hrvatska-more

Post Reply
insomnia99

#1426 Re: hrvatska-more

Post by insomnia99 »

Alfons Kauders wrote:

skoro sva infrastruktura na obali je izgradjena za vrijeme mrskog komunizma, a usput je masa firmi i gradjana iz ostatka juge gradila kuce i odmaralista na hrvatskoj obali... pitam se kako bi dijelovi obale izgledali bez tih ulaganja
znači želiš reći da hrvatska nije ušla u yugu,danas bi bila ista kao i 45e?
ponavljam opet....normalno da se nešto izgradilo u toliko godina komunizma...ali i dalje smo zaostajali za zapadnim svijetom....hrvatska se tek nakon rapsada yuge polako približava zapadu
detroit-mercy

#1427 Re: hrvatska-more

Post by detroit-mercy »

Banksy wrote:
Alfons Kauders wrote:
Tačno,
ne samo što im turizam ne fukcionira danas - pa sve to liči na mix papazjaniju kruzera, paradajz turista, pink turbo Zrća i Hvara, bijednih eko sela, istrijanskog separe visokog turizma, već ne vidim da postoji bilo kakva dugoročna strategija kategorizacije gradova, regiona i specifikacija šta će ko nuditi i na čemu će graditi svoj koncept i ponudu,
što se tiče Makarske, mala raja koja odrasta na Pinku prednost će, bez truna emocija na koje uostalom i nisu naučeni, uvijek dati krkanskoj Crnoj Gori (jesu krkani, nemojte da širimo) daleko jeftinijoj, bučnijoj i šarenijoj, oni malo dubljeg džepa biraće all inclusive Tunis i Tursku, mi stariji odlazićemo dolje po navici i emocijama, i najvažnije zbog blizine, vadiće ih jedino i uvijek to što mi, zaleđe, za par sati možemo sići dolje, okupati se i vratiti se nazad, sve u jednom danu, da ne govorim o svakom slobodnom produženom vikendu tokom ljetne sezone, taj faktor je nepromjenjiv i zbog toga, kakvi god da su, nikad neće propasti, a realno, trebali bi ...
Iskreno, Hrvatska i nije tako losa sve u svemu, mislim izmedju uglancanog resorta gdje na vratima stoji jaro sa masinkom i gdje ti porucuju da se izlazi na svoju odgovornost i starih Dalmatinskih sela i carsijica na obali, ja licno cu uvijek radje izabrati ovo drugo. Kao sto me ponekad znaju nervirati polijeni konobari na Jadranu (mada rijetko jer sam u relaxing mode), jos vise me nerviraju konobari koji ko striptizete, vazda plizaju po tebi :D .
Hrvatska treba da cuva taj svoj smek starog mediterana, mada bojim se da ulaskom u EU ne pocnu parcelati obali i plaze ako u resortima :( . Ipak je kroejsha jedno od ljepsih mjesta u svijetu za odmor.
insomnia99

#1428 Re: hrvatska-more

Post by insomnia99 »

Bodkin wrote:

:lol: :lol: :lol: jarane hrvatske ne bi ni bilo ili bi postojala malo oko zagreba da ti nije bilo tih istih komunista :wink:
ma znam .....ali to sad nije tema ,pa ne želim o tome

samo sam želio reći da bi hrvatska danas bila puno bolja država da je nakon 2 svjetskog rata mogla nastavit sama van komunizma i yugoslavije.....u ovim granicama.....isto vrijedi za srbiju i bosnu...manje bi zaostajali za zapadom....ali znam da to nije bilo moguće
korisnicc

