Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
m_l

#14176 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Kada je Musa, alejhisselam, bio u prilici razgovarati sa Allahom, dželle-šanuhu, on upita svoga Gospodara: “Gospodaru, jesi li ijednog roba počastio kao mene, jer ja sad razgovaram sa Tobom?“ Allah, dželle-šanuhu, mu odgovori: “O Musa, Ja ću imati robove koje ću više počastiti nego tebe. Dat ću im da poste Ramazan i bit ću im bliži nego što sam tebi sada. Dok sada s tobom govorim, između Mene i tebe je 70 hiljada zastora, a kad zaposti ummet Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kad im njihove usne pobijele, a lica preblijede, Ja ću im u vrijeme iftara podignuti sve te zastore za njihove dove.“ (Ibn Redžeb, u Letaiful-mearifu)
Eborg

#14177 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Eborg »

Ima li iko preporuku za neko fino mjesto u Sarajevu za iftar?
MOSALJOZE

#14178 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Eborg wrote:Ima li iko preporuku za neko fino mjesto u Sarajevu za iftar?
Mozes ako misliš ići na čaršiju u aščinici jesti.Sad u kojoj do tebe je.npr asdz ili hadzibajrić uvijek su puni.Čak sam čuo da se u asdz moraš naručiti.Imaš Hotel Bristol 21 km iftar.
Eborg

#14179 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Eborg »

Pa zar ovi restorani nisu napravili neke iftarske ponude?
MOSALJOZE

#14180 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Eborg wrote:Pa zar ovi restorani nisu napravili neke iftarske ponude?
Imaš i restorana,ali ja ti imam grozna iskustva sa restoranima.Ne kazem da svi to rade,ali većina ti servrira hranu pravljenu prije dan ili dva koja je tek podgrijana,i koja je groznog okusa.Ponavljam ti mozda nisu svi takvi,ali ono što sam ja upoznat to je grozno.
vazi

#14181 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

samo da poselamim postace :)

nadam se da sve tece lahko i ugodno s Bozijom pomoci :thumbup:
Sanchez22

#14182 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Sanchez22 »

Morao se omrsiti danas,citav dan radio vani,nije se moglo izdrzati :sad:
vazi

#14183 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

Sanchez22 wrote:Morao se omrsiti danas,citav dan radio vani,nije se moglo izdrzati :sad:
Allah dz s sve vidi i zna, oprostit ce :)

Ima nadopostiti akBd
ushtap

#14184 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ushtap »

Kuc, kuc, kuc...samo da virnem malo u dzemat. Selam alejkum od nekadasnjeg CAUS-VISOKO. Puno novih mashaAllah, a gdje stara raja?
crnoplavo

#14185 Re: Ramazan, opet ;)

Post by crnoplavo »

ushtap wrote:Kuc, kuc, kuc...samo da virnem malo u dzemat. Selam alejkum od nekadasnjeg CAUS-VISOKO. Puno novih mashaAllah, a gdje stara raja?
pretpostavljam-kao i ti-promjenili nick i nemogu sebi doc, pitajuci se gdje su stari clanovi...
ushtap

#14186 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ushtap »

crnoplavo wrote:
ushtap wrote:Kuc, kuc, kuc...samo da virnem malo u dzemat. Selam alejkum od nekadasnjeg CAUS-VISOKO. Puno novih mashaAllah, a gdje stara raja?
pretpostavljam-kao i ti-promjenili nick i nemogu sebi doc, pitajuci se gdje su stari clanovi...
Promjena silom prilika, zavrsio trajno u Banovicima. No, bezbeli sam dobro dos'o?
Chloe
Photo mod

#14187 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Chloe »

Elhamdulillah. Na godišnjem odmoru sam, uživam u ovom našem Mubarek mjesecu maksimalno zajedno sa svojom porodicom. :)
TheHound

#14188 Re: Ramazan, opet ;)

Post by TheHound »

...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 19:02, edited 1 time in total.
iceman2010

#14189 Re: Ramazan, opet ;)

Post by iceman2010 »

TheHound wrote:
Milkman restoran na Grbavici, iftarski menu od 10, 15 i 20KM. Ja sam jeo ovaj od 10 i jedva pojedes koliko dodje. Hurme, topa, corba (begova ili neka od mrkve) i glavno jelo (pileci zalogaji su odlicni) i domaci hljeb + somun. Trebas se najaviti imas broj i adresu na navigator.ba ...

