Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
VjecitiStudent

#14176 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

"Oj selo mojeee, da se u tebi nisam rodioooo, ne bi te ni voliooooo",
Narodna pjesma iz Like i Hercegovine
Krema za salatu

#14177 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Krema za salatu »

Prijedlog na novu temu "Smisao i evetualni intenzitetl ljubavi prema Bosni (i Hercegovini)"
Pedja Kojovic

#14178 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

kvazidrugar

Voliti ili ne voliti BiH, je privatna stvar svakoga.
U politickom smislu nas zanima ono sto Z. Puhovski zove "ustavni patriotizam" odnosno obaveza gradjana jedne zemlje da postuju ustav i zakone zemlje ciji su drzavljani.

Moj licni odnos...
Ja ne mislim da postoji obaveza da neko ko voli BiH objasnjava zasto.
Kada smo krajem 80-tih i pocetkom 90-tih, dok je BiH jos uvijek bila republika SFRJ pokrenuli nove "Nasi Dani" magazin na naslovnoj smo stavili je to magazin za "nezavisnu, suverenu, demokratsku BiH".
(To je bio ja mislim nas protest protiv beogradskog shvatanja Jugoslavije - oni su mislili da Yu postoji kako bi svi Srbi zivjeli u jednoj drzavi a mi da je Yu zemlja ravnopravnih gradjana i naroda).
E sad zasto voliti BiH ( A da ne bude pateticno)...
Tu sam rodjen, odrastao, te ulice, planine, gradovi, rijeke, ljudi su me formirale kao osobu i ja se ovdje osjecam kao kod kuce. Moze mi se ne dopadati vlast, nacin na koji vecina ljudi razmislja, kako se ponasaju, ali ispod toga svega i dalje postoji osjecaj pripadanja i ovoj geografskoj tacki i ljudima.
Sasvim je sigurno da se negdje drugo moze zivjeti bolje i ljepse, ali...
Nedavno sam u jednom intervjuu govorio o regionalnoj poziciji BiH i rekao, otprilike, BiH ima sve sto imaju Srbija i Hrvatska, ali ni Srbija ni Hrvatska nemaju sve sto ima BiH.

p.k.
kvazidrugar

#14179 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kvazidrugar »

Hvala Pedja.
Rodjen sam pocetkom osamdesetih, u porodici radnika seljaka, babo mi je bio privatnik, dobro se radilo jos bolje se zivjelo. Babo je po logici stvari bio blizak ljudima iz partije,nije bio neki vjernik nosio je muslimansko ime,i sa tim se zavrsavala njegova obaveza prema Bogu. Posto je mama bila jos iz veceg sela nego sto je babo, ona je povremeno i klanjala, pa samim tim i mene kao trece dijete slala je u mejtef (to je sadasnji mekteb) . Ja ni mu kajt, djes me onaj vikend kad treba spavat' do jedno 10 sahata kad pocinje crtani transformers, da ja idem u dzamiju, i tako ja nekako izlevati mamu da se ja manim mejtefa, nazalost.
Pocetak rata, pardon agresije na BiH, ja imo svega 11 god. znao sam ja i tada da sam ja SDA, znao sam ja da je Alija nesto dobro za nas muslimane, cak su me navratili da na amidzinu kucu zalijepim Alijinu sliku, jer je amidza bio za nekog Markovica, tako mi tada rekose, a ja jedva doceka, vazda mi bilo drago biti "kontra".

Od 92 do 2000 god, pretrpio sam ono sto zdrav razum ne bi mogo svariti da bi neki covjek mogao uraditi drugom covjeku. Najgore od svega sto sa svojom porodicom nisam uspjeo otici za neku trecu zemlju, ili preci na teritoriju koju je kontrolisala armija BiH, nego smo ostali u ovom "boljem dijelu BH" kako to ovi iz manjeg BH entiteta vole reci. Inace i danas zivim u manjem entitetu, i dalje prolazim kroz, malo je reci pakao, jer 17 godina od potpisivanja dejtonskog nesporazuma, stvari se ne mjenjaju. Jarane, ja znam ko je kriv za to, krivi smo Mi.

Ja sam svakim dosadasnjim izorima glasao za SDA, jer sam kont'o da time glasam i za Bosnu, jer ja toliko volim Bosnu, da sam jedino siguran kad je dam na amanet njima da ce biti sigurna. Ne kontajuci da svoj glas dajem, evo uzecu primjer, Sadiku Ahmetovicu, halo jarane, taj covjek ne bi mogao biti ni direktor Doma Kulture u Atmacicima( inace jedno selo na obroncima Majevice, pripada Opstini Ugljevik). Da ne ulazim u dalja kadrovska rijesenja u vrhu SDA, cast pojedincima koji su clanovi SDA, koji inace imaju dobre predispozicije da ovu zemlju povedu naprijed, a koji ne mogu od kojekavih maticarskih struja da dodju do "a". Ja ovo napisa o mojoj stranci ciji sam bio clan i za koju sam ja glasao, a takvo stanje je i SDP-u, da ne spominjem ovu novu Fahrinu, koja je vece zlo za Bosnu nego sto je to bila SRS sa Poplasenim na celu, vrijeme ce pokazati da sam bio u pravu, ako to koga bude zanimalo osim mene samog. Naravno, vec spomenute partije sam uzeo za primjer jer su one fol probosanske.

Odo ja daleko a jos nisam ni poceo, ja poce o ljubavi prema Bosni, a zavrsi sa ...Sve je to ljubav!
Kao sto Pedja napisa u vezi ulica,planina, rijeka, istog sam misljenja. Jarane i ja volim Bosnu jer kroz nju tece rijeka Drina, svake godine se u njoj kupam, pecam, kampujem, iako je ta Drina najveca grobnica naroda kojem ja pripadam. Ja volim Bosnu, jer sam zivjeo u mahali u kojoj su bili svi moji najblizi, cak i popa Pere otac, i Mico milicioner kojem smo krali septelije i kruske, a koji 92 ubi strininu sestru, koja je virila kroz pendzer kad su sarenci odvodili njenog komsiju.
I sijaset primjera ima zbog kojih volim Bosnu, a koji su direktno ili indirektno vezani za neku patnju, jah mog naroda, jah nekog ostalog koji zive u svacijoj i nicijoj zemlji. Od Ive i njegove cuprije do Mirze Teletovica i njegovih trica. Da ne idem u doboku (h)istoriju. I kroz sve to ja vise neznam jesam li Bosnjak, il sam Musliman, il Bosanac ili pak sve to, a ja mislim da je u sustini bitnije to sto sam covjek.
Kroz sta sam prosao i ja i moji nablizi uvijek sam tezio nekom radikalizmu, al neide covjece, ja bih volio da mrzim Srbe,jer svi cetnici dolaze iz tog naroda, no, padne mi na um odma Bogicevic ili pak Aleksic, i neide. Ja bih volio da mrzim i Hrvate jer sve ustase dolaze iz tog naroda, al ne vrijedi ne mogu, jednostavno ne mogu, kad vidim samo ko je iz tog istog naroda bio na braniku Bosne, braneci i Srbe i Hrvate i Muslimane, odnosno braneci Drzavu i sve njene vreline i mane. Jarane, brinem se za Bosnu, jer Mi koji smo glasali za trenutnu garnituru koja je na vlasti od Opstina, Kantona, do vrha drzave vode ovu zemlju u takvom pravcu, da strani neprijatelji koji bi imali ambicije, koje je imai Slobo ili Franjo, jednostavno ce odustati, jer od ove drzave nece ostat' nista zbog cega bi smo je voljeli, a zbog cega bi njima bila interesantna !!!

Ovo je pis'o covjek koji neizmjerno voli ovu zemlju apsurda, a koji doista vise nema povjerenja ni u jednu probosansku stranku.

