Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- harač
#14177 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
sta bi to trebalo znaciti? da ne vjerujem da je danas cetvrtak?
mnogi bi trebali na neku meme rehabilitaciju
- славянин
#14178 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Proletio je kroz temu ko saronja kroz komsijin kupusharač wrote:sta bi to trebalo znaciti? da ne vjerujem da je danas cetvrtak?
- mousstapha
- harač
#14180 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ja sam ga se kutarisao jos 2014. nakon onog tweeta o arapskom (sad ga pokusavam naci, ali ga je izbrisao: https://twitter.com/richarddawkins/stat ... 96?lang=en). rasizam, ksenofobija, homofobija, mizoginija i druge kategorije mrznje teme i ideje su koje treba ostaviti u amanet religijama [zbog navedenog antiteizam nije nuzno iskljucen, iako ga treba izbjegavati]
- JThomas
#14181 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ja ipