeb klasa kupuju po 3-4 stana i rentaju. Cast izuzecima, ali sumnjam da u ovoj drzavi neko moze marljivim radom zaraditi 4 stana koja kostaju po 100 milja recimo.
Nisrin

#1448 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

Ma dosta je stanova kupila dijaspora- istina i rentaju takodjer mnogi :D
E sad, nove zgrade, super izgledaju i novogradnja je ipak novo itd i onda im se pojavili zohari :D Neki dan su se neke zene zalile...Cijela Otoka i nova i stara je nekako peksinavo naselje bilo i prije, a i sad...:D i istina, ima svega, a tek kakva ce biti ne/cirkulacija zraka zbog svih novih objekata, ima da se pogusimo ko u Cernobilu...

I ovdje se malo mijesaju babe i zabe- jedno je reci necu kredit rizik mi je, a imati SIGURAN POSAO ili 2 osobe da imaju sigurne poslove, a drugo je imati posao sa ugovorom na odredjeno i znas da ces kroz neko vrijeme nazalost ostati bez posla, a takvih je mnogo vise!!! Opet, dosta raje rijesi to stambeno pitanje jer naslijede od nekog nesto, pa skrpe, renoviraju, dobiju novo itd

E, kako rasporediti onda taj novac? Neko nekako rasporedi 700, neko 1000, a neko jedva 2000 i vise :D Sve je stvar prioriteta i sta je ko navikao u zivotu...nekome je luksuz 2x otici na godisnji van BiH i cisto rasipanje para, a nekome je to "normalan i dobar zivot"...mjerila su razlicita!

I jos nesto, dosta njih u Novoj OTOci jednosoban stan izdaju po 400-450KM, doduse sa namjestajem, sto je malo previse za Otoku, mada je nekome to odlicna lokacija!Z aiole dobar dvosoban/trosoban stan, da bas nije austrougarski namjestaj, stolarija itd i da je U GRADu, treba odvojit i 600-800KM, pa dodjosmo na neki prosjek njemackih gradova (izuzmite Minhen, St, Hamburg i vece TOP gradove) :D A neuporedivo sa njihovim standarodom i platama!
VladaFBiH

#1449 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

dječak sa šibicama wrote:Ko kod mene u zgradi i okolini kupuje stanove, primjer, listom ko zna koji guzovani koji vec imaju stanove ili kuce/vile i ne namjeravaju zivjeti u ovim stanovima vec uloze posto imaju para, i onda izdaju studentima ili na dnevnoj bazi turistima. Jako rijetko da neko kupi stan i useli u njega.
Lokacija im valjda odgovara za taj biznis.

Prije deset i vise godina takvih je slucajeva bilo vise, mislim na porodice sa djecom i slicno, kupovali su manje stanove i zivjeli u njima. U medjuvremenu i dosta njih je odselilo, mozda kupe veci stan ko zna, uglavnom sad je gomila studenata u kupljenim stanovima. a stanove vecinom prodaje rodbina starih stanara koji su ili umrli usljed bolesti/godina ili neko odseli, stariji kod cerka sina, neko kod djece van drzave ode i tako dalje.

To mi je fascinantno ali mi smo to banana drustvo, neko ne moze ni sam sebi priustiti stan nego zivi ko podstanar, a uhljeb klasa kupuju po 3-4 stana i rentaju. Cast izuzecima, ali sumnjam da u ovoj drzavi neko moze marljivim radom zaraditi 4 stana koja kostaju po 100 milja recimo.
Ako ti je plata jedni izvor primanja i neka je cijeli životni vijek 1.800KM (za prosjek u 40 godina jako visoka) onda si za cijeli život "zaradio" 1.800 x 12 x 40 = 864.000M.

Kada nabrojim neke osnovne troškove skontaš da te nigdje nema:
Hrana: 300x12x40=144.000
Gorivo: 100x12x40=48.000
Amortizacija (računam da popravljaš, registruješ i mijenjaš auta): 200x12x40=96.000
Režije: 250x12x40=120.000
Odmor: 1.500x40=60.000
Odjeća: 50x12x40=24.000
Nepredviđeni izdaci: 50x12x40=24.000
Mobitel: 15x12x40=7.200
Društveni život (izlasci i sl.) 100x12x50=48.000
Namještaj i tehnika: 75x12x40=36.000
Znači ovdje sam išao sa minimalnim troškovima za samca bez djece i hop eto te na 737k a sigurno sam ispustio neke troškove što znači za životni vijek ti ostane cca 130k sa prosječnom platom od 1.8k a ako u kalkulaciju uključimo dijete sve ode u neku stvar - dodaj još cca 400KM po djetetu mjesečno 18 godina tj. 86.400KM minimalno (vrtić, hrana, odjeća, škola, odmor, treninzi, i sl.)
Edin25

#1450 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Edin25 »

Dozer wrote:...
Hoce li mi ko reci sta vam je ovo (r)?

A vezano za ovo sta je bolje - rentirati ili kupiti, i mene sad zanima da vidim koji su to ekonomski genijalci ovo konstatovali...
Valjda iz tog razloga sav normalan svijet pokusava kupiti i imati svoje cim je u mogucnosti...
trazio si da raja stavlja godine negdje na profilu.
E pa, Respo je otisao dalje, sad se i potpisuje (R)

Svako dobro (E)
Post Reply