najbolje pivo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dinoEL

#1426 Re: najbolje pivo?

Post by dinoEL »

ultima_palabra wrote:
H4v4t4R wrote:
problemnatravunu wrote:
Dakle, ili je ovaj Oetinger jedini posten, pa prodaje pivo u pola cijene, a svi ostali uzimaju extra profit , ili stvarno prodaju pišalinu :lol:
pa ne vidim šta ima veze ko je s kim ušao u posao, koliko vidim sarajevska pivara je ovlašteni proizvođač za Balkan.
I što ne mogu kompleksaša koji lafo ne piju najjeftinije pivo, al im je dobro uvozno koje se proizvodi po recepturi prašak i voda, kao coca-cola.
druga stvar, to je brend broj jedan po proizvodnji u njemačkoj, a kako rade prema njemačkom zakonu o čistoći piva znači da im je finta da rade na OGROMNU količinu, tako da vjerovatno na količinskim maržama imaju izrazito konkurentnu cijenu.
Pa ljudi upravo govore protiv jeftinog uvoznog piva :-)
Citam ove postove pa ne mogu da vjerujem koliko ste u stanju blatiti domace. :?
I jos kad se domaci pokusava unaprijediti, tek onda nista ne valjaju... pa majka mu stara

Kad bi malo proguglali nasli bi da:
- Najprodavanije pivo u Njemackoj, jos od 2004 god - da ga piju samo klosari/pene ili kako god ih nazvali, ne bi moglo biti broj 1
- Ne ulazu u ambalazu - ne treba im fancy pakovanje jer kosta puno vise
- Ne ulazu u marketing ni marke - mislim da izdvajanje za marketing pića iznosi oko 20-30% ukupnog prometa
- Ne rade sa HoReCa - ko god ima veze sa ugostiteljstvom zna da HoReCa uzima isto svoj procenat
- Imaju svoje kamione - znaci ne placaju trece da im razvoze robu
- Bruku nagrada i certifikata su dobili
- Nema GMO

Dok napisah ovo, nesto me na FIS Vitez podsjeti, osim ovih zadnjih stavki :lol: :lol:
I oni NISTA ne kupuju vec sve sami prave, razvoze, marketing im nula hehehehe :-)

Elem, nemojte kuditi konja kojeg niste jahali. Iskreno ja jedva cekam da je popijem, samo da mi je cijenu znati i kad ce poceti prodaja
Pirija

#1427 Re: najbolje pivo?

Post by Pirija »

kakvo god da je oettinger pivu u njemackoj ovdje nece biti ni blizu....
Dr Kova

#1428 Re: najbolje pivo?

Post by Dr Kova »

Tomahawk11 wrote:Ma jebo to nije losa, kad se covjek navikne na bolje, tesko se vraca :D
...ima i ova mjesta, pogotovo kad sam probao razna belgijska piva... ali eto, ako nema izbor, može i Sarajevsko
Dr Kova

#1429 Re: najbolje pivo?

Post by Dr Kova »

NekiUser wrote:
ukusi su različiti, meni je ova sarajevska tamna u limenci predobra a i svjetlo 0,33 u flaši :bih:
odlična je... a točeno tamno je još bolje :thumbup:
ultima_palabra

#1430 Re: najbolje pivo?

Post by ultima_palabra »

Ne blati se domaće, nego imenom i prezimenom Hilmo i Mujo Selimović. Da nema njih, ova država bi bila bolja ako ništa 5%.
Dr Kova

#1431 Re: najbolje pivo?

Post by Dr Kova »

Bravo Ultima :thumbup:

Ljudi milioneri, ne znaju više ni oni šta imaju, a radnici pivare nemaju za kifle...
H4v4t4R

#1432 Re: najbolje pivo?

Post by H4v4t4R »

ultima_palabra wrote:Ne blati se domaće, nego imenom i prezimenom Hilmo i Mujo Selimović. Da nema njih, ova država bi bila bolja ako ništa 5%.
Pa ne mogu da vjerujem, po ovome što si napisao znači da Mujo i Hilmo nisu vlasnici pivare ti ne bi blatio Sarajevsko :-)
Dobra ti je ova, svaka čast :-?
Better Man

#1433 Re: najbolje pivo?