Asdzinica ASDZ na carsiji ne bih bas preporucio. Nas 8 je rezevisalo i kad je zadnji dosao na red nije ima sta da jede, ostala jedna vrsta jela samo sto je sramota s obzirom da su skupi.
Preporuka jos "Nanina kuhinja" na carsiji imaju iftarski menu i odlicna je hrana.

From Tapatalk4 Beta
Ima restoran terasa na stupu. Ramazanski meni od 20 do 30 KM. Mozes ih naci na internetu i procitati sta je na meniju.

http://www.restoran-terasa.ba/
m_l

#14190 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

"Pročitao sam na devedeset mjesta u Kur'anu kako Allah, dž.š., garantuje nafaku svojim stvorenjima, a na jednom mjestu u Kur'anu sam pročitao: 'Šejtan vas plaši neimaštinom.' Mi nismo povjerovali Onome ko istinu govori devedeset puta, a povjerovali smo lažljivcu iz prve!" (Hasan El-Basri)
_amy_

#14191 Re: Ramazan, opet ;)

Post by _amy_ »

La tulip wrote:Ispostih 7 punih dana, i 8. dan mi pozlilo, i pala sam u nesvijest. Masa koja je bila oko mene me 'omrsila', jer su mi nazor vode davali. Kod kuce, mama mi je rekla da odmorim barem jedan dan. Odem izvadim nalaze, kazu zeljezo dibidus, 8.8, haman pa nize ne ide. I propisa mi doktorica 2x dnevno da pijem neku tecnost na pun zeludac :D
E sad, jesam li ja duzna napostiti 'dan za dan' , ili za svaki neisposceni dan 60 trebam napostiti ? Hvala unaprijed :-D
Vrlo je jednostavno, ako si bolesna za vrijeme Ramazana kasnije to napostih dan za dan (ovo 60 dana za jedan dan se odnosi na onog ko je mogao, a nije postio taj dan za Ramazan), ali ako kojim slucajem ti vise ne mozes postiti ovaj Razaman jer ti post skodi, odnosno ne mozes podnijeti da postis, onda ne mozes napostiti, nego moras nahraniti siromaha. ;)
ever!

#14192 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ever! »

Pozdrav i sellam svim forumašima :) pratim objave i radujem se da još uvijek ima postača i pored raznih iskušenja pred kojim se suočavamo. Ne znam kako je s vama ali meni je ovo jako brzo prošlo i eto skoro da smo pola prevalili uz Božiju pomoć. Nikad mi ramazan nije brže prolazio, nadam se da će tako i ostati i da ćemo ovo do kraja lako ispostiti uz Božiju pomoć i milost. :)
dadsprincess

#14193 Re: Ramazan, opet ;)

Post by dadsprincess »

Avazov toranj, 31 sprat, ima ponuda na portalu grupne kupovine :thumbup: :bih:
nOrMaLaC

#14194 Re: Ramazan, opet ;)

Post by nOrMaLaC »

Selam i pozdrav!
Molio bih ako mi neko može dati savjet:
Za vikend sam postio i iftario prilično jakom hranom u gostima.
Jutros me počeo boliti stomak u donjem dijelu trbuha i tjera me svakih 10 ili 15 min. u wc.
Nije riječ o proljevu, već o običnoj stolici koja je obilna. Ako neko može dati savjet kako da postupim jer sam pio kamilicu, ali baš i ne pomaže :)

Svim postačima želim da im uzvišeni Allah dž.š podari sve najljepše u ovom mubarek mjesecu Ramazanu!
madnessa

