Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Cerebrum

#1426 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

Cerebrum wrote:

Samo se radujem nastavku price koja je pravo zanimljiva. Inace obaranje teorija fizike na internet forumu je apsolutni pogodak. Oops i did it again...
haha, kakva arogancija, majko mila. Postavljam pitanje iz zelje za znanjem i saznanjem, ne iz potrebe da nesto pobijem. Postojimo i mi koji ne znamo sve, nismo poput vas sveznalica. Vi cak vidite skrivene motive gdje ih sama osoba ne vidi. Blago vama na tom talentu. :-)
U cemu se nalazila singularnost? Kako to definisu?

Kako da ti odgovorim kad ne znam ni ja. Upravu si nisam sveznalica. Eto napredak u necemu smo se slozili. Vjeruj da znam kako je svemir nastao ne bih na forumu pisao. I nikad nisam rekao da sam sveznalica. Prije neznalica kao i svi ljudi.[/quot
sizifinho

#1427 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

Cerebrum wrote:
Cerebrum wrote:

Samo se radujem nastavku price koja je pravo zanimljiva. Inace obaranje teorija fizike na internet forumu je apsolutni pogodak. Oops i did it again...
haha, kakva arogancija, majko mila. Postavljam pitanje iz zelje za znanjem i saznanjem, ne iz potrebe da nesto pobijem. Postojimo i mi koji ne znamo sve, nismo poput vas sveznalica. Vi cak vidite skrivene motive gdje ih sama osoba ne vidi. Blago vama na tom talentu. :-)
U cemu se nalazila singularnost? Kako to definisu?

Kako da ti odgovorim kad ne znam ni ja. Upravu si nisam sveznalica. Eto napredak u necemu smo se slozili. Vjeruj da znam kako je svemir nastao ne bih na forumu pisao. I nikad nisam rekao da sam sveznalica. Prije neznalica kao i svi ljudi.[/quot
pa ja sam pitao da li neko zna. Ne tebe. Ali si ti pretpostavio da zelim pobijat teorije fizike, sto nije stvar. Pitam jer mi se ne da suvise sad citat o tom, opsirno je, a mozda ima neko s kratkim odgovorom.
šatirana_ljubičica

#1428 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

sizifinho wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Uz dužno poštovanje svih, kako vas tako i Chagalja, mislim da malo pretjerujete sa odnosom prema njemu.Jeste da se ubacuje sa copy/paste više nego sa ičim, da ubacuje teme koje nekad ni veze nemaju, da i mene ponekad nervira, ali ako vi ne možete da uvidite ili da prihvatite ono o čemu on ''govori'' ne morate ga spuštati na nivo bakterije.
Zaista, nije lijepo od vas, bez obzira što niste vjernici, sigurno ste dobro odgojeni, kulturni.Dokažite to, između ostalog.
Vjerovatno sam te ja ponukao da napises ovo, pa me zanima...otkud tebi da sam nevjernik?
A za cagalja...odgojen sam da postujem ljude, ali on je svojim stavovima i postovima pokazao da nema zelju da prihvati tudje misljenje, rigidan je, pogresnih argumenata i kao takav za mene nije validan. Ne znam ga ko covjeka, siguran sam da je dobar, ali na forumu vrijedja ljudsku inteligenciju. Imao sam vjeroucitelja koji je tvrdio da ljudi imaju tri plucna krila i da se to trece otvara iskljucivo na sedzdi. Dosta mi je ovakvih...

Ne, nisi me ti ponukao, možda si ti napisao za bakteriju, nisam sigurna, ali rekla sam svima koji ga ismijavaju na neki način.Shvatam ja i vas naravno, jer kako sam rekla i mene njegova metoda ne oduševljava, ali ne morate baš na sve regovati :)
šatirana_ljubičica

#1429 Re: Zašto je potrebna religija?

