Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- rovac13
#1426 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mojih isto 70 zadana i pravi pauze......jos sam najslabiju snagu jos snizio dodatno.....al kod njih je specificna sitacija.....pumpa obicno ne radi uopce......pec samo sebe dogrijava a topla voda se prirodno polako dize gore u radijatore.
Inace ako pumpa radi non stop potrebna je jaca vatra.
Oni zadnje 3-4 godine grijanje drze ukljuceno 24h na istu temp......potrosnja im kao sto rekoh sasvim mala razlika.....ali konfor neuporedivo bolji.
Inace ako pumpa radi non stop potrebna je jaca vatra.
Oni zadnje 3-4 godine grijanje drze ukljuceno 24h na istu temp......potrosnja im kao sto rekoh sasvim mala razlika.....ali konfor neuporedivo bolji.
-
sabanss
#1427 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zavisi kako su ti postavljeni parametri za koji nivo. Doduse i ovo vrijeme nije relevantno. Kada je 20 stepeni vani, tesko da pec za pola sata nece ugrijati bilo koji prostor.isx wrote:Meni kotao na snazi 1 pregrijava vodu preko 70 i gasi se.
-
sabanss
#1428 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jasno, ali makar moze precizno izmjeriti koliko mu je u spavacoj. Idealna opcija je jer ovi bezicni imaju mogucnost kontrole online, sto je dobro za vikendicu npr.Danguba wrote:a najvaznija stvar je gdje je smjesten termostat.sabanss wrote:To je jos jedna opcija. Jos ako ima internet upravljanje kao mogucnost - odlicna
Mada kao sto sam napomenuo, dosta ima veze i izolacija i konfiguracija objekta.
- Danguba
#1429 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To je odokativno 5KW toplotne energije. Fino ako mozes kucu grijati sa toliko KW.isx wrote:Meni kotao na snazi 1 pregrijava vodu preko 70 i gasi se.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
isx
#1430 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Najslabija snaga mog kotla je 11.7kW.Danguba wrote:To je odokativno 5KW toplotne energije. Fino ako mozes kucu grijati sa toliko KW.isx wrote:Meni kotao na snazi 1 pregrijava vodu preko 70 i gasi se.
-
SaltCity__
#1431 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mogu samo reći iz dosadasnjeg iskustva ovih skoro mjesec dana, kada temperature nisu niske, da mi je ova varijanta sa termostatom odlična. Temperatura u kuci niakd ne ide ispod 22,8 a peć se sama pali i gasi po potrebi. MOje je samo da osiguram spremnik sa peletom i svaka 3 dana ocistim malo loziste. Sa tom kombinacijom cu za ovaj mjesec potrositi 17-18 vreca peleta.Do sada sam 15 vreca potrosio. Vidjecemo kako ce biti kad upekne minus.
Pozdrav.
Pozdrav.
-
SaltCity__
#1432 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zaboravih reci da radnim danima nema niko u kuci od 07:00 pa do 16:00 i u tom periodu vjerovatno ide ispod 22,8 ali se ne pali pec do 16:00 sati, tako sam je namjestio. Kad dodjemo kuci kuca je topla ponovo.
- rovac13
#1433 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kad udari prava zima mislim da mozes ocekivat 2-3 puta vecu potrosnju otprilike.....mislim da nema kud vise od toga.
NIsam upratio koliki je prostor koji grijes i kakva je izolacija...ali uz takvu potrosnju se cini da ti ne treba puno energije da to grijes.
Jedino sto mi je malo cudno.........jel moras ocistit pec svaka 3 dana ili to radis iz dosade......s obzirom da u 3 dana potrosis manje od 2 vrece peleta tu nebi trebalo biti skoro nista smeca.
NIsam upratio koliki je prostor koji grijes i kakva je izolacija...ali uz takvu potrosnju se cini da ti ne treba puno energije da to grijes.
