GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
man_464

#14201 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Odličan, super je konekcija :-D , lično sam isprobao. Isto kao što je na početku bio kod CTS-a. Sad kod CTS-a u pola vozila nema WIFI-ja, Ovo je komplet usluga sa novom reklamom na grasovom autobusu. Poprilično je dobra brzina. Lijepo osvježenje. Inače i taj autobus je jedan od najboljih u grasu. Izneneđuje svojom čistoćom i urednošću, za razliku od nekih drugih.
The Realist

#14202 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

trambusek88 wrote: GRAS ima itekakav manjak radnika tamo gdje treba, a višak ladimudana po kancelarijama.

Trenutno se manjak vozača najviše osjeti na tramvajima zbog čega od 2012 dvica nije radila u drugoj smjeni, sad je nekoliko novih prebačeno na tramvaje sa drugih radnih mjesta, pa dvica radi i popodne.

Manjak se u drugim pogonima za sad ne osjeti, iz razloga što je još manje vozila, ali kad bi se uzeli u obzir važeći redovi vožnje na autobuskim, minibuskim i trolejbuskim linijama, i broj vozila koji je potreban da iste pokrije sigurno bi bio veliki manjak vozača. Za ovo godina koliko je zabrana primanja radnika, neki su vozači otišli u penziju, neki su napustili firmu, a neki na žalost više nisu među živima.

Broj vozila od prije rata je nedostižan. 90 tramvaja, 86 trolejbusa, 92 minibusa, 220 autobusa.
Veliki broj autobusa i kombija je bio angažovan za prevoz radnika velikih preduzeća, a treba imati u vidu da nije bilo ni ovoliko automobila.
Naravno dobar dio voznog parka je otpadao na rezervu, a na linije je izlazilo 66 tramvaja. 68 trolejbusa, 63 minibusa, 144 autobusa, i 120 autobusa/minibusa na prevozu radnika.

Kad bi se dostigao neki nivo od prije 9-10 godina bilo bi super i to bi bilo sasvim dovoljno.
Sve je to OK, ali ne fali 1500 radnika da ga na glavu nasadiš. Ja bih volio da ima 2000 vozača i da su svi potrebni, pa šta bi nam više trebalo, ali znamo da nije tako.

#saraf spominje po jednog (minimalno) konduktera po vozilo. Tog nigdje u svijetu nema (bar ne gdje korupcija nije na tako velikom nivou, pa zaposle svu familiju i moraju negdje mjesto dati) i tako ne funkcioniše javni saobraćaj.

Kontrole su sasvim dovoljne, ali da su efikasne. Čak i na prvoj stanici, ako su ušli putnici, a nisu platili, treba odmah kazne pisati (ima izuzetaka), nema veze što se nije krenulo (inače, ne kontam ni ovo, opet samo prva vrata otvaraju, a ljudi prolaze bez da karte pokažu.....). Kad se krene po 50KM plaćati kazna radi švercanja, onda će odjednom i naplata narasti (ovako nikoga i ne zanima, jer nema efikasnog kažnjavanja).

S tim da, ponavljam, rigorozan vid kazni se može primjenjivati tamo gdje su linije redovne (po oficijelnom spisku), a ne da ja platim mjesečnu, pa ili ne dođe vozilo, ili zato što se jedna linija propušta nastaje prevelika gužva (jer nema vozila) ja i ostali već na drugoj stanici ne možemo ući u vozilo, a o kasnijim stanicama da ne govorim i moram pješke dalje ići i taksi uzimati.....

Općenito, imam osjećaj da će frke stalno biti dok se dovoljan broj vozila ne nabavi (sa nekim ljudima će uvijek biti frka, tipa onim što kategorički govore da nikada neće platiti kartu radi toga i toga, a redovno se voze).
saraf_osmica

#14203 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by saraf_osmica »

The Realist wrote:
trambusek88 wrote: GRAS ima itekakav manjak radnika tamo gdje treba, a višak ladimudana po kancelarijama.

Trenutno se manjak vozača najviše osjeti na tramvajima zbog čega od 2012 dvica nije radila u drugoj smjeni, sad je nekoliko novih prebačeno na tramvaje sa drugih radnih mjesta, pa dvica radi i popodne.