#1429 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

Alfons Kauders wrote:
insomnia99 wrote:
Alfons Kauders wrote:
ja se bojim da hrvatska uopste vise i nema strategiju, vec da se sve radi stihijski... jednostavno svako pokusava gurati svoje, na lokalnom ili zupanijskom nivou, i na kraju rezultati nikakvi... odnos ulozeno/dobiveno nikakav, ne postoji nista sto bi privuklo paradajz turiste, a ujedno ne postoji nista sto bi trebalo privuci elitne turiste... sve vise mi se cini da vise ni ministarstvo ne zna kud udara, a ove godine su dodatno osakatili ugostitelje novim kaznama i novom papirologijom...
kako nema ništa? ima u hrvatskoj i paradajz i eltinih turista...očito ih nešto privuče....naravno ne idu svi na ista mjesta
ali slažem se da može još puno bolje i ograniziranije
ima, samo cik pogodi kojih je vise?

masa zapadnjaka koje si maloprije pomenuo, koji su zamijenili cehe, bosance, hrvate i ostale "lose" goste su zapravo jednom nogom u grobu... to je sve izrazenije zadnjih desetak godina, pogotovo zadnjih pet godina... starci uplate hotel, nerijetko jeftini all inclusive, dodju van sezone kad je najjeftinije i u gradu potrose 0 kuna...

inace su na pravo dobrom glasu... pravo dobro reaguju u gradu kada vide njihove all inclusive trakice na rukama - jer znaju da im nece prodati ni kukuruz, a kamoli neku buzaru i par litara crnog... tako je bar u mom kraju, ne znam gdje si ti tacno...

pretvara se sve u staracki dom... mogu oni doci, ostaviti nesto love na hotel, ali lokalna zajednica nema neke koristi od toga... vlasnici hotela nisu lokalci, a takvi gosti imaju par kuna vanpansionske potrosnje dnevno, ako i toliko... espresso, kukuruz ili mineralna su vrhunac

uostalom statistika ne laze... broj nocenja je slican zadnjih nekoliko godina, sve je vise gostiju iz z. evrope, a prihodi ostaju isti... sto ce reci da i ti zapadnjaci nisu bas mnogo kvalitetniji gosti od ceha, madjara ili bosanaca...
Starci su najbolji gosti.
MedenoSrce

#1430 Re: hrvatska-more

Post by MedenoSrce »

hrvatska bi gore izgledala nego 45e obzirom da bi bila pored nekadasnja yuge lafo samostalna
nesto kao bugarska, rumunija naravno mozda bi samim tim brze usla u eu :mrgreen:
korisnicc

#1431 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

insomnia99 wrote:
Bodkin wrote:

:lol: :lol: :lol: jarane hrvatske ne bi ni bilo ili bi postojala malo oko zagreba da ti nije bilo tih istih komunista :wink:
ma znam .....ali to sad nije tema ,pa ne želim o tome

samo sam želio reći da bi hrvatska danas bila puno bolja država da je nakon 2 svjetskog rata mogla nastavit sama van komunizma i yugoslavije.....u ovim granicama.....isto vrijedi za srbiju i bosnu...manje bi zaostajali za zapadom....ali znam da to nije bilo moguće
Istina, ali nema smisla sada o tome govoriti.
Što je bilo- bilo je.
insomnia99

#1432 Re: hrvatska-more

Post by insomnia99 »

MedenoSrce wrote:hrvatska bi gore izgledala nego 45e obzirom da bi bila pored nekadasnja yuge lafo samostalna
nesto kao bugarska, rumunija naravno mozda bi samim tim brze usla u eu :mrgreen:
ma ne bi....pomogli bi nama braća njemci i austrijacni :D

mi smo inako više gledali prema zapadu...a i zemljopisno smo mu blizi.....bugari i rumunji su bože sačuvaj...mislim da mi hrvati ovako sjebani. ipak imamo bolji mentalitet od njih...a bili bi još bolji da nismo upoznali komunizam....posljedice još i danas osjećamo....bit će bolje kad se promjeni još generacija
korisnicc wrote:[
Što je bilo- bilo je.
istina...ne preostaje nam ništa drugo nego da ganjamo razvijene i civilizrane zemlje koje nisu bile u komunizmu :) stići ćemo ih valjda
korisnicc

#1433 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

insomnia99 wrote:
MedenoSrce wrote:hrvatska bi gore izgledala nego 45e obzirom da bi bila pored nekadasnja yuge lafo samostalna

mi smo inako više gledali prema zapadu...a i zemljopisno smo mu blizi.....bugari i rumunji su bože sačuvaj...mislim da mi hrvati ovako sjebani. ipak imamo bolji mentalitet od njih...a bili bi još bolji da nismo upoznali komunizam....posljedice još i danas osjećamo....bit će bolje kad se promjeni još generacija
Što je bilo- bilo je.
istina...ne preostaje nam ništa drugo nego da ganjamo razvijene i civilizrane zemlje koje nisu bile u komunizmu :) stići ćemo ih valjda
Daj Bože!
jefferson

#1434 Re: hrvatska-more

Post by jefferson »

insomnia99 wrote:
Alfons Kauders wrote:

skoro sva infrastruktura na obali je izgradjena za vrijeme mrskog komunizma, a usput je masa firmi i gradjana iz ostatka juge gradila kuce i odmaralista na hrvatskoj obali... pitam se kako bi dijelovi obale izgledali bez tih ulaganja
ponavljam opet....normalno da se nešto izgradilo u toliko godina komunizma...ali i dalje smo zaostajali za zapadnim svijetom....hrvatska se tek nakon rapsada yuge polako približava zapadu
Kako mislis priblizava? Pa ja sam mislio da je HR uvijek zapadna drzava bila, da nije dio balkana? Bar se tako moglo cuti do sada, iako praksa u HR i mentalitet definitivno HR cine jednom od temelja balkansog mentaliteta koji je ziv i zdrav itekako zahvaljujuci kako BiH, SRB i ostalim drzavama tako i HR i SLO.

Medjutim, puno ce se neretve u jadran uliti prije nego ljudi u HR, prvenstveno u Dalmaciji promjene svoj mentalitet. Vi konstantno tvrdite da ste "europejci" ali kad Vam se nesto prigovori, onda je kriva juga, rat itd. Od rata je proslo 20 godina, i ja vise ne pikam ni ove u BiH koja je daleko vise propatila nego HR kada je u pitanju taj izgovor.
Medjutim, meni nikako ne moze biti jasno da je nekakva kuca-hotel na Lapadu, 45 minuta hoda od starog grada, sa jednom sijalicom od 20W, jednom neonkom u kupatilu (a hotel je kao 4 zvjezdice), internetom koji radi zamo u hodniku, konobarima koji sa recepcije vicu na mene u restoranu "nemoj zaboraviti mineralnu platit," itd, itd, kosta vise od Trump hotela u las Vegasu tokom dana zahvalnosti i nove godine, kada je opsta navala, pored regularne navale. Jbt, ja sam tu hotelsku sobu na Lapadu platio 134 dolara sa tim "pogodnostima" u maju (znaci prije sezone), a Trump prosle godine za dan zahvalnosti platio 99 dolara, a soba je ukljucivala: hot tub, TV u ogledalu (ono kad si u hot tub da gledas sta ti se pozeli) mermerno kupatilo otprilike velicine kao hotelska soba na lapadu tj. Dubrovniku, soba sa pogledom na las Vegas, kuhinja sa svim mogucim pomagalima, TV od 50 inca sa oko 300 kanala (u Dubrovniku soba je imala ravno 3 kanala!!! na TV-u velicine oko 30cm), valet parking (besplatan naravno) itd, itd. Namjerno sam spomenuo Las Vegas, koji je u jebenoj pustinji, grad iz kojeg kad izadjes nista ne moze prezivjeti, nema nikakvog zivota, ni skorpionima se ne zivi tu, i mislim da ujedaju od muke sto su tu. Pa opet, aj jebeni LV ima tursita vise nego cijela dalmacije, jer ljudi znaju da naprave od te jebene pustinje neki dozivljaj. Nisam spomenuo New York, jer bi bila uvreda za takav grad da se poredi sa ponudom u HR, ali i tamo nikad sobu nisam platio kao u dubrovniku.
I onda dodjem na granicu i HRGP me pita za potvrdu od hotela. Jbt to me niko u zivotu nigdje nije pita (sa bosanskim pasosem) ali eto HR ganicar jeste, u zemlji u kojoj je cesce vidjeti ljude da kopaju po kontejnerima nego u Bih koja kao drzava nije sva svoja, a kamoli u EU.
O CG necu ni da pricam, ali s obzirom kako su fleksibilni, mogli bi se nametnuti kao dobra alternativa.
korisnicc

