Druze za to sluzi zaobilaznica da onaj ko ne zeli da ulazi u grad jednostavno put produzi dalje. I ta prva transvezala se smatra kao "zaobilaznica" ne klasicna al bi dosta ubrzala protok saobracaja i rasteretila glavnu saobracajnicu. Nove saobracajnice nisu fiks ideja nego potreba ovom gradu. Glavna i jedina longtidunala je prenatrpana ne moze da primi velik broj automobila i ona je veliki saobracajni cep od Ilidze do Carsije.mahalas505 wrote:E vidis ja vidim napredak da u Sarajevo udje sto manje automobila, i to je praksa koja se primjenjuje u razvijenim gradovima. Kad ljudima omogucis kvalitetan javni prevoz, onda dobijes manju zagadjenost i manje guzve. E to je zove ekonomska racunica, a ne ove kvazi ideje sa sto vise saobracajnia. Kakav bi to bio rahatluk kad bi npr. sjednes na voz u Vogoscu, i onda npr. presjednes na tramvaj na zeljeznickoj stanici. Samo ne vjerujem da cu ovo doziviti.drug_lenjin wrote:Pa dobro majka mu stara ako nije Lindov tog kapaciteta navedite onda koji jesu. Valjda na tim saobracajnim fakultetima ima neka pametna glava koja ce Ademu Zolji reci ne ide to tako nego ovako.
O izmjestanju stanice, barem teretne, nije fiks ideja, nego ideja koja se mota po glavama zeljeznicara duze vrijeme. Ekonomista sam pa razmisljam ekonomski. Daces stotine miliona maraka da bi sproveo prugu do Vogosce, i time suzio prostor za prvu transvezalu. A sta si dobio? Imalo bi smisla da taj pojas nije gusto naseljen i da TAS jos radi. Ono sto je Sarajevu neophodno jeste ta sjeverna cesta koja bi direktno "ulazila" u autocestu. A kud ces bolje prilike nego cestu praviti duz pruge, nemas objekata nemas fizickih prepreka nemas nista. Pare za rjesavanje imovisnko pravnih odnosa das ZFBiH.
Gradski i prigradski zeljeznicki saobracaj (mahom podzemne zeljeznice mada ima primjera gdje voz ide i iznad zemlje) koriste veliki gradovi. Cak i Beograd koji je velik grad u odnosu na Sarajevo ima problem sa gradskom zeljeznicom. Natezu se od 50 tih godina hoce nece a do sad samo par km podzemne zeljeznice. Ti bi zbog 10tak km pruge, ulozio silne pare i uzeo prostor za prvu toliko neophodnu transvezalu? Laik sam sto se tice vozova, al imas li ti predstavu uopce kako voz funkcionise? Mislim da samo sto bi krenuo morao bi kociti. Sjednes brate na bus i kroz tunel ti si na skenderiji za pola sata. Sta je tu problem?