Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#1426 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Dobro, vozam se, ali i vozio sam u par navrata. Kažem, korisno u većim brzinama, po gradu vala i ne. Jedino ako osmice praviš, ali to je već papanluk. :D
peli

#1427 Re: Citroen All About

Post by peli »

citroen xm wrote:Pa ako je godište 2010 i mlađe to je aktuelni model C4 II. Kod njega je i unutrašnjost odlična. Kvalitet na zavidnom nivou.
Vozim C4 II godiste 2013. Motor 1.6 HDi. Mogu da kazem da je auto super. Ne trosi puno a udobnost je vrh. Takodjer i gepek je ok za tu klasu auta. Do sada sam vozio Opel i VW (golf 4 i 6). Cijena C4 II je najprihvatljivija. Ja sam platio nov 24.000 BAM. Do sada sve je super. Mogu da ga preporucim.

LP
Em2r

#1428 Re: Citroen All About

Post by Em2r »

Pitanje za C5-ovce sa hidraulikom

Da li vama na malim brzinama na putu koji i nije tako los (bh asfalt) auto djeluje tvrdo.

Znam da hydractive III+ je adaptivan po tom pitanju i da na malim brzinama po putu koji ima rupa/ispupcenja se automatski malo i podigne jer misli da je na "makadamu" ali meni ovo nekako potvrdo djeluje.

Scenario je... imam vikendicu do koje vodi makadamski put cca kilometar, kada vozim brzo 60+ samo se auto ljulja bas plovi... ali mi i komsije **bu sve po spisku jer dignem prasinu do neba, a kad vozim 20-30 bas postane ovjes tvrd.

Jeli to do mog nesto c5 ili ste imali slicna iskustva?
celeron

#1429 Re: Citroen All About

Post by celeron »

TRenutno posjedujem Citroen Xsara Picasso 2001 god......Imam namjeru uzima novo auto. Opet me zanima isključivo Picasso. Ovaj sam gledao pa ako možete ovako na prvu reći šta mislite

http://www.olx.ba/artikal/19553640/citr ... 1-mjenjac/
citroen xm

#1430 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Ovo je valjda robotizovani mjenjač, tj. nije klasičan automatik. C4 Pikaso je odličan automobil, a kakav je ovaj nemam pojma. Na prvu nije loš, ali djeluje malo ušminkan pa treba provjeriti. Felge su od C5.
Dzontra_Volta

#1431 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

Mjenjač kao u Formule 1!?
Ko će to popraviti u ovoj zemlji ako se pokvari? Ja bih tražio nešto "klasičnije".
citroen xm

#1432 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Ma kakav F1. Standarda priča prodavaca u nedostatku hvalospjeva.

Ovo je obični robotizovani mjenjač sa komandama na volanu. Nije nikakva rijetkost niti špansko selo.

Ali i ja bih išao na klasičam manuelac. :thumbup:
Ned071

#1433 Re: Citroen All About

Post by Ned071 »

Nego vidje li crkvu punu citroena :mrgreen:

http://paulcowland.com/?p=586
Android Knego

#1434 Re: Citroen All About

Post by Android Knego »

raspitaj se malo kod majstora oko ovog robotizovanog mjenjaca, imas li nekog ko bi to kvalitetno popravio s garancijom u slucaju da, nedobog, zatreba...
i ja sam ljetos poslije Xare trazio neki C4 Picasso i naisao na nesto ovakvo. odustao bas zbog mjenjaca. jest da kad vozis kao da igras video-igricu, ali... :)
citroen xm

#1435 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Ned071 wrote:Nego vidje li crkvu punu citroena :mrgreen:

http://paulcowland.com/?p=586
Uh :run:
Em2r

#1436 Re: Citroen All About

Post by Em2r »

Bjezi od robotizovanog u svakom autu ne samo citroenu. Ja imam lupa 3l i handri me mjenjac maximalno. Nit ga prodat ovako niti ima ko da popravi.
AdnanSA

#1437 Re: Citroen All About

Post by AdnanSA »

Čitao sam i da Toyote imaju problema sa robotizovanim ručnim mjenjačima a kamo li Citroen.
Em2r

#1438 Re: Citroen All About

Post by Em2r »

Koncept nije los, ti robotizirani mjenjaci su dokazano ucinkovitiji kada je u pitanju potrosnja. Samo je problem sto jos niko nije napravio pouzdan. Lupo je stara kanta, ali citam po netu da i VW UP ima iste probleme. Od citroena znam zasigurno da c3/pluriel a i c5 novi istu boljku boluju.
AdnanSA

#1439 Re: Citroen All About

Post by AdnanSA »

