Argument kome? Ja vjerujem da je Poslanik bio pismen, u smislu da je znao citati i pisati, ali ne vjerujem da je izmislio Kur'an niti to znaci da Kur'an nije bozanskog porijekla. Ja ne razumijem da nekim ljudima pismenost po difoltu znaci pHd iz lingvistike, knjizevnosti, biologije, astronomije, filozofije, prava, arheologije, historije itd.Towelie wrote:"A oni govore"On ga izmislja"
Mozda je argument vise da je Kur'an bozanske naravi i da nije od coveka delo i to sto je njegov navodni autor nepismen.
Islam - pitanja i odgovori
- Kroksica
#1426 Re: Islam - pitanja i odgovori
-
zvizdan
#1427 Re: Islam - pitanja i odgovori
Izvini, ali ni to mi bas nije smislen odgovor. Evo ja sam pismen, pa ne mislim da mi je to glavna kvalifikacija da napisem Karamazove. Drugo, pa cijelu su ti nasu usmenu epiku spjevali nepismeni ljudi. Nije ni vas Avdo Medjedovic bio akademikTowelie wrote:"A oni govore"On ga izmislja"
Mozda je argument vise da je Kur'an bozanske naravi i da nije od coveka delo i to sto je njegov navodni autor nepismen.
Glavni je problem u dozivljaju Poslanika u glavama ljudi. Odatle stosta polazi. Dozivljaju koji prije samo stotinjak godina ni kod nas nije bio ovakav nakaradan, nego mnogo produhovljeniji. Zdraviji, koliko god ti to mozda cudno zvucalo, makar nisu imali hiljade "vjerskih" naslova pri ruci. Ispravnije su bosnjacke pranene shvatale licnost Poslanika Bozijeg nego vecina njihovih poboznih i skolski izobrazenih unuka. Sada dominira gadan mix light vehabizma i pseudoracionalizma. I zato nam je kako nam je u svemu.
- animals
#1428 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jel to istina ili stereotip..Towelie wrote:Ja ti verujem da nisi odgledao snimak. Ko da se muci oko toga? Lakse je ubaciti neki uvrezeni stereotip o Islamu.Nisam gledao snimak..
ali znam kakav je odnos muskarca i zene..
Bog je musko, zato sto su muskarci u religiji na prvom mjestu..
nema zena, one su nizasta u religiji..
- Towelie
#1429 Re: Islam - pitanja i odgovori
Argument onima koje ne veruju. Sa vernicima je drugacije. Oni su svoje srce vec smirili. Ovo je argument vise protiv optuzbe da je Muhamed pisac Kur'ana.Argument kome? Ja vjerujem da je Poslanik bio pismen, u smislu da je znao citati i pisati, ali ne vjerujem da je izmislio Kur'an niti to znaci da Kur'an nije bozanskog porijekla. Ja ne razumijem da nekim ljudima pismenost po difoltu znaci pHd iz lingvistike, knjizevnosti, biologije, astronomije, filozofije, prava, arheologije, historije itd.
Radi se o tome da ce nevernici mnogo lakse poverovati da je Muhamed napisao Kur'an ako je on bio poznat kao vican arapskoj poeziji i veoma edukovan, nego da ga napise osoba koja pre nijednu knjigu nije citala. Prvi scenario je realniji, iako nije nuzan.Izvini, ali ni to mi bas nije smislen odgovor. Evo ja sam pismen, pa ne mislim da mi je to glavna kvalifikacija da napisem Karamazove. Drugo, pa cijelu su ti nasu usmenu epiku spjevali nepismeni ljudi. Nije ni vas Avdo Medjedovic bio akademik![]()
Naravno da je stereotip, a i velika zabluda. Eto, u Islamu nisu zene ni za sta.Jel to istina ili stereotip..
Pitam se odakle se informise osoba koja dodje do ovakvog zakljucka o Islamu.
