Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#14201 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
hafizaga lipi moj mani se corava posla, ljudi te ispreskakasHe ko plitak potok... vratidera si ti statistiKi urinoloskiH nalaza pacijenata 
- mO k3
#14202 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
nazalost kroz mostarskog patuljka , gledamo na vecinu bih katolika kroz istu prizmu i mogu reci da nisu svi isti ova grupa oko poskoka je posebna specija za sebe...ABH017 wrote:Čovjek odgovara na svaki post i svaku temu gdje se išta hrvatsko spominje, bez obzira ima li šta pametno reći i odgovoriti. Samo sebe provaljuje, a time šalje pogrešnu sliku o onima, koje želi da predstavlja ovdje. Još kad ga par njih podrži... Ihaaaajjjj..Point. wrote:ABH017 wrote: Hafise ljepoto, ako si zlonamjeran nisi nepismen. Lijepo piše gdje je štampana "Gramatika bosanskog jezika". To što je neko lupio muhur "prve srpske knjižare" i "sveučilišne knjižnice u Zagrebu" znači da je taj primjerak "Gramatike bosanskog jezika" bio u vlasništvu tih biblioteka-knjižnica.
Ne misliš, valjda, da sam ja, kao vlasnik videoteke, lupivši muhur moje videoteke na film Matrix, postao njegov autor, reditelj, vlasnik autorskih prava, čuvar tog filma...?
Kako covjek lupa besmislice i kako ga ljudi prskaju argumentima, to je cudo. Kakav cutuk.
- seln
#14203 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ako bi cijenjeni akademik i clan AZUHRHB pojasnio otkud nacije u 15. stoljecu...?Hafis wrote:Zato što jedini u BiH nose kolektivno sjećanje na srednjovjekovno bosansko kraljevstvo. Srbe to ne interesira, dok se bošnjačka intelektualna misao trudi vještački vezati za to razdoblje, a vrlo dobro znamo kako kuca srce u naroda i koje je razdoblje u njegovom kolektivnom sjećanju.Škobo Habu wrote: Zašto onda toliki napor koji ulaže herceg-bosanska akademska zajednica da dokaže kako jedino Hrvati u BiH imaju prevo na bosansko srednjovjekovlje?
Uostalom, imaš masu tih primjera u svakodnevnom životu.
Bolio bi Hrvate milokliz za tim da se ne radi o cvrstim politickim interesima.
- seln
#14204 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ne znam cemu toliko campanje za Basagica. Ne mislim da je bio neki posebno dobar pjesnik, a ni covjek.Škobo Habu wrote:Ne znam zašto je teško pojmiti činjenicu da je Bašagić bio aktivist Starčevićeve stranke i deklarirani Hrvat!?Kejn wrote:
Biti hrvatski nacionalist i prohrvatski orijentisan....Šta to uopšte znači u vremenu kad ti narod nije priznat ni kao religijska grupa i kada ti sav štampani materijal štampaju naklade u Zagrebu i Beogradu. Jel Mak Dizdar bio hrvatski nacionalist zato što se izjašnjavao Hrvatom? Period od 1918.te se ne smije uzimati zdravo za gotovo kada pričamo o Bošnjacima sa obzirom na to da oni tada nisu bili priznati ni kao religijska grupa a kamoli kao narod. Šta je slejdeće? Hoćemo li uzimati period NDH da bi utvrdili da je neki Bošnjak bio prohrvatski nacionalist ili hrvat po nacionalnosti, tako da imamo oksimorone poput Mustafe Busuladžića Hrvata (ma šta to značilo). Mene to podsjeća na korištenje srpskih dijaka u prepiskama Bosanskih vladara u 13 i 14 stoljeću kako bi se dokazalo da se u Bosni priča Srpskim te da se narod naziva Srbima. Stvari se trebaju gledati u mnogo širem kontekstu kada je riječ o Bošnjacima u tom periodu (1918-1993).Što se tiče Bošnjaka, koliko falični i nekompletni bili njihovi etnički osjećaji, toliko su falična i upitna njihova hrvatska i srpska nacionalna izjašnajvanja i orijentacije.
Isto kao što se Busuladžić smatrao Hrvatom-muslimanske vjere, k tomu je bio puki sljedbenik NDH, antisemita i dio Pavelićeve dopisničke mašinerije u Rimu.
Kada ti govoriš o "širem" kontekstu, to nije uopšte kontekst, već izvrtanje činjenica.
Evo jedne Bašagićeve pjesme u kojoj afirmiše bosanski jezik:
ČAROBNA KĆERI
prirode majske,
Otvori svoje kapije rajske,
O daj me pusti u bajni dvor!
Gdje milo poje
Pjesmice svoje
Istočnih vila veseli kor.
Da njime kajde u naše pjesme
Slijem, da teku ko rajske česme,
Jer hrvatskog jezika šum
Može da goji,
Može da spoji,
Istok i zapad, pjesmu i um.
Sto se mene tice, halalolsun.
- seln
#14205 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Jos kad to sjecanje ne bi bila politizirana mitologija...Hafis wrote: Da nešto naučiš, valjat će ti - narod koji nema kolektivno sjećanje nije narod.
- SaraFina
#14206 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
seln wrote:Jos kad to sjecanje ne bi bila politizirana mitologija...Hafis wrote: Da nešto naučiš, valjat će ti - narod koji nema kolektivno sjećanje nije narod.
Kolektivno sjećanje uz gangu i brlju
Po ugledu na kolektivno sjećanje uz gusle i brlju. U pet deka
-
Škobo Habu
#14207 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ne krasi u tebe đabe Fatmir avatar.Kejn wrote:
Moram vidjet zašta je rahmetli Rizvić koristio kao izvor za tu tvrdnju.
Kako se to Bašagić mogao deklarisati kad je postao pravaš?
Srbin?
Jevrej?
Marsovac?
- mO k3
#14208 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ček dok se donese kazna šestorki u Haagu tek će biti onda kuknjave 
-
Škobo Habu
#14209 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ja koliko znam postojala je jedinica "Fatih", a za brigadu prvi put čujem.Hafis wrote:
A da.
Pa bilo je brigada po sultanima
242. Muslimansko Zvornička lahka brigada Sultan Fatih
A bila je El Fatih....e jel' sad po sultanu ili nečem drugom, nebitno. Znam da nije iz roda Kotromanića.
Odoh polako.
Isto kao što je bila i jedinica pod nazivom "Kulin ban".
No, ako "Fatih" ima negativne konotacije u smislu islamskog radikalizma, kakve konotacije ostavljaju famozni HVO "Apostoli" iz Kiseljaka, koji su, za razliku od "Fatiha", napravili masakr u Stupnom Dolu kod Vareša!?
Čisto u kontekstu raspudićevskog preseravanja o HVO kao jedinoj multitničkoj i nadasve nadnacionalnoj vojnoj formaciji u posljednjem ratu na ovim prostorima?
- Kejn
#14210 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Šta fali FatmiruŠkobo Habu wrote:Ne krasi u tebe đabe Fatmir avatar.Kejn wrote:
Moram vidjet zašta je rahmetli Rizvić koristio kao izvor za tu tvrdnju.![]()
Kako se to Bašagić mogao deklarisati kad je postao pravaš?
Srbin?
Jevrej?
Marsovac?
Hajde ti meni reci da zašto je Bašagić napisao pjesmu Bošnjak u kojoj negira postojanje Hrvata kao naroda i nacije u BiH, da bi samo tri godine kasnije (po tebi, Bancu i Muhsinu) postao član HSP-a i deklarisani Hrvat? Imali to smisla ikakvog?
- spreca
#14211 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
.
Last edited by spreca on 01/10/2017 14:05, edited 1 time in total.
- spreca
#14212 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
spreca wrote:Hafiz beg od HZHB Udruzeno zlocinacke je toliko toga naucio na par ovih tema da bi prilikom ulaska na temu trebao kao prvo pod Abdestom uz Selam ulaziti kako su to radili njegovi preci nekada praktikovali pri raznim situacijama....a on se bas otrgo ko pujdo slancaseln wrote:Jos kad to sjecanje ne bi bila politizirana mitologija...Hafis wrote: Da nešto naučiš, valjat će ti - narod koji nema kolektivno sjećanje nije narod.
-
Škobo Habu
#14213 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Živo me interesuje kako @'afis komentirao boldanu izjavu ministra Krstačevića?"Od početka Domovinskog rata su nam krunica i križ puno pomogli da se obranimo svi zajedno, a kasnije da obranimo našu Hrvatsku", istaknuo je Krstičević. Dodao je kako mu je drago da su već 25 godinu svi zajedno u Mariji Bistrici, i upućuju molitve Bogu da svima zajedno da snagu kako bi Hrvatska bila još bolja i kvalitetnija.
I Marina Pendeš je bila u Mariji Bistrici, pa ne može biti da je izjava unutrašnja stvar susjedne nam države.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska ... e/6602400/
-
Škobo Habu
#14214 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Fali mu čeoni režanj.Kejn wrote:
Šta fali Fatmiru?
I Ejup Ganić je ušao u Presjedništvo BiH 92. kao Jugosloven da bi samo godinu dana poslije sa bošnjačkog Sabora u Holiday Innu izašao kao Bošnjak.Hajde ti meni reci da zašto je Bašagić napisao pjesmu Bošnjak u kojoj negira postojanje Hrvata kao naroda i nacije u BiH, da bi samo tri godine kasnije (po tebi, Bancu i Muhsinu) postao član HSP-a i deklarisani Hrvat? Imali to smisla ikakvog?
Opet kažem, Bašagić u vrijeme AU Monarhije jeste urađivaao "Behar" i afirmisao pisanu i usmenu tradiciju muslimanskog stanovništa u BiH, te promicao posebnost njenog kulturološkog identiteta, ali KSHS muslimanski intelektualci ostaju na vjetrometini bez ikakve institucionalne zaštite, te u takvim političkim prilikama se priklanjaju ili hrvatskom, ili srpskom nacionalnom krugu.
Bašagić je praunuk Smail-age Čengića, pa bi sa tog aspekta bilo sasvim nelogično da se priklonio Srbima.
- Kejn
#14215 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pa to sam i ja rekao. Nisu ljudi bili Hrvati i Srbi zbog iskrenog vjerovanja u Hrvatsku i Srpsku stvar, već zato što su bili prinuđeni na to. Najbolji primjer je M. Dizdar.Škobo Habu wrote:
Opet kažem, Bašagić u vrijeme AU Monarhije jeste urađivaao "Behar" i afirmisao pisanu i usmenu tradiciju muslimanskog stanovništa u BiH, te promicao posebnost njenog kulturološkog identiteta, ali KSHS muslimanski intelektualci ostaju na vjetrometini bez ikakve institucionalne zaštite, te u takvim političkim prilikama se priklanjaju ili hrvatskom, ili srpskom nacionalnom krugu.
- BHCluster
#14216 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Kad smo kod kolektivnog sjecanja, tradicije je ipak tradicija...

- spreca
#14217 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
E da su jos bili hrabri koliko su imali tih krpica a ne ganjati zene i djecu i raju po Dreteljima itd...dje bi im bio kraj
-
Škobo Habu
#14218 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Najjača.BHCluster wrote:Kad smo kod kolektivnog sjecanja, tradicije je ipak tradicija...
- GeeTnT
#14219 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Popisam ti se po najjacoj...
-
155_mm
#14220 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
a od kuma konstitutivnost, hocu reci k..c.

http://vijesti.ba/clanak/377108/hrvati- ... nosti-srba02.10.2017. / 15:05h Politika - Skupština HNK
Hrvati protiv konstitutivnosti Srba
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona danas na dnevni red nije uvrstila amandmane na Ustav HNK koji se tiču konstitutivnosti Srba u ovom kantonu jer je 15 Hrvata bilo protiv.
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona danas na dnevni red nije uvrstila amandmane na Ustav HNK koji se tiču konstitutivnosti Srba u ovom kantonu jer je 15 Hrvata bilo protiv.
Za uvrštavanje na dnevni red glasalo je 13 Bošnjaka, jedan iz reda ostalih i potpredsjednik Skupštine HNK Vesna Saradžić, iz reda srpskog naroda, koja je i predlagač amandmana.
- BHCluster
#14221 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pa zna se tko su pravi juzni srbi.155_mm wrote:a od kuma konstitutivnost, hocu reci k..c.
http://vijesti.ba/clanak/377108/hrvati- ... nosti-srba02.10.2017. / 15:05h Politika - Skupština HNK
Hrvati protiv konstitutivnosti Srba
Za uvrštavanje na dnevni red glasalo je 13 Bošnjaka, jedan iz reda ostalih i potpredsjednik Skupštine HNK Vesna Saradžić, iz reda srpskog naroda, koja je i predlagač amandmana.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- spreca
#14222 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Stovano pucanstvo......Obavestavamo vas da je Ggin Hadzi 'Afiz odsutan zbog Istarske krize oko referenduma o samostalnosti,jer je na molbu Hrvatske vlade otisao na pregovore sa vlastima Istre oko uregulirovanja odnosa Rijeke i Zagreba...do tada izdrzite bez uvazenog DotUra 
Last edited by spreca on 04/10/2017 08:23, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#14223 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ne znam kako cu to podnijeti
Ali bice Treci, pa makar i u Kataloniji!
Ali bice Treci, pa makar i u Kataloniji!
- House
#14224 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
hoću treći, izborni zakon i kanal na hrvatskom! 
- Sanjarko
#14225 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Listu zelja ispostavite djedu mrazu. Mozda vam se i ispune. PS. Mozete i zlatnoj ribici..., nastavite niz.House wrote:hoću treći, izborni zakon i kanal na hrvatskom!