Tacno tako. I ja bih rado kupio jedan takav sa tim mjenjačem ali ali. Dok je novo radi super (više-manje) kao polovno gotovo sigurno izvor velikih briga i troškova.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1440 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

Alfa je npr imala problema sa Selespeed mjenjacem. Kasnije kad su ljudi skontali da kad se kalibracija mjenjaca uradi jednom godisnje,problema nema. Zanimljivo je npr da se ti problemi ne javljaju na GTA modelu sa istim mjenjacem iako sam isti trpi mnogo vece udare zbog jacine motora. Ali je on po servisnim normama i predviđen da se kalibracija radi jednom godisnje. Ljudi su sami samo prenijeli istu stvar na slabije motore 2.0 TS. Nazalost to se moze uraditi iskljucivo u ovlastenom servisu ili kod majstora koji ima Examiner.
Em2r

#1441 Re: Citroen All About

Post by Em2r »

mali_milojica wrote:Alfa je npr imala problema sa Selespeed mjenjacem. Kasnije kad su ljudi skontali da kad se kalibracija mjenjaca uradi jednom godisnje,problema nema. Zanimljivo je npr da se ti problemi ne javljaju na GTA modelu sa istim mjenjacem iako sam isti trpi mnogo vece udare zbog jacine motora. Ali je on po servisnim normama i predviđen da se kalibracija radi jednom godisnje. Ljudi su sami samo prenijeli istu stvar na slabije motore 2.0 TS. Nazalost to se moze uraditi iskljucivo u ovlastenom servisu ili kod majstora koji ima Examiner.
Za lupa bi mogao svako sa vcds ali 99% ljudi ne zna uraditi basic setting tj kalibraciju a u ovlastenom uzmu 200. Ali nije ni to jedina boljka, nosaci motora mjenjaca moraju biti uvijek u perfektnom stanju, svako odstupanje stvara biracu problem da usalta u sledecu brzinu, senzori svi ok, spremnik pritiska ili sto nasi kazu bomba, itd itd. Mom lupu je problem gubitak pritiska na biracu, a nigdje ne curi ulje, znaci unutar njega nesto zeza. Nov 4000 polovan macak u vreci jer to kupit polovno je ravno kupovini polovne bosch pumpe za astru g.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1442 Re: Citroen All About

Post by mali_milojica »

Em2r wrote:
mali_milojica wrote:Alfa je npr imala problema sa Selespeed mjenjacem. Kasnije kad su ljudi skontali da kad se kalibracija mjenjaca uradi jednom godisnje,problema nema. Zanimljivo je npr da se ti problemi ne javljaju na GTA modelu sa istim mjenjacem iako sam isti trpi mnogo vece udare zbog jacine motora. Ali je on po servisnim normama i predviđen da se kalibracija radi jednom godisnje. Ljudi su sami samo prenijeli istu stvar na slabije motore 2.0 TS. Nazalost to se moze uraditi iskljucivo u ovlastenom servisu ili kod majstora koji ima Examiner.
Za lupa bi mogao svako sa vcds ali 99% ljudi ne zna uraditi basic setting tj kalibraciju a u ovlastenom uzmu 200. Ali nije ni to jedina boljka, nosaci motora mjenjaca moraju biti uvijek u perfektnom stanju, svako odstupanje stvara biracu problem da usalta u sledecu brzinu, senzori svi ok, spremnik pritiska ili sto nasi kazu bomba, itd itd. Mom lupu je problem gubitak pritiska na biracu, a nigdje ne curi ulje, znaci unutar njega nesto zeza. Nov 4000 polovan macak u vreci jer to kupit polovno je ravno kupovini polovne bosch pumpe za astru g.
Nedavno je prijatelj,automehanicar,uradio prepravku. Covjeku otisao taj mjenjac na Lupo 3L,on mu napravio da bude rucni i vozi. Sve fercera kao sat
Em2r

#1443 Re: Citroen All About

Post by Em2r »

mali_milojica wrote:
Em2r wrote:
Nedavno je prijatelj,automehanicar,uradio prepravku. Covjeku otisao taj mjenjac na Lupo 3L,on mu napravio da bude rucni i vozi. Sve fercera kao sat

Moze li kontakt prijatelja ili majstora??

Inace lupo 3L sa manuelnim mjenjacem moze i na 2L. Doduse ja sa svojim nisam ispod 3.3 nikada isao jer u Eco modu me vise zeza mjenjac.
prefontaine

#1444 Re: Citroen All About

Post by prefontaine »

ekipa, vlasnik sam Citroena C5,2.0Hdi 120kw, 2010.godište. Jučer sam odradio tzv. "mali servis" u auto kući koja je ovlašteni prodajno servisni Citroen centar. Ajde za sad da ne govorim ime.

