juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
JBT

#1426 Re: juga 1950.-1990.

Post by JBT »

KENJAC wrote:
JBT wrote:Image

Zna li neko sta je ovo?
Puckalica ! Ha ha ha dje ovo izvuce ?
:) Neki su je zvali i "zhabica".
KENJAC

#1427 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Pa nas se trista skupi pa sa ovim fol pravimo orkestar. Dok ne izadje Fadila pa svima "Hajmo djeco vasim roditeljima pod prozor......" Prije je svaka raja imala nekog cudaka ili cudakinju koji su nas tjerali da se ne igramo. Bilo je tu normalnih tipa "Ajmo djeco vrijeme je za odmor" a bilo je bolesnika koji su polijevali vodom ili ko ludi Mirko flase bacali na nas !
shandrprcSA

#1428 Re: juga 1950.-1990.

Post by shandrprcSA »

ehh... :D
radostan dan

#1429 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Ommadawn wrote:
radostan dan wrote:otišli mi kod školskog druga, kad tamo -

Image

dvojici ispale oči, ja pao u nesvjest... :mrgreen:
Gorenje GC!!! Nedosanjan san! Bio skup u pičku materinu.
Banksy » 28/02/2015 11:02

Isplakala oči :D džaba... :( Tosca 20 :D

toliko skup da mi nije ni padalo na pamet da pitam da mi se kupi...a jedinac sam. pa nek osrtali saberu - koliko skup... :zoka:
spreca

#1430 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ja sam imo Portoroz(gramofon bio odozgo) sa onim zelenim okom :mrgreen: ......pa kad pocnes da trazis tanice ono oko miga a radio shkevti ko pasce :lol: :lol: :lol: .......posle smo babavili odijeljeni gramofon.....izgledo kao koferce kozno(skaj)i bio onako oker zuta boja.......a mislim da smo prvi radio imali R.Cajavec
kakonako

#1431 Re: juga 1950.-1990.

Post by kakonako »

A jeste li vi,mozda,u klubovima radio-amaterra pravili tzv.detektorske prijemnike.Namota se tanka izolir zica na kalem na kraju sa jednom iglom kojom se "bocka" po komadu nekog minerala kojeg smo mi zvali kristal,nataknu se slusalice i trazi stanica...naravno morala se imati antena,najcesce jedno trideset metara bakarne,neizolirane, zice razapete izmedju dva krova,i,naravno,uzemljenje...e kasnije smo pravili radio na baterije od dijelova koje je proizvodila fabrika iz Izole.
vazi

#1432 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

kakonako wrote:A jeste li vi,mozda,u klubovima radio-amaterra pravili tzv.detektorske prijemnike.Namota se tanka izolir zica na kalem na kraju sa jednom iglom kojom se "bocka" po komadu nekog minerala kojeg smo mi zvali kristal,nataknu se slusalice i trazi stanica...naravno morala se imati antena,najcesce jedno trideset metara bakarne,neizolirane, zice razapete izmedju dva krova,i,naravno,uzemljenje...e kasnije smo pravili radio na baterije od dijelova koje je proizvodila fabrika iz Izole.
to je moj batan radio :thumbup:

Ommadawn

#1433 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

spreca wrote:Ja sam imo Portoroz(gramofon bio odozgo) sa onim zelenim okom :mrgreen: ......pa kad pocnes da trazis tanice ono oko miga a radio shkevti ko pasce :lol: :lol: :lol: .......posle smo babavili odijeljeni gramofon.....izgledo kao koferce kozno(skaj)i bio onako oker zuta boja.......a mislim da smo prvi radio imali R.Cajavec
- Portoroz su uglavnom imali rodjaci - i tu se ploca izvrtilo da ne spominjem.
- Savicu je imala tetka, imao dido u Banja Luci - gramofon su rodjak i rodica sjebali igrajuci se. Sreca pa tetka nije toliko slusala ploce. Ja uspio ukrasti iglicu i glavu za moj gramofon.
- Dedo (ocev otac) je iz Austrije donio jedan Sanyo tranzistor koji je imao mali gramofon a isao na baterije. Ja i dedo ponesemo nekoliko singlica, on obavezno ponese rakijicu u flasici, sira i suhog mesa u torbi i odemo setati kraj rijecice. Uglavnom neki stari narodnjaci ali obavezno Indexi, Bijelo Dugme i sto je najinteresantnije, singlica Bonnie Tyler "It´s a heartache" koju je dedo obozavao iako nije razumio nista o cemu Boni pjeva.