#1435 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

jefferson wrote:
insomnia99 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Kako mislis priblizava? Pa ja sam mislio da je HR uvijek zapadna drzava bila, da nije dio balkana? Bar se tako moglo cuti do sada, iako praksa u HR i mentalitet definitivno HR cine jednom od temelja balkansog mentaliteta koji je ziv i zdrav itekako zahvaljujuci kako BiH, SRB i ostalim drzavama tako i HR i SLO.

Medjutim, puno ce se neretve u jadran uliti prije nego ljudi u HR, prvenstveno u Dalmaciji promjene svoj mentalitet. Vi konstantno tvrdite da ste "europejci" ali kad Vam se nesto prigovori, onda je kriva juga, rat itd. Od rata je proslo 20 godina, i ja vise ne pikam ni ove u BiH koja je daleko vise propatila nego HR kada je u pitanju taj izgovor.
Medjutim, meni nikako ne moze biti jasno da je nekakva kuca-hotel na Lapadu, 45 minuta hoda od starog grada, sa jednom sijalicom od 20W, jednom neonkom u kupatilu (a hotel je kao 4 zvjezdice), internetom koji radi zamo u hodniku, konobarima koji sa recepcije vicu na mene u restoranu "nemoj zaboraviti mineralnu platit," itd, itd, kosta vise od Trump hotela u las Vegasu tokom dana zahvalnosti i nove godine, kada je opsta navala, pored regularne navale. Jbt, ja sam tu hotelsku sobu na Lapadu platio 134 dolara sa tim "pogodnostima" u maju (znaci prije sezone), a Trump prosle godine za dan zahvalnosti platio 99 dolara, a soba je ukljucivala: hot tub, TV u ogledalu (ono kad si u hot tub da gledas sta ti se pozeli) mermerno kupatilo otprilike velicine kao hotelska soba na lapadu tj. Dubrovniku, soba sa pogledom na las Vegas, kuhinja sa svim mogucim pomagalima, TV od 50 inca sa oko 300 kanala (u Dubrovniku soba je imala ravno 3 kanala!!! na TV-u velicine oko 30cm), valet parking (besplatan naravno) itd, itd. Namjerno sam spomenuo Las Vegas, koji je u jebenoj pustinji, grad iz kojeg kad izadjes nista ne moze prezivjeti, nema nikakvog zivota, ni skorpionima se ne zivi tu, i mislim da ujedaju od muke sto su tu. Pa opet, aj jebeni LV ima tursita vise nego cijela dalmacije, jer ljudi znaju da naprave od te jebene pustinje neki dozivljaj. Nisam spomenuo New York, jer bi bila uvreda za takav grad da se poredi sa ponudom u HR, ali i tamo nikad sobu nisam platio kao u dubrovniku.
I onda dodjem na granicu i HRGP me pita za potvrdu od hotela. Jbt to me niko u zivotu nigdje nije pita (sa bosanskim pasosem) ali eto HR ganicar jeste, u zemlji u kojoj je cesce vidjeti ljude da kopaju po kontejnerima nego u Bih koja kao drzava nije sva svoja, a kamoli u EU.
O CG necu ni da pricam, ali s obzirom kako su fleksibilni, mogli bi se nametnuti kao dobra alternativa.
A čuješ, godine u SFRJ su učinile svoje što se mentaliteta tiče, naravno i rat. To nije toliko nebitno....