IcedMFEarth wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Uz dužno poštovanje svih, kako vas tako i Chagalja, mislim da malo pretjerujete sa odnosom prema njemu.Jeste da se ubacuje sa copy/paste više nego sa ičim, da ubacuje teme koje nekad ni veze nemaju, da i mene ponekad nervira, ali ako vi ne možete da uvidite ili da prihvatite ono o čemu on ''govori'' ne morate ga spuštati na nivo bakterije.
Zaista, nije lijepo od vas, bez obzira što niste vjernici, sigurno ste dobro odgojeni, kulturni.Dokažite to, između ostalog.
I meni bude žao Chagalja, nikome on nije ružnu riječ ovdje reko, ali ne može se čiste savjesti ignorisati neke nebuloze što priča. Ja sam ateista, ne vjerujem da postoji bog, ali mogu prihvatiti religiju kao neku filozofiju. Ali kad neko piše ovaokvu alternativnu fiziku i biologiju, to ne mogu. Ili kad se vjera mješa u politiku, to isto ne mogu :D

Shvatam, ali isto tako sam vidjela da si i kulturan kao i ostali na ovoj temi, tako da sam se počela pitati zašto toliko ne možete da mu odolite :D
šatirana_ljubičica

#1430 Re: Zašto je potrebna religija?

Bujrum majstore wrote:
šatirana_ljubičica wrote: Interesuje me da mi neko od vas ateista ispriča tu priču sa nekim svojim peceptivnim detaljima, itd.Nisi prvi koga sam pitala, ali niko nije odgovorio, svi nešto uopšteno, uopšteno... Što bježite od toga?Pričajmo jedni drugima priče.Ali bez nekih argumenata tipa Chagalj :D Hajmo malo opušteno, fakat, neka svoja iskustva pričati, nemojmo se opterećavati, razgovarajmo kao na kafi...Ipak nas veže jedna zajednička stvar: ljudi smo, zar ne :)
Kako bona, ja ti odgovorio, ima hefta il dvije. :-D

Jesi ali uopštenije nije moglo biti, spomenula sam to ;)
dustaban

#1431 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Tu sam ja al' trenutno se ovdje nema s kim popricati
:(
Dozer

#1432 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Vezano za ono dokazivanje s prethodne stranice...
Da li mozemo reci da je ateisticki dokaz nepostojanja boga upravo teisticka nemogucnost dokazivanja tog postojanja?

Jer, prostom logikom, i "plastificirano", ako neko tvrdi da moze bosom nogom stajati na vrhu igle za sivanje i da mu pri otme kompletna igla ne udje u nogu, a to ne dokaze, samim tim je jasno da to ne moze ni uraditi... Ili svi treba da mu vjeruju na rijec da to moze, iako ga nikad niko nije vidio da je to uradio, tj. nema nikakvih dokaza da to moze uraditi?
apsidejzi

#1433 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Dozer wrote:Vezano za ono dokazivanje s prethodne stranice...
Da li mozemo reci da je ateisticki dokaz nepostojanja boga upravo teisticka nemogucnost dokazivanja tog postojanja?

Jer, prostom logikom, i "plastificirano", ako neko tvrdi da moze bosom nogom stajati na vrhu igle za sivanje i da mu pri otme kompletna igla ne udje u nogu, a to ne dokaze, samim tim je jasno da to ne moze ni uraditi... Ili svi treba da mu vjeruju na rijec da to moze, iako ga nikad niko nije vidio da je to uradio, tj. nema nikakvih dokaza da to moze uraditi?
Al opet ne mozes tvrditi ni da je nemoguce. Mozda ima negdje neko ko moze stajati na vrhu igle. Pteporucujem ti knjigu The Black Swan - Crni labud koja upravo govori o ovome. Crni labud je inace metafora za ovo tvoje razmisljanje gdje su ljudi tvrdili da postoje samo bijeli labudovi dok nisu otkrili prvog crnog. Ne mozes tvrditi da je nesto nemoguce samo za to sto jos nije opazeno.

