Na ovom jednom portalu imaju slike iz današnje pljačke banke, i ispod komentari da su sami građani al Mukalle opljačkali banku.zrakomlat wrote:Challenger__ wrote:Ista priča kao u Siriji i Iraku: gdje je pinka tu im je i "din".sarajevoxxxx wrote:Pripadnici Al Kaide danas izveli napad na ispostavu centralne banke u Mukalli:
Pu!
Jemen
-
sarajevoxxxx
#1426 Re: Jemen
- jao_situacije
#1427 Re: Jemen
Challenger__ wrote:Ja jesam za druge ne znam.
i mislio sam da jesi, nego mnogi kao da nisu
još kad se uzme u obzir da je knjiga 18 godina stara...
- Challenger__
#1428 Re: Jemen
Ima nešto još novije, mogu reći bitnije. Ovo. "The Project for the New American Century".jao_situacije wrote:Challenger__ wrote:Ja jesam za druge ne znam.![]()
i mislio sam da jesi, nego mnogi kao da nisu![]()
To je siže njihove post-hladnoratovske doktrine. Pročitaj obavezno. U sebe uključuje domete prethodnika (Britanca Mackindera, Kissingera, Brzezinskog) i savremene doktrine novog milenijuma. Međutim, doktrine, globalne i aktivirane nemaju više samo oni i zato svjedočimo planetarnom R'n'R-lu.
Jemen je upravo posljedica kolizija globalnih i regionalnih strategija.
- asurbanipal
#1429 Re: Jemen
jao_situacije wrote:Challenger__ wrote:Ja jesam za druge ne znam.![]()
Jedna od prvih knjiga koje sam pročitao od kada sam uveo internet...U mene se čita preko PDF-a...
- jao_situacije
#1430 Re: Jemen
ja čak ni ne znam koji je tiraž te knjige, vjerovatno vrlo maliasurbanipal wrote:jao_situacije wrote:Challenger__ wrote:Ja jesam za druge ne znam.![]()
Jedna od prvih knjiga koje sam pročitao od kada sam uveo internet...U mene se čita preko PDF-a...
jedna od blagodati interneta nađeš haman svaku knjigu elektronski
- asurbanipal
#1431 Re: Jemen
jao_situacije wrote: ja čak ni ne znam koji je tiraž te knjige, vjerovatno vrlo mali
jedna od blagodati interneta nađeš haman svaku knjigu elektronski![]()
Tu svakako spadaju i Engdahlove, Stoljeće rata I. i II. te Sjeme uništenja, počeo čitati Bogove novca i nisam stigao zbog obaveza...
- jao_situacije
#1432 Re: Jemen
nekad žalim kad sam bio mlađi i imao više vremena što nisam mnogo više čitao, ali valjda mi tad ovo nije bilo toliko zanimljivo i bitnoasurbanipal wrote:jao_situacije wrote: ja čak ni ne znam koji je tiraž te knjige, vjerovatno vrlo mali
jedna od blagodati interneta nađeš haman svaku knjigu elektronski![]()
Tu svakako spadaju i Engdahlove, Stoljeće rata I. i II. te Sjeme uništenja, počeo čitati Bogove novca i nisam stigao zbog obaveza...
sad više ne mogu ni sastaviti da u cugu pročitam nešto što je povezano direktno nego iz 2-3 puta čitam
- jao_situacije
#1433 Re: Jemen
ide u bookmarkChallenger__ wrote:Ima nešto još novije, mogu reći bitnije. Ovo. "The Project for the New American Century".jao_situacije wrote:Challenger__ wrote:Ja jesam za druge ne znam.![]()
To je siže njihove post-hladnoratovske doktrine. Pročitaj obavezno. U sebe uključuje domete prethodnika (Britanca Mackindera, Kissingera, Brzezinskog) i savremene doktrine novog milenijuma. Međutim, doktrine, globalne i aktivirane nemaju više samo oni i zato svjedočimo planetarnom R'n'R-lu.
Jemen je upravo posljedica kolizija globalnih i regionalnih strategija.
- Challenger__
#1434 Re: Jemen
- Kinezi su misterija ali ovo je suština njihovog pristupa: "sve velike sile su propale iz istog razloga: odustale su od temeljnih principa koje su ih napravile velikim". Iščitavajući ih između redova sasvim sigurno se može reći da Kinezi SAD vide kao globalnu silu koja je napravila tu grešku i da su oni sada na putu bez povratka. Zato ne prave puno gužve oko tuđih ratova i spremaju se da na sebe preuzmu teret prve ekonomske sile. Već sada su prva ekonomija svijeta, pripremili su alternativni SWIFT, osnovali su najmoćniju investicionu banku, partneri su u BRICS-u i Šangajskoj organizaciji, imaju furioznu naučnu i tehnološku ekspanziju...
Iz perspektive Kine, detronacija SAD je neminovan proces. Sa ili bez američke "strategija 21. stoljeća".
_____
Iz perspektive Kine, detronacija SAD je neminovan proces. Sa ili bez američke "strategija 21. stoljeća".
_____
- Challenger__
#1435 Re: Jemen
Uz SAD tu je, naravno i RF čija je doktrina u stvari skup komplementranih doktrina koje se vrlo teško daju dešifrovati u smislu krajnjih ciljeva. Rusija, u tom smiislu, ima azijatski, misteriozni karakter i ne ponavlja grešku "partnera" koji sa svojom doktrinom idu otvoreno i javno onda kada su bili ubjeđeni da je došao "kraj istorije", odnosno njihov "eternal triumph".
Ruske doktrine su komplementarne sa kineskom, komplementarne su sa iranskom regionalnom (sa elementima globalne) doktrine. Obrise panarapske doktrine možemo vidjeti i kod Abdul Fattaha (Sisija), ali tu je, za sada, samo riječ o konturama.