Post by Better Man »

H4v4t4R wrote:
ultima_palabra wrote:Ne blati se domaće, nego imenom i prezimenom Hilmo i Mujo Selimović. Da nema njih, ova država bi bila bolja ako ništa 5%.
Pa ne mogu da vjerujem, po ovome što si napisao znači da Mujo i Hilmo nisu vlasnici pivare ti ne bi blatio Sarajevsko :-)
Dobra ti je ova, svaka čast :-?
Pa mujo I Hilmo su klasični robovlasnici i ljudi koji su se obogatili na muci običnih građana i koji su sigurno oštetili državu za desetine miliona. Ali sve dok uplaćuju vlastodršcima njihov dio, niko ih ne dira.
mariner

#1434 Re: najbolje pivo?

Post by mariner »

sve ovo pjano ko zemlja.. vapi se cugala ko luda jos u ovo doba :-)

Image
Image
Dr Kova

#1435 Re: najbolje pivo?

Post by Dr Kova »

Od svih piva što sam probao, najbolje su mi Westmalle Dubbel i Rochefort 10

Image

Image
mayab

#1436 Re: najbolje pivo?

Post by mayab »

Image
anonimni clan

#1437 Re: najbolje pivo?

Post by anonimni clan »

H4v4t4R wrote:
JThomas wrote:
problemnatravunu wrote:
Dakle, ili je ovaj Oetinger jedini posten, pa prodaje pivo u pola cijene, a svi ostali uzimaju extra profit , ili stvarno prodaju pišalinu :lol:
a ušli u zajednički posao sa selimovićima. znači nekako ipak ta zadnja opcija djeluje najvjerovatnije.
pa ne vidim šta ima veze ko je s kim ušao u posao, koliko vidim sarajevska pivara je ovlašteni proizvođač za Balkan.
I što ne mogu kompleksaša koji lafo ne piju najjeftinije pivo, al im je dobro uvozno koje se proizvodi po recepturi prašak i voda, kao coca-cola.
druga stvar, to je brend broj jedan po proizvodnji u njemačkoj, a kako rade prema njemačkom zakonu o čistoći piva znači da im je finta da rade na OGROMNU količinu, tako da vjerovatno na količinskim maržama imaju izrazito konkurentnu cijenu.
http://www.tz.de/muenchen/gastronomie/d ... 32590.html
Ovdje se radi o najprodavanijim markama piva u Njemackoj. Znaci najvise pive u Njemackoj proda Oetinger.
E sad to ne znaci da je to i najbolja i najkvalitetnija piva. Filozofija ove pivare je da ponude trzistu pivo po najjeftinijoj cijeni.
Pa sad razmislite o cemu se tu radi. Konacnu cijenu piva cini naravno sastojci i i utroseno vrijeme,tehnologija,distribucija itd kao i udio u raklami cega se ova pivara potpuno odrice. Necete nikad na televiziji vidjeti reklamu ove pivare.....
E sad ........kakva je to piva koja kosta u prosjeku izmedju 25 i 30 Centi a piva premium klase 70 i vise centi?
Ja sam je probao .....meni je "tanka" i ima puno "sode" najobicnije i lajicki opisana...iako recimo svijetlo pivo sadrzi 4,7% alkohola.
Ali oni prodaju najvise piva u Njemackoj.
Naravno da velike pivarske kompanije proizvedu i prodaju daleko vise piva ali na svjetskom trzistu....pa Americi npr....ostatku Evrope ...Australiji itd...ali u Njemackoj su oni prvi. Ja mislim zbog cijene....i zbog toga se prodaje podjednako u cijeloj Njemackoj.
Bez obzira sto je moguce u Podrumu pica bilo gdje u Njemackoj kupiti maltene svaku poznatu marku piva bez obzira da li ste u Bayernu i trazite Jever.......ili ste u Kelnu i hocete Paulaner .....jeko je izrazen lokalpatriotizam kad je pivo u pitanju. U Bayernu se pije jako puno weissbier i tu postoje odredjeni okusi ...kao i naginjanja prema Premium markama ili prema malim lokalnim pivarama koje u principu proizvode jako kvalitetni pivo i za njih se malo zna......
Tako da je trziste jako saroliko kao i konzumacija pojedinih piva na odredjenom prostoru ...samo su svi koji traze jeftino pivo udruzeni u jednom .....u Oetingeru koje je dostupno takodje u cijeloj Njemackoj.
E sad ........kod nas u Sarajevo nije dosao Augustiner,Paulaner,Erdinger,Hasselroereder,Pitburger ili neki od poznatih Premium marki da pravi i prodaje kvalitetno pivo nego Oetinger. Razmislite sami zasto. Prozvodnja,cijena,trziste.......sve se samo kaze.
Zivjeli :janpi:
mayab