P.S. kao sto reko da sam nepismen, tako da mi ne zamjerite na pravopisnim greskama, doista sam se trudio.
Co0l

#14180 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Co0l »

kvazidrugar wrote:Hvala Pedja.
Rodjen sam pocetkom osamdesetih, u porodici radnika seljaka, babo mi je bio privatnik, dobro se radilo jos bolje se zivjelo. Babo je po logici stvari bio blizak ljudima iz partije,nije bio neki vjernik nosio je muslimansko ime,i sa tim se zavrsavala njegova obaveza prema Bogu. Posto je mama bila jos iz veceg sela nego sto je babo, ona je povremeno i klanjala, pa samim tim i mene kao trece dijete slala je u mejtef (to je sadasnji mekteb) . Ja ni mu kajt, djes me onaj vikend kad treba spavat' do jedno 10 sahata kad pocinje crtani transformers, da ja idem u dzamiju, i tako ja nekako izlevati mamu da se ja manim mejtefa, nazalost.
Pocetak rata, pardon agresije na BiH, ja imo svega 11 god. znao sam ja i tada da sam ja SDA, znao sam ja da je Alija nesto dobro za nas muslimane, cak su me navratili da na amidzinu kucu zalijepim Alijinu sliku, jer je amidza bio za nekog Markovica, tako mi tada rekose, a ja jedva doceka, vazda mi bilo drago biti "kontra".

Od 92 do 2000 god, pretrpio sam ono sto zdrav razum ne bi mogo svariti da bi neki covjek mogao uraditi drugom covjeku. Najgore od svega sto sa svojom porodicom nisam uspjeo otici za neku trecu zemlju, ili preci na teritoriju koju je kontrolisala armija BiH, nego smo ostali u ovom "boljem dijelu BH" kako to ovi iz manjeg BH entiteta vole reci. Inace i danas zivim u manjem entitetu, i dalje prolazim kroz, malo je reci pakao, jer 17 godina od potpisivanja dejtonskog nesporazuma, stvari se ne mjenjaju. Jarane, ja znam ko je kriv za to, krivi smo Mi.

Ja sam svakim dosadasnjim izorima glasao za SDA, jer sam kont'o da time glasam i za Bosnu, jer ja toliko volim Bosnu, da sam jedino siguran kad je dam na amanet njima da ce biti sigurna. Ne kontajuci da svoj glas dajem, evo uzecu primjer, Sadiku Ahmetovicu, halo jarane, taj covjek ne bi mogao biti ni direktor Doma Kulture u Atmacicima( inace jedno selo na obroncima Majevice, pripada Opstini Ugljevik). Da ne ulazim u dalja kadrovska rijesenja u vrhu SDA, cast pojedincima koji su clanovi SDA, koji inace imaju dobre predispozicije da ovu zemlju povedu naprijed, a koji ne mogu od kojekavih maticarskih struja da dodju do "a". Ja ovo napisa o mojoj stranci ciji sam bio clan i za koju sam ja glasao, a takvo stanje je i SDP-u, da ne spominjem ovu novu Fahrinu, koja je vece zlo za Bosnu nego sto je to bila SRS sa Poplasenim na celu, vrijeme ce pokazati da sam bio u pravu, ako to koga bude zanimalo osim mene samog. Naravno, vec spomenute partije sam uzeo za primjer jer su one fol probosanske.

Odo ja daleko a jos nisam ni poceo, ja poce o ljubavi prema Bosni, a zavrsi sa ...Sve je to ljubav!
Kao sto Pedja napisa u vezi ulica,planina, rijeka, istog sam misljenja. Jarane i ja volim Bosnu jer kroz nju tece rijeka Drina, svake godine se u njoj kupam, pecam, kampujem, iako je ta Drina najveca grobnica naroda kojem ja pripadam. Ja volim Bosnu, jer sam zivjeo u mahali u kojoj su bili svi moji najblizi, cak i popa Pere otac, i Mico milicioner kojem smo krali septelije i kruske, a koji 92 ubi strininu sestru, koja je virila kroz pendzer kad su sarenci odvodili njenog komsiju.
I sijaset primjera ima zbog kojih volim Bosnu, a koji su direktno ili indirektno vezani za neku patnju, jah mog naroda, jah nekog ostalog koji zive u svacijoj i nicijoj zemlji. Od Ive i njegove cuprije do Mirze Teletovica i njegovih trica. Da ne idem u doboku (h)istoriju. I kroz sve to ja vise neznam jesam li Bosnjak, il sam Musliman, il Bosanac ili pak sve to, a ja mislim da je u sustini bitnije to sto sam covjek.
Kroz sta sam prosao i ja i moji nablizi uvijek sam tezio nekom radikalizmu, al neide covjece, ja bih volio da mrzim Srbe,jer svi cetnici dolaze iz tog naroda, no, padne mi na um odma Bogicevic ili pak Aleksic, i neide. Ja bih volio da mrzim i Hrvate jer sve ustase dolaze iz tog naroda, al ne vrijedi ne mogu, jednostavno ne mogu, kad vidim samo ko je iz tog istog naroda bio na braniku Bosne, braneci i Srbe i Hrvate i Muslimane, odnosno braneci Drzavu i sve njene vreline i mane. Jarane, brinem se za Bosnu, jer Mi koji smo glasali za trenutnu garnituru koja je na vlasti od Opstina, Kantona, do vrha drzave vode ovu zemlju u takvom pravcu, da strani neprijatelji koji bi imali ambicije, koje je imai Slobo ili Franjo, jednostavno ce odustati, jer od ove drzave nece ostat' nista zbog cega bi smo je voljeli, a zbog cega bi njima bila interesantna !!!