- Kroksica
#1430 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ti vjerujes u Muhammedovu nepsimenost samo zato sto je protuargument ljudima koji ne vjeruju u bozansko porijeklo Kur'ana? Jesam li ja jedina koja vidi besmisao u ovome? Evo ja cu se poigrati djavoljeg advokata i pitati te je li nepismeni Muhammed mogao jednostavno izdiktirati nekome Kur'an ako je vec puka pismenost preduslov za pisanje Kur'ana? Ono sto je manje vjerovatno, mnooogo manje je da je Muhammed bio genijalac koji je poznavao sve oblasti koje sam vec spomenul i jos kamaru njih u 7. stoljecu. To je teza koja bi se trebala braniti a ako se vec nesto mora braniti, mada ne vidim potrebu za tim.Towelie wrote:Argument onima koje ne veruju. Sa vernicima je drugacije. Oni su svoje srce vec smirili. Ovo je argument vise protiv optuzbe da je Muhamed pisac Kur'ana.Argument kome? Ja vjerujem da je Poslanik bio pismen, u smislu da je znao citati i pisati, ali ne vjerujem da je izmislio Kur'an niti to znaci da Kur'an nije bozanskog porijekla. Ja ne razumijem da nekim ljudima pismenost po difoltu znaci pHd iz lingvistike, knjizevnosti, biologije, astronomije, filozofije, prava, arheologije, historije itd.
-
zvizdan
#1431 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa to ti je ta neka cudna potreba da se racionalizira oko nebitnih pitanja: zasto mi ne smijemo jesti krmetinu, to moramo objasniti (najbolje ako ikako moze s naucnog aspekta, al' da ono zvuci bas zeznuto, da se DNK spominje po mogucnosti, ovo-ono), a u vezi pitanja koja bi fakat valjalo promisljati, nesto nam se bas i ne da.
- Towelie
#1432 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne. Ja verujem u njegovu nepismenost na osnovu ajeta iz Kur'ana koji o tomee govore. Ono sto sam ja razmatrao je koja bi mogla biti mudrost u tome. A to je razlicito od ovoga sto si ti razumela.Ti vjerujes u Muhammedovu nepsimenost samo zato sto je protuargument ljudima koji ne vjeruju u bozansko porijeklo Kur'ana?
Da.Jesam li ja jedina koja vidi besmisao u ovome?
Mogao je. Time su se bavili pisari Objave. Samo sto to nema puno veze sa time je li on bio pismen ili nepismen.Evo ja cu se poigrati djavoljeg advokata i pitati te je li nepismeni Muhammed mogao jednostavno izdiktirati nekome Kur'an ako je vec puka pismenost preduslov za pisanje Kur'ana?
Ne branim ja nista, samo razmisljam o visoj mudrosti njegove nepismenosti.Ono sto je manje vjerovatno, mnooogo manje je da je Muhammed bio genijalac koji je poznavao sve oblasti koje sam vec spomenul i jos kamaru njih u 7. stoljecu. To je teza koja bi se trebala braniti a ako se vec nesto mora braniti, mada ne vidim potrebu za tim.
Ukratko, ti si se raspisala ovde, a nisi dobro skontala sta sam ja hteo da kazem.
Koja su pitanja oko kojih valja promisljati, a ne da nam se?Pa to ti je ta neka cudna potreba da se racionalizira oko nebitnih pitanja: zasto mi ne smijemo jesti krmetinu, to moramo objasniti (najbolje ako ikako moze s naucnog aspekta, al' da ono zvuci bas zeznuto, da se DNK spominje po mogucnosti, ovo-ono), a u vezi pitanja koja bi fakat valjalo promisljati, nesto nam se bas i ne da.
