Osilio se, osilio...itekako! Kao i OSTALI...
Prenosimo: Vlast (ne) udara u glavu
objavljeno: 24. 03. 2010
Je li moguće da će se i tuzlanska politička vedeta, Jasmin Imamović, strmoglavi tamo gdje je većina naših rukovodilaca, i opštinskih i entitetskih i državnih — u blato sebičnosti, oholosti, neodgovornosti, čak i nezakonitosti…
Jasmin Imamović već deset godina obavlja dužnost opštinskog načelnika. S njim je Tuzla dalje ojačala imidž uspostavljen u vrijeme rukovođenja Selima Bešlagića, ispod čijeg skuta je i iznikao Imamović, u čijim mandatima se Tuzla dalje afirmisala kao demokratična, nacionalno tolerantna i prosperitetna sredina. Sam Imamović u javnosti slovi kao jedan od najuglednijih političara, s visokim rejtingom i među sugrađanima i u SDP-ovim stranačkim strukturama. U to sam se više puta uvjeravao komunicirajući s običnim ljudima, ali i s političarima. Uostalom, tri puta biti izabran na načelničku poziciju ne može se dogoditi svakome, nego samo uspješnim političarima koji iza sebe imaju povjerenje građana, ali i vrlo pozitivan imidž u javnosti.
U posljednje vrijeme, međutim, iz više izvora stižu kritičke primjedbe na Imamovićev račun. Prosto ne mogu da vjerujem: spočitavaju mu se i nezakonitosti, kažu da manje no prije obraća i pažnju na nacionalni balans kojim se Tuzla dugo ponosi. Navodno je broj uposlenika nebošnjačke etnilčke pripadnosti napadno opao u Imamovićevom okruženju.
Osilio se Jasmin, udarilo mu u glavu deset godina vladavine, šta li?
Ne volim što to čujem. Spadam među one koji visoko cijene njegov načelnički, ali i ukupni politički angažman. No, ne mogu bez razmišljanja da pređem ni preko onoga što mi govore dobri tuzlanski poznanici, ozbiljni ljudi, koji su takođe iznenađeni Imamovićevim zaokretima i nekim packama kojim počinje da posipa svoju karijeru.
Jedan od njih ukazuje mi na vrlo konkretan primjer: Imamovićev odnos prema Amertičkom univerzitetu u BiH, jednoj od najperspektivinijih akademskih institucija u našoj zemlji, čiji fakulteti, pored Tuzle, djeluju i u Sarajevu, Banjaluci, Brčkom, a uskoro će biti formirani i u Mostaru. Radi se o privatnoj visokoškolskoj organizaciji u kojoj, odreda, predavačke poslove obavljaju američki profesori, dignitetni akademski djelatnici s kojim Američki univerzitet ima specijalne ugovore.
Zbog nečega se to Jasminu Imamoviću ne dopada, iako nema nikakvih konkretnih razloga zbog kojih bi mu trebalo smetati dalje razmahivanje ove institucije u njegovom gradu. No, nešto mu ipak smeta, toliko da se ne ustručava ni od miješanja u zakonodavne funkcije vlasti, koje mu službeno ne pripadaju, ali ga to ne spriječava da zloupotrebljava svoj načelnički uticaj.
Konkretno, Općina Tuzla, posredstvom Komisije za provođenja javnih konkursa, ucjenjuje ovih dana Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini da odustane od tužbe radi odbijenice za plac na Trgu slobode. Na stranu to što je na ovom konkursu Američki univerzitet po svemu bio u prednosti nad drugim aplikantima; sad mu se “ispod žita” pokušava onemogućiti da svoje opravdano nezadovoljstvo dokaže na sudu, žaleći se na ispravnost opštinske odluke o pomenutom placu. Jer, Imamovićevi službenici ne žele da vrate Američkom univerzitetu novčani depozit od oko sto hiljada maraka, uplaćen tokom konkursne procedure, sve dok se oni pismeno ne obavežu da neće pokretati sudsku tužbu!
Da previše ne detaljišem: očito je da je opštinski načelnik zbog nečega uzeo na zub Američki univerzitet, te da ne preza ni od nezakonitih, pa i reketaških postupaka, kako bi mu na neki način naudio.
Nadam se da će ove moje primjedbe stići do tuzlanske javnosti, ali i do samog Imamovića. Bio bih jako razočaran da se ova storija nastavi onako kako je počela. Volio bih da Imamović shvati svoje pogreške, te da nastavi raditi onako kako je činio godinama, na zadovoljstvo građana. Ružno bi bilo da ga vlast ponese onako kako je ponijela mnoge prije njega, zbog čega su izgubili pozicije i ugled, a Bosna i Hercegovina perspektivne političare.
Jasmin Imamović jedan je od onih u koje smo se najviše uzdali. Zato mislim da ne bih bio jedini koji bi bio jako razočaran ako se i tuzlanska politička vedeta strmoglavi tamo gdje je većina naših rukovodilaca, i opštinskih i entitetskih i državnih — u blato sebičnosti, oholosti, neodgovornosti, čak i nezakonitosti.
(Vlastimit Mijović,
www.mijovic.com)
(tuzlalive.ba)
http://tuzlalive.ba/portal/2010/03/pren ... a-u-glavu/