Pricate kako ste pokusavali isplakati Gorenje GC pa je pala Tosca 20... :oops: Zasro ja nesto u skoli, stara se naljutila, uzela moj Iskraphone, odnijela ga vani, stavila na cjepalo i sjekirom "Paf!!". Drugi je bacila u Vrbas. Nikad joj nisam halalio - kasnije kad smo dosli u Svedsku, odmah sam nabavio pravi stereo-uredjaj koji je "ubijao malu djecu", svakodnevno joj vadio zivce najtezim metalcima. Na ploci Black Sabbath, prvi album, pjesma N.I.B., preskakala igla te ponavljala upravo "my name is Lucifer, please take my hand". Izvucem ja sve dugmadi iz pojacala i kazem staroj da moram do podruma. Ne zna gdje ce smanjiti, gramofon ne smije dirati, hoce da poludi.... :evil:

Ei Nis je suradjivao sa poljskom Unitrom a Cesi su imali Teslu - vjerovatno neki klon toga svega.
radostan dan

#1434 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Image

Image

Image

Image

Image
Ommadawn

#1435 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

radostan dan wrote:Image

Image

Image

Image

Image
A Rondomilk? To su mi bile favorit.
spreca

#1436 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Kavabon imate i sada
braca

#1437 Re: juga 1950.-1990.

Post by braca »

golman wrote:
shandrprcSA wrote:
manijak1 wrote:Pa :D ovo se može implementirati :D pod OI sa i bez granica .
Discipline :D
1 Ćize blize
2 Žmira
3 Hopa u klikere
4 Slike bijelo = pola cijelo
5 Krkače :D
6 Poklape :D
7 Eberečke Ebertude , koga ćete ? :D
8 Lastiš -
9 Hula hop vrtjet do pet minuta da ne spadne :D
10 Škole :D ono skakutanje na jednoj noni
11 Između dvije vatre
12 e sad zaboravio sam fundamentalnu discpilinu ono sa nožem kad zabadaš u krug pa đe ubodeš režeš da bude tvoja teritorija
13 Janjine - nasadiš se na đale levata
14 Zuce
15 Zaleđive
16 fakultativna aktivnost - Doktori :D :D
Prijavljujem ekipu Država Čengić Vila I - kvotu za učešće u iznosu od 1600 jena po članu ekipe koja broji :D 164 takmičara.
Nadam se da sam ubo temu.
:lol:
Zaboravio je :

čole
trule kobile
polja
na goliće
pucometa
planova...

A gdje je - "piklis"?

A gdje je - "karabituše"?

:D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1438 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

Ommadawn wrote:Ei Nis je suradjivao sa poljskom Unitrom a Cesi su imali Teslu - vjerovatno neki klon toga svega.
Kasnije je i Ei i Čajavec uspostavio saradnju sa Phlipsom. Pojačala i zvučnici koji su rađeni licencno su bili odlični :thumbup: Čehoslovačka Tesla je bila kao naš Rudi Čajavec, proizvodila od tranzistora do radara, i za civilnu i vojnu industriju. Pola Varšavskog pakta imalo Tesla radio uređaje i kripto zaštitu :)
KENJAC

#1439 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Ko se sjeca odlazaka u Trst i "Ponte Rosso" ? Prije jedno dva mjeseca nanese me put u Trst i prodjem pored Ponte Rossa ! Ljudi ! Kakva je to pijaca ! Sad su , gle cuda, Kinezi njom ovladali ! A ko se sjeca odlazaka u Palmanovu ? Grad napravljen na prodaji koze. Ko nije imo Meklad jaknu iz Palmanove ili cipele ? Sad je tamo jebeni trzni centar bez imalo duse ! Naravno , opet Kinezi ....
Ommadawn

#1440 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Lajavikrelac wrote:
Ommadawn wrote:Ei Nis je suradjivao sa poljskom Unitrom a Cesi su imali Teslu - vjerovatno neki klon toga svega.
Kasnije je i Ei i Čajavec uspostavio saradnju sa Phlipsom. Pojačala i zvučnici koji su rađeni licencno su bili odlični :thumbup: Čehoslovačka Tesla je bila kao naš Rudi Čajavec, proizvodila od tranzistora do radara, i za civilnu i vojnu industriju. Pola Varšavskog pakta imalo Tesla radio uređaje i kripto zaštitu :)
Ja se sjećam gitarskih pojačala Rudi Čajavec GP ali ne sjećam se stereo-uređaja Čajavec. Sjećam se nekog radio-kasetofona da je na njemu pisalo Čajavec, ali ništa više od toga. Ako ima šta, postavi.
vazi

#1441 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

golman wrote:
shandrprcSA wrote:
1 Ćize blize
2 Žmira
3 Hopa u klikere
8 Lastiš -
11 Između dvije vatre
12 e sad zaboravio sam fundamentalnu discpilinu ono sa nožem kad zabadaš u krug pa đe ubodeš režeš da bude tvoja teritorija
14 Zuce
15 Zaleđive
Prijavljujem ekipu Država Čengić Vila I - kvotu za učešće u iznosu od 1600 jena po članu ekipe koja broji :D 164 takmičara.
:lol:
Zaboravio je :