Zato postoji konceptualno razmisljanje koje se koristi u ovim situacijama. U proslom postu sam pisao o svemircima koji usmjere teleskop prema Marsu i ugledaju rovera kojeg smo poslali prosle godine. Sta je njihov zakljucak?
Bujrum majstore

#1434 Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

apsidejzi wrote:

Al opet ne mozes tvrditi ni da je nemoguce. Mozda ima negdje neko ko moze stajati na vrhu igle. Pteporucujem ti knjigu The Black Swan - Crni labud koja upravo govori o ovome. Crni labud je inace metafora za ovo tvoje razmisljanje gdje su ljudi tvrdili da postoje samo bijeli labudovi dok nisu otkrili prvog crnog. Ne mozes tvrditi da je nesto nemoguce samo za to sto jos nije opazeno.

Zato postoji konceptualno razmisljanje koje se koristi u ovim situacijama. U proslom postu sam pisao o svemircima koji usmjere teleskop prema Marsu i ugledaju rovera kojeg smo poslali prosle godine. Sta je njihov zakljucak?
Ma sve je to simpaticno al tesko da vjerovatnocu postojanja crnog labuda mozemo poistovjetiti sa Bogom, dzaba i metafora. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Bujrum majstore

#1435 Re: Zašto je potrebna religija?

šatirana_ljubičica wrote:
Bujrum majstore wrote:
šatirana_ljubičica wrote: Interesuje me da mi neko od vas ateista ispriča tu priču sa nekim svojim peceptivnim detaljima, itd.Nisi prvi koga sam pitala, ali niko nije odgovorio, svi nešto uopšteno, uopšteno... Što bježite od toga?Pričajmo jedni drugima priče.Ali bez nekih argumenata tipa Chagalj :D Hajmo malo opušteno, fakat, neka svoja iskustva pričati, nemojmo se opterećavati, razgovarajmo kao na kafi...Ipak nas veže jedna zajednička stvar: ljudi smo, zar ne :)
Kako bona, ja ti odgovorio, ima hefta il dvije. :-D

Jesi ali uopštenije nije moglo biti, spomenula sam to ;)
Ne znam tacno kako sam ti odgovorio al vjeruj da nisam lagao i nesto izostavio. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
šatirana_ljubičica

#1436 Re: Zašto je potrebna religija?

Nisi lagao, ne sumnjam, a nisi imao šta izostaviti kad nisi ništa ni ispričao....skrooooz šturo :(
Bujrum majstore

#1437 Re: Zašto je potrebna religija?

šatirana_ljubičica wrote:Nisi lagao, ne sumnjam, a nisi imao šta izostaviti kad nisi ništa ni ispričao....skrooooz šturo :(
Ma evo hajde da probamo opet! :)
Sta te tacno interesuje, neki detalj ili sl.?
Mada sam ti rekao da se zaista nije desilo nista epic i nista bitno da bih tek tako u sekundi presao
sa vjere u nevjeru, trajalo je to neko vrijeme, kako sam na kakve informacije nailazio. :)
šatirana_ljubičica

#1438 Re: Zašto je potrebna religija?

Na osnovu čega si prvi put ''posumnjao'' vezano za Boga?
Bujrum majstore

#1439 Re: Zašto je potrebna religija?

šatirana_ljubičica wrote:Na osnovu čega si prvi put ''posumnjao'' vezano za Boga?
Ne znam dal je to bas "prvi put" jer znas kako je, covjeku misli stalno lete kroz glavu
i dosta toga nismo ni svjesni da razmisljamo o necemu al evo, onaj "talenat" me je dosta pozabavio Bogom
jer se i sam bavim nekom vrstom umjetnosti i ljudi su mi stalno govorili da sam "nadaren" itd,
sebe sam analizirao, vratio se na same pocetke i tu sam se bas dobro zapitao tj. sumnja se rodila i to velika.
Nakon toga se spoznaja vise i vise pojacavala i nevjera je bila veca i veca sve dok nisam 100% postao nevjernik,
tako nekako.
Nemoj sad da se uhvatis "talenta" kao prvo jer ne znam sta je bilo prvo, mozak radi non stop,
mozda sam i sa 9 godina nekad posumnjao al se ne sjecam. :)
Dozer