#1438 Re: najbolje pivo?

Post by mayab »

Jeli počela prodaja Oetingera u BiH ?
Gdje ima kupiti?
Moram to probati, mada sam već prije bio probao i završio sa Oetingerom, ali još ovaj put moram
frngla

#1439 Re: najbolje pivo?

Post by frngla »

Počela je prodaja, vidio sam u Konzumu
channel10

#1440 Re: najbolje pivo?

Post by channel10 »

mayab wrote:Jeli počela prodaja Oetingera u BiH ?
Gdje ima kupiti?
Moram to probati, mada sam već prije bio probao i završio sa Oetingerom, ali još ovaj put moram
Probao sam i nije loše. Cijena 0,95.
undefined007

#1441 Re: najbolje pivo?

Post by undefined007 »

od 2l pozzz

ps. ne pijem, samo laško malt :evil:
makthemak

#1442 Re: najbolje pivo?

Post by makthemak »

http://www.tz.de/muenchen/gastronomie/d ... 32590.html
Ovdje se radi o najprodavanijim markama piva u Njemackoj. Znaci najvise pive u Njemackoj proda Oetinger.
E sad to ne znaci da je to i najbolja i najkvalitetnija piva. Filozofija ove pivare je da ponude trzistu pivo po najjeftinijoj cijeni.
Pa sad razmislite o cemu se tu radi. Konacnu cijenu piva cini naravno sastojci i i utroseno vrijeme,tehnologija,distribucija itd kao i udio u raklami cega se ova pivara potpuno odrice. Necete nikad na televiziji vidjeti reklamu ove pivare.....
E sad ........kakva je to piva koja kosta u prosjeku izmedju 25 i 30 Centi a piva premium klase 70 i vise centi?
Ja sam je probao .....meni je "tanka" i ima puno "sode" najobicnije i lajicki opisana...iako recimo svijetlo pivo sadrzi 4,7% alkohola.
Ali oni prodaju najvise piva u Njemackoj.
Naravno da velike pivarske kompanije proizvedu i prodaju daleko vise piva ali na svjetskom trzistu....pa Americi npr....ostatku Evrope ...Australiji itd...ali u Njemackoj su oni prvi. Ja mislim zbog cijene....i zbog toga se prodaje podjednako u cijeloj Njemackoj.
Bez obzira sto je moguce u Podrumu pica bilo gdje u Njemackoj kupiti maltene svaku poznatu marku piva bez obzira da li ste u Bayernu i trazite Jever.......ili ste u Kelnu i hocete Paulaner .....jeko je izrazen lokalpatriotizam kad je pivo u pitanju. U Bayernu se pije jako puno weissbier i tu postoje odredjeni okusi ...kao i naginjanja prema Premium markama ili prema malim lokalnim pivarama koje u principu proizvode jako kvalitetni pivo i za njih se malo zna......
Tako da je trziste jako saroliko kao i konzumacija pojedinih piva na odredjenom prostoru ...samo su svi koji traze jeftino pivo udruzeni u jednom .....u Oetingeru koje je dostupno takodje u cijeloj Njemackoj.
E sad ........kod nas u Sarajevo nije dosao Augustiner,Paulaner,Erdinger,Hasselroereder,Pitburger ili neki od poznatih Premium marki da pravi i prodaje kvalitetno pivo nego Oetinger. Razmislite sami zasto. Prozvodnja,cijena,trziste.......sve se samo kaze.
Zivjeli :janpi:[/quote]
U Sarajevo da si ziv i zdrav ima i paulanera i erdingera i hacker pschora, i slicnih druga stvar bilo ko na pivu moze stavit da je premium sto ne znaci da jes, to su samo kvalitetniji sastojci nego u normalnim pivama, tipa u Sarajevsko premium ne stavljaju kukuruz, a ocjena na najkvalifiranijem sajtu ratebeer mu je 15/100 sto pokazuje koliko je ustvari kvalitetno i imas tako premium piva koje imaju i losije ocjene tako da ti prica o premium pivama nema nikakvog uporista.
JThomas

#1443 Re: najbolje pivo?

