Sirija vol. 2

Locked
haos1

#14201 Re: Sirija vol. 2

Post by haos1 »

Challenger__

#14202 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

RepublikanskaGarda wrote:Sa tim da je smiješna činjenica da grad od 220 000 st. brani 3-4 000 vojnika koji su mahom iz Suweyde, Allepa, Damaska, Hame, Homsa, Latakie i Tartusa, da sam Issam Zahhredine pokupio bi prnje pa kad gospodo želite živjet pod ISIL-om, želite da vam kasnije RUAF/SYAFF grad pretvori u odlagalište građevinskog odpada, želite šerijat neka vam tako i bude, nek vas fantomska FSA kasnije oslobađa.

Zaboravio si (sunitsko) pleme Shaitat koga je ISIL masakrirao. I oni se žestoko bore.

Ne treba biti prestrog Garda, strah je parališući za čitave skupiine ljudi. Pogledaj samo Ukrajinu: na anonimnim anketama uglednog nedeljnika "Nedelja", njih 84% želi Putina za šefa države, a kao miševi se boje hunte, neonacista i huligana...

Strah, Garda, strah.
Last edited by Challenger__ on 27/01/2016 19:03, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#14203 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

RepublikanskaGarda wrote:Sa tim da je smiješna činjenica da grad od 220 000 st. brani 3-4 000 vojnika koji su mahom iz Suweyde, Allepa, Damaska, Hame, Homsa, Latakie i Tartusa, da sam Issam Zahhredine pokupio bi prnje pa kad gospodo želite živjet pod ISIL-om, želite da vam kasnije RUAF/SYAFF grad pretvori u odlagalište građevinskog odpada, želite šerijat neka vam tako i bude, nek vas fantomska FSA kasnije oslobađa.
:thumbup:

Pa s obzirom koliko ljudi grad napada i to je puno. Tamo par stotina dobro uvježbanih boraca bi donijelo prevagu i davno završilo stvar. Ali fazon je da je za ovakav režim mobilizacija dodatnih 50 ljudi iz Deir Ez-Zoura sasvim solidan uspjeh.
Ironmen

#14204 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Challenger__ wrote:
Ironmen wrote:SAA napreduje u svim pravcima na svim frontovima osim u Zoru gdje su u grevitoj defanzivi ne mogu da nadjem danasnje vijesti iz Zora ako ko ima bilo sta neka postavi.
RuAF, SyAF razvaljuju po obodima grada a u predgrađima okršaji između SAA i ISIL. Primjer :arrow: LINK

Inače, onaj snimak borbi iz Zora (prsa u prsa) postao je hit i doživio je masu reaplouda. Mislim na ovaj izvorni snimak:

Deir ez-Zor, definitivno, poprima auru Staljngrada 21. stoljeća...

Slazem se video prikazuje pravu situaciju u i oko grada vidimo da im nije lako borba prsa jedan na jedan hrpa bombi i svega ostalog a sam brko na prvim linija odbrane grad repsekt.

Problem je napredak iracke vojske u Iraku gdje su ISILOVCI izgubili sva bitna mjesta i polako se povlace u Siriju naravno prvi na udaru je sam Zor a svakakve navode citam po raznim forumima i navodno o jos vecoj ofanzivi orki na Zor.
zrakomlat

#14205 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

sarajevoxxxx wrote:

Pa s obzirom koliko ljudi grad napada i to je puno. Tamo par stotina dobro uvježbanih boraca bi donijelo prevagu i davno završilo stvar. Ali fazon je da je za ovakav režim mobilizacija dodatnih 50 ljudi iz Deir Ez-Zoura sasvim solidan uspjeh.
Misliš li ti da narod Deir Zora želi osvajanje istog od strane isila?
Ironmen

#14206 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

sarajevoxxxx wrote:

Naravno sta je to tebi cudno sa koje si ti planete sasvim je logicno i normalno da ce biti mobilizacija svih vojno sposobnih lica za odbranu grada i drzave ko to odbije zna se gdje mu je mjesto u zatvoru.
Grean

#14207 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

sokoli wrote:
Grean wrote:
Nikakvi stereotipi. Samo kazem da narod iz kojeg poticu ljudi poput Ratka Mladica nema pravo upirati prstom u sunite, Arape, i da ne nabrajam sta sve ti pokusavas omalovazavati kroz tvoje postove.

Ponekom poltronu ovdje mozes prodavati svoju pricu a meni su bar tvoji motivi i motivi tebi slicnih sasvim jasni, od silne ljubavi prema Rusima do averzije prema onom sto sam vec ranije pominjao. Nije da osjecam potrebu da bilo koga branim niti se usjecam uvrijedjeno, da je bilo ko drugi komentarisao. Za vas se zna ko ste i sta ste.
Sefe generali tog istog naroda su i Ziovojin Misic,Radomir Putnik i Stepa Stepanovic neke od najvecih vojskovodja 20 stoljeca....Prvu bitku u Prvom svetskom ratu protiv sila osovine je dobio Stepa Stepanovic ,tu na Drini...
Njegova strategija se izucavala na svetskim vojnim akademijama...
Mogu ti poslati i dnevnik mog pradede koji je pesacio od Sapca do Albanije a onda jurisom 1918 trcao u Srbiju i tebi i tvojim dedovima pravio drzavu...
Zato junaci Sirijske arapske armije u Srbiji imaju podrsku ...Imaju podrsku svih sem pederskog premijera Vucica...
Zaboravih i Drazu Mihajlovica, cije zlocine ste nedavno rehabiltovali, sto takodje govori o mentalnom sklopu.

Sto se tvog dede tice, meni i mojima sigurno nije pravio drzavu, kao ni kasnije Draza ili Ratko. Ono sto je BiH i Balkan zadesilo 1918 je najcrnje u njenoj istoriji jer je tad prvi put pala pod srpsku cizmu.

To nam je zajednicko sa Sirijom, kao i mnogim drugim svjetskim zaristima, neposredna posljedica rezultata I svjetskog rata i svjetskog poretka koji je tada uspostavljen. Ovo sto danas vidimo u Siriji i ono sto smo gledali na Balkanu je rezultat te ekspanzionisticke politike kolonijalnih sila i njihovih satelita.
Last edited by Grean on 27/01/2016 19:15, edited 2 times in total.
sarajevoxxxx

#14208 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Nema mobilizacije u Deir Ez-Zouru i u većini drugih sirijskih gradova. Većina naroda ne želi da ratuje.
Challenger__

#14209 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Većina naroda ne želi da ratuje.
Tačno i sasvim razumljivo. Ali još je jasnije da ne žele ublehu, kako ISIL tako njene bratske ogranke na zapadu zemlje koje tonu u porazu, sramoti i kolosalnom poniženju.
asurbanipal

#14210 Re: Sirija vol. 2

Post by asurbanipal »

salik79 wrote:
ioannes wrote:"sunni-savoxxx"

:lol:
DŽihadi DŽon :lol:

:lol: :lol: :lol:
sarajevoxxxx

#14211 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
Većina naroda ne želi da ratuje.
Tačno i sasvim razumljivo. Ali još je jasnije da ne žele ublehu, kako ISIL tako njene bratske ogranke na zapadu zemlje koje tonu u porazu, sramoti i kolosalnom poniženju.
Kad bi Asad pomnožio sa deset sve vojnike koji su uz njega, opet mu ne bi bilo dovoljno. Daleko veći broj Sirijaca je protiv režima. Na životu ga održava zadnje vrijeme Rusija, prije toga Hezbollah i Iran. Čak i da oduzmeš sve strane borce u Isilu ili Nusri Asad bi opet da je i deset puta više onih koji ga podržavaju opet rat nikada ne bi dobio. Ljudi oko njega po broju vojnika najviše podsjećaju na zaštitarsku firmu.

Rat traje jer je Asad mezimče Irana pa i arapskih država u prvom redu Egipta pa Jordana i nekih zemalja zaljeva. Međunarodna zajednica ako treba i Rusiju će poslati ali režim se ne smije dirati. Ne zbog Isila, briga njih za šerijat neće oni u njemu živjeti, njih sekunde jedne ne zanimaju životi Sirijaca, zasto bi ih bilo briga za nešto drugo.
Challenger__

#14212 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Kad bi Asad pomnožio sa deset sve vojnike koji su uz njega, opet mu ne bi bilo dovoljno. Daleko veći broj Sirijaca je protiv režima.
Hajde što obmanjuješ druge, ali što obmanjuješ sebe, to je posebna priča.
Sretno.

_____
Kikibombona

#14213 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

vlasi, sokci, ateisti i sije

VS

suni saxxx

:lol: :lol: :lol: :lol:
Grean

#14214 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

sokoli wrote:
Grean wrote:
sokoli wrote:
Sefe generali tog istog naroda su i Ziovojin Misic,Radomir Putnik i Stepa Stepanovic neke od najvecih vojskovodja 20 stoljeca....Prvu bitku u Prvom svetskom ratu protiv sila osovine je dobio Stepa Stepanovic ,tu na Drini...
Njegova strategija se izucavala na svetskim vojnim akademijama...
Mogu ti poslati i dnevnik mog pradede koji je pesacio od Sapca do Albanije a onda jurisom 1918 trcao u Srbiju i tebi i tvojim dedovima pravio drzavu...
Zato junaci Sirijske arapske armije u Srbiji imaju podrsku ...Imaju podrsku svih sem pederskog premijera Vucica...
Zaboravih i Drazu Mihajlovica, cije zlocine ste nedavno rehabiltovali, sto takodje govori o mentalnom sklopu.

Sto se tvog dede tice, meni i mojima sigurno nije pravio drzavu, kao ni kasnije Draza ili Ratko. Ono sto je BiH i Balkan zadesilo 1918 je najcrnje u njenoj istoriji jer je tad prvi put pala pod srpsku cizmu.

To nam je zajednicko sa Sirijom, kao i mnogim drugim svjetskim zaristima, neposredna posljedica rezultata I svjetskog rata i svjetskog poretka koji je tada uspostavljen. Ovo sto danas vidimo u Siriji i ono sto smo gledali na Balkanu je rezultat te ekspanzionisticke politike kolonijalnih sila i njihovih satelita.
Zavisi kako je ko dozivljavao Jugoslaviju...Jugoslavija koja je formirana u Jajcu 1943 je muslimanima dala identitet naroda Jugoslavije sa istim pravima kao Srbi i Hrvati...Ali ocigledno mislis da je bolje biti pod kolonijalnim silama nego imati vlastitu drzavu...
Ja nisam jugonostalgicar ali je ta drzava bila srzava juznih Slovena...
Ali nemam sta da te ubedjujem u bilo sta...
Uglavnom da je vas vodja o0ih bio malo pametnije,Bosnjaci subtrebali ostati u krnjoj Jugoslaviji ,gde bi bili druga nacija po brojnosti i kada se za to steku uslovi ste mogli kao i Crna Gora imati svoju drzavu...Ali jbg vodja tri najveca jugoslovenska naroda su vise od svojih ljudi volela svoje mesto u istoriji...
Na zalost Bosna cuvena 80ih po zajebanciji i odlicnim pop rok bendovima je postala pakao...
Ja bih prije rekao da je pitanje sta ko smatra Jugoslavijom.

Tu Titovu iz 43' koju ti pominjes i koja je vratila pravo Bosnjacima na makar nekakav nacionalni predznak koji im je prethodna Kraljevina oduzela sigurno nije isto za sta se tvoj deda borio. Jer tu iz 43' ste vi srusili jer vam nije bila po volji upravo zbog tog Ustava iz 74'.