#1440 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

apsidejzi wrote:

Mozda ima negdje neko ko to moze, ali - sve dok taj neko ne dokaze da je to moguce, u to se moze ili vjerovati, ili se to smatra nemogucim, zar ne?
Ista je stvar i sa religijom - sve dok se ne dokaze postojanje boga, kao nekog natprirodnog i svemoguceg bica, u njega se moze ili vjerovati, ili ga smatrati nepostojecim. U oba slucaja se sve svodi na isto - ne postoji dok se ne dokaze suprotno.

A zakljucak svemiraca kad vide naseg rovera na Marsu je vjerovatno nesto slicno nama kada vidimo zaboravljenog prasumskog urodjenika - wtf?! Kako smo mi, ovakvi kakvi smo trenutno, napredniji od urodjenika u prasumi, isto tako su i ti svemirci koji vide naseg rovera na Marsu napredniji od nas ;)
I na isti nacin kako se mi "bacimo" na proucavanje tih zaboravljenih ili tek otkrivenih urodjenika, tako se i vanzemalji "bace" na proucavanje nas :)
šatirana_ljubičica

#1441 Re: Zašto je potrebna religija?

Bujrum majstore wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Na osnovu čega si prvi put ''posumnjao'' vezano za Boga?
Ne znam dal je to bas "prvi put" jer znas kako je, covjeku misli stalno lete kroz glavu
i dosta toga nismo ni svjesni da razmisljamo o necemu al evo, onaj "talenat" me je dosta pozabavio Bogom
jer se i sam bavim nekom vrstom umjetnosti i ljudi su mi stalno govorili da sam "nadaren" itd,
sebe sam analizirao, vratio se na same pocetke i tu sam se bas dobro zapitao tj. sumnja se rodila i to velika.
Nakon toga se spoznaja vise i vise pojacavala i nevjera je bila veca i veca sve dok nisam 100% postao nevjernik,
tako nekako.
Nemoj sad da se uhvatis "talenta" kao prvo jer ne znam sta je bilo prvo, mozak radi non stop,
Hvala ti ali izvini, ne mogu da te ne pitam o kakvom talentu pričaš?Nisam te skontala baš :D
Dozer

#1442 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

@Ljubicice...a zasto i ti nama ne kazes kad si i kako postala vjernica?
Bujrum majstore

#1443 Re: Zašto je potrebna religija?

Bujrum majstore wrote:
tako nekako.
Hvala ti ali izvini, ne mogu da te ne pitam o kakvom talentu pričaš?Nisam te skontala baš :D
"Talenat" u formi nadarenosti od nekog superiornog bica koje je milostivo prema svima itd. jer ako
je neko "nadaren" onda nema biti od cega nadaren osim od Boga.
Dakle, analiziranjem sebe sam dosao do zakljucka da ABSOLUTNO nisam nadaren nit sam ikao bio
(mada ce mnogi i dan danas reci da sam itekako nadaren jer to kako ja radim ono sto radim ne moze bez nadarenosti)
sto je automatski i Boga dovelo pod lupu, malo po malo, malo po malo i eto, sad sam tu gdje jesam. :)

Nego, ko da mi se negdje ucilo da si pisao/la o sebi u muskom licu pa me prenijelo...
Jesi ti hanuma il si ahbab? :D
šatirana_ljubičica

#1444 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer wrote:@Ljubicice...a zasto i ti nama ne kazes kad si i kako postala vjernica?