-
zvizdan
#1433 Re: Islam - pitanja i odgovori
Za pocetak, kad je o nasem drustvu konkretno rijec, bilo bi lijepo da IZ i silni islamski mediji, sto stampani sto elektronski, ozbiljno porade na tome da objasne narodu kako je svako onaj ko stane uz vladare nasilnike i pomogne ih da se dokopaju vlasti saucesnik u njihovom nasilju. A vladari nasilnici su, naprimjer, oni koji promovisu nepotizam u drzavnoj sluzbi naustrb sposobnosti, korupciju smatraju maltene dijelom naseg folklora, svojim nevrsenjem amaneta koji im je povjeren tjeraju muslimansku omladinu iz ove zemlje, unazadjuju ekonomiju muslimana, urusavaju obrazovni sistem zemlje i njegove institucije, koriste vjerske objekte za ostvarenje svojih niskih ciljeva.. pa ti mogu nabrajati do sabaha o tome kakvu sve stetu nanose. Ima u vezi s tim divnih ajeta i hadisa. Umjesto sto se hinjski i poluzvanicno stoji iza takvih.
- Towelie
#1434 Re: Islam - pitanja i odgovori
To se slazem. Ne znam da je igde bila hutba o pogubnosti korupcije za drustvo.
-
zvizdan
#1435 Re: Islam - pitanja i odgovori
E pa o tome ti pricam. da se zakljuciti kako bavljenje marginalnim pitanjima nekome odgovara, i ocito neko potice bavljenje takvim pitanjima naustrb onih sustinskih koja se ticu svakog muslimana (i nemuslimana, naravno) u ovoj zemlji ponaosob i cijele njihove zajednice. Sta mislis koliko mumina je nocas zaspalo u Bosni tuzno sto danas nisu mogli dijete cokoladicom obradovati? Da ne nabrajamo puno, puno gore stvari od kojih se covjeku zeludac okrece. A neko je za to kriv, i o tome treba pricati. To nas se, naivno vjerujem, svih tice puno vise nego slicnosti i razlike ljudske i krmece DNK.
Slusam momke poslije dzume danas, pricaju kako je super neki posao u kantonu, citiram: Nista ne radis, a milja i po kapa svaki mjesec! Pazi, oni su bili na dzumi. I niko im nikad za sve ove godine nije objasnio da je nasoj vjeri HARAM uzimati pare koje nisi zaradio, koje nisi stekao tako sto si ulozio trud, narocito ne pare iz kase koja pripada svima nama. Kod nas se to u biti promovise kao ideal. Dok se usput zucno raspravlja o valjanosti abdesta zene s nalakiranim noktima.
Slusam momke poslije dzume danas, pricaju kako je super neki posao u kantonu, citiram: Nista ne radis, a milja i po kapa svaki mjesec! Pazi, oni su bili na dzumi. I niko im nikad za sve ove godine nije objasnio da je nasoj vjeri HARAM uzimati pare koje nisi zaradio, koje nisi stekao tako sto si ulozio trud, narocito ne pare iz kase koja pripada svima nama. Kod nas se to u biti promovise kao ideal. Dok se usput zucno raspravlja o valjanosti abdesta zene s nalakiranim noktima.
- zagortenej
#1436 Re: Islam - pitanja i odgovori
pa kad su ohalalili uzimanje kredita u "halal" banci, samo zato što nosi prefiks islamska, šta očekuješ u ostalim segmentima...zvizdan wrote: Slusam momke poslije dzume danas, pricaju kako je super neki posao u kantonu, citiram: Nista ne radis, a milja i po kapa svaki mjesec! Pazi, oni su bili na dzumi. I niko im nikad za sve ove godine nije objasnio da je nasoj vjeri HARAM uzimati pare koje nisi zaradio, koje nisi stekao tako sto si ulozio trud, narocito ne pare iz kase koja pripada svima nama. Kod nas se to u biti promovise kao ideal. Dok se usput zucno raspravlja o valjanosti abdesta zene s nalakiranim noktima.
-
RNG_25
#1437 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pitanje...
Koliko je bogatstvo Allahovo? Kako materijalno, tako i svako drugo. Ima li negdje, pa makar i u hadisima, naznake kvantiteta tog bogatstva, kao i eventualna usporedba bogatstava ovog svijeta sa tim bogatstvom? Ima li to kakve veze sa onim "1 milost za dunjaluk a 99 za ahiret" (mislim da ovako nešto se spominje u nekim hadisima...)?
Koliko je bogatstvo Allahovo? Kako materijalno, tako i svako drugo. Ima li negdje, pa makar i u hadisima, naznake kvantiteta tog bogatstva, kao i eventualna usporedba bogatstava ovog svijeta sa tim bogatstvom? Ima li to kakve veze sa onim "1 milost za dunjaluk a 99 za ahiret" (mislim da ovako nešto se spominje u nekim hadisima...)?
- Towelie
#1438 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nemerljivo je. Njegove riznice su takve da kada bi svi ljudi zazeleli sve sto moze da im padne na pamet, a On im sve to ispunio, to ne bi umanjilo iz njegovih riznica ni koliko kada se igla izvadi iz mora i ono vode sto ostane na njoj.RNG_25 wrote:Pitanje...
-
RNG_25
#1439 Re: Islam - pitanja i odgovori
Aha, zanimljivo. Tako sam i mislio, samo mi ne pada na pamet ajet/hadis koji to spominje, iako znam da ima to negdje... Ako se sjetiš, a ne bude ti zahmet, napiši.Towelie wrote:Nemerljivo je. Njegove riznice su takve da kada bi svi ljudi zazeleli sve sto moze da im padne na pamet, a On im sve to ispunio, to ne bi umanjilo iz njegovih riznica ni koliko kada se igla izvadi iz mora i ono vode sto ostane na njoj.RNG_25 wrote:Pitanje...
- Towelie
#1440 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ima to kao deo nekog hadisa, pokusao sam da ga nadjem i ubacim u post, al ne uspeh. Al znam da ima, secam se usporedbe igle sa morem.RNG_25 wrote:Aha, zanimljivo. Tako sam i mislio, samo mi ne pada na pamet ajet/hadis koji to spominje, iako znam da ima to negdje... Ako se sjetiš, a ne bude ti zahmet, napiši.Towelie wrote:Nemerljivo je. Njegove riznice su takve da kada bi svi ljudi zazeleli sve sto moze da im padne na pamet, a On im sve to ispunio, to ne bi umanjilo iz njegovih riznica ni koliko kada se igla izvadi iz mora i ono vode sto ostane na njoj.RNG_25 wrote:Pitanje...
- Lalena
#1441 Re: Islam - pitanja i odgovori
Poslanik, s a. v.s., je rekao u hidisi-kudsiju kojeg prenosi od Uzvišenog Gospodara: “O moji robovi! Kada biste se svi zajedno sa džinima sakupili na jedno mjesto i tražili od Mene pa kada bih dao svakom ono što ju tražio, to ne bi umanjilo od onoga što je kod Mene osim kao što umanji igla koja se umoči u more“
-
m_l
#1442 Re: Islam - pitanja i odgovori
Lalena wrote:Poslanik, s a. v.s., je rekao u hidisi-kudsiju kojeg prenosi od Uzvišenog Gospodara: “O moji robovi! Kada biste se svi zajedno sa džinima sakupili na jedno mjesto i tražili od Mene pa kada bih dao svakom ono što ju tražio, to ne bi umanjilo od onoga što je kod Mene osim kao što umanji igla koja se umoči u more“
...a, evo, i cijeli hadisi-kudsijj:
Ebu Zerr el-Gaffari, r.a., prenosi od Poslanika, s.a.v.s., da Uzvišeni Allah, kaže:
- O robovi Moji, ja sam Sebi nasilje zabranio, a zabranio sam ga i među vama, pa nemojte jedan drugom nasilje činiti.
- O robovi Moji, svi ste vi zalutali osim onog koga ja uputim, pa tražite od Mene da vas uputim, Ja ću vas uputiti.