Ali stvari se, hvala Bogu, kreću nabolje! :)
madner

#1436 Re: hrvatska-more

Post by madner »

Za vrijeme AH najsiromasnija provincija je bila: Dalmacija.

Zapravo su poceli stizati sa drugom Jugoslavijom, ali lakse se tjesiti ovako. :D
korisnicc

#1437 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

madner wrote:Za vrijeme AH najsiromasnija provincija je bila: Dalmacija.

Zapravo su poceli stizati sa drugom Jugoslavijom, ali lakse se tjesiti ovako. :D
I bila je bogatija od BiH ili Srbije.
Alfons Kauders

#1438 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

insomnia99 wrote:
Alfons Kauders wrote:

ne, vec zelim reci da komunizam i nije bio toliko poguban po hrvatsku kao sto tvrdis... barem ne nasa verzija komunizma - sta bi tek pricao da smo umjesto broza imali envera hodzu, i da se umjesto jadranske magistrale i hotela izgradilo pola miliona bunkera na obali? :D

a zaostajali smo mi svi za zapadom i prije komunizma, zaostajemo i danas... istra je bila izuzetak, donekle i dubrovnik... ali eto, mnogim je danas komunizam kriv za sve, mada ga nema vec 20 godina

da smo 1991 bili nivou zapada, to bi znacilo da je nas samoupravni socijalizam bio najuspjesniji politicki sistem u evropi - jer bi za tih 45 godina stigli zapad koji je i tad i danas bio daleko ispred nas...
jefferson

#1439 Re: hrvatska-more

Post by jefferson »

korisnicc wrote:

Cek, 45 godina YU su ucinili svoje?
OK, ali po tom argumentu, Vi ste bili cistokrvni europejci prije toga.
OK, hajmo uzeti drugi primjer. Ceska, koja je 45 gdina bila pod ruskom cizmom (za koju je YU bila pojam ljudskih prava i demokratije) je za par godina postala cista zapadna drzava. Sto? Zato sto je Ceska i prije II sv. rata bila centar evrope. Prag je imao univerzitet 1375 godine, i 45 godina ruske cizme ne moze ubiti taj duh, mentalitet i tradiciju ako je on istinski postojao.
Naravno, Cesi se nikada u prsa nisu busali da su eUropejci i slicno, nego su manje vise, radili.
Kako onda HR evo vec 20g ne moze da se otrgne od tih "komunistickih" uzda koje su bile daleko labavije nego one ruske?
Kako to da od svih GP na balkan, vazda su najveci seratori prvo Slovenci pa HR? I na kraju, YU je formirana na inicijativu HR politicara.
Alfons Kauders

#1440 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

insomnia99 wrote:

Što je bilo- bilo je.
o tome ko je cemu blizi najbolje govori tvoj stav, da je komunizam i danas kriv za nesto... mada je mrtav vec dvije decenije... to je tipicna balkanska boljka, da se uvijek krivi neko drugi za nase probleme... :D

a nije nam kriv ni komunizam, ni svabe, ni turska, ni srbi, ni hrvati, ni zidovi, ni rat, ni privatizacija... poljaci i cesi su imali dosta rigidniji komunizam od nas, imali su jos vise marifetluka u privatizaciji, a danas je smijesno pokusati uporediti bosnu ili hrvatsku sa cehom ili poljskom

zato jer smo mi jos uvijek polupismeni seljaci u poredjenju s njima...
insomnia99

#1441 Re: hrvatska-more

Post by insomnia99 »

jefferson wrote:

Medjutim, puno ce se neretve u jadran uliti prije nego ljudi u HR, prvenstveno u Dalmaciji promjene svoj mentalitet. Vi konstantno tvrdite da ste "europejci" ali kad Vam se nesto prigovori, onda je kriva juga, rat itd. Od rata je proslo 20 godina, i ja vise ne pikam ni ove u BiH koja je daleko vise propatila nego HR kada je u pitanju taj izgovor. [/quote]

ovo često spominjete,pa da vam i to objasnim...kod hrvatske je problem što je ona nešto između zapada i istoka...dosta ovisi i o kojem dijelu hrvatske govorimo jer hrvatska je vrlo raznolika.....činjenica je da hrvatska zapad za bih i srbiju...nismo isti da ga jebeš....postoje neke razlike u mentalitetu....ali opet istok smo za zapadne zemlje....slovenci su ipak najblize zapadu...zemljipisno a i vidi i na njihovom mentalitetu...ne možeš reći da su janezi i srbi/bosanci isti....postoje očite razlike u mentalitetu....
ali istina da svim imamo i neke sličnosti jer ipak smo godimama bili u istoj državi i komunizmu
Medjutim, meni nikako ne moze biti jasno da je nekakva kuca-hotel na Lapadu, 45 minuta hoda od starog grada, sa jednom sijalicom od 20W, jednom neonkom u kupatilu (a hotel je kao 4 zvjezdice), internetom koji radi zamo u hodniku, konobarima koji sa recepcije vicu na mene u restoranu "nemoj zaboraviti mineralnu platit," itd, itd, kosta vise od Trump hotela u las
.

raspisao si se prijatelju....sve su ti to posljedice komunizma....što više para za što manje rada....
nije se lako odmah snaći u kapitalizmu

ne znam da li se u bosni dobivaju pare za prazne boce? znam neke ljude koji žive sasvim dobro, a opet traže boce po kontenjerima za dodatnu zaradu...ako si vrijedan skupi se nešto para :D
ali ipak činjenica je da više ljudi bježi iz bosne u hrvatsku, nego iz hrvatske u bosnu
korisnicc

#1442 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

jefferson wrote:
korisnicc wrote:

Cek, 45 godina YU su ucinili svoje?
OK, ali po tom argumentu, Vi ste bili cistokrvni europejci prije toga.
OK, hajmo uzeti drugi primjer. Ceska, koja je 45 gdina bila pod ruskom cizmom (za koju je YU bila pojam ljudskih prava i demokratije) je za par godina postala cista zapadna drzava. Sto? Zato sto je Ceska i prije II sv. rata bila centar evrope. Prag je imao univerzitet 1375 godine, i 45 godina ruske cizme ne moze ubiti taj duh, mentalitet i tradiciju ako je on istinski postojao.
Naravno, Cesi se nikada u prsa nisu busali da su eUropejci i slicno, nego su manje vise, radili.
Kako onda HR evo vec 20g ne moze da se otrgne od tih "komunistickih" uzda koje su bile daleko labavije nego one ruske?
Kako to da od svih GP na balkan, vazda su najveci seratori prvo Slovenci pa HR? I na kraju, YU je formirana na inicijativu HR politicara.
Češka?
Pa dobro koliko je ono godina u Češkoj trajao rat?
1, 2, 5 godine?
A pa da, Češka NIJE IMALA RAT.

HR je 4 godine bila u ratu gdje je skoro trećina teritorija bilo okupirano, Dalmacija je bila prometno odvojena, i dan-danas dobar dio Hrvatske je pod minama, o čemu ti pričaš čovječe?
Last edited by korisnicc on 16/07/2013 18:42, edited 1 time in total.
korisnicc

#1443 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

Alfons Kauders wrote:
insomnia99 wrote:

Što je bilo- bilo je.
o tome ko je cemu blizi najbolje govori tvoj stav, da je komunizam i danas kriv za nesto... mada je mrtav vec dvije decenije... to je tipicna balkanska boljka, da se uvijek krivi neko drugi za nase probleme... :D

a nije nam kriv ni komunizam, ni svabe, ni turska, ni srbi, ni hrvati, ni zidovi, ni rat, ni privatizacija... poljaci i cesi su imali dosta rigidniji komunizam od nas, imali su jos vise marifetluka u privatizaciji, a danas je smijesno pokusati uporediti bosnu ili hrvatsku sa cehom ili poljskom

E pa zato zahvali turcima, iliti osmanlijama.
Alfons Kauders

#1444 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

insomnia99 wrote:

ovo često spominjete,pa da vam i to objasnim...kod hrvatske je problem što je ona nešto između zapada i istoka...dosta ovisi i o kojem dijelu hrvatske govorimo jer hrvatska je vrlo raznolika.....činjenica je da hrvatska zapad za bih i srbiju...nismo isti da ga jebeš....postoje neke razlike u mentalitetu....ali opet istok smo za zapadne zemlje....slovenci su ipak najblize zapadu...zemljipisno a i vidi i na njihovom mentalitetu...ne možeš reći da su janezi i srbi/bosanci isti....postoje očite razlike u mentalitetu....
ali istina da svim imamo i neke sličnosti jer ipak smo godimama bili u istoj državi i komunizmu
Medjutim, meni nikako ne moze biti jasno da je nekakva kuca-hotel na Lapadu, 45 minuta hoda od starog grada, sa jednom sijalicom od 20W, jednom neonkom u kupatilu (a hotel je kao 4 zvjezdice), internetom koji radi zamo u hodniku, konobarima koji sa recepcije vicu na mene u restoranu "nemoj zaboraviti mineralnu platit," itd, itd, kosta vise od Trump hotela u las
.

raspisao si se prijatelju....sve su ti to posljedice komunizma....što više para za što manje rada....

ne znam da li se u bosni dobivaju pare za prazne boce? znam neke ljude koji žive sasvim dobro, a opet traže boce po kontenjerima za dodatnu zaradu...ako si vrijedan skupi se nešto para :D
ali ipak činjenica je da više ljudi bježi iz bosne u hrvatsku, nego iz hrvatske u bosnu
ko o cemu, ti o komunizmu... :D

ali ja nesto ne vidim kakve veze komunizam ima s debilnim zakonima o radnom vremenu... kada moj prijatelj mora platiti 15k kuna ako prekoraci radno vrijeme... nema komunizam veze ni s fiskalizacijom koja ubija male lokale i obrte... nema veze ni sa nedostatkom maste i inicijative kad su u pitanju lokalne zajednice i ugostitelji... ni sa lose odrzavanim plazama, nekategorisanim apartmanima koji su zapravo obicne sobe a ne apartmani, nelegalnom gradnjom, losom inspekcijsom kontrolom itd itd...

a sto se tice mentaliteta, budi siguran da je prosjecni dalmatinac dosta blizi hercegovcu ili bosancu no zagorcu, purgeru ili slovencu... uostalom zato sam se uvijek tako dobro slagao s rajom iz dalmacije :D
jefferson

#1445 Re: hrvatska-more

Post by jefferson »

Kao sto reko vec gore, Cesima nije bas trebalo 20g da se snadju, ili ste vi pokupili malo vise od crnogoraca nego ostali:)
Ja ti postavljam konkretno pitanje kao neko ko ce potrositi pare. Sad otisao u DUB nakon nekoliko godina, i vidim nista se nije promjenilo. Ono u smisli i dalje vlada ona poslovica: posaljite Vi nama pare, ali nemojte dolaziti. O tome koliko se ostavilo mimo hotela u HR je suvisno pricati.
Ali neko ko ima izbora da ode bilo gdje, nkon ovoga definitivno necu ostaviti U HR. Mozda dodjem do B. Vode ono cisto ujutro na kafu, zauzmem mjesto na plazi, pa nek me s razlogom prozivaju, i vratim se kuci.
Ozbiljne pare ipak ce se potrositi tamo gdje ljudi te gledaju kao turistu, a ne jesil iz BiH ili iz Ceske ili iz Njemacke.

p.s. plasticne boce se koriste, mozes misliti, i u tako zaostaloj zemlji kao sto je BiH!
insomnia99

#1446 Re: hrvatska-more

Post by insomnia99 »

Alfons Kauders wrote:
mrtav je komunizam ali su ljudi odrasli u komunizmu u i dalje na važnim pozicijama...bit će bolje kad "nestanu" te generacije

meni nije smiješno usporedit hrvatsku sa češkom i poljskom....možda su malo ispred,ali nas je još više unazadio prvo rat a onda i franjo sa svojom politikom nakon rata pa sve do svoje smrti...ali sad je i hrvatska u EU pa ćemo vidjet kako ćemo to iskoristit...poljaci su to dobro iskoristili
bosna s druge strane ima još ozbiljnije probleme
Alfons Kauders

#1447 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

korisnicc wrote:
E pa zato zahvali turcima, iliti osmanlijama.
onim istim turcima sto su poklopili madjarsku, koja je i danas za hrvatsku ili bosnu pojam kulture? :D a jos je bila i pod ruskom cizmom dok smo mi bili otvoreni zapadu...

ali eto, kao sto rekoh, balkanski je traziti izgovore za svoje promasaje... :D uvijek je neko drugi kriv :D
korisnicc

#1448 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

Alfons Kauders wrote:
insomnia99 wrote:

.

ko o cemu, ti o komunizmu... :D

ali ja nesto ne vidim kakve veze komunizam ima s debilnim zakonima o radnom vremenu... kada moj prijatelj mora platiti 15k kuna ako prekoraci radno vrijeme... nema komunizam veze ni s fiskalizacijom koja ubija male lokale i obrte... nema veze ni sa nedostatkom maste i inicijative kad su u pitanju lokalne zajednice i ugostitelji... ni sa lose odrzavanim plazama, nekategorisanim apartmanima koji su zapravo obicne sobe a ne apartmani, nelegalnom gradnjom, losom inspekcijsom kontrolom itd itd...

a sto se tice mentaliteta, budi siguran da je prosjecni dalmatinac dosta blizi hercegovcu ili bosancu no zagorcu, purgeru ili slovencu... uostalom zato sam se uvijek tako dobro slagao s rajom iz dalmacije :D
Dobar dio Dalmatinaca, prvenstveno oni na Makarskoj rivijeri gdje su Bosanci najbrojniji, su doseljenici iz Hercegovine.
jefferson

#1449 Re: hrvatska-more

Post by jefferson »

insomnia99 wrote:
Alfons Kauders wrote:
mrtav je komunizam ali su ljudi odrasli u komunizmu u i dalje na važnim pozicijama...bit će bolje kad "nestanu" te generacije

meni nije smiješno usporedit hrvatsku sa češkom i poljskom....možda su malo ispred,ali nas je još više unazadio prvo rat a onda i franjo sa svojom politikom nakon rata pa sve do svoje smrti...ali sad je i hrvatska u EU pa ćemo vidjet kako ćemo to iskoristit...poljaci su to dobro iskoristili
Pa da smjesno je. U tome i jeste boljka, posebno kada je u pitanju Bih, gdje imas dva BLAKANSKA susjeda koji vise vole da se mjesaju u unutrasnje poslove BiH nego u svoje poslove.
Alfons Kauders

#1450 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

insomnia99 wrote:
Alfons Kauders wrote:

malo ispred? samo malo? :D

poljska i ceska imaju kulturu i naslijedje o kome mi u ovom dijelu evrope mozemo samo sanjati... imaju iza sebe stoljeca kao punopravni clanovi evropske porodice, imaju vise pisaca, filozofa, kompozitora nego mi seljaka i ovaca... i po tebi je hrvatska "samo malo" iza jedne ceske? :D ja sam mislio da si ti ozbiljan sugovornik :D
Post Reply