Jedino sto mi je malo cudno.........jel moras ocistit pec svaka 3 dana ili to radis iz dosade......s obzirom da u 3 dana potrosis manje od 2 vrece peleta tu nebi trebalo biti skoro nista smeca.
-
SaltCity__
#1434 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
rovac13 wrote:Kad udari prava zima mislim da mozes ocekivat 2-3 puta vecu potrosnju otprilike.....mislim da nema kud vise od toga.
120 m2 , izolacija 10 cm, PVC stolarija.
A to sto cistim je kao sto kazes iz dosade, nema pepela puno , skorz malo samo u gorioniku kao sljake bude mozda pola sake pa to izbacim.
-
krogans
#1435 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Euro stil Doboj pelet dali ima ko iskustva sa njim lp.
Послато са C6603 уз помоћ Тапатока
Послато са C6603 уз помоћ Тапатока
-
riko-ga
#1436 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav.
Prva godina da se grijem na pelet.Do sada se grijao na ugalj.Pec Termofluxoa Pelling 25 kW.Grijem oko 80 kvadrata(1 sprat) dobro izoliran(10 stiropol prozori PVC).Do sad je sve Ok no nov sam pa me interesuje sledece.Kotao je na snagi 5.Majstor sto je pustao pec u pogon ostavio tako iako je rekao da moze na snagu 3(zaboravio to prebaciti).Nisam nesto upoznat kako je smanjiti a ne zove mi se covjek bez veze da to odradi.Da ga ne bihuzurim
Zanima me da li cu vise trositi pelete ako je na 5 ili ako je na 3?Ako da da to rijesim ako ne cemu onda sluzi ta snaga.
Sto se ostaloga tice sve je super.Nastimano da se pali u 06h ujutru na 23 stepena.U 23h da se gasi to jeste od 23h do 06h da se pali na 19 stepeni.Posto je vrijeme ovako kako jeste pali se samu u 06h i mozda nekad navece oko 20h kad temperatura u sobi padne na 22,5.
Malo sam vodio evidenciju do sada.Upalio sam pec 05.10.Ako nebi bilo nekog vecega zahladjenja u narednim danima do 05.11 potrosit cu oko 18-20 vreca.Moram napomenuti da je temperatura u kuci izmedju 23,5 i 22 do 23h.U noci pada i na 21 stepen.
Prva godina da se grijem na pelet.Do sada se grijao na ugalj.Pec Termofluxoa Pelling 25 kW.Grijem oko 80 kvadrata(1 sprat) dobro izoliran(10 stiropol prozori PVC).Do sad je sve Ok no nov sam pa me interesuje sledece.Kotao je na snagi 5.Majstor sto je pustao pec u pogon ostavio tako iako je rekao da moze na snagu 3(zaboravio to prebaciti).Nisam nesto upoznat kako je smanjiti a ne zove mi se covjek bez veze da to odradi.Da ga ne bihuzurim
Zanima me da li cu vise trositi pelete ako je na 5 ili ako je na 3?Ako da da to rijesim ako ne cemu onda sluzi ta snaga.
Sto se ostaloga tice sve je super.Nastimano da se pali u 06h ujutru na 23 stepena.U 23h da se gasi to jeste od 23h do 06h da se pali na 19 stepeni.Posto je vrijeme ovako kako jeste pali se samu u 06h i mozda nekad navece oko 20h kad temperatura u sobi padne na 22,5.
Malo sam vodio evidenciju do sada.Upalio sam pec 05.10.Ako nebi bilo nekog vecega zahladjenja u narednim danima do 05.11 potrosit cu oko 18-20 vreca.Moram napomenuti da je temperatura u kuci izmedju 23,5 i 22 do 23h.U noci pada i na 21 stepen.
- rovac13
#1437 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sto se tice potrosnje nebi trebalo biti velike razlike.........moguce da ako drzis na 5 da potrosis malo vise.riko-ga wrote:Zanima me da li cu vise trositi pelete ako je na 5 ili ako je na 3?Ako da da to rijesim ako ne cemu onda sluzi ta snaga.
Tvoja pec ima razlicite snage vatre od 1 do 5..........na 5 je vatra najjaca.......ali kako se voda zagrijava i priblizava zatanoj temp tako se vatra automatski smanjuje prema manjoj......i na kraju opet sama vjerovatno radi u snazi 1.
Ti slobodno mozes drzat manju snagu ako voda dostize zadanu temp..........tek ako si zadao npr snagu 1 i voda nece da se podigne do temp koja je zadana onda bi to znacilo da je preslaba vatra.
-
riko-ga
#1438 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
rovac13 wrote:Sto se tice potrosnje nebi trebalo biti velike razlike.........moguce da ako drzis na 5 da potrosis malo vise.riko-ga wrote:Zanima me da li cu vise trositi pelete ako je na 5 ili ako je na 3?Ako da da to rijesim ako ne cemu onda sluzi ta snaga.
Tvoja pec ima razlicite snage vatre od 1 do 5..........na 5 je vatra najjaca.......ali kako se voda zagrijava i priblizava zatanoj temp tako se vatra automatski smanjuje prema manjoj......i na kraju opet sama vjerovatno radi u snazi 1.
Ti slobodno mozes drzat manju snagu ako voda dostize zadanu temp..........tek ako si zadao npr snagu 1 i voda nece da se podigne do temp koja je zadana onda bi to znacilo da je preslaba vatra.
Ok.Hvala.Inace zadana temperatura vode u kotlu je 65 stepeni.
-
isx
#1439 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Stavis na max snagu i odaberes nacin rada modulacija. I tako pec radi u najjacoj snazi dok ne postigne zadanu temp kotla i onda smanji na snagu 1 kako kolega iznad rece. I kod mene je isti kotao samo 35kW, podeseno je snaga 10 i nacin rada modulacija. Tako ne brines da li ce moci da zagrije vodu. Sve automatika radi, pojacava/smanjuje snagu.
-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#1440 Potrošnja sep-oktobar 2016
Termoflux peling 25 Kw ECO
Grijem trenutno oko 130 mkv, grijanje krenulo 25.09.- 26.10.2016. do sada potrošeno 26 vreća, ukupno radnih sati 180 ili u prosjeku 6 sati na dan. POtrošnja 26 vreća ili po danu 13 kg, ili po satu 2.16 kg. U novcu bi to bilo 100,1 KM/mjesec ili 3,36 KM po danu ili 0,77 KM/po kvadratu mjesečno.
Snaga rada P-3 (Raspon snage ide od P1 do P10)
KONSTANTAN način rada
Zadata temperatura kotla 75*C
U kuću ide 38*C (ACC 10)
U kući zadata temperatura na 23*C (Seltron T1 sobni termostat)
Izolacija stiropor 10cm.
U krovu 25cm (vuna 20+5cm stiropora)
Tri etaže.
PVC stolarija
Dva termina rada u toku dana od 7 do 11 i od 17 do 20 sati. ( Zadatih 7 sati a peć odradila po 6 sati, znaći da snagu treba spustiti na P2).
Grijem trenutno oko 130 mkv, grijanje krenulo 25.09.- 26.10.2016. do sada potrošeno 26 vreća, ukupno radnih sati 180 ili u prosjeku 6 sati na dan. POtrošnja 26 vreća ili po danu 13 kg, ili po satu 2.16 kg. U novcu bi to bilo 100,1 KM/mjesec ili 3,36 KM po danu ili 0,77 KM/po kvadratu mjesečno.
Snaga rada P-3 (Raspon snage ide od P1 do P10)
KONSTANTAN način rada
Zadata temperatura kotla 75*C
U kuću ide 38*C (ACC 10)
U kući zadata temperatura na 23*C (Seltron T1 sobni termostat)
Izolacija stiropor 10cm.
U krovu 25cm (vuna 20+5cm stiropora)
Tri etaže.
