Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ST11

#1426 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ST11 »

Hvala ti @Jefferson, sada sam i ja pogledao na stranicu SV i informisao se o broju helikpotera :thumbup:
Pošto živim ispod koridora gdje helikopteri lete od Brnika prema Julijskim Alpama u slučaju nezgoda u planinama (vojska je preuzela spašavanja od policije - u 2015 otprilike 50:350 za SV), vidim koliko su Bell helikopteri u stalnom pogonu preko cijele godine.

Samo kao zanimljivost, jer je baš sada u teku novogodišnja turneja u skokovima, ovaj vojnik sa djetetom u naručju je bivši skakač YU reprezentacije Rajko Lotrič :)

https://sl.wikipedia.org/wiki/Rajko_Lotri%C4%8D

edit:
Sretna nova svima Vama i sve najbolje u 2016!
DenyWilCo

#1427 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by DenyWilCo »

Sretna nova ljudi, bilo veselo sinoć :janpi:
drndalo

#1428 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

@ST11

Izvini, nisam skontao odakle pises, YT mi ne prikazuje automatski na telefonu s kojeg se javljam (a trebao bi biti "pametan")...

By the way, SLO sigurno ne drzi 2 kom. na cekanju... Jer imaju stalnu postavu u KFOR koliko znam... Dakle dole je barem 1 kom. rasporedjen... Rade mu smjene na par mjeseci, pa vjerovatno 2 kom. to rade naizmjenicno, a druga 2 su u SLO... Ja sam procitao u ovom papiru da se radi o 300 mil. kroz 10 god. To je budzetski okvir od 10x30 mil. jer ni puno vece zemlje tesko mogu naci 300 mil. na kamari za bilo sta... S druge strane, sumnjam da ce ih biti toliko, meni je realnija procjena 4-6 kom. uz dijelove, skolovanje, odrzavanje koje mora u fabriku... Dio koji nam fali mize biti donacija neke zemlje, tipa Francusko skolovanje 12 pilota-instruktora... Tursko nesto, americko nesto... Jos nesto, nije to Pezo 207, da uzmes s trake 12 kom... Takve stvari traju barem 2 god. da se dogovore, proizvedu, i isporuce... I rijetko se isporucuju odjednom, cak i kad ih je samo 6... Obicno to bude 2-2-2 kroz 3 god.ili 2-4/3-3 kroz 2 god...

Jos nesto, ako je napisano da neka masina moze nositi 29 vojnika pod opremom, to najcesce znaci 24... Za vrh planine to spada na 16 realnih, pogledati pod performanse na "hot & high"...
ins

#1429 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

Ovakve stvari uvijek idu na visegodisnje finansiranje, niko ovo ne placa cashom. I finansiranje je uvijek osigurano kod proizvođača, ili iz njegovih ili iz posebnih sredstava države proizvođača. Dakle, neće uzimati BiH kredit pa tim kreditom kupiti helikoptere, već od proizvođača dobija odgođeno plaćanje na period od 10 godina. Što BiH može dobiti jer smo nisko/srednje zadužena zemlja.

Po nekim iskustvima drugih zemalja, obično se isporučuju 2-3 ovakva aparata godišnje, tako da je logično očekivati da će isporuka trajati 2-5 godina, ovisno o broju naručenih primjeraka. Imate na webu dosta sličnih vijest o sukcesivnim isporukama.

@krater

odakle ti ova info? Jer odluka jasno tretira kupovinu samo jednog tipa novih helikoptera, dakle L2. Po meni se radi o 6-8 komada.

S obzirom na 14 komada UH-1 koji se svi mogu modernizirati na Huey 2 standard, a što su iz Bell Helicopters već zvanično ponudili, ne vjerujem da neko razmišlja o kupovini novih helikoptera te veličine. Po meni za helikopter te veličine realnija je nabavka polovnih UH-1N, dakle dvomotorne verzije iz 1980-ih. Ako sad pravimo neke kombinatorike, druga opcija bi mogla biti da se zaista nabavljaju "samo" 4 Super Pume, a da čak 8 komada UH-1 ide na Huey 2 specifikaciju, mada je to puno manje u ukupnom iznosu nego odvojenih 300 miliona čak i ako uključimo željenu modernizaciju na NATO standard još 3 komada Mi-8 (pored ovog jednog za koji je tender upravo u toku) i još nedostajuće 4 remontovane Gazelle.

Ugurbo računajući, 300 miliona nabavke bi bilo recimo 6 komada Super Puma u punim SAR, CSAR i Tactical konfiguracija (180 miliona), 3 modernizacije Mi-8 (20 miliona), remont 4 Gazelle (5 miliona), recimo 6-8 modernizacija Huey 2 (40-50 miliona)
drndalo

#1430 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

Spustimo se na zemlju, o kakvim prelascima sa 1->2 motora pricamo? Pa to je skuplja pita nego tepsija... Duplo vise motora za nabaviti, remontovati, odrzavati... A svaki turbinski motor na godisnjem nivou ne moze kostati ispod miliona dugorocno...