Post by JThomas »

čovjek je mislio da neće ovdje praviti pivo.

i fakat, možeš misliti imaš pivaru neprekinute tradicije od 1416. godine i uđeš u zajednički poduhvat sa familijom koja bi pokvarila kamen za kupus, a ne pivo... :D
anonimni clan

#1444 Re: najbolje pivo?

Post by anonimni clan »

U Sarajevo da si ziv i zdrav ima i paulanera i erdingera i hacker pschora, i slicnih druga stvar bilo ko na pivu moze stavit da je premium sto ne znaci da jes, to su samo kvalitetniji sastojci nego u normalnim pivama, tipa u Sarajevsko premium ne stavljaju kukuruz, a ocjena na najkvalifiranijem sajtu ratebeer mu je 15/100 sto pokazuje koliko je ustvari kvalitetno i imas tako premium piva koje imaju i losije ocjene tako da ti prica o premium pivama nema nikakvog uporista.

Da si ti meni ziv i zdrav znam ja jako dobro sta ima u Sarajevu kad su pive u pitanju.
Pod Premium podrazumijevam kvalitetu i kolicinu piva koje pivara proizvede i proda u svijetu.
Sve navedene marke moses kupiti u haman pa u cijelom svijetu.
Naravno da se proizvode piva koja su itekako kvalitetnija al im nedostaje kolicina i nemogucnost kupovine u recimo Sarajevu te ih ne smatram Premium markom.
U gornjem postu sam samo napisao da ce se u Sarajevu proizvoditi Oetinger, pivo KLJ kvalitete a ne neka od Njemackih premium piva i pokusao podstaci na razmisljanje.Ocito da nisam uspio.
Ili da nacrtam?
zateznistub

#1445 Re: najbolje pivo?

Post by zateznistub »

Image
Dr Kova

#1446 Re: najbolje pivo?

Post by Dr Kova »

@zatezni, kakvo je Dobrinjsko?
mousstapha

#1447 Re: najbolje pivo?

Post by mousstapha »

Imam problem, navuko sam se na Erdinger. :D

Ima toceni u The Brew Pubu, a i u konzumu u staklenim bocama. Malo mu je cijena povisoka za nas standard.

Da li neko zna gdje je najjeftiniji?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1448 Re: najbolje pivo?

Post by Chmoljo »

Thorgerson wrote:
JThomas wrote:sarajevska nije najjeftinija, sve te komercijalne iz države i okoline su u nekoliko feninga. ali najgora u ovom trenutku bogami jeste. što se najbolje vidi po tome koliko se pije u samom sarajevu...a koliko se pila prije 5-6 godina.
Ja imam osjecaj da oni uopste nisu mijenjali recept, ovo zadnji put.

Dizajn, ambalazu da. Recept mislim da ne.

Ili ako jesu, sad im je jos gori. Bljak.

Jebo ti pivu, kad je popijem stresem se sav u pm...ko da kakvu brlju ločem.
ja sam nedavno u tri dana popio karton limenke... preživio sam... al sam imo glas onog što sa Enrique Iglesiasom viče Bailando!...

inače, našo sam se u Paulaneru... onaj plavi u limenci. ma beton piva. prob'o i Hacker, isto dobra piva.
ultima_palabra

#1449 Re: najbolje pivo?

Post by ultima_palabra »

Ma piva u limenci nije piva.

Ko nije probao IPA u Brewu, preporuka.
statixx

#1450 Re: najbolje pivo?

Post by statixx »

Neki dan sam probao Livanjsko i Temper, Livanjsko je fino, ali Temper je odlican, malo gorkast, aroma narandze i grejpa, bogatog ukusa.

Image
Post Reply