PVC stolarija
Dva termina rada u toku dana od 7 do 11 i od 17 do 20 sati. ( Zadatih 7 sati a peć odradila po 6 sati, znaći da snagu treba spustiti na P2).
Last edited by karabajaze on 27/10/2016 17:27, edited 1 time in total.
-
isx
#1441 kvalitet i cijena peleta u BiH
Karabaja gdje ima kupiti ACC10 i taj Seltron termostat?
-
karabajaze
#1442 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ECONOMIK Vitez, ili LUK sarajevoisx wrote:Karabaja gdje ima kupiti ACC10 i taj Seltron termostat?
-
isx
#1443 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Hvala. Ima li ekonomik u vitezu maloprodaju obzirom da mi je blizu, ili neki broj da porucim i platim pouzecem?
-
karabajaze
#1444 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pogledaj na internetu imaju svoju web stranicu a tu su i kontakti pa priupitaj.isx wrote:Hvala. Ima li ekonomik u vitezu maloprodaju obzirom da mi je blizu, ili neki broj da porucim i platim pouzecem?
- Danguba
#1445 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mislim da ti kotlovi rade drugacije.rovac13 wrote:Sto se tice potrosnje nebi trebalo biti velike razlike.........moguce da ako drzis na 5 da potrosis malo vise.riko-ga wrote:Zanima me da li cu vise trositi pelete ako je na 5 ili ako je na 3?Ako da da to rijesim ako ne cemu onda sluzi ta snaga.
Postigne zadanu temperaturu, smanjuje snagu i vjerovali ili ne ide na hladjenje dok temperatura ne opadne(cuje se ventilator).
@riko-ga,
Snagu ces smanjiti vrlo jednostavno. Na desnoj strani imas ''gore-dole'' tipku. Sa donjom smanjujes snagu a sa gornjom povecavas.
Tebi je trojka(P3) sasvim dovoljna za tu kvadraturu.
p.s. i digni malo zadanu temperaturu bar na 68-70*C radi tople vode u bojleru.
- rovac13
#1446 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mojih je isti taj kotao......ne kontam zasto bi radio drugacije......iz godine u godinu se malo mijenjao,display npr......ali nisam primijetio neku veliku razliku.
Ne kontam kakvo hladjenje ?
Kod mojih ako i sa najmanjom snagom 1 pregrije vodu.....predje 5 stepeni preko zadane (cini mi se) onda se vatra gasi..........doziranje zaustavi.....a ventilator pojaca da izgori sve sto je ostalo u lozistu....tako se ocisti loziste dobro.....poslije par minuta zaustavlja ventilator i ceka da temp padne ispod zadate nekoliko stepeni pa ide sa potpalom ponovo.
Ne kontam kakvo hladjenje ?
Kod mojih ako i sa najmanjom snagom 1 pregrije vodu.....predje 5 stepeni preko zadane (cini mi se) onda se vatra gasi..........doziranje zaustavi.....a ventilator pojaca da izgori sve sto je ostalo u lozistu....tako se ocisti loziste dobro.....poslije par minuta zaustavlja ventilator i ceka da temp padne ispod zadate nekoliko stepeni pa ide sa potpalom ponovo.
- Danguba
#1447 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To je to. Mozda sam se pogresno izrazio ''hladjenje''.rovac13 wrote: Kod mojih ako i sa najmanjom snagom 1 pregrije vodu.....predje 5 stepeni preko zadane (cini mi se) onda se vatra gasi..........doziranje zaustavi.....a ventilator pojaca da izgori sve sto je ostalo u lozistu....tako se ocisti loziste dobro.....poslije par minuta zaustavlja ventilator i ceka da temp padne ispod zadate nekoliko stepeni pa ide sa potpalom ponovo.
Pojavi se H2O kada je dostigao zadanu temperaturu odnosno ako je malo pregrijao.
To je greska kod te elektronike. Mislim da je to stara tipa ali posto ja ne boravim konstantno u objektu, ne smeta mi.