Ovo je pis'o covjek koji neizmjerno voli ovu zemlju apsurda, a koji doista vise nema povjerenja ni u jednu probosansku stranku.

P.S. kao sto reko da sam nepismen, tako da mi ne zamjerite na pravopisnim greskama, doista sam se trudio.
:-D Dobar :thumbup: :bih:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#14181 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Challenger__ wrote:Nije NS sebe samodefinisala kao mejkap na leš, zombi-korektiv, nego kao političku, kulturnu i civilizacijsku alternativu (što nikada nije ni bila).

Esade, jadan pokušaj odbrane nebranjivog.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Sjajan je u ovoj verziji "glasača s mozgom" i sl. Zbog brige o "blokovima" i "blokadama"" :roll: :roll: , bacajmo glasove niz vjetar.
Nek svak svoj glas baci gdje hoće - ja neću !

Elem i ja sam strašno zabrinuta za "blokove" a zbog toga što opštinska vijeća neće funkcionisati (jer je to demokratska volja stanovnika te opštine) bukvalno neću spavati noćima..... :roll: :roll: ...stoga sam saglasna da moj glas bude upotrebljen u podršci nekom od dva "bloka" koja su nastala na suzama mojih susjeda...e pa nisam saglasna , hebe me se za blokove i matematiku , u OV-u želim predstavnika koji razmišlja,djeluje na način kako je obećao , to mi ODGOVARA i zato sam glasala...sve suprotno tome je prevara vlastitih birača...aferim... :roll:
esad_plavi

#14182 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by esad_plavi »

tvsabina wrote:
Challenger__ wrote:Nije NS sebe samodefinisala kao mejkap na leš, zombi-korektiv, nego kao političku, kulturnu i civilizacijsku alternativu (što nikada nije ni bila).

Esade, jadan pokušaj odbrane nebranjivog.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Sjajan je u ovoj verziji "glasača s mozgom" i sl. Zbog brige o "blokovima" i "blokadama"" :roll: :roll: , bacajmo glasove niz vjetar.
Nek svak svoj glas baci gdje hoće - ja neću !

Elem i ja sam strašno zabrinuta za "blokove" a zbog toga što opštinska vijeća neće funkcionisati (jer je to demokratska volja stanovnika te opštine) bukvalno neću spavati noćima..... :roll: :roll: ...stoga sam saglasna da moj glas bude upotrebljen u podršci nekom od dva "bloka" koja su nastala na suzama mojih susjeda...e pa nisam saglasna , hebe me se za blokove i matematiku , u OV-u želim predstavnika koji razmišlja,djeluje na način kako je obećao , to mi ODGOVARA i zato sam glasala...sve suprotno tome je prevara vlastitih birača...aferim... :roll:
E na ove suze sam se morao nasmijati :lol:

Eto ti nemoj glasati iz principa, uskrati svoj glas ovim prelivodama, mozda dobijes zahvalnicu od Tihica i Lagumdzije za njihov novi mandat koji ces im obezbijediti upravo TI i takvi poput tebe, sa svojom politickom nezreloscu, koja granici s neodgovornoscu.

