Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MarlboroGold

#14201 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

sekerbay wrote:
MarlboroGold wrote:Pa pogledaj turke kod švaba. Decenijama su tu, pojedini su se probili u politiku kao Ozdemir... i onda im trebaju sad ova sranja sa Erdoganom koja ih vraćaju na sami početak?
Opet ti kaem, čitaš masmedije.
Eto, ne moraš vjerovat meni, neg pročitaj par istraživanja i formiraj mišljenje.
Ista kažu da turci procentualno više uplaćuju u socijalnu kasu tj priređuju nego nijemci
Čekaj malo... ne govorim ti ja o socijalnoj kasi iako ne vjerujem da plaćaju više nego švabe... možda u Austriji.
Ovdje je riječ o integracionoj politici. Dakle, ja hvalim turke koji su se tamo integrirali i postali dio sadašnje njemačke umjetnosti, sporta, politike itd.
Sad imaš Erdogana koji na njih sve više pokušava uticati sa svojim konzervativnim i vjerskim stavovima, a što samo kvari i loše utiče na integraciju.
Posljednji primjer je Mesut Ozil iako ga gotivim kao igrača... doduše priznaću da su mediji malo pretjerali, ali u suštini su u pravu.
I šta ti je masmedija? Molim te prevedi.
sekerbay

#14202 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by sekerbay »

MarlboroGold wrote:iako ne vjerujem da plaćaju više nego švabe..
Vjerniče( :mrgreen:), čim si se počeo oslanjat na vjeru a ne na činjenice i provjerene informacije, red je da se povučem iz diskusije :mrgreen: :kiss:
MarlboroGold wrote:I šta ti je masmedija? Molim te prevedi
Mediji koji su dospjeli u svaku poru željenog tržišta.
Recimo springer. Oni formiraju mišljenje kod većine naroda.
MarlboroGold

#14203 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

:roll:

Potkrijepi izvorima pa možemo dalje razgovarati. Do tad se ni ja više ne želim zamarati.
Također se to može odnositi i na medije, članke i istraživanja kojima se ti koristiš :)
zforumas

#14204 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zforumas »

Sekeru i mene zanima taj podatak o Turcima i socijalnoj kasi?
Mozda ti zivis u nekoj drugoj Njemackoj :?
sekerbay

#14205 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by sekerbay »

E jbg sad, de vam sve na gotovo :roll:
Da vrijeme koje gubimo na bezze temama uložimo u ozbiljne političke teme, bili bismo korisniji članovi društva.
Al, evo barem hint.
Zentrums für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW)

Svaki stranac plati 3300 eura više u državnu kasu negoli nijemac. Ako se obrazovanje nastavi ovim tempom, svaki stranac će u prosjeku uplatiti oko 120k eura

Drugo, među penzionerima imaš oko 9% stranaca, ali među radnom snagom preko 20%
I ta cifra raste, i raste, i raste.
A što se tiče švaba, već 40 godina imaju negativan prirodni priraštaj.
Dakle, broj penzionera raste, i raste, i raste.
:)

Trenutno u njemačkoj imaš preko 18 miliona stranaca.
I taj broj raste, i raste, i raste.
Halleluja :mrgreen:
славянин

#14206 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

sekerbay wrote:E jbg sad, de vam sve na gotovo :roll:
Da vrijeme koje gubimo na bezze temama uložimo u ozbiljne političke teme, bili bismo korisniji članovi društva.
Al, evo barem hint.
Zentrums für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW)

Svaki stranac plati 3300 eura više u državnu kasu negoli nijemac. Ako se obrazovanje nastavi ovim tempom, svaki stranac će u prosjeku uplatiti oko 120k eura

Drugo, među penzionerima imaš oko 9% stranaca, ali među radnom snagom preko 20%
I ta cifra raste, i raste, i raste.
A što se tiče švaba, već 40 godina imaju negativan prirodni priraštaj.
Dakle, broj penzionera raste, i raste, i raste.
:)

Trenutno u njemačkoj imaš preko 18 miliona stranaca.
I taj broj raste, i raste, i raste.
Halleluja :mrgreen:
Od Aljaske do Zelanda bit ce zemlja mumina - Alah u Egber muslimani preuzeli evropu sve obrazovani bolje rade od njemaca i imaju po 10 oro djece Masalaaaaaah allallalalall :lol:

Sad povratak u stvarnost... Muslimani cine 4-6 procenata stanovnistva u Evropi .

Hodati umotan ko strasilo je kulturoloski neprihvatljivo u vecini Evrope.
zforumas

#14207 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zforumas »

Stranac...je li to automatski musliman?