I posten remont po PS-u bi za njih bio super, a pare bi bile pametnije potrosene da piloti imaju po 1000 sati leta godisnje, nego po 200 na dvomotorcu...
jao_situacije

#1431 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jao_situacije »

odakle sad 12 helikoptera u priči
piše L2 a ne 12 :mrgreen:
krater

#1432 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by krater »

jao_situacije wrote:odakle sad 12 helikoptera u priči
piše L2 a ne 12 :mrgreen:
Bilo na tv1 ima snimak na yt :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1434 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Bobi »

Pa ja 12..znaci nije ono L2 nego "12" :-? . Kako god nega budu EU :D, ameri bi nas odrali na servisu :-)
jao_situacije

#1435 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jao_situacije »

e jebiga znači opet s rusima i mi17
ja se taman ponadao
i sjetim se matere onome ko je pisao onaj text na stranici vm
krater

#1436 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by krater »

jao_situacije wrote:e jebiga znači opet s rusima i mi17
ja se taman ponadao
Ne moraju biti ruski ;-)
Onaj austrijski general govorio je o ulaganju u osbih kako bi se smanjila ovisnost o NATO/eufor trupama. :D
jao_situacije

#1437 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jao_situacije »

krater wrote:
jao_situacije wrote:e jebiga znači opet s rusima i mi17
ja se taman ponadao
Ne moraju biti ruski ;-)
Onaj austrijski general govorio je o ulaganju u osbih kako bi se smanjila ovisnost o NATO/eufor trupama. :D
pa ili ovaj novinar sere i špekulira o klirinoškom dugu ili su 4 transportna helikoptera ustvari mi17 i opet će naši piloti morati stavljati ventilatore u kokpit i improvizirati sa kartama i garminovom navigacijom da dođu do maglaja i slične pizdarije
al što bi mi kupili ozbiljnu opremu kad može i ruski šrot pa onda preko kurca prepravljati, i moliti putina za remont i rezervne dijelove
Last edited by jao_situacije on 01/01/2016 15:59, edited 1 time in total.
krater

#1438 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by krater »

Spominjana je i civilna zastita, vatrogasci, hitna pomoc, inzinjerija i kao mogucnost dobrovoljne/obuke rezervista i trenutni nedostatak mehanizacije :D
jao_situacije

#1439 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jao_situacije »

i jebem mater i ovima iz pisija i njihovoj braći
jebala ih ruska tehnika
Bobi
Forum administrator

#1440 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Bobi »

Eeeee ... ako ce dati lovu onda i...
Image

a ne da cekamo požare i da kukamo na cro kako nam nece poslati canadere :D
jao_situacije

#1441 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jao_situacije »

Bobi wrote:Eeeee ... ako ce dati lovu onda i...
Image

ovo kurcu ne valja
za nas su ovi helići sa spremnikom vode i crijevom da usisa ko smišljeni odeš do potoka i napuniš vodu odeš do bazena ili bilo koje vodene površine
on dok napravi krug pa dok potrefi ugao pa dok se našteli na jablaničkom s avionom izgori po države a tek obučavanje pilota i gorivo
al neka njima nacionalnog interesa i ruskih kanti, ko jebe narod nek se udavi i izgori
krater

#1442 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by krater »

jao_situacije wrote:
Bobi wrote:Eeeee ... ako ce dati lovu onda i...
Image

ovo kurcu ne valja
za nas su ovi helići sa spremnikom vode i crijevom da usisa ko smišljeni odeš do potoka i napuniš vodu odeš do bazena ili bilo koje vodene površine
on dok napravi krug pa dok potrefi ugao pa dok se našteli na jablaničkom s avionom izgori po države a tek obučavanje pilota i gorivo
al neka njima nacionalnog interesa i ruskih kanti, ko jebe narod nek se udavi i izgori
:lol: :lol: :lol:
Bobi
Forum administrator

#1443 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Bobi »

je je...sat leta helikoptera i sat leta air traktora...cijena :D
ins

#1444 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

Treba sačekati još objavu odluke Vijeća ministara, ali je teško vjerovati da je došlo do takve štamparske greške da umjesto 12 piše l2.

Prema tome radi se o L2, samo treba vidjeti koliko komada? Moguće "samo" 4 aparata.

Ovo o klirinskon dugu je klasicno TV1 udrobljavanje svega i svačega u jednu priču, uz neizbježno Silajdzicevsko pominjanje opstrukcija RS u svakom mogućem prilogu...
drndalo

#1445 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

Bobi wrote:Pa ja 12..znaci nije ono L2 nego "12" :-? . Kako god nega budu EU :D, ameri bi nas odrali na servisu :-)
Jah, a Europljani i intelektualci bi nam jos placali da oni to nama rade... Ko zna, dere onoga ko ne zna... Mi smo ovi drugi, da ne bude zaJEbune...
red evil

#1446 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by red evil »

E ovo yebe lud zbunjenog. :lol:

Koliko helikoptera dobivamo? Od koga? Koji su helikopteri? Jesu li iz EU ili su neke krntije iz Rusije? :?
lajkujMe

#1447 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by lajkujMe »

