Nokia Lumia & Windows Phone

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
SA 071

#1426 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Qler wrote:Lumia 720 da ima 1GB memorije bila bi ubjediljvo najbolji izbor. Odlicna je kamera, iako nije pureview "brand". Dobar display, ma super telefon. A update dobija sigurno bar jos 36 mjeseci meni se cini.
I strašno lijepo i elegantno izgleda. Nedostatak je 512 MB RAM-a pa kontam da zbog toga ne bude obuhvaćena u svim novitetima koji će donijeti budući update-i. Nešto kao sada 620 i Amber. Dobila je Amber, ali nema sve opcije. Ali ako je 920 moguće još uvijek naći po ovoj cijeni, ipak je bolje onda imati "maconju". Da se pune cijene gledaju, 720 bi bila best buy kupovina, ovako... :) :-)
Qler

#1427 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Ma sad je grehota ne kupiti 920 po ovim cijenama. Ali po punim, onda bi 720 bila super, iako bi ja uzeo 820 zbog RAM-a...
SA 071

#1428 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Qler wrote:Ma sad je grehota ne kupiti 920 po ovim cijenama. Ali po punim, onda bi 720 bila super, iako bi ja uzeo 820 zbog RAM-a...
:thumbup:
agent_zero

#1429 Re: Nokia Lumia

Post by agent_zero »

Qler wrote:Lumia 720 da ima 1GB memorije bila bi ubjediljvo najbolji izbor. Odlicna je kamera, iako nije pureview "brand". Dobar display, ma super telefon. A update dobija sigurno bar jos 36 mjeseci meni se cini.
Plus kažu da joj baterija razvaljuje u odnosu na 920.

820 mi je ružna odozada, plus nema gorilla glass, a za kameru testovi kažu da je najlošija od ovih lumia iz gornje klase.
SA 071

#1430 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Evo Nokia u trećem kvartalu prodala 8,8 mil Lumia u odnosu na 7,4 mil u prethodnom kvartalu (rast 19%). Raste, ali je to još uvijek sporo. Zabilježili su rast i kod prodaje običnih telefona 4%. Ako se gleda prodaja Lumija, ona se utrostručila u odnosu na isti kvartal prošle godine...
Bodkin

#1431 Re: Nokia Lumia

Post by Bodkin »

Qler wrote:FB, viber, whatsapp, twitter, skype, sve ima oficijelno...

Faceboik nije oficijalno od facrbook-a. Ovi ostali izgleda jesu ali i dalje lise rade. Nadam se da ce kako raste broj korisnika oni popravljati ovo

Sent from my Lumia using Tapatalk
Oxygenn

#1432 Re: Nokia Lumia

Post by Oxygenn »

Kupio sam lumiu 620, moj prvi susret sa windowsima na mobu i za sada sam totalno pogubljen gdje sta kako

Ako neko ima zivaca da mi objasni moze li se kako ukinuti/onesposobiti mobilni internet preko bhtelecoma to je valjda podatkovna veza a da mi MMS poruke prolaze imam osjecaj da mi se kacio sam od sebe na internet jer mi je nesta pojelo ultra kredit :)

Moze li se na onaj prvi ekran s kockicama namjestiti recimo poruke lista poziva imenik telefon za zvanje, sta god da radim moram ulaziti u neke opcije da nesta nadjem

Ima li nekakvo dugme za izlazenje odjednom a ne u rikverc korak po korak do glavnog ekrana

Pozdrav svima i unaprijed hvala
AdoCka

#1433 Re: Nokia Lumia

Post by AdoCka »

Oxygenn wrote:Kupio sam lumiu 620, moj prvi susret sa windowsima na mobu i za sada sam totalno pogubljen gdje sta kako

Ako neko ima zivaca da mi objasni moze li se kako ukinuti/onesposobiti mobilni internet preko bhtelecoma to je valjda podatkovna veza a da mi MMS poruke prolaze imam osjecaj da mi se kacio sam od sebe na internet jer mi je nesta pojelo ultra kredit :)

Moze li se na onaj prvi ekran s kockicama namjestiti recimo poruke lista poziva imenik telefon za zvanje, sta god da radim moram ulaziti u neke opcije da nesta nadjem

Ima li nekakvo dugme za izlazenje odjednom a ne u rikverc korak po korak do glavnog ekrana

Mobilni internet mozes onesposobiti u postavkama,pod mrezom :)
Oxygenn

#1434 Re: Nokia Lumia

Post by Oxygenn »

AdoCka wrote:
Oxygenn wrote:Kupio sam lumiu 620, moj prvi susret sa windowsima na mobu i za sada sam totalno pogubljen gdje sta kako

Ukinem ga i ne mogu slati primati MMS :!: :?:
Spacer

#1435 Re: Nokia Lumia

Post by Spacer »

Naravno da NE rade MMS poruke bez interneta.
Kakav si mobitel prije koristio pa ti je sve zbunjujuce?
rudy81

#1436 Re: Nokia Lumia

Post by rudy81 »

Oxygenn wrote:
AdoCka wrote:

Ukinem ga i ne mogu slati primati MMS :!: :?:
Naravno da ne moze, :-)
Povratak na pocetni ekran radis klikom na windows ikonicu na dnu screena. A sve iz liste aplikacija mozes "pin" na pocetni ekran (ili u kockice) tako sto kliknes na tu odredjenu aplikaciju i dok ti ne ponudi opcije, ukljucujuci i pin opciju. Ako ti je mobitel na b/h/s ne znam kako se zove ova pin opcija
shandrprcSA

