agnostic_front wrote:Merak mi je naravno, zato što znam da ni Barselona ni Real Madrid nisu krivi za stanje u kojem su Željo ili Sarajevo.
A ja cu ti reci da jesu.
Kako?
Sta mislis cemu su sluzili G-14, odnosno G-18, zasto je uopste formirana CL, zasto je ukinut CWC, zasto je deregulisano trziste igracima, zasto ne postoje stroga pravila o broju stranih igraca, zasto ne postoje stroga pravila o dugovanjima klubova, itd? Jasta su nego krivi. Kao i uopste cijeli proces globalne liberalizacije trzista. Znaci izjednacis pravila, ukines sve granice, i uletis sa svojim kapitalom i poklopis sve zivo, a tebi bace mrvice. Nije da ja imam problem s tim u nacelu, ali ovdje je pitanju sport, a ne industrija. Trenutak kad se fudbal potpuno izjednacio sa biznisom, nekad tamo prije 25-30 godina, pocelo je sve propadati za one koji nemaju, ne znaju ili nisu imali dobru startnu poziciju. Da nemas toga, ne bi imao ni ovakav CL, ne bi imao po 3-4 tima iz velikih drzava u toj CL i jedan Zeljo ili Sarajevo bi igrali svakih par godina sa nekim velikanom. Sta bi to znacilo za fudbal u globalu, pa ne bi o njemu svi toliko pricali, ne bi bilo toliko zvijezda koncektrisanih u 20ak klubova, ne bi bilo toliko utakmica niti bi svaka bila na tvu, ne bi ljudi trosili na kablovsku pretplatu, dresove, karte, suvenire, i ne bi igraci isli za 50k iz Bosne u trecu ligu Azerbejdzana.
Nekome se to svidja , nekome ne. Sta mozemo mi uciniti? Pa mozemo ako nista biti svjesni toga, pa onda znati da svaki put kad izletimo pare za tv, za karte po 50 funti ili eura (ako smo negdje vani), za dresove Relova, Barselona ili Celzija, i slicno, da direktno potpomazemo takav sistem. Ljudi to ne shvataju, cak i ovi kojima se to ne svidja, hoce istovremeno i jare i pare. Pa eto tako nam je kako nam je.
Eto zato su Real i Barcelona krivi zasto su Sarajevo i Zeljeznicar u kurcu, s tim sto smo mi na dnu piramide, pa nas jebe onaj stepenicu iznad nas (recimo Dinamo Zg), njih onaj stepenicu iznad, recimo lupam Roma, a njih oni stepenicu iznad, kao Real ili Barcelona. Da nema toga, normalno, i dalje bi mi bili donji, ali RAZLIKE bi bile mnogo manje, kao sto i jesu manje u kosarci, a jos manje u rukometu, itd. Sto je manje para u sportu, to su razlike manje.