Nakon servisa, ustanovio sam da mi je sipano motorno ulje Total Quartz 5w-40, što stoji i na radnom nalogu i računu. Međutim, uvidom u servisnu knjižicu, ustanovio sam da je za ovaj tip motora preporuka sipati samo i jedino ulje s oznakom 5w-30, odnosno u ovom slučaju to bi bilo Total Quartz Ineo ECS. Zanima me imam li pravo na žalbu, kako to pravo ostvariti kao i odgovor na pitanje kako se ovlaštenoj kući može desiti takav propust? Jedan od glavnih razloga dolaska u ovlašteni servis bio je taj što se ne trebam brinuti što će se promijeniti, i koja kvaliteta tih dijelova će biti zamijenjena.
Na kraju se nasekiram više nego da sam otišao u susjeda u garažu i da sam sipao floriol ulje. :(
ado-šampion

#1445 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

To je zato da bi mogli ponuditi manju cijenu servisa. Klasicna prevara. Navuku te da ovlasteni nije toliko skuplji od neovlastenog, pa ti uspu neodgovarajuce ulje. Sutra kad ti vrisne turbina ili zacepi EGR nista nikom.

Nazalost ne mozes nista, osim ako u knjizici pise da za taj motor ne moze Quartz 9000 5W-40. PSA je tu zasrala je nisu na vrijeme azurirali taj dio u knjizicama. Prema uputama u knjizicama PSA koje datiraju od prije 12-13 godina a aktuelne su bile i 2008. i dalje, u HDI moze i polusintetika 10W-40. Ali ako kod tebe u knjizici pise da ide samo Ineo, zali se.
Last edited by ado-šampion on 22/11/2015 14:39, edited 1 time in total.
supercali

#1446 Re: Citroen All About

Post by supercali »

Pa imas ono ulje ljeti zimi fazoni
Mozda je taj ineo za ljeto a ovaj su sipali zbog zimskog perioda
Da se razumijrmo ovo je moje neko razmisljanje tako da ti ovi strucniji i bolji poznavaoci mogu reci jesu li pogrijesili ili su ispravno sipali
530i

#1447 Re: Citroen All About

Post by 530i »

supercali wrote:Pa imas ono ulje ljeti zimi fazoni
Mozda je taj ineo za ljeto a ovaj su sipali zbog zimskog perioda
Da se razumijrmo ovo je moje neko razmisljanje tako da ti ovi strucniji i bolji poznavaoci mogu reci jesu li pogrijesili ili su ispravno sipali
Moj respo, drži se kafa hljeba ti...

Sipali su ti pogrešno ulje. Traži da naspu odgovarajuće. Žali se glavnom uvozniku Citroena. Daj ih u novine i na forume, sve sa slikama.
prefontaine

#1448 Re: Citroen All About

Post by prefontaine »

ado-šampion wrote:To je zato da bi mogli ponuditi manju cijenu servisa. Klasicna prevara. Navuku te da ovlasteni nije toliko skuplji od neovlastenog, pa ti uspu neodgovarajuce ulje. Sutra kad ti vrisne turbina ili zacepi EGR nista nikom.

Nazalost ne mozes nista, osim ako u knjizici pise da za taj motor ne moze Quartz 9000 5W-40. PSA je tu zasrala je nisu na vrijeme azurirali taj dio u knjizicama. Prema uputama u knjizicama PSA koje datiraju od prije 12-13 godina a aktuelne su bile i 2008. i dalje, u HDI moze i polusintetika 10W-40. Ali ako kod tebe u knjizici pise da ide samo Ineo, zali se.
evo knjižice iz koje je vidljivo da se sipa samo i jedino 5w-30
Image
Last edited by prefontaine on 22/11/2015 14:46, edited 1 time in total.
ado-šampion

#1449 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

U novije HDI motore, mislim od neke 2006. godine, a sigurno od 2007. i dalje, u koje spada 1.6 s 90 i 110 KS ide samo Quartz Ineo 5W-30.

Nazalost ima kuca kojim moras naglasiti da zelis to ulje, jer inace sipaju Quartz 9000 5W-40, jer s njim cijena servisa bude prihvatljiva, ispod 200 KM. Mislim da u Bloku to ne rade ali je servis 3 stoje.
supercali

#1450 Re: Citroen All About

Post by supercali »

Svako normalan zna da nije ista gustoca ulja zimi i ljeti
E sad kakvo je ovo ineo a kakvo ovo drugo ne znam zato i govorim mozda je razlika u tome
Ado drzi se ti najslabijeg bmw-a a pricaj o masinama tipa veyron
Post Reply