#14195 Re: Ramazan, opet ;)

Post by madnessa »

nOrMaLaC wrote:Selam i pozdrav!
Molio bih ako mi neko može dati savjet:
Za vikend sam postio i iftario prilično jakom hranom u gostima.
Jutros me počeo boliti stomak u donjem dijelu trbuha i tjera me svakih 10 ili 15 min. u wc.
Nije riječ o proljevu, već o običnoj stolici koja je obilna. Ako neko može dati savjet kako da postupim jer sam pio kamilicu, ali baš i ne pomaže :)

Svim postačima želim da im uzvišeni Allah dž.š podari sve najljepše u ovom mubarek mjesecu Ramazanu!
Amin! Da i tebi Allah dž.š. podari bereket i sabura da se fino isposti. :thumbup:

Vezano za pitanje... Većina nas to prođemo nakon par dana posta, jer se tijelo počne čistiti. Ja prvih sedam dana sam znala tri puta uzimati abdest za sabah. Jednostavno, da prostiš, crijeva nisu imala mira.
m_l

#14196 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Deset velikih ciljeva Ramazana

1. Jedi, pij i budi umjeren
Gotovo svi mi, čim iftar nastupi, halapljivo i nekontrolirano trpamo u usta u tolikoj mjeri da se poslije iftara ne možemo pomaknuti. Ovo činimo, premda nam je jasno da je ovakvo naše ponašanje u suprotnosti sa duhom Ramazana, koji treba da nas pouči samokontroli. Potrudimo se prilagoditi Poslanikovim pravilima: popuniti jednu trećinu stomaka hranom, jednu trećinu vodom i treću ostaviti za disanje.

2. Izdvoji svakog dana jedan, pet ili deset dolara sadake
Muhammed a.s. je uvijek bio darežljiv, a posebno u Ramazanu. Otvorimo srca i ovog Ramazana zavucimo još dublje ruke u svoje džepove i novčanike. I jedan dolar dnevno, pa i manje od dolara, ipak je bolje nego ne izdvojiti ništa. Nikada ne treba zaboraviti "da je Tvoje ono što dadneš."

3. Nauči napamet 4 sure
Naučiti napamet suru iz Kur'ana gdjekad se čini nemogucim. Ključ uspjeha je u učenju pomalo svaki dan. U Ramazanu su 4 sedmice. Naučiti napamet svake sedmice po jednu suru sasvim je moguće, pogotovo ako se izaberu one kraće sure. Kada se ostvari uspjeh sa malim surama, povući će nas želja da se okušamo i sa dužim surama poslije Ramazana.

4. Odlaziti na teravih-namaze
Nakon iftara postaču se spava. Šejtanu bi najdraže bilo, da kada već nije mogao spriječiti postača da posti, da ga spriječi od odlaska u svoju džamiju na teravih-namaz. Teravija se može klanjati i kod kuće, ali je obavljena u džematu 27 puta sevapnija. Džematsko ispoljavanje jedan je od blagoslova Ramazana. Zato, ne dopustite šejtanu da bude pobjednik. Ako Vam je nemoguće odlaziti na teraviju svake noći, otiđite barem jednom sedmično.

5. Priredi iftar ili se odazovi na poziv
Za vrijeme Ramazana se trudimo da što više sunneta našeg dragog Poslanika prakticiramo. Da što više na njega ličimo. Jedan od velikih sunneta u Ramazanu je da priredimo iftar prijateljima, poznanicima, komšijama, rodbini. Na ovaj način snažimo duh zajedništva i jačamo džematsko jedinstvo. Kako god je nama važno da nam se pozvani odazovu, jednako je važno da se i mi na poziv drugoga da prisustvujemo iftaru, ukoliko smo slobodni, obavezno odazovemo.

6. Prestani se nedolično izražavati i ogovarati
Vrlo je teško suzdržati se na provokacije i riječi kojima nas se lahko naljuti. Treba da znamo da nam Allah dž.š. ne dobrava da nekoga na nedoličan način spominjemo ili da ga ogovaramo. Pogotovo je bitno pridržavati se pravila lijepog ponašanja za vrijeme mjeseca posta kako ne bismo rizkovali gubitak sevapa od mukotrpnog posta u dugim ljetnim danima.