Kada se priblizava zadanoj temperaturi, smanjuje snagu odnosno doziranje ali jos uvijek trosi. Dozator radi kraci vremenski interval i ako i dalje temperatura raste pojavljuje se H2O sto znaci da ide u modus koji si opisao. I sve tako u krug. Nikako se ne gasi.
Nova elektronika je to bolje rijesila
-
riko-ga
#1448 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Danguba wrote:Mislim da ti kotlovi rade drugacije.rovac13 wrote:Sto se tice potrosnje nebi trebalo biti velike razlike.........moguce da ako drzis na 5 da potrosis malo vise.riko-ga wrote:Zanima me da li cu vise trositi pelete ako je na 5 ili ako je na 3?Ako da da to rijesim ako ne cemu onda sluzi ta snaga.
Postigne zadanu temperaturu, smanjuje snagu i vjerovali ili ne ide na hladjenje dok temperatura ne opadne(cuje se ventilator).
@riko-ga,
Snagu ces smanjiti vrlo jednostavno. Na desnoj strani imas ''gore-dole'' tipku. Sa donjom smanjujes snagu a sa gornjom povecavas.
Tebi je trojka(P3) sasvim dovoljna za tu kvadraturu.
p.s. i digni malo zadanu temperaturu bar na 68-70*C radi tople vode u bojleru.
Smanjim to ja na P3 al me interesuje da li to treba negdje potvrditi.To jeste treba li kada smanjim na P3 tipkom dole vise ista potvrdjivati i ako da gdje?
Za zadanu temperaturu bi takodje trebao uputi kako to ostvariti il da zovem majstora da to odradi.Nisam jos usao u stos sa ovo peci ipak je tek 1 mjesec kod mene pa reko da sta ne zeznem
Sto se tice ovog hladjenja sto si piso drugom forumasu.Danas slucajno udjem u podrum i na displeju pisu Hladjenje i cuje ce rad vjerovatno ventilatora,Otvorio sam tad vrata i vidim jos malo zara u gorioniku.
- rovac13
#1449 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mojih roditelja je ta pec vec dugo godina..........kod njih je crveni display.......sto se tice tog modela sto god zapne mislim da ti mogu pomoc........a ako je crni noviji s njim nisam imao nekog dodira.
Ja ne kontam u cemu je tacno problem sa ovom elektronikom........oni su zadovoljni sa svime nebi nista mijenjali.......ja dok sam tamo zivio puno sma se baktao time,a sad slabo.........jedino sto bi ja promijenio na toj elektronici je da bude kad smanjim npr na termostatu skroz temp,ja bi htio da se pec uopce vise ne pali dok ne odvrnem zidni termostat.........ali u njihovom slucaju termostat samo pali gasi pumpu..........a pec bi nastavila da odrzava vodu u sebi.
Ali posto oni to vise ne gase 24h dnevno njima to vise nista ne treba....ovako im je najbolje kazu.
Ja ne kontam u cemu je tacno problem sa ovom elektronikom........oni su zadovoljni sa svime nebi nista mijenjali.......ja dok sam tamo zivio puno sma se baktao time,a sad slabo.........jedino sto bi ja promijenio na toj elektronici je da bude kad smanjim npr na termostatu skroz temp,ja bi htio da se pec uopce vise ne pali dok ne odvrnem zidni termostat.........ali u njihovom slucaju termostat samo pali gasi pumpu..........a pec bi nastavila da odrzava vodu u sebi.
Ali posto oni to vise ne gase 24h dnevno njima to vise nista ne treba....ovako im je najbolje kazu.
- Danguba
#1450 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pogledaj ovaj video. Ako ti je ista elektronika, nije problem u povecanju ili smanjenju zadane temperature. Na lijevoj strani isti dugmici kao oni na desnoj gdje si programe mijenjao.
Nije preporucljivo otvarati vrata gdje je gorionik kada je kotao u pogonu.