Ti si jako zagrijan za politiku i uvodjenje sistema, pa bujrum brate, niko te ne sprjecava.
sekerbay

#14208 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by sekerbay »

Znaš ono, prvo šahovsko polje jedno zrno, drugo dva, treće četiri, itd :)
Samo u njemačkoj 2003. godine 1000 ljudi konvertiralo na islam. 2004. već 4000, itd.
U engleskoj, početkom milenijuma 50k konvertita, a 10 g kasnije 100k
Sad se to ustabililo na nekih 5-7k godišnje :mrgreen:
I tako dalje; i tako bliže :wink:
славянин

#14209 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

sekerbay wrote:Znaš ono, prvo šahovsko polje jedno zrno, drugo dva, treće četiri, itd :)
Samo u njemačkoj 2003. godine 1000 ljudi konvertiralo na islam. 2004. već 4000, itd.
U engleskoj, početkom milenijuma 50k konvertita, a 10 g kasnije 100k
Sad se to ustabililo na nekih 5-7k godišnje :mrgreen:
I tako dalje; i tako bliže :wink:
Image :D :D :D
zforumas

#14210 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zforumas »

A koliko ih se doselilo kao muslimani pa shvatilo da nece biti pod mac bato ukoliko ne nastave prakticirati Islam?
S4mpion

#14211 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by S4mpion »

Kad su u pitanju burka i nikab, nošenje istih je više neprihvatljivo sa sigurnosnog nego sa kulturološkog aspekta. Mogućnost identifikacije osoba s kojima dijelimo javni prostor bi uvijek trebala biti obezbijeđena.
Gojeni H

#14212 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Gojeni H »

MarlboroGold wrote:
broj dva wrote:
MarlboroGold wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-da ... /180804010

Udaraju danci po džepu :)
--
Nisu po džepu nego po slobodi izbora i ljudskim pravima. Gade mi se i burka i nikab ali zabrana nije dobra stvar i donešena je da zadovolji desničare i populiste a ne da unaprijedi prava žena.
Zakoni i propisi su jasni - onemogućena je identifikacija tih osoba. Sigurnost uvijek treba biti na prvom mjestu.
Promjenom boje kose Buabdulah Buabdulah iz Alzira, osvjedoceni terorista, je zavarao policajce i uspio se infiltrirati u centar Kopenhagena.
Zabranimo farbanje kose!

Vidis li apsurd i opasnost zabrana?

Nikab treba biti zabranjen. :D Ozbiljno tako mislim, ali znam da sam kontradiktoran samom sebi.
MarlboroGold

#14213 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Gojeni H wrote: Promjenom boje kose Buabdulah Buabdulah iz Alzira, osvjedoceni terorista, je zavarao policajce i uspio se infiltrirati u centar Kopenhagena.
Zabranimo farbanje kose!

Nikab treba biti zabranjen. :D Ozbiljno tako mislim, ali znam da sam kontradiktoran samom sebi.
Farbanje kose se ne može porediti sa nikabom...
S4mpion

#14214 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by S4mpion »

MarlboroGold wrote:
Gojeni H wrote: Promjenom boje kose Buabdulah Buabdulah iz Alzira, osvjedoceni terorista, je zavarao policajce i uspio se infiltrirati u centar Kopenhagena.
Zabranimo farbanje kose!

Poenta leži u tome da ljudi mogu sakriti svoj identitet na ovaj ili onaj način, bilo to farbanje kose ili ne i baš zbog tog se javljaju te neke dileme po pitanju nošenja nikaba.

Boja kose ti može bit' maska baš kao i nikab.
Gojeni H

#14215 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Gojeni H »

S4mpion wrote:
MarlboroGold wrote:
Zabranimo farbanje kose!

Poenta leži u tome da ljudi mogu sakriti svoj identitet na ovaj ili onaj način, bilo to farbanje kose ili ne i baš zbog tog se javljaju te neke dileme po pitanju nošenja nikaba.

Naravno. Zasto se ne bi zabranile plasticne operacije, operacije promjene identiteta/spola?
Ako se iskljucivo sigurnost uzima kao argument, onda je na strasno klimavim nogama. Ukoliko uzimamo u obzir da u odredjenim kulturama, ukljucujuci i nasu, ocekujes da vidis reakciju na licu covjeka dok pricas s njim/njom, onda to ima vise smisla.
Gojeni H

#14216 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Gojeni H »

broj dva wrote: --
Nisu po džepu nego po slobodi izbora i ljudskim pravima. Gade mi se i burka i nikab ali zabrana nije dobra stvar i donešena je da zadovolji desničare i populiste a ne da unaprijedi prava žena.
A sto ti se gade? JEsi li zrtva stereotipa ili ima neki odredjeni razlog?