čole
trule kobile
polja
na goliće
pucometa
planova...
Limuna i narandze
vazi

#1442 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

KENJAC wrote:Ko se sjeca odlazaka u Trst i "Ponte Rosso" ? Prije jedno dva mjeseca nanese me put u Trst i prodjem pored Ponte Rossa ! Ljudi ! Kakva je to pijaca ! Sad su , gle cuda, Kinezi njom ovladali ! A ko se sjeca odlazaka u Palmanovu ? Grad napravljen na prodaji koze. Ko nije imo Meklad jaknu iz Palmanove ili cipele ? Sad je tamo jebeni trzni centar bez imalo duse ! Naravno , opet Kinezi ....
Kako se necu sjecati :) tu su se kupovale, osim farmerki, zavjese, stolnjaci , neka fina riza i naravno njeno velicanstvo kafa kahva kava :)

Onda su uslijedile poljska i cehoslovacka za porculan , kristal, srebro....

Pa madjarska i pecuh ili pecuj za vajkrem , sir , maslac i ostale prehrambene namirnice :(

Obavila, vise puta , a nisam bila svercerka :), italiju, poljsku, djenkue :) i madjarsku :)
Danguba

#1443 Re: juga 1950.-1990.

Post by Danguba »

braca wrote:
golman wrote:
1 Ćize blize
2 Žmira
3 Hopa u klikere
8 Lastiš -
11 Između dvije vatre
14 Zuce
15 Zaleđive

Zaboravio je :

čole
trule kobile
polja
na goliće
pucometa
planova...

A gdje je - "piklis"?

A gdje je - "karabituše"?

:D
- klikera
- krmeta
- piljaka
- prstena
- mice
...

:mrgreen:
stakasa

#1444 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

vazi wrote:
KENJAC wrote:Ko se sjeca odlazaka u Trst i "Ponte Rosso" ? Prije jedno dva mjeseca nanese me put u Trst i prodjem pored Ponte Rossa ! Ljudi ! Kakva je to pijaca ! Sad su , gle cuda, Kinezi njom ovladali ! A ko se sjeca odlazaka u Palmanovu ? Grad napravljen na prodaji koze. Ko nije imo Meklad jaknu iz Palmanove ili cipele ? Sad je tamo jebeni trzni centar bez imalo duse ! Naravno , opet Kinezi ....
Kako se necu sjecati :) tu su se kupovale, osim farmerki, zavjese, stolnjaci , neka fina riza i naravno njeno velicanstvo kafa kahva kava :)

Pa madjarska i pecuh ili pecuj za vajkrem , sir , maslac i ostale prehrambene namirnice :(

Obavila, vise puta , a nisam bila svercerka :), italiju, poljsku, djenkue :) i madjarsku :)
Jao ne mogu da vjerujem... Dupli pod u Stojadinu a na tebi 4 farmerke. Ili montovka iz Poljske. Suskavci iz Rodoca, ture u Italiju, ima li jos mrtvaca u ormaru :)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1445 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

Ommadawn wrote:
Ja se sjećam gitarskih pojačala Rudi Čajavec GP ali ne sjećam se stereo-uređaja Čajavec. Sjećam se nekog radio-kasetofona da je na njemu pisalo Čajavec, ali ništa više od toga. Ako ima šta, postavi.
Nije nikad radio linije i stereo uređaje, mislio sam na ta pojačala i ozvučenje, a kasetofon imam i danas u kući - sluša se radio na njemu, žao nam bilo baciti ga... :)
radostan dan

#1446 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

vazi

#1447 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

stakasa wrote:
vazi wrote:

Jao ne mogu da vjerujem... Dupli pod u Stojadinu a na tebi 4 farmerke. Ili montovka iz Poljske. Suskavci iz Rodoca, ture u Italiju, ima li jos mrtvaca u ormaru :)
a jeste li vi nosili vinjak poljacima :lol: ilo,

a ta montovka , moja je bila plava, iz ceske, eno je i sad ko nova, nista joj ne moze biti :thumbup:

pa cilibar, srebro..;bilo je toga , bilo...i... ne da vam se hvalim....

vazi

#1448 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

jos ova pa odoh :-D

KENJAC

#1449 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Mislim da reklame u bivsoj nam domovini zasluzuju posebno poglavlje. Prva medju takvima je ona sto reklamira "portalne dizalice Fering Gracanica" ! Jebo te sumpor , reklamirat portalne dizalice. Sjedimo mi tako pred TV i vidim tu reklamu , sutra izadjem ranije sa posla i kupim portalnu dizalicu nosivosti 15 tona. Zlu ne trebalo.
muha_sa

#1450 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

Locked