Kupujemo Eurocopter super pume

https://en.wikipedia.org/wiki/Eurocopte ... Super_Puma

Osigurace se 300 miliona KM za kupovinu helikoptera nepoznata kolicina bice ih bar 4 to znamo, za obuku novog letackog kadra (39 pilota). Obuka mehanicarskog kadra.
Nabavku preko 190 namjenskih vozila za vojsku, kupovina opreme za spasavanje i prirodne katastrofe. Odredjen dio perspektabilnih helikoptera koji su sada u sluzbi ce biti remontovani.
ins

#1448 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

drndalo wrote:Spustimo se na zemlju, o kakvim prelascima sa 1->2 motora pricamo? Pa to je skuplja pita nego tepsija... Duplo vise motora za nabaviti, remontovati, odrzavati... A svaki turbinski motor na godisnjem nivou ne moze kostati ispod miliona dugorocno...

I posten remont po PS-u bi za njih bio super, a pare bi bile pametnije potrosene da piloti imaju po 1000 sati leta godisnje, nego po 200 na dvomotorcu...
2 motora znaci 2 puta vecu sansu da helikopter ostane u zraku. Dvomotorci su standard za vojne utility helikoptere, dok se jednomotorci koriste samo kao laki izviđački helikopteri

Po pravili SAR misije se uopste ne bi smjele obavljati sa jednomotornim helikopterim, a u mornaricama se uopste ne koriste jednomotorci
drndalo

#1449 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

Na svu srecu mornarica nam je u obnovi... :mrgreen:

Salu na stranu, sve je to fino, ali pricamo o mogucnostima, a ne snovima (mokrim)... Pricamo o helikopterima koje vec imamo, a nemamo bas para ni da ih odrzavamo kako treba, a pogotovo da lete koliko bi posadama trebalo za dobru praksu, a ne samo za odrzavanje minimalnih letackih sposobnosti...

S obzirom koliku pouzdanost u exploataciji imaju posteno odrzavane i remontovane turbine, otkazi se mjere u promilima... Fali nama tu jako puno informacija... Ne znamo stanje zmajeva ni mjenjaca ovih UH-1 koji su u upotrebi. I koliko je jos letova pred njima. Kada bi mogli letjeti jos 20 god. makar i uz skup upgrade, bilo bi smisla staviti im i 2 motora, i elise sa 4 krila, pa nek kosta sta kosta. Kad se to razgodi na npr. 20 god. to ima smisla... Ako cemo ih samo "krpati" narednih 5-7 god. takav potez nema nikakvog smisla... U letenju vojski, cak i sa nasim naletom, sasvim je uobicajeno da se po jedan godisnje razbije, pa i takav rashod mora biti racunat...

Edit: Kad vec sanjamo naveliko, zasto bismo stali na Super Pumi, kad ima AW101 Merlin, sa 3x vecom sansom da helikopter ostane u zraku...? Novije je konstrukcije, moderniji, jaci... Pa kad je bal, nek je maskenbal...?
Last edited by drndalo on 02/01/2016 15:02, edited 1 time in total.
ins

#1450 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

Nisi me shvatio, nisam ja ni mislio da mi ugradjujemo drugi motor u UH-1H, jer je to nemoguce, vec da nam neko (dakle USA :D ) donira ili povoljno proda polovne UH-1N, koji su dvomotorci, i da njih dalje odrzavamo u upotrebi

UH-1H je vojna verzija Bell 205 http://www.uh-1h.com/images/651.jpg
UN-1N je vojna verzija Bell 212/412 http://cdn-www.airliners.net/aviation-p ... 655122.jpg

Sto se stanja UH-1H tice, trenutno ih 5 mogu letiti, dok se jos 4 mogu u slucaju potrebe staviti u pogon. Preostalih 5 trazi ozbiljan remont.

Svi oni se smatraju perspektivnim, jer ih u OSBiH cijene i zbog letackih osobina i zbog vrlo zahvalnog odrzavanja. Cijena sata leta UH-1H je smijesno niska, kazu svega $800. Za remont imaju dvije opcije, jedna je da se samo radi generalni remont a druga opcija je da se radi i remont i modernizacija na standard Huey 2, koji bi se produzio vijek na skoro jos 20 godina. Ta modernizacija Huey 2 je trenutno hit u USA, gdje je masovno rade policije po njihov drzavama, umjesto planiranog otpisa UH-1H i kupovine novog visenamjenskog helikoptera. Bell je zvanicno ponudio BiH modernizaciju na Huey 2

BiH tu ima srece, jer jedina od ex-SFRJ zemalja ne mora da dize Mi-8 u slucaju i najmanje i najjednostavnije potrebe, kao sto to radi npr HR ili SRB, jer oni nemaju intermedium utility helicopter velicine UH-1, a koji nama odradjuje veliku vecinu poslova

Huey 2:

http://bellhelicopter.com/MungoBlobs/67 ... o-0201.jpg
http://www.aircraftcompare.com/aircraft_images/1292.jpg

Brošura http://bellhelicopter.com/MungoBlobs/10 ... EN_WEB.pdf
Post Reply