A ovaj seln je pogotovo smijesan, kad presusi vrelo argumenata pocinje vrelo uvreda, cuj Goebels, da nisam mozda Himmler :lol:
Innovation

#14183 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Gospodine Kojovicu, molila bih Vase misljenje i misljenje Vase stranke na moje pitanje, koje se odnosi na KCU u Sarajevu. Da li je pravedno i posteno da KCU u Sarajevu finansira samo KS iz svog budzeta , mada su mu suosnivaci Federacija i 4 Kantona, dok za KC u Mostaru Federacija izdvaja znacajna sredstva? LP
Pedja Kojovic

#14184 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

innovation

Nas stav je da nije.
Svjesni smo, naravno, da KCUS, jednim velikom dijelom, obavlja funkciju i kantonalne bonice, kao i da je skoro 90% pacijenata koje obradi sa boravkom ili prebivalistem u KS (Ili imaju pravo a zive recimo u RS-u).
Medjutim, visoko specijalizirana odjeljenja KCUS-a i savremena oprema sluze svim gradjanima FBiH, pa i BiH(Nisu rijetki hitni slucajevi iz I.Sarajeva, na primjer).
Suosnivaci trebaju pravicno ucestvovati u troskovima.

p.k.
Innovation

#14185 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Hvala na odgovoru, mislimo isto. Meni jos strasno smeta, zasto nam onda "uvaljuju "ljude iz drugih Kantona /koji finansijski nicim i nista ne ucestvuju/, da kroje sudbinu KCU u Sarajevu, a samo dvoje iz KS /UO/.
Hvala jos jednom i ugodan dan. :)
Maystor

#14186 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

Innovation wrote:Hvala na odgovoru, mislimo isto. Meni jos strasno smeta, zasto nam onda "uvaljuju "ljude iz drugih Kantona /koji finansijski nicim i nista ne ucestvuju/, da kroje sudbinu KCU u Sarajevu, a samo dvoje iz KS /UO/.
Đubrad jedna pokvarena, odakle im samo pravo da imenuju bilo koga u upravni odbor mimo SDA :lol:
Innovation

#14187 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Maystor wrote:

Do tada će gubici biti pokrivani otimanjem novca od redovnih platiša.
Budzet KS finansira KCU u Sarajevu i potpuno je nebitno ko sjedi i iz koje stranke u UO, nego koliko ljudi sjedi iz KS. Ako ovo Vama nije bitno, onda nastavite i dalje da se :lol: .
Treebeard

#14188 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Treebeard »

Maystor wrote:
Innovation wrote:Hvala na odgovoru, mislimo isto. Meni jos strasno smeta, zasto nam onda "uvaljuju "ljude iz drugih Kantona /koji finansijski nicim i nista ne ucestvuju/, da kroje sudbinu KCU u Sarajevu, a samo dvoje iz KS /UO/.
Đubrad jedna pokvarena, odakle im samo pravo da imenuju bilo koga u upravni odbor mimo SDA :lol:
Sjoo jesi mu rek'o, svaka cast :roll: Jesi ovo sam smislio ili ti je neko pomagao? :mrgreen:
julisiz es grant

#14189 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by julisiz es grant »

Innovation wrote:
Maystor wrote:

Do tada će gubici biti pokrivani otimanjem novca od redovnih platiša.
Budzet KS finansira KCU u Sarajevu i potpuno je nebitno ko sjedi i iz koje stranke u UO, nego koliko ljudi sjedi iz KS. Ako ovo Vama nije bitno, onda nastavite i dalje da se :lol: .
Po zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH (2010), bolnice čiji su osnivači više kantona (a takav je KCUS) u UO imaju po jednog predstavnika iz svih kantona-osnivača, izuzev kantona u kojem je sjedište bolnice (a to je u ovom slučaju KS), koji ima dva člana. Još su tri člana iz redova uposlenika (koji su, po logici stvari, stanovnici KS).
Innovation

#14190 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Innovation wrote: Postao/la Innovation dana 19/01/2013 15:43
Gospodine Kojovicu, molila bih Vase misljenje i misljenje Vase stranke na moje pitanje, koje se odnosi na KCU u Sarajevu. Da li je pravedno i posteno da KCU u Sarajevu finansira samo KS iz svog budzeta , mada su mu suosnivaci Federacija i 4 Kantona, dok za KC u Mostaru Federacija izdvaja znacajna sredstva? LP
Pedja Kojovic wrote:Post Postao/la Pedja Kojovic dana 19/01/2013 16:13
innovation