I gdje ja to rekoh da je bolje biti pod kolonijalnim silama nego imati svoju drzavu? Ja kazem da je to bio izbor izmedju srpskog i autrijskog okupatora a misljenjam sam da bi se ovog potonjeg uno lakse i bezbolnije oslobodili nego sto je to bio slucaj sa ovim koji tad 1918 prvi put predje Drinu.
Kikibombona

#14215 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Oplakah! :lol:

Zeneva 3 se pretvara u pravi cirkus! :D

Ko je ovaj covjek?

Image

Covjek se zove Haytham Manna i predsjednik je politickog ogranka SDF - Syrian Democratic Council

https://en.wikipedia.org/wiki/Haytham_Manna

Naime, Manna je dobio poziv da predstavlja SDF u Zenevi, ali je odbio poziv zato sto na pregovore nije pozvan Salih Muslim. Ovo se zove jedinstvo. Ovo su pravi ljudi. :thumbup:

"I'll go with my friends or not (at all). There is no compromise in this question," Manna told Reuters a day after the U.N. envoy to Syria, Staffan De Mistura, sent invitations to join the talks, without including the Kurdish leaders.

Pregovori se nastavljaju, Turci se zestoko protive
"We have one day and tomorrow perhaps also to negotiate all of these things with the Russians, the Americans and De Mistura's staff. We’ll see if they accept our opinion, our view to have really a strong and representative delegation, we are ready to go.”
http://www.reuters.com/article/us-midea ... SKCN0V513I
sarajevoxxxx

#14216 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:Kad bi Asad pomnožio sa deset sve vojnike koji su uz njega, opet mu ne bi bilo dovoljno. Daleko veći broj Sirijaca je protiv režima.
Hajde što obmanjuješ druge, ali što obmanjuješ sebe, to je posebna priča.
Sretno.

_____
Evo ovih dana u Deir Ez-Zouru panično vojska hapsi, na sve moguće načine pokušavaju mobilisati dodatne vojnike. Mislim taj grad je u okruženju, ljudi su iscrpljeni, navodno oko 60 je prisilno mobilisano, a u Damasku pod kontrolom režima najmanje 100 hiljada vojno sposobnih. Zašto njih režim ne mobiliše i pošalje ih kao pomoć u Deir Ez-Zour?
Challenger__

#14217 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Navodno, snimak okline Zora, avio-udar:

Image
sarajevoxxxx

#14218 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:Oplakah! :lol:

Zeneva 3 se pretvara u pravi cirkus! :D

Ko je ovaj covjek?

Image

Covjek se zove Haytham Manna i predsjednik je politickog ogranka SDF - Syrian Democratic Council

https://en.wikipedia.org/wiki/Haytham_Manna

Naime, Manna je dobio poziv da predstavlja SDF u Zenevi, ali je odbio poziv zato sto na pregovore nije pozvan Salih Muslim. Ovo se zove jedinstvo. Ovo su pravi ljudi. :thumbup:

"I'll go with my friends or not (at all). There is no compromise in this question," Manna told Reuters a day after the U.N. envoy to Syria, Staffan De Mistura, sent invitations to join the talks, without including the Kurdish leaders.

Pregovori se nastavljaju, Turci se zestoko protive
"We have one day and tomorrow perhaps also to negotiate all of these things with the Russians, the Americans and De Mistura's staff. We’ll see if they accept our opinion, our view to have really a strong and representative delegation, we are ready to go.”
http://www.reuters.com/article/us-midea ... SKCN0V513I
Rusi su danas izjavili da niko iz SDF-a nije dobio poziv već da će kao u drugom krugu pregovora UN uputiti poziv i predstavnicima PYD-a. Sada ih trenutno nema.
Kikibombona

#14219 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:
Rusi su danas izjavili da niko iz SDF-a nije dobio poziv već da će kao u drugom krugu pregovora UN uputiti poziv i predstavnicima PYD-a. Sada ih trenutno nema.
SDF je dobio poziv, 100%. Odbili su. Kao sto kaze Manna, pregovori su u toku.
sarajevoxxxx

#14220 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

- Odbijen napad režima i Rusa u selu Duvejrekeh u Latakiji.

- Najmanje 14 osoba poginulo u novom masakru kojeg su danas počinili Rusi i režim u gradu Al Bab u Halebu.

- Preko 60 poginulih u današnjim masakrima Rusa i režima u Deir Ez-Zouru. Najveći se desio u naselju Al Muhajmedijeh.
nixon69

#14221 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

Od ove Daraye nije nista ostalo,kao i mnogih drugih gradova,sela i naselja.
Prokleti bolesnici.

Kaligula I

#14222 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Challenger__ wrote:- istočni Alepo, nova mapa:

Image

:arrow: velika rezolucija
...zanima me kako SAA pokriva ove novooslobođene prostore?...da li je to ograničavajući faktor njene mobilnosti i kako reagiraju na to razvlačenje snaga?...

...opet, sa druge strane, to mi govori da su ISIL, Nusra i ahbabi totalno devastirani...da nisu uzvratili bi vrlo snažno, efikasno i jednostavno jer to dopušta situacija na frontu...dakle, ništa od njihovog organiziranog povlačenja sa fronte, kako tvrde @savo i @patak, jer da jeste već bi to SAA osjetila na svojoj koži, i to debelo...idealna prilika za kontraudare, a njih nema...zašto?...
Last edited by Kaligula I on 27/01/2016 22:09, edited 1 time in total.
Ja_Ja

#14223 Re: Sirija vol. 2

Post by Ja_Ja »

sarajevoxxxx wrote: - Preko 60 poginulih u današnjim masakrima Rusa i režima u Deir Ez-Zouru. Najveći se desio u naselju Al Muhajmedijeh.
Sve ti covjek pokusava dati malo kredita a ti po svom, pa po svom :). De ti nama objasni sta se desava ovdje? Ako uzmemo u obzir da je Deir u potpunom okruzenju i da se vodi defanzivni rat od strane SAA, dolazimo do zakljucka da je sve oko Deir-a ratno podrucje, pa se samim tim postavlja pitanja koga masakriraju Rusi i rezim? Civile? ISIL vojnike? Ako su civili sta oni rade u podrucju koje vec nekoliko godina je prva linija rata? Ako su vojnici koji su legitimna meta, zasto koristiti termin masakar?
Kaligula I

#14224 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

sarajevoxxxx wrote:- Odbijen napad režima i Rusa u selu Duvejrekeh u Latakiji.

- Najmanje 14 osoba poginulo u novom masakru kojeg su danas počinili Rusi i režim u gradu Al Bab u Halebu.

- Preko 60 poginulih u današnjim masakrima Rusa i režima u Deir Ez-Zouru. Najveći se desio u naselju Al Muhajmedijeh.

...ISIL je padajuća 'zvijezda'; kalifat, država, grad, selo...nastavi niz... :D
sarajevoxxxx

#14225 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:
SDF je dobio poziv, 100%. Odbili su. Kao sto kaze Manna, pregovori su u toku.
- Pregovarački tim opozicije je izjavio da im je UN potvrdio da neće biti tri delegacije već samo dvije. Znači nema SDF-a već samo opozicija koja je formirana u Rijadu to je i Fabijus minustar vanjskih poslova Francuske izjavio.

- Također, ovi navode da ostali iz "opozicije" kojina je poziv upućen su u svojstvu savjetnika ne pregovarača. I zbog toga je Menaa odbio kakav crni Salih Muslim.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0076805908

#شام | أكد مصدر مطلع أن الهيئة العليا للمفاوضات قد تسلمت توضيح من الأمم المتحدة انه لا يوجد 3 وفود وإنما وفدين فقط، وأن وفد المعارضة هم ال 17 الذي حددتهم الهيئة العليا، وأن بقية المدعويين بصفة معارضة هم مستشارون فقط، و أشار المصدر إلى أنه يبقى مسألة فك الحصار عن المناطق المحاصرة ، سيشارك وفد المعارضة حال تحقق شيئ ملموس وحقيقي في هذا الخصوص، بالتالي يمكن ان يلتحق بجنيف بعد يوم او أسبوع او شهر
Locked