Manjak se u drugim pogonima za sad ne osjeti, iz razloga što je još manje vozila, ali kad bi se uzeli u obzir važeći redovi vožnje na autobuskim, minibuskim i trolejbuskim linijama, i broj vozila koji je potreban da iste pokrije sigurno bi bio veliki manjak vozača. Za ovo godina koliko je zabrana primanja radnika, neki su vozači otišli u penziju, neki su napustili firmu, a neki na žalost više nisu među živima.

Broj vozila od prije rata je nedostižan. 90 tramvaja, 86 trolejbusa, 92 minibusa, 220 autobusa.
Veliki broj autobusa i kombija je bio angažovan za prevoz radnika velikih preduzeća, a treba imati u vidu da nije bilo ni ovoliko automobila.
Naravno dobar dio voznog parka je otpadao na rezervu, a na linije je izlazilo 66 tramvaja. 68 trolejbusa, 63 minibusa, 144 autobusa, i 120 autobusa/minibusa na prevozu radnika.

Kad bi se dostigao neki nivo od prije 9-10 godina bilo bi super i to bi bilo sasvim dovoljno.
Sve je to OK, ali ne fali 1500 radnika da ga na glavu nasadiš. Ja bih volio da ima 2000 vozača i da su svi potrebni, pa šta bi nam više trebalo, ali znamo da nije tako.

#saraf spominje po jednog (minimalno) konduktera po vozilo. Tog nigdje u svijetu nema (bar ne gdje korupcija nije na tako velikom nivou, pa zaposle svu familiju i moraju negdje mjesto dati) i tako ne funkcioniše javni saobraćaj.

Kontrole su sasvim dovoljne, ali da su efikasne. Čak i na prvoj stanici, ako su ušli putnici, a nisu platili, treba odmah kazne pisati (ima izuzetaka), nema veze što se nije krenulo (inače, ne kontam ni ovo, opet samo prva vrata otvaraju, a ljudi prolaze bez da karte pokažu.....). Kad se krene po 50KM plaćati kazna radi švercanja, onda će odjednom i naplata narasti (ovako nikoga i ne zanima, jer nema efikasnog kažnjavanja).

S tim da, ponavljam, rigorozan vid kazni se može primjenjivati tamo gdje su linije redovne (po oficijelnom spisku), a ne da ja platim mjesečnu, pa ili ne dođe vozilo, ili zato što se jedna linija propušta nastaje prevelika gužva (jer nema vozila) ja i ostali već na drugoj stanici ne možemo ući u vozilo, a o kasnijim stanicama da ne govorim i moram pješke dalje ići i taksi uzimati.....

Općenito, imam osjećaj da će frke stalno biti dok se dovoljan broj vozila ne nabavi (sa nekim ljudima će uvijek biti frka, tipa onim što kategorički govore da nikada neće platiti kartu radi toga i toga, a redovno se voze).
Kod Centrotransa je jedan kondukter-jedno vozilo tako da je to sasvim normalna stvar bilo gdje u svijetu samo kod nas je to nešto čudno (jer je narod navikao na guzovaču i vožnju džaba). Naravno za švercovanje treba biti kranje rigorozan i enormne kazne naplaćivati. Također bi trebalo kažnjavati uništavanje i šaranje po vozilima od minimalno 1000KM pa naviše (zavisi od štete) i onda bi tek tad imali gradski prijevoz dostojan čovjeku.
Hemera

#14204 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

a kod centrotransa komercijala je znala da stoji po nekoliko minuta dok su svi kulturno stali u red i kupili kartu :roll:
u grasu kad bi se to desilo,odma ne valja
isto košto ne valja jedan konduktr po vozilu,a u centrotransu moze i tako dalje
sve neki dvostruki arsini,i ostale nebuloze
eto sto u centrotransu ne uvode karte elektronske ko fiskalni račun da izgledaju ili da taj račun bude karta?to niko ne pominje,ali kad je gras u pitanju onda se sere i neko tumači kako se kroz taj komentar radi u grasu i tako dalje
a usluga je ko bolja? jeste u smislu normalnog vozila koji nije krš,ali tamo moraš kartu platiti,a u grasu se ne mora,ali gras mora sve
dresdener78

#14205 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

ono sa kondukterima: Nije tačno da toga danas nigdje nema, naprimjer u Britaniji u gradu Nottinghamu su prije više godina uveli moderan tramvajski sistem, i - sa kondukterima. Svakako oni su nedavno uklonjeni i uveden je sistem elektronskih karata i čip kartica.

Glavni problem kod kontrole karata / naplate jeste veliko kašnjenje. Naveli ste primjer Centrotransa kada bus stoji na stanici i čeka dok svi putnici ne uđu i ne kupe kartu. To je kod CT prihvatljivo jer on tako rekuć "jede šlag i trešnje sa torte" i ustvari krade putnike propalom javnom saobraćaju.

Ako pričamo o glavnom i najviše kapacitetnom vidu saobraćaja (što su u SA tramvaji) onda nema šanse da se koristi ova metoda, dakle putnici uredno čekaju i po jedan ulaze u vozilo i plaćaju karte. Prostom računicom: ako će tramvaj samo dvije minute stajati u špici na svakoj stanici radi "apsorpcije putnika" preko konduktera, onda od Ilidže (prva) ima 16 stanica do Skenderije. Dakle tramvaj će preko 30 minuta stajati na stajalištima. Da putnici uđu. Čista katastrofa.

Ovaj problem su imali već prije 50 godina kad su uveli brze tramvaje normalnog kolosijeka. Navodim da je tada TRAJANJE PUTOVANJA U 1960. GODINI PLANIRANO OVAKO - 25 MINUTA OD BAŠČARŠIJE DO ILIDŽE, 13 MINUTA OD BAŠČARŠIJE NA ČENGIĆ VILU.

Problem čekajućih putnika ispred tramvaja se rješavao tako da je u prednjem dijelu tramvaja bio "neplaćen prostor", nešto kao čekaonica gdje su bili putnici čekajući da stižu na red kod konduktera. Kondukter je imao svoje sjedište i šalter između prvih i drugih vrata. No niti ova metoda nije bila optimalna, troškovi za plate konduktera itd. veliki, tako da su krajem 70tih godina uvedene one papirne karte sa devet brojki koje se "buše" u mehaničkom poništivaču (do danas su u trolejbusima).

Pošto danas nema "ni traga" za nekim socijalističkim moralom kada je 70 posto putnika imalo pretplatne mjesečne i godišnje karte, moramo biti realni i fokusirati se na što strožije kontrole putnika. To bi bilo moguće kod svih stanica od Ilidže do Skenderije - naplatne kapije, ograde od čelika, video nadzor, nabildan lik, funkcionalna policija i sudovi. U centru neka ima revizora za svaki tramvaj koji rotiraju od Skenderije do Skenderije. I koji ne izbjegavaju frajere sa mišićima.

Neki forumaši su me ranije pitali šta ćemo na stanicama uraditi da majmuni razni ne preskaču šine da ulaze na peron bez plaćanja. IMA RJEŠENJA! Ovo sam vidio prije par sedmica u jednom stručnom magazinu o šinskom saobraćaju kao reklamu i jako mi se to sviđa:

Proizvođač je neka britanska firma Rosehill Rail, elementi su od plastike dakle nisu oštri ali izazivaju nula ravnotežu i pad osobe koja bi htjela da ovo pređe:
Image
Hemera

#14206 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

Zar ima i ovo?? :shock: :shock:
insaneinthebrain

#14207 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by insaneinthebrain »

nasi bi i ovom dohakali 8-)
Hemera

#14208 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

Image
saraf_osmica

#14209 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by saraf_osmica »

Hemera wrote:Image
:lol: :lol: :lol:
The Realist

#14210 Re: Odg: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

dresdener78 wrote:ono sa kondukterima: Nije tačno da toga danas nigdje nema, naprimjer u Britaniji u gradu Nottinghamu su prije više godina uveli moderan tramvajski sistem, i - sa kondukterima. Svakako oni su nedavno uklonjeni i uveden je sistem elektronskih karata i čip kartica.

Glavni problem kod kontrole karata / naplate jeste veliko kašnjenje. Naveli ste primjer Centrotransa kada bus stoji na stanici i čeka dok svi putnici ne uđu i ne kupe kartu. To je kod CT prihvatljivo jer on tako rekuć "jede šlag i trešnje sa torte" i ustvari krade putnike propalom javnom saobraćaju.

Ako pričamo o glavnom i najviše kapacitetnom vidu saobraćaja (što su u SA tramvaji) onda nema šanse da se koristi ova metoda, dakle putnici uredno čekaju i po jedan ulaze u vozilo i plaćaju karte. Prostom računicom: ako će tramvaj samo dvije minute stajati u špici na svakoj stanici radi "apsorpcije putnika" preko konduktera, onda od Ilidže (prva) ima 16 stanica do Skenderije. Dakle tramvaj će preko 30 minuta stajati na stajalištima. Da putnici uđu. Čista katastrofa.

Ovaj problem su imali već prije 50 godina kad su uveli brze tramvaje normalnog kolosijeka. Navodim da je tada TRAJANJE PUTOVANJA U 1960. GODINI PLANIRANO OVAKO - 25 MINUTA OD BAŠČARŠIJE DO ILIDŽE, 13 MINUTA OD BAŠČARŠIJE NA ČENGIĆ VILU.

Problem čekajućih putnika ispred tramvaja se rješavao tako da je u prednjem dijelu tramvaja bio "neplaćen prostor", nešto kao čekaonica gdje su bili putnici čekajući da stižu na red kod konduktera. Kondukter je imao svoje sjedište i šalter između prvih i drugih vrata. No niti ova metoda nije bila optimalna, troškovi za plate konduktera itd. veliki, tako da su krajem 70tih godina uvedene one papirne karte sa devet brojki koje se "buše" u mehaničkom poništivaču (do danas su u trolejbusima).

Pošto danas nema "ni traga" za nekim socijalističkim moralom kada je 70 posto putnika imalo pretplatne mjesečne i godišnje karte, moramo biti realni i fokusirati se na što strožije kontrole putnika. To bi bilo moguće kod svih stanica od Ilidže do Skenderije - naplatne kapije, ograde od čelika, video nadzor, nabildan lik, funkcionalna policija i sudovi. U centru neka ima revizora za svaki tramvaj koji rotiraju od Skenderije do Skenderije. I koji ne izbjegavaju frajere sa mišićima.

Neki forumaši su me ranije pitali šta ćemo na stanicama uraditi da majmuni razni ne preskaču šine da ulaze na peron bez plaćanja. IMA RJEŠENJA! Ovo sam vidio prije par sedmica u jednom stručnom magazinu o šinskom saobraćaju kao reklamu i jako mi se to sviđa:

Proizvođač je neka britanska firma Rosehill Rail, elementi su od plastike dakle nisu oštri ali izazivaju nula ravnotežu i pad osobe koja bi htjela da ovo pređe:
Image
Kao sto rece, ukinulo se jer nije prakticno, nije potrebno, preskupo. Ja cesto idem u London i NIKADA nisam konduktera vidio, a koristio sam i bus i metro (jesam u vozu, ali to je logicno), Newcastle, Sunderland, Berlin isto tako, nikada konduktera nisam vidio, jos neki gradovi po Njemackoj, pa cak ni u Ceskoj (Zlin i Prag).

Ali zato kontrola u Metro u Berlinu u vidu cetiri uniformisane osobe i njemacki ovcar sa njima, pa ti vidi.... Sustinski u tako velikom gradu samo tu i treba kontrola.
dresdener78

#14211 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Šta se tiče onih naplatnih kapija (turniketa) i kako bi to moglo izgledati, malo sam pretraživao na internetu:

Casablanca (uveli su super-moderne niskospodne tramvaje, sasvim nov tramvajski sistem):
Image

Istanbul, Aksaray:
Image

Moskva - autobusi i trolejbusi. Naplatna kapija je unutar vozila. Vozač je zatvoren u svojoj kabini zbog sigurnosnih razloga i uopće nema diskusije sa putnikom. Karta važi, kapija se otvori, karta ne važi, putnik nema šanse.
Image
Image

Južna amerika:
Image

Brazil, grad Curitiba (koji ima sjajan sistem ekspresnih autobuskih linija). Vidi se da ima i naplatne kapije, i mjesta za stražara.
Image
Hemera

#14212 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

kod nas su svojevremeno ismijavali onog konduktera na ilidži na onom automatu....kad eto vidis svugdje u svijetu imaš čovjeka koji sjedi uz aparat...
inače ovi žuti poništači isto ko kod nas izgledaju :D
drug_profi

#14213 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Ovo bi bio najbolji nacin kombinovano sa cijenom karte koja odgovara predjenoj relaciji.

----------------------------------
...debelim prstima s male tastature...
dresdener78

#14214 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

drugi profil wrote:Ovo bi bio najbolji nacin kombinovano sa cijenom karte koja odgovara predjenoj relaciji.

Pa mislim da bi bilo najjednostavnije uvesti vremensku tarifu... recimo 20 minuta marka, jedan sat 1,60 maraka, ali takva karta mora da važi za presjedanje i u svim vidovima saobraćaja - dakle ako će čovjek da ide od Dolac Malte recimo na Mihrivode, mora ova jedna karta važiti u toku od 60 minuta i za tramvaj, i za kombi sa Baščaršije. Dakle putovaće cijelu trasu za onu 1,60 KM.

U julu sam bio u Španskoj, u Barceloni i Madridu imaju ove naplatne kapije, magnetne karte i kombinaciju vremenskog i zonskog tarifa. Dakle karta je važila sat, dva, tri i u jednoj, dvije ili tri zone.

Moram priznati baš iskreno da sam pokušavao izmisliti način kako da "uštedim": Imao sam petodnevnu kartu za gradsku zonu Barcelona i htio sam u željeznički muzej u gradiću Vilanova i la Geltrú. Inače nevjerovatno, gradski vozovi su tamo išli svakih 10-15 minuta, svako po 6 vagona, i stalno gužva kao u sarajevskom tramvaju u petak popodne. :shock:
Taj gradić se nalazi u četvrtoj zoni, ja logično razmišljao da ću kupiti kartu samo za tri preostale zone jer sam već imao onu petodnevnu za gradsku zonu kupljenu. Ali ova moja istočnjačka tendencija je ostala neuspješna, morao sam kupiti punu kartu za 4 zone jer se morala na ulazu na stanici u Badaloni baciti u naplatnu kapiju i sistem je zapamtio gdje sam ulazio. U onom gradiću u četvrtoj zoni sam izlazio iz voza i na stanici sam morao kartu baciti u naplatnu kapiju da me pusti van stanice. Rekli su mi da bi pozvali stražare ako nebi imao kartu za sve 4 zone... :P dakle sam morao plaćati krvavih 4 i nešto € u jednom pravcu. Teško nama istočnjacima na zapadu :mrgreen:
drug_profi

#14215 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Ne ide to vremensko narocito kod presjedanja. Placaces cekanje na stanici. Najpostenije je uloziti u elektronski sistem koji naplacuje po distanci.
Zasto bi neko ko hoce jednu stanicu placao kartu istu kao onaj ko ce se voziti pet sest stanica.

dresdener78

#14216 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

drugi profil wrote:Ne ide to vremensko narocito kod presjedanja. Placaces cekanje na stanici. Najpostenije je uloziti u elektronski sistem koji naplacuje po distanci.
Zasto bi neko ko hoce jednu stanicu placao kartu istu kao onaj ko ce se voziti pet sest stanica.

Pa osnovna karakteristika solidnog javnog saobraćaja jeste da se ispoštuju redovi vožnje i da su naštimani tako da je čekanje tokom presjedanja što najmanje. Jer tarifa "po stanicama" bi bila toliko komplicirana da nebi niko imao pojma kako i šta...
Dakle recimo čovjek ide tramvajem od Dolac Malte i na Skenderiji će presjedati na trolu u pravcu Jezero. Zna da će tramvaj stići na Skenderiju u 16,05 sati i da naredni trolejbus za jezero ide u 16,08 sati (danas naučna fantastika kada trola nema i 20-30 minuta zbog nedostatka vozila)...
drug_profi

#14217 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Moze biti jako jednostavno ako se hoce. Magnetna kartica se provuce na ulasku u polaznu stanicu i na izlasku iz stanice na destinaciji. Racunar sve obracuna a tvoje je samo da dopunjavas.

NEOPLAN

#14218 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Ma sve je to lijepo, najlakse je skontati na koji nacin ce to sve funkcionisati. Ne treba GRASu pamet za ovo,ima u GRASu jos uvijek pametnih i sposobnih da to sve provedu. Grasu treba depolitizacija i podrska grada. Cak ni pare nisu problem jer se podrska za ovakve sisteme nalazila vec par puta, i jos uvijek ima zainteresovanih da investiraju u ovakve sisteme. Ali iz nekog razloga, a ustvari svi znamo kojeg, vlastima ne odgovara bilo kakva korekcija cijena, a kamoli sistema naplate. I sva prica je suvisna.