Nas stav je da nije.
Svjesni smo, naravno, da KCUS, jednim velikom dijelom, obavlja funkciju i kantonalne bonice, kao i da je skoro 90% pacijenata koje obradi sa boravkom ili prebivalistem u KS (Ili imaju pravo a zive recimo u RS-u).
Medjutim, visoko specijalizirana odjeljenja KCUS-a i savremena oprema sluze svim gradjanima FBiH, pa i BiH(Nisu rijetki hitni slucajevi iz I.Sarajeva, na primjer).

p.k.
Innovation wrote: Postao/la Innovation dana 19/01/2013 16:51
Hvala na odgovoru, mislimo isto. Meni jos strasno smeta, zasto nam onda "uvaljuju "ljude iz drugih Kantona /koji finansijski nicim i nista ne ucestvuju/, da kroje sudbinu KCU u Sarajevu, a samo dvoje iz KS /UO/.
julisiz es grant wrote:Po zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH (2010), bolnice čiji su osnivači više kantona (a takav je KCUS) u UO imaju po jednog predstavnika iz svih kantona-osnivača, izuzev kantona u kojem je sjedište bolnice (a to je u ovom slučaju KS), koji ima dva člana. Još su tri člana iz redova uposlenika (koji su, po logici stvari, stanovnici KS).
:?:
Innovation

#14191 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Vlada FBiH imenovala članove Upravnog odbora KCUS-a

Tako je Vlada FBiH potvrdila je imenovanje 11 članova Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Vrijeme objave: 16.01.2013 17:46
Posljednja izmjena: 17.01.2013 10:58

Smjenjeni su tako, tvrdi Osmanović, članovi Upravnog odbora KCUS-a iz Zeničko-dobojskog kantona, koji su pripadali SDA-u, a imenovana je i nova članica iz Srednjobosanskog kantona, koja pripada HDZ-u BiH. Pitanje članova Upravnog odbora iz Kantona Sarajevo nije rješeno, tvrde u Vladi KS-a. „Dva člana Upravnog odbora iz Kantona Sarajevo razriješena su prije mjesec, poslali smo prijedlog za dva nova člana UO, ali Vlada Federacije i resorno ministarstvo su to ignorisali“, tvrdi ministar zdravstva KS-a Eldan Lokmić.

U Vladi Federacije nisu ni razmatrali zaključke koje su im uputili iz Vlade KS-a. Regulisanje rada Kliničkog centra u Sarajevu odavno je političko pitanje, jer dok Federalna vlada najavljuje donošenje statuta za njegov rad, u Vladi KS-a, koji se smatraju i vlasnikom Kliničkog centra, to ocjenjuju nelegalnim. Ministar Lokmić, ipak, tvrdi da samo donošenje statuta ne rješava ništa te da mora postojati osnivački akt, pa tek onda statut.

Dok je na stolu kadrovska borba za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, dugovi ove zdravstvene ustanove se gomilaju. Tako je više od 17 miliona KM dugovanja napravljeno samo od prošle godine do danas, tvrdi ministar Lokmić, a sve više pacijenata se žali na procedure i rad ljekara.

federalna.ba/videoprilog Lejle Nezirović (Dnevnik 2 FTV-a)

:?:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#14192 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by dr.gog »

Pedja Kojovic wrote:innovation

Nas stav je da nije.

p.k.
Da, to "uloga kantonalne" i postaje problem, jer je u igri za taj naslov i Vojna bolnica :D gdje u prazno zviždi par korisnih odjela i neprevaziđeni sistem organizacije vojnog tipa o kojem klanovi sa Koševa nerado komentarišu...

Ja bih te zamolio da ,konkretno, poslaničkim dosađivanjem pomognete dr. Rožajcu u njegovoj borbi sa aždajom i korumpiranom bagrom na KCUS. Drugo, činjenica je da se u čitavoj priči namjerno zaboravlja Opšta/Vojna bolnica- raspitaj se zašto. Svi šute kao zaliveni kada je u pitanju dr.Nakaš i sudbina ove ustanove. Zašto? Pa ni zaposleni ne mogu proći taj zid šutnje.. Kriju se u statističkim izvještajima gdje nezakonito razvlačenje ugovora na "određeno" pokrivaju "malim procentom zaposlenih na određeno", pa niko ne pita kako to vrhunski med. tehničari čekaju po 4 godine na trajni ugovor pazeći da im neko ne nađe "dlaku u jajetu". Pas mater bezobraznu :x

Drugo, evo ti poslastica idealna za "pitanje poslanika", a detalje o "izvještaju" o kojem ti već govorih, mogu na pp ili kao faximil: Prije nove godine rekoše da će uposlenici OBS, zbog nezakonitog obračuna plata (kojim zakidaju radnike), dobiti nešto što se zove "razlika toplog obroka", nekih 250-300 KM.