Kada se svijet, BI i Jemen sagleda u kontekstu tih doktrina, kriza u Jemenu je upravo posljedica i ništa više nego posljedica kolizije svih tih doktrina.
Ruske doktrine su komplementarne sa kineskom, komplementarne su sa iranskom regionalnom (sa elementima globalne) doktrine. Obrise panarapske doktrine možemo vidjeti i kod Abdul Fattaha (Sisija), ali tu je, za sada, samo riječ o konturama.
Kada se svijet, BI i Jemen sagleda u kontekstu tih doktrina, kriza u Jemenu je upravo posljedica i ništa više nego posljedica kolizije svih tih doktrina.
- Challenger__
#1436 Re: Jemen
Jemen je vidljiv, a imamo i nevidljivi "Jemen". On se odvija duboko u evropskom dvorištu, drugim sredstvima, iza scene.
- salik79
#1437 Re: Jemen
japin_mutapi wrote:da nisi ti ovaj sa videasalik79 wrote: plus sto su gaconje bili opkoljeni, bez mogucnosti izlaska.
link
-
Avetinho
#1438 Re: Jemen
Prde Hasa.Challenger__ wrote:Napisao sam ponoviću: Uvjeren sam da je kreni-stani bilo dio pozadinske priče oko pregovora. Stvar politike a ne vojske. To je moja impresija.
Masala.
-
Avetinho
#1439 Re: Jemen
Mislio sam da bacas drkice samo na generalske zene. Sad si me malo zbunio.Klavikula wrote:General vam, uz selame, porucuje da se kanite price o ratu jer nemate pojma. na COD-u se mozda gradovi mogu brze oslobadjati, pa COD-a igrajte.
General je zvjerka kakve tamo nema![]()
-
sumirprimus
#1440 Re: Jemen
pozor!vojnice,izvini nisam te odma prepozno.Klavikula wrote:General vam, uz selame, porucuje da se kanite price o ratu jer nemate pojma. na COD-u se mozda gradovi mogu brze oslobadjati, pa COD-a igrajte.
cemu slika nase drzave uz iranskog generala,koji ratuje tamo negdje?nije nas rat,nije nam u interesu svrstavanje ni na jednu stranu,osim u ovu borbu kontra terorizma,jer da nam je u nato... i osim ako ti nije u interesu ni drzava.
- salik79
#1441 Re: Jemen
sumirprimus wrote:pozor!vojnice,izvini nisam te odma prepozno.Klavikula wrote:General vam, uz selame, porucuje da se kanite price o ratu jer nemate pojma. na COD-u se mozda gradovi mogu brze oslobadjati, pa COD-a igrajte.![]()
cemu slika nase drzave uz iranskog generala,koji ratuje tamo negdje?nije nas rat,nije nam u interesu svrstavanje ni na jednu stranu,osim u ovu borbu kontra terorizma,jer da nam je u nato... i osim ako ti nije u interesu ni drzava.
Bili su tu kad' je bilo najteze. Vjecno zahvalan gradjanin BiH.
- asurbanipal
#1442 Re: Jemen
Challenger__ wrote:
Ne znam. Ima i takvih intepretacija. Uvjeren sam da se Huti i Saleh ne oslanjaju samo na Iran.
Obrati pažnju tamo od 12:50...
- salik79
#1443 Re: Jemen
asurbanipal wrote:Challenger__ wrote:
Ne znam. Ima i takvih intepretacija. Uvjeren sam da se Huti i Saleh ne oslanjaju samo na Iran.
Obrati pažnju tamo od 12:50...
Kakvim ruhanijetom odise ovaj insan, a kad samo pomislim na one vehabitske nakaze
-
sarajevoxxxx
#1445 Re: Jemen
Nevaz Šerif, premijer Pakistana:Pozivamo sve strane u Jemenu da krizu riješavaju mirnim sredstvima
-
sarajevoxxxx
#1446 Re: Jemen
Turski ministar MVP-a:Želimo političko riješenje krize u Jemenu, ali isto tako spremni smo ponuditi logističku pomoć za akciju ''Oluja odlučnosti''.
-
Avetinho
#1447 Re: Jemen
Salike, maca popapala jezik? Valjda si sada shvatio kakvu lazljivu propagandu koristis.salik79 wrote:Avetinho wrote:Sistemska greska je kao i uvijek u PRESSTV i nacinu na koji se ciljano izrezuju rijeci iz saopstenja. Pazi sad sta je PRESSTV "zaboravio" navesti, nego je umjesto toga stavio 3 tackice:Challenger__ wrote: Ona je za mene zaprepaštenje... Potpuno odudara od ružnih i bezličnih eurokrata i prethodnika/prethodnica. Sistemska greška, error, izgleda.
The attacks on hospitals and medical facilities by warring factions as well as the deliberate targeting and destruction of private homes, education facilities and basic infrastructure cannot be tolerated.
Sad ces nam, naravno, navesti i izvor...
-
sarajevoxxxx
#1448 Re: Jemen
Ali Salih: Čekam ulogu Sisija, da zaustavi saudijski rat...Niko se ne smije približiti Bab-el-Mandebu ili pak da ga zatvori.
-
sarajevoxxxx
#1449 Re: Jemen
Komandant egipatskih snaga u Drugom zaljevskom ratu, general Muhamed Ali Bilal:Upozoravam Egipat na kopnenu intervenciju u Jemenu.To bi zaista bio loše, uzimajući u obzir ranija egipatska iskustva u Jemenu.

- Co0l
#1450 Re: Jemen
Glupost.Sisi ako odluci zauzece cijeli Jemen za 24 sata.I Oman pride.