A sto se tice ovih rjesenja, najjeftinije i mozda i najefikasnije je ono iz Moskve sa kapijama u vozilu. A ovakva kao iz Istanbula su vec bila donirana GRASu, pa je ministarstvo stopiralo realizaciju donacije.

Ne znam koliko vam je poznato, ali u GRASu imaju vremenske karte. Tramvajska vremenska karta vazi 60 minuta i vazi na neograniceno presjedanja. Takodjer postoji i dnevna karta koja za 5 i nesto maraka omogucava neogranicen broj voznji unutar A zone u svim vidovima prevoza osim komercijale i kosog lifta.
Hemera

#14219 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

ta vremenska karta važi isključico 60 minut au tramvajskom saobraćaju nikako u drugim vidovima i ne postoji takva karta npr na troli ili autobusu i dr
NEOPLAN

#14220 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Pa sta sam ja napisao? :D
fidoremilienko

#14221 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by fidoremilienko »

Koliko ja znam, GRAS do sada nikad nije štrajkao zbog vremenskih i inih karata, već uvijek i isključivo radi svojih plata.

Kad imate nesposoban menadžment, ćutite.
Kad vas zapošljavaju po 3 na 1 mjesto, ćutite.
Kad vas vozači kradu, ćutite.
Kad vas revizori kradu, ćutite.
...

Uglavnom, u GRASU sve pametnjakovići, ali u suštini p*zde, koje godinama ćute dok im je dobro. Prvo pometite ispred svojih vrata, pa onda tražite podršku naroda.
The Realist

#14222 Re: Odg: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

fidoremilienko wrote:Koliko ja znam, GRAS do sada nikad nije štrajkao zbog vremenskih i inih karata, već uvijek i isključivo radi svojih plata.

...

Uglavnom, u GRASU sve pametnjakovići, ali u suštini p*zde, koje godinama ćute dok im je dobro. Prvo pometite ispred svojih vrata, pa onda tražite podršku naroda.
Ne branim GRAS, ali ko se to zali dok mu je dobro?
fidoremilienko

#14223 Re: Odg: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by fidoremilienko »

The Realist wrote:
fidoremilienko wrote:Koliko ja znam, GRAS do sada nikad nije štrajkao zbog vremenskih i inih karata, već uvijek i isključivo radi svojih plata.

...

Ne branim GRAS, ali ko se to zali dok mu je dobro?
Treba prvo definisati to šta je dobro. Nije samo plata. U igri su i drugi faktori.

Za grasovce je jedino dobro plata i tu sva priča završava.
NEOPLAN

#14224 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Ti ko da nikad nisi cuo zahtjeve radnika:

1. Redovne plate (plate kasne 3 mjeseca trenutno)
2. Redovni doprinosi (doprinosi nisu placeni od Novembra 2008.)
3. Normalni uslovi za rad (nabavka vozila, zastita vozaca i kontrolora, 40-tak trenutno ispravnih autobusa je manje nego sto ih je ispravnih izaslo iz rata. Naime iz rata ih je izaslo ispravnih 45. Za normalno odvijanje saobracaja potrebno je 80 do 100 autobusa, sa rezervom 120.)
4. Izmjena tarifnog sistema (o ovome sam pisao milion puta, prelistaj malo)
5. Placanje punog iznosa subvencija od strane kantona (i ovo je vise puta objasnjeno)
6. Istrazivanje kriminalne proslosti prethodnih direktora i kaznjavanje istih (dosad je procesuiran samo Sacir Boskailo, ostali ne)

I ti zahtjevi se vrte iz godine u godinu... Neopravdani nema sta...
drug_profi

#14225 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Samo bih skrenuo paznju da je kljuc za povecanje naplate fer tarifni sistem. Dok se god meni ne isplati kupiti kartu zbog dvije tri stanice, ja je necu ni kupiti. Ali ako bi to bilo pola marke, npr. ne bih se uopste razmisljao.
Ili neka opcija tipa povratne karte za 2 marke. Karta za dvije voznje koja vazi jedan dan. Mislim svaka je varijanta bolja od ove. Bolje bi bilo svuci kartu na marku, ako ce je svaki putnik platiti, nego ovo sad.
Zivimo u vrijeme kad je elektronika skoro svemoguca i svako ti moze napraviti sta zamislis, pa se i sistem naplate moze utvrditi tako da je fer i prihvatljiv svakom potencijalnom putniku, a da istovremeno pokrije stvarni trosak voznje.
Post Reply