insomnia99 wrote:Alfons Kauders wrote:
skoro sva infrastruktura na obali je izgradjena za vrijeme mrskog komunizma, a usput je masa firmi i gradjana iz ostatka juge gradila kuce i odmaralista na hrvatskoj obali... pitam se kako bi dijelovi obale izgledali bez tih ulaganja
znači želiš reći da hrvatska nije ušla u yugu,danas bi bila ista kao i 45e?
ponavljam opet....normalno da se nešto izgradilo u toliko godina komunizma...ali i dalje smo zaostajali za zapadnim svijetom....hrvatska se tek nakon rapsada yuge polako približava zapadu
Kako mislis priblizava? Pa ja sam mislio da je HR uvijek zapadna drzava bila, da nije dio balkana? Bar se tako moglo cuti do sada, iako praksa u HR i mentalitet definitivno HR cine jednom od temelja balkansog mentaliteta koji je ziv i zdrav itekako zahvaljujuci kako BiH, SRB i ostalim drzavama tako i HR i SLO.
Medjutim, puno ce se neretve u jadran uliti prije nego ljudi u HR, prvenstveno u Dalmaciji promjene svoj mentalitet. Vi konstantno tvrdite da ste "europejci" ali kad Vam se nesto prigovori, onda je kriva juga, rat itd. Od rata je proslo 20 godina, i ja vise ne pikam ni ove u BiH koja je daleko vise propatila nego HR kada je u pitanju taj izgovor.
Medjutim, meni nikako ne moze biti jasno da je nekakva kuca-hotel na Lapadu, 45 minuta hoda od starog grada, sa jednom sijalicom od 20W, jednom neonkom u kupatilu (a hotel je kao 4 zvjezdice), internetom koji radi zamo u hodniku, konobarima koji sa recepcije vicu na mene u restoranu "nemoj zaboraviti mineralnu platit," itd, itd, kosta vise od Trump hotela u las Vegasu tokom dana zahvalnosti i nove godine, kada je opsta navala, pored regularne navale. Jbt, ja sam tu hotelsku sobu na Lapadu platio 134 dolara sa tim "pogodnostima" u maju (znaci prije sezone), a Trump prosle godine za dan zahvalnosti platio 99 dolara, a soba je ukljucivala: hot tub, TV u ogledalu (ono kad si u hot tub da gledas sta ti se pozeli) mermerno kupatilo otprilike velicine kao hotelska soba na lapadu tj. Dubrovniku, soba sa pogledom na las Vegas, kuhinja sa svim mogucim pomagalima, TV od 50 inca sa oko 300 kanala (u Dubrovniku soba je imala ravno 3 kanala!!! na TV-u velicine oko 30cm), valet parking (besplatan naravno) itd, itd. Namjerno sam spomenuo Las Vegas, koji je u jebenoj pustinji, grad iz kojeg kad izadjes nista ne moze prezivjeti, nema nikakvog zivota, ni skorpionima se ne zivi tu, i mislim da ujedaju od muke sto su tu. Pa opet, aj jebeni LV ima tursita vise nego cijela dalmacije, jer ljudi znaju da naprave od te jebene pustinje neki dozivljaj. Nisam spomenuo New York, jer bi bila uvreda za takav grad da se poredi sa ponudom u HR, ali i tamo nikad sobu nisam platio kao u dubrovniku.
I onda dodjem na granicu i HRGP me pita za potvrdu od hotela. Jbt to me niko u zivotu nigdje nije pita (sa bosanskim pasosem) ali eto HR ganicar jeste, u zemlji u kojoj je cesce vidjeti ljude da kopaju po kontejnerima nego u Bih koja kao drzava nije sva svoja, a kamoli u EU.
O CG necu ni da pricam, ali s obzirom kako su fleksibilni, mogli bi se nametnuti kao dobra alternativa.