- O robovi Moji, svi ste vi gladni osim onog koga Ja nahranim, pa od Mene tražite de vas nahranim, Ja ću vas nahraniti.
- O robovi Moji, svi ste vi neodjeveni osim onoga koga ja odjenem, pa od Mene tražite da vas odjenem, Ja ću vas odjenuti.
- O robovi Moji, vi danju i noću griješite, a ja sam onaj koji sve grijehe prašta, pa od Mene tražite da vam oprostim, Ja ću vam oprostiti.
- O robovi Moji, vi nikada ne možete doći do onoga čime biste Meni štetu nanijeli pa da Mi je nanesete, niti ikad možete doći do onoga što će Meni korist donijeti, pa da Mi je donesete.
- O robovi Moji, kad biste vi i prvi i zadnji, i ljudi i džinni, imali srce najpobožnijeg čovjeka, to ništa ne bi Moje imanje povećalo.
-O robovi Moji, kada biste vi, i prvi i posljednji, i ljudi i džinni, imali srce najgoreg griješnika, to ništa ne bi Moje imanje umanjilo.
- O robovi Moji, kada biste vi i prvi i posljednji, i ljudi i džinni, stali na jedno mjesto pa Meni svoje molbe i želje uputili, te Ja udovoljio svačijoj molbi i želji, to ne bi umanjilo ono što ja imam ni onoliko koliko oduzme od mora igla kad se u njega zamoči.
- O robovi Moji, sve zavisi od vaših djela, koja su kod mene sačuvana i prebrojana, i za koja ću Ja vama dati zaslugu. Ko nađe nagradu i dobro, neka Allahu zahvali, a ko nađe nešto mimo toga, neka ne kori nikog osim sebe.
- Towelie
#1443 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hvala obema na doprinosu.m_l wrote:Lalena wrote:Poslanik, s a. v.s., je rekao u hidisi-kudsiju kojeg prenosi od Uzvišenog Gospodara: “O moji robovi! Kada biste se svi zajedno sa džinima sakupili na jedno mjesto i tražili od Mene pa kada bih dao svakom ono što ju tražio, to ne bi umanjilo od onoga što je kod Mene osim kao što umanji igla koja se umoči u more“![]()
...a, evo, i cijeli hadisi-kudsijj:
Ebu Zerr el-Gaffari, r.a., prenosi od Poslanika, s.a.v.s., da Uzvišeni Allah, kaže:
- O robovi Moji, ja sam Sebi nasilje zabranio, a zabranio sam ga i među vama, pa nemojte jedan drugom nasilje činiti.
- O robovi Moji, svi ste vi zalutali osim onog koga ja uputim, pa tražite od Mene da vas uputim, Ja ću vas uputiti.
- O robovi Moji, svi ste vi gladni osim onog koga Ja nahranim, pa od Mene tražite de vas nahranim, Ja ću vas nahraniti.
- O robovi Moji, svi ste vi neodjeveni osim onoga koga ja odjenem, pa od Mene tražite da vas odjenem, Ja ću vas odjenuti.
- O robovi Moji, vi danju i noću griješite, a ja sam onaj koji sve grijehe prašta, pa od Mene tražite da vam oprostim, Ja ću vam oprostiti.
- O robovi Moji, vi nikada ne možete doći do onoga čime biste Meni štetu nanijeli pa da Mi je nanesete, niti ikad možete doći do onoga što će Meni korist donijeti, pa da Mi je donesete.
- O robovi Moji, kad biste vi i prvi i zadnji, i ljudi i džinni, imali srce najpobožnijeg čovjeka, to ništa ne bi Moje imanje povećalo.
-O robovi Moji, kada biste vi, i prvi i posljednji, i ljudi i džinni, imali srce najgoreg griješnika, to ništa ne bi Moje imanje umanjilo.
- O robovi Moji, kada biste vi i prvi i posljednji, i ljudi i džinni, stali na jedno mjesto pa Meni svoje molbe i želje uputili, te Ja udovoljio svačijoj molbi i želji, to ne bi umanjilo ono što ja imam ni onoliko koliko oduzme od mora igla kad se u njega zamoči.