Ja se raspitam kod glavnog, računovođe, i dobijem odgovor "da ni ja ne znam ništa do posljednjeg momenta". Smijurija je još veća kada odgovorna osoba ostalim uposlenicima prenese i izjavu "da je direktor rekao da je to gotova stvar, samo da pare legnu".

Eh, mein liebe Pedja, pare su stigle. Stigle su i u Domove zdravlja. Oni dobiše pare,a uposlenici Opšte bolnice qrac za uši da prostiš. Niko ne smije da pisne niti se zna šta bi sa našim novcem, jer je nepisano pravilo da ako pitaš previše, nemaš dug rok trajanja. Hajde pitaj ti, jer tebi ne mogu dati nogu,a i boje se takvih pitanja...

Dakle, pitanja i molba : 1.Tražiti neku informaciju o planovima vezanim za OBS u narednom periodu.

2.Ultimativno tražiti informaciju o nezakonitom maltretiranju uposlenika putem beskonačnog produžavanja kratkih ugovora!! (Ljudi rade po 2 godine, zatim bivaju fiktivno otpušteni, pa pozvani na posao nakon 3 sedmice, bez nadoknade plate ukoliko su radili i za vrijeme prekida)

3. Med. sestre i žene ljekari NE DOBIJAJU novac za porodiljsko odsustvo. Zašto? (za ovo imam dokaz) .
Nakon tužbe dr. K. pretprošle godine, isplatili su joj novac, te je te godine isplaćivan i ostalima, što je prekinuto 2o11.

4. Trešnja na šlag : Kako to da centralna gradska bolnica, na najfrekventnijim odjelima još uvijek koristi natkasne stare po 40 godina i poluraspadnute dušeke? Kako to da ni na jednom odjelu(osim Intenzivne)NEMA antidekubitalnog dušeka, i da se uposlenici presvlače na betonskom podu, a odjeću drže u zahrđalim ormarićima JNA? Zašto se najprofesionalniji med.tim Sarajeva održava na kašičicu ako je javna tajna da građani bukvalno bježe sa Koševa u Vojnu bolnicu, iako su gore progutali milione maraka za opremu?

Peđa, pun nam je qlinac...
novi.dan.nova.nafaka

#14193 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by novi.dan.nova.nafaka »

dr.gog wrote:-Kako to da centralna gradska bolnica, na najfrekventnijim odjelima još uvijek koristi natkasne stare po 40 godina i poluraspadnute dušeke?
-Kako to da ni na jednom odjelu(osim Intenzivne)NEMA antidekubitalnog dušeka, i da se uposlenici presvlače na betonskom podu, a odjeću drže u zahrđalim ormarićima JNA?
-Zašto se najprofesionalniji med.tim Sarajeva održava na kašičicu ako je javna tajna da građani bukvalno bježe sa Koševa u Vojnu bolnicu, iako su gore progutali milione maraka za opremu?
Peđa, pun nam je qlinac...
Najbitnije je u svemu iz koje stranke će biti 11. član UO-a, kako bi znali ko će koga nadglasati u ključnim pitanjima.
drug_profi

#14194 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Mislim da je najbitnije dovesti zdravstvni sistem u red,jer ovo je situacija kao iz Alan Forda. Ovdje se vrijeme i novac trose na politicke igre i ispada na kraju da smo mi tu radi politicara, a oni tu igraju partije gdje smo mi ulog ili poeni.