#1437 Re: Nokia Lumia

Post by shandrprcSA »

Image
Image

najkraci put za on/off mobile data
SundanceKid

#1438 Re: Nokia Lumia

Post by SundanceKid »

shandrprcSA wrote:Image
Image

najkraci put za on/off mobile data
Ili to ili aplikacija "connectivity tiles" :)

S obzirom da u sustini ovi "battery" programi ne rade nista u smislu produzenja trajanja baterije, meni je bolje i ne instalirati bezveze aplikaciju battery, vec ici na "connectivity tiles" koji je vrlo mala, sitna aplikacija i super radi svoj posao...
Qler

#1439 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Pa battery ti daje info o stanju baterije, koliko se prazni, koliko ti prosjecno moze baterija trajati sa tvojom upotrebom, notifikacije ako ti nesto previse vuce bateriju, kad je prazna baterija, kad je puna baterija.... u glavnom, dosta korisna aplikacija.

e i da dodam, na symbianu mozes ugasiti mobile data, a da ti radi mms jer koristi razulicite acces points, i pali mms posebno kad ti treba mms a mobile data kad ti treba prenos podataka.... stari dobri symbian :) ako nista na godine iskustva dere ovu prculadiju :)
AmADin_gospo

#1440 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

ja sam na simbianu od 2005te do prije 2 mjeseca, i nikakvih problema s istim nisam imao sto se istog tice. brz OS (optimiziran) internet picio, mail isto tako, wi-fi nije cjedio bateriju, mp3, fm tuner, radio. menadjment slika i videa bez problema. ne igram igrica na telefonu a sve potrebne aplikacije je imao.
jos uvijek mi je drazi od windoze koju imam na telefonu
Bodkin

#1441 Re: Nokia Lumia

Post by Bodkin »

ima li neko od vas problem sa proslijedjivanjem mailova? znaci svaki put kad proslijedim mail sa telefona, tekst maila se promijeni. telefon ubaci nekih masu redova koji su pretpostavljam neko kodiranje tako da na kraju mail bude necitljiv. danas proslijedio sefici mail i ova mislila da je neki virus...pokusao sebi proslijediti i isto se desava
alibegoa

#1442 Re: Nokia Lumia

Post by alibegoa »

Imam problem sa updateom
Pojavio se neki Nokia Care ali već dva dana pri updateu javlja, can't complete your request, error code 80320011
Ima li još neko sličan problem?
SA 071

#1443 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

alibegoa wrote:Imam problem sa updateom
Pojavio se neki Nokia Care ali već dva dana pri updateu javlja, can't complete your request, error code 80320011
Kada malo pročačkaš po internetu, naći ćeš da je taj update, odnosno aplikacija privremeno ili trajno maknuta sa store-a (vjerovatno povučeno radi popravke ili nešto slično). Kada bude opet dostupna, vjerovatno će sve proći kako treba...
Filter

#1444 Re: Nokia Lumia

Post by Filter »

sabur, dok procepi
imao sam isti problem sa "app social" par dana mi je stajala na cekanju i prijavljivala neki error... i procepila sama
alibegoa

#1445 Re: Nokia Lumia

Post by alibegoa »

SA 071 wrote:
Kada malo pročačkaš po internetu, naći ćeš da je taj update, odnosno aplikacija privremeno ili trajno maknuta sa store-a (vjerovatno povučeno radi popravke ili nešto slično). Kada bude opet dostupna, vjerovatno će sve proći kako treba...
Vidio ali bi onda bio red da mi je maknu sa prikaza, baš me nešto nervira.
SA 071

#1446 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

alibegoa wrote:
SA 071 wrote:
Vidio ali bi onda bio red da mi je maknu sa prikaza, baš me nešto nervira.
Ma to ti je dalo da je dostupna za ažuriranje, telefon "povukao" info, a u međuvremenu oni skinuli update. Tebi to stoji i dalje, a update privremeno povučen. No sikiriki, jebo Nokia Care, nije od životnog značaja, šta da su mape ili navigacija :)
otsam

#1447 Re: Nokia Lumia

Post by otsam »

novi viber (update) leeeeti
Qler

#1448 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

ako mislis na ovo od sinoc sa pozafinama... Tanko. Spor kao i uvijek samo ove debilne pozadine ubacili a ne mozes staviti crnu...
Spacer

#1449 Re: Nokia Lumia

Post by Spacer »

Qler wrote:ako mislis na ovo od sinoc sa pozafinama... Tanko. Spor kao i uvijek samo ove debilne pozadine ubacili a ne mozes staviti crnu...
Upravo to :thumbup: , kako da postavim onu dobru staru CRNU ??
luminator

#1450 Re: Nokia Lumia

Post by luminator »

Qler wrote:ako mislis na ovo od sinoc sa pozafinama... Tanko. Spor kao i uvijek samo ove debilne pozadine ubacili a ne mozes staviti crnu...
Jest vala baš, Viber ko Viber. Da hoće bogdo šta ozbiljno uradit šta sa Hre drive +. Vodi me kud on hoće. Nikako ne mogu sam odabrat rutu.

Ipak, sa lumiom 920 sam više nego zadovoljan sa onim šta sam dobio za onoliko para, a koliko vidim uskoro će biti značajnih poboljšanja.

Dugo pratim diskusije na ovoj temi i dosta su doprinijele odluci da pređem na wp.

Zahvaljujem svima koji su doprinijeli kvaliteti teme.
Post Reply