- O robovi Moji, sve zavisi od vaših djela, koja su kod mene sačuvana i prebrojana, i za koja ću Ja vama dati zaslugu. Ko nađe nagradu i dobro, neka Allahu zahvali, a ko nađe nešto mimo toga, neka ne kori nikog osim sebe.
-
RNG_25
#1444 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne...Towelie wrote:Da.Jesam li ja jedina koja vidi besmisao u ovome?
-
RNG_25
#1445 Re: Islam - pitanja i odgovori
Muhammed a.s. možda nije pisac Kur'ana, ali isti je pisan od strane Poslanikovih a.s. pisara, tako da...Towelie wrote:Argument onima koje ne veruju. Sa vernicima je drugacije. Oni su svoje srce vec smirili. Ovo je argument vise protiv optuzbe da je Muhamed pisac Kur'ana.Argument kome? Ja vjerujem da je Poslanik bio pismen, u smislu da je znao citati i pisati, ali ne vjerujem da je izmislio Kur'an niti to znaci da Kur'an nije bozanskog porijekla. Ja ne razumijem da nekim ljudima pismenost po difoltu znaci pHd iz lingvistike, knjizevnosti, biologije, astronomije, filozofije, prava, arheologije, historije itd.
-
RNG_25
#1446 Re: Islam - pitanja i odgovori
Alternativno, nisu ništa shvatale niti se time zamarale...zvizdan wrote:Izvini, ali ni to mi bas nije smislen odgovor. Evo ja sam pismen, pa ne mislim da mi je to glavna kvalifikacija da napisem Karamazove. Drugo, pa cijelu su ti nasu usmenu epiku spjevali nepismeni ljudi. Nije ni vas Avdo Medjedovic bio akademik![]()
Glavni je problem u dozivljaju Poslanika u glavama ljudi. Odatle stosta polazi. Dozivljaju koji prije samo stotinjak godina ni kod nas nije bio ovakav nakaradan, nego mnogo produhovljeniji. Zdraviji, koliko god ti to mozda cudno zvucalo, makar nisu imali hiljade "vjerskih" naslova pri ruci. Ispravnije su bosnjacke pranene shvatale licnost Poslanika Bozijeg nego vecina njihovih poboznih i skolski izobrazenih unuka. Sada dominira gadan mix light vehabizma i pseudoracionalizma. I zato nam je kako nam je u svemu.
-
RNG_25
#1447 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa ni ne znači to, jer u Kur'anu su te stvari (biologija, astronomija, "historija") samo u tragovima svakako...Kroksica wrote:Argument kome? Ja vjerujem da je Poslanik bio pismen, u smislu da je znao citati i pisati, ali ne vjerujem da je izmislio Kur'an niti to znaci da Kur'an nije bozanskog porijekla. Ja ne razumijem da nekim ljudima pismenost po difoltu znaci pHd iz lingvistike, knjizevnosti, biologije, astronomije, filozofije, prava, arheologije, historije itd.
-
RNG_25
#1448 Re: Islam - pitanja i odgovori
Iznenadila bi se... kakvih sve lijenih ljudi ima.Kroksica wrote:Taj tvoj poslanik pravo lijen, sto se tice tih nekih elementarnih stvari. Vrhunski politicar i duhovni vodja, osnivac drzave i sta sve ne ali on ne zna da cita i pise? Golemo!
A ovo sto si quotao nisam pisala ja vego šjor Muslim.
Sad opet procitaj taj hadis sto si kao meni namjenio.
-
RNG_25
#1449 Re: Islam - pitanja i odgovori
A za treće?zvizdan wrote:Nema ama bas nikakvog hadisa. Da ima, ne bi se o tome raspravljalo toliko. A poslanicko znanje nije mudziza, to je poslanicko znanje. Mudziza je kad se Mjesec raspoluti. Ovo se pitanje ustvari vraca na dozivljaj statusa samog Poslanika Bozijeg. Nekima je (makar tvrdili drugacije) u sustini on obican prosjecni insan, doduse finog ahlaka, i eto zapalo, tako bilo zapisano, da bas njemu dodje Objava. On odradio svoje korektno i to je manje-vise to. Fala mu. A za druge je prvo sto je Gospodar stvorio nuri muhamediyye. Takvima je jasno o cemu se ovdje radi. Ali, da ne idemo predaleko, nema smisla.
- apsidejzi
#1450 Re: Islam - pitanja i odgovori
Koliko ja mogu razumjeti ajet 48 iz sure Ankebut, Muhammed a.s. nije znao slova niti je citao i pisao knjige. Taj ajet se zavrsava sa frazom: "Inace bi posumnjali falsifikatori". Naravno, nije poenta to sto je bio nepismen nego je poenta da to sa cim je dosao nije mogao negdje drugo procitati. Ovi danasnji ateisti koji spadaju u kategoriju "falsifikatora" kako ih Kur'an opisuje, optuzuju Muhammeda a.s. upravo za to: prepisivao je iz Grcke literature, mada nikad niko nije objasnio kako je to mogao jer:Kroksica wrote:Ti vjerujes u Muhammedovu nepsimenost samo zato sto je protuargument ljudima koji ne vjeruju u bozansko porijeklo Kur'ana? Jesam li ja jedina koja vidi besmisao u ovome? Evo ja cu se poigrati djavoljeg advokata i pitati te je li nepismeni Muhammed mogao jednostavno izdiktirati nekome Kur'an ako je vec puka pismenost preduslov za pisanje Kur'ana? Ono sto je manje vjerovatno, mnooogo manje je da je Muhammed bio genijalac koji je poznavao sve oblasti koje sam vec spomenul i jos kamaru njih u 7. stoljecu. To je teza koja bi se trebala braniti a ako se vec nesto mora braniti, mada ne vidim potrebu za tim.Towelie wrote:Argument onima koje ne veruju. Sa vernicima je drugacije. Oni su svoje srce vec smirili. Ovo je argument vise protiv optuzbe da je Muhamed pisac Kur'ana.Argument kome? Ja vjerujem da je Poslanik bio pismen, u smislu da je znao citati i pisati, ali ne vjerujem da je izmislio Kur'an niti to znaci da Kur'an nije bozanskog porijekla. Ja ne razumijem da nekim ljudima pismenost po difoltu znaci pHd iz lingvistike, knjizevnosti, biologije, astronomije, filozofije, prava, arheologije, historije itd.
1) Grcka literatura je prevedena na arapski jezik 150 godina nakon smrti Muhammeda
2) Halifa Memnun je platio ogromno bogastvo da se te knjige donesu u hilafet i prevedu tako da Muhammed a.s. nije imao sanse kao pojedinac doci do tih knjiga sve da je i znao grcki jezik i pismo
3) Sve i da mu je bilo sve dostupno, opet nije znao citati kako bi se edukovao.
Razlog je jednostavan: Ljudi tog doba nisu imali potrebu da citaju i pisu isto kao sto danas ljudi nemaju potrebu da programiraju. Naravno, imas jednu ogranicenu grupu ljudi koja se tim bavi i to je to. Pisari u to doba su imali radno mjesto koje i nije vazilo za neki aman uspjeh. Da bi postao pisar morao si proliti znoja i znoja jer arapsko pismo je veoma komplikovano. Tackice i crtice koje se danas dodaju na arapska slova su nastali mnogo kasnije.
To je samo nekoliko teza koje idu u prilog tezi njegovog poslanstva a ja sam svjestan da onaj ko hoce vjerovati on vjeruje i bez tog
I nisi prije nje recitirao nikakvu knjigu, niti si je pisao desnicom svojom. Tad bi posumnjali lažovi. (Ankebut,48)