Reći ću naravno, samo pitajte, ako vas zanima.
Pa ja sam dijete koje je odgajano po religioznom osnovu, ali sam bez obzira na to, htjela da ''pronađem sebe'' tako da sam u fazi mladost-ludost, imala raznih pokušaja pronalaska.Kad sam dosta toga izanalizirala, shvatila sam da je Islam moje utočište, najviše mi se srce smirivalo tu.
Da, imala sam i faza kada sam se pitala da li Bog uopšte postoji, pa sam išla u tom smjeru, međutim, moje srce bez obzira na sve do čega sam dolazila, mi nije dozvolilo da negiram Boga.
Moram napomenuti da moj odgoj nije bio u smislu-tjeranja da se praktikuje vjera-čak suprotno (nisam bila prisiljena ni na šta nikad) osim što sam prisustvovala religijskim obredima, jer su u porodici užoj i široj isti uvijek praktikovani.
šatirana_ljubičica

#1445 Re: Zašto je potrebna religija?

@Majstore

Ne znam gdje sam to navela, ali i ako sam greškom je sto posto, žensko sam :ceslja:

A KAKAV talenat :D o čemu se radi konkretno?
Bujrum majstore

#1446 Re: Zašto je potrebna religija?

šatirana_ljubičica wrote:@Majstore

Ne znam gdje sam to navela, ali i ako sam greškom je sto posto, žensko sam :ceslja:

A KAKAV talenat :D o čemu se radi konkretno?
E to ne smijem otkrivati jer sam na forumu pod nickom, ne smijem sumnju stvarati o svom identitetu. :D
Dozer

#1447 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Dozer wrote:@Ljubicice...a zasto i ti nama ne kazes kad si i kako postala vjernica?

Pa ja sam dijete koje je odgajano po religioznom osnovu, ali sam bez obzira na to, htjela da ''pronađem sebe'' tako da sam u fazi mladost-ludost, imala raznih pokušaja pronalaska.Kad sam dosta toga izanalizirala, shvatila sam da je Islam moje utočište, najviše mi se srce smirivalo tu.
Da, imala sam i faza kada sam se pitala da li Bog uopšte postoji, pa sam išla u tom smjeru, međutim, moje srce bez obzira na sve do čega sam dolazila, mi nije dozvolilo da negiram Boga.
Moram napomenuti da moj odgoj nije bio u smislu-tjeranja da se praktikuje vjera-čak suprotno (nisam bila prisiljena ni na šta nikad) osim što sam prisustvovala religijskim obredima, jer su u porodici užoj i široj isti uvijek praktikovani.
Drugim rijecima, ja (a i ostali koji to tvrde) sam u pravu kada kazem da se vjernici proizvode, odnosno da to nije prirodno stanje koje dolazi samo od sebe i od samog rodjenja, nego nesto sto se uci kroz zivot, a inicijalno namece. ;)
Last edited by Dozer on 02/09/2014 14:35, edited 1 time in total.
Bujrum majstore

#1448 Re: Zašto je potrebna religija?

Izvini ali moras nekako razumjeti da "srce" nema uticaj na tvoje "odluke" i "stavove",
mozak ima (jer tvoj mozak si ti) a ono sto ljudi smatraju "srcem" je jos samo jedna u nizu hemijskih reakcija u mozgu. :)
šatirana_ljubičica

#1449 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer wrote:

Drugim rijecima, ja (a i ostali koji to tvrde) sam u pravu kada kazem da se vjernici proizvode, odnosno da to nije prirodno stanje koje dolazi samo od sebe i od samog rodjenja, nego nesto sto se uci kroz zivot, a inicijalno namece. ;)

Nije prirodno da čovjek spozna Boga?
Pa kako objašnjavaš onda ljude koji nisu odgajani po religijskom prinncipu a onda kad su sazreli postali su vjernici?
harač

#1450 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

off topic

čitam m. cerića na twitteru
Religija je poput vatre, može pružiti toplinu, ugodnost i ugrijati, ali vatra također može uništiti! ~ Rabin Arthur Schneier #inspiration
Locked