Meni se ne gade, ali ih smatram klasicnom podvalom muskaraca male alatke i jos manjeg samopouzdanja, a sve u cilju zadovoljavanja vlastite pohlepe i zelje za posjedovanjem.

Svako drustvo ima svoje kulturoloske obrise, i Danska i Iran, ali dansko koketiranje sa desnicarima bi se moglo prvo njima obiti o glavu.
broj dva

#14217 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Bloo wrote:
broj dva wrote:

--
Da li su burka i nikab kulturoloski ili religijski fenomen, pa dolazi do sraza?
Ako je kulturoloski sraz, gdje je granica tolerancije?
S jedne strane ne nameces svoju kulturu pridoslicama, vec prilagodavas i svoju, a sta.dobijas zauzvrat od druge strane?
Dobro jutro
Hmm, valjda je izraz i religije i kulture. Te dvije niti se toliko preplicu da je tesko vidjeti koja je jedna a koja je druga..
Ima u Oslu jedna bosanka u nikabu, vjera ili kultura ?
A za toleranciju, onako "odoka" granica joj je obrnuto proporcionalna broju populista i desnicara u parlamentu.
broj dva

#14218 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Gojeni H wrote:
broj dva wrote: --
A sto ti se gade? JEsi li zrtva stereotipa ili ima neki odredjeni razlog?

Meni se ne gade, ali ih smatram klasicnom podvalom muskaraca male alatke i jos manjeg samopouzdanja, a sve u cilju zadovoljavanja vlastite pohlepe i zelje za posjedovanjem.

Svako drustvo ima svoje kulturoloske obrise, i Danska i Iran, ali dansko koketiranje sa desnicarima bi se moglo prvo njima obiti o glavu.

Zato sto ih smatram ponizavajucim za osobe koje su primorane (a da se ne lazemo, bobar broj njih u nikabu ili burci bi ih sada skinuo kada bi smjele) da ih nose...
I jah, to sa malom cunom :D
broj dva

#14219 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

MarlboroGold wrote:
broj dva wrote:

--
Zakoni i propisi su jasni - onemogućena je identifikacija tih osoba. Sigurnost uvijek treba biti na prvom mjestu.
To me podjeca na ono u The Simpsons kada Helen Lovejoy (svecenikova zena) povice "somebody please think of the children"
Ili kada Melvins pjeva "Safety Third"
Sigunost jeste bitna ali sigurnost nije jedina a cesto ni najbitnija vrijednost drustva, ima jos stvari koje su bitne a medju njima pravo izbora.
Smrcak15

#14220 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

славянин wrote: Image :D :D :D

svasta u Bozijoj basti ima :-) da Bog sacuva
MarlboroGold

#14221 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Eto šećeru hanume :D
Bloo
Globalna šefica

#14222 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:

Ne znam sta se ibretis. To ti je sada sestra po vjeri.

..Allah ostavlja u zabludi onoga koga On hoće, a k Sebi upućuje onoga ko Mu se pokajnički obraća....
MarlboroGold

#14223 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

S4mpion wrote:
MarlboroGold wrote:
Zabranimo farbanje kose!

Ja ne vidim ljude da hodaju poput Samare iz horora the Ring kakvu god frizuru ili boju iste imali... da govoriš kojim slučajem o gas maskama onda bih se složio. Dakle, lice bi trebalo biti ono najbitnije.
Smrcak15

#14224 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

..Allah ostavlja u zabludi onoga koga On hoće, a k Sebi upućuje onoga ko Mu se pokajnički obraća....
nikad to moja sestra nece biti pa da mu na celu pise sehadet

..Allah ostavlja u zabludi onoga koga On hoće, a k Sebi upućuje onoga ko Mu se pokajnički obraća.
upravo tako, vidis kako ti to znas :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#14225 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

nikad to moja sestra nece biti pa da mu na celu pise sehadet
..Allah ostavlja u zabludi onoga koga On hoće, a k Sebi upućuje onoga ko Mu se pokajnički obraća.
upravo tako, vidis kako ti to znas :thumbup:
Bitno je da si ti selektivan, a tvoj bog nije.
Naravno da znam, nisam zatucana i ogranicena, mozda da opet iscitas sta ti pise u svetoj knjizi.
Mada negdje procitah da muskarci.koji ispoljavaju homofobije i strahove od ovakvih stvari su latentni homoseksualci koji negiraju vlastitu prirodu.
Post Reply