Seyfo wrote:Može li mi SoWhat kad je već involviran odgovoriti na pitanje koje sam postavio previše puta na ovoj temi:
zašto se u prioritet gradnje Vc nije stavila kičma države Mo-Sa-Ze, konkretno Tarčin-Konjic?
Evo zašto: mnogi izbjegavaju AP Vlakovo -Tarčin i idu starim M17 da ne plaćaju a ionako ne dobijaju mnogo(5 min max), ali bi itekako rado plaćali Tarčin -Konjic da izbjegnu patnju preko Ivan sedla ( u prilog tome govore brojni kolapsi na Ivan sedlu ove zime;svaki šleper je proklizao).Da postoji Tarčin-Konjic, i Vlakovo - Tarčin bi se sigurno mnogo više koristio.
Dionicu Tarčin-Konjic bi rado plaćali i oni koji bi ostatak čitavog Vc išli magistralom zbog plaćanja.Ta dionica je ekstremno bitna jer je postojeća loša, strma, opasna, i šta sve ne. Samo na tom dijelu M17 (i pored jablanice) imamo krivinu u kojoj se vozi 10 km/h i u kojoj se stalno prevrću šleperi. Tunel od Konjica prema Mostaru jeste skup ali nije toliko prioritetan u odnosu na Tarčin-KOnjic jer magistralni put na tom dijelu nije loš, štaviše od Donje Jablanice prema Mostaru je odličan i omogućava dobre prosjeke.
Ovo sve govorim isključivo iz iskustva.
Znači, kada bi se pitala struka, znanje, inžinjeri, zdrav razum, Tarčin - Konjic bi bio među prvim izgrađen, mada je među skupljim (ne i najskuplji).
Ili ako sam u krivu, neka me se prosvijetli!
Budući da su odavno urađeni i u prioritet stavljeni dielovi Svilaj-Odžak i Bijača-Međugorje, pitam se:
ko i kako odlučuje o prioritetima gradnje Vc?
za koga ti ljudi rade?
Tarčin-Konjic je bio prioritet federalne Vlade (2010-14), ako se sjećate, započeta je i eksproprijacija, ima ljudi na tom potezu koji su odavno dobili novac za parcele i slično.
Ista garnitura ljudi je otpočela paralelno s time i Zeničku obilaznicu, Ensad Karić, direktor iz najuspješnije ere Autocesta FBiH je otvorio gradilište na Drivuši.
Tu nastupa troma Novalićeva vlada, SBB-ovi kadrovi dobivaju Autoceste FBiH i pritom su promjenili tri direktora, na državnom nivou postavljaju Ismira Jusku, a na federalno mjesto dolazi HDZ-ov Denis Lasić.
Oni se brane da im je nestalo novca za projekte, što donekle i jeste tačno, ali isto tako nisu završili ni ono za šta su novca imali. Zašto su se napali Viseći vrtovi oko Zenice, vjerovatnost je da je u tom trenutku izgledalo zbog dužine da će ići lakše, a druga stvar, prioritetnija je veza Sarajeva sa sjeverom, nego jugom.
U međuvremenu, nego je mućnuo glavom i došao do zaključka da je tunel ispod Ivana prioritet svih prioriteta, i kako stvari stoje, napraviće ga i prije nego ga spoje na autoput i pustiti u promet.
Što se diče Bijača - Međugorje i Svilaj - Odžak, pa to je logično, početak i kraj autoputa ako imaš, imaš pravac prema kojem isti put ide, rješavaš ionako prelošu poganičnu infrastrukturu i dobijaš dvije tačke sa kojih možeš da ideš prema unutrašnjosti.
O prioritetima odlučuje manje-više politika, dakle struktura koja upravlja u datom trenutku, a zbog čestih izmjena u tim garniturama, dobivamo i preskoke u prioritetima. Isto se odnosi i na projekte na rekonstrukciji magistralnih pravaca.
@Naslovnica i @kurty su isto odlični insideri i prečesto znaju detalj koji ja ne bih ni mogao da saznam, pa ga u šiframa spominju ovdje, ali mogu dati isto tako odgovor.