Yebla vas ova demokratija i ko nam je dovede....
...a znam i ko, partner od NS.
VjecitiStudent

#14195 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Evo konačno i prvog materijala koji je napravljen i ručicama Naše stranke - Nacrt programa rada Vijeća općine Centar Sarajevo.

http://www.centar.ba/upload/documents/d ... ca2013.pdf

Nagradno pitanje: U čemu se on razlikuje od sličnih tvorevina SDA ili SDP-a?
Challenger__

#14196 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

drugi profil wrote: Yebla vas ova demokratija i ko nam je dovede....
...a znam i ko, partner od NS.
Partner, alternat..., pardon, alter ego SDA, stranka u njiha itd.
Maystor

#14197 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

Innovation wrote: Budzet KS finansira KCU u Sarajevu i potpuno je nebitno ko sjedi i iz koje stranke u UO, nego koliko ljudi sjedi iz KS. Ako ovo Vama nije bitno, onda nastavite i dalje da se :lol: .
Interesantno je da vam to do sada nije smetalo. Poenta svega je u onome što ti je stranački kolega 'nafaka' napisao - ko će imati većinu!
U principu bi trebalo da važi logika - ko plaća, taj se pita. Fol je u tome što se SDA poziva na tu logiku selektivno. Evo jedan primjer: SDA se grčevito borila da Bošnjačku gimnaziju nakači na kantonalni budžet (osnivač te škole je Islamska zajednica), ali da im se kantonalne vlasti nikako ne petljaju u kadrovsku politiku! Naravno, u tome su i uspjeli.
drug_profi

#14198 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Mislim da je preocito kaoliko je SDA devastirala ovo drustvo i moral, skrivajuci se iza religije i zastite nacionalnih interesa. Cim im dirnes u materijalni interes on iznenada postane nacionalni ili ako izgube negdje, odmah je to genocid... toliko profanisu zrtve koje su pale samo radi materijalnih vrijesdnosti. Cak je i religija, cisto duhovna stvar, odavno u sluzbi materijalnog dobitka.

I sa tom strankom NS misli da se nosi u koaliciji i da izadje cistog obraza, naivno misleci da sluze icemu drugom osim za ukras koji odlaci paznju sa SDA korupcije i devastacije zemlje.

SDP se pokazao kao nedorastao i korumpiran, ali makar nemaju ovu hipoteku koju nosi SDA i ako u NS već hoće da preuzimaju odgovornost, 1000 puta bi bilo logicnije i ideoloski kompatibilnije podrzati SDP-SBB vladu nego SDA + sateliti.

Tad bih to prihvatio kao političku realnost, ali SDA... ljudi moji 20 najtezih godina i vi im dajete jos uz GLUPE izgovore.
ultima_palabra

#14199 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Hajde da se malo igram NS advokata... s obzirom na način izbora GV, da su bili "nesvrstani" ostali bi bez izabranih delegata... što bi bilo loše po dalju ekspanziju stranke.

Možda su u toj situaciji cijenili da je SDA malo manje zlo od SDP-SBB koalicije, obzirom na samoubilačku stranputicu kojom su ovi krenuli. A kasnije, kad delegati budu izabrani i neminovno dođe do razmirica sa SDA, koaliciju mogu napustiti kao i onu sa SDP-om nakon prošlih lokalnih izbora.

Naravno da se ovo sve može i drugačije tumačiti, što sam i činio par puta.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#14200 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Pedja, sasvim dobro izdanje u ovoj emisiji na TVSA. Konstruktivni istupi, ciljane replike, koliko je to moglo biti u onom haosu od emisije i "dikusija".

Meni licno jedna stvar je zaparala uho. U jednom momentu Konakovic replicira na nesto sto si ti Pedja izjavio, a vezano za boracku populaciju (sto te BTW. podrzavam u stavu), i onda kaze, parafraziram: " ...to su stvari sa kojima se NS i SDA ne slazu i nikada se necemo sloziti..ali su zato borba protiv korupcije, kriminala, lose privatizacije stvari oko kojih se slazemo... (bla ba bla)", i dalje je nebitno.

Sada iz ovoga bih izvukao pitanje.

Da li je zaista doslo do priblizavanja stavova i izmedju SDA i NS vezano za ovo sto Konakovic kaze, a odnosi se za borbu protiv korupcije, politicko interesnog kriminala i nelegalne privatizacije, ili zbog toka emisije nisi uspjeo replicirati na tu njegovu izrecenu tvrdnju?
Locked