Pokušaj ovaj metod: pronadji kutiju i kada god se uhvatiš u grijehu izgovaranja ruznih rijeci ili ogovarnja, u kutiju ubaci nešto novca, dolar-dva. Poenta je u tome da postupiš tako što ćeš sam sebe kazniti za ucinjeni grijeh.

Na kraju Ramazana, novac iz kutije pokloni siromahu ili od prikupljenog novca kupi poklon, koji ćeš predati upravo onom koga si najviše ogovarao.

7. Nazovi svoje najdraže i čestitaj im Ramazan/Bajram
Često mislimo kako ćemo, kada dobijemo mogućnost brzog i jeftinog komuniciranja, češće kontaktirati svoje rođake i prijatelje. Ali, realnost je drukčija, posebno u dijaspori.

Održavanje rodbinskih veza, jedna je od odlika našeg načina života i postupak s kojim ce Allah dž.š. biti posebno zadovoljan. Ovog Ramazana, pozovi telefonom ili na drugi način im čestitaj Ramazan i Bajram i upitaj ih kako podnose post.

8. Pređi na tehnološku dijetu ili post
Čak i ako radiš u industriji IT, moguće je ovaj korak poduzeti. Smanji pretraživanja na internetu. Umjesto sjedanja pred laptop nakon iftara, pođi na teravih-namaz. Isto važi i za TV. Poenta je u davanju potpune prednosti duhovnom uzdizanju u ovom mjesecu.

9. Pokušaj proučiti cijeli Kur'an ili učiti barem 5 minuta dnevno
Čak i ako misliš da nemaš nimalo slobodnog vremena, moguće je pronaći 5 minuta dnevno da se negdje u miru posvetiš učenju Kur'ana ili čitanju njegova prevoda. Sto se više konektujemo s Bogom, sve je bolje. Ako još uvijek ne znaš učiti u Kur'anu, obrati se svom lokalnom imamu i traži da te uključi u program učenja kur'anskog arapskog pisma.

10. Oprosti svakom ko Te je uvrijedio
Još uvijek si pod dojmovima uvreda koje Ti je prijatelj nanio. Još uvijek si ljut na svoju suprugu ili supruga zbog izgovorenih riječi prilikom žestoke prepirke. Pređimo preko uvreda ovog Ramazana i oprostimo. Oprostiti je dobro ne samo za tijelo nego i za naše duhovno stanje, za našu dušu. Ako očekujemo od Allaha da nam oprosti, i Allah očekuje to isto od nas.

Ako nam je nemoguće oprostiti svima koji su nas uvrijedili, oprostimo barem trojici.
shae_ba

#14197 Re: Ramazan, opet ;)

Post by shae_ba »

@m_l dobar text, za hutbe :thumbup:
staradis

#14198 Re: Ramazan, opet ;)

Post by staradis »

Kako dobar tekst

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
julisiz es grant

#14199 Re: Ramazan, opet ;)

Post by julisiz es grant »

TheHound wrote:
Milkman restoran na Grbavici, iftarski menu od 10, 15 i 20KM. Ja sam jeo ovaj od 10 i jedva pojedes koliko dodje. Hurme, topa, corba (begova ili neka od mrkve) i glavno jelo (pileci zalogaji su odlicni) i domaci hljeb + somun. Trebas se najaviti imas broj i adresu na navigator.ba ...
From Tapatalk4 Beta
Je li se moraš najaviti i ako samo 2 ili 3 čovjeka hoće da iftare, ili samo kad organizuješ neki veći iftar? I, gdje tačno na Grbavici dođe? (u odnosu na druge objekte, komunikacije i sl)
TheHound

#14200 Re: Ramazan, opet ;)

Post by TheHound »

...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 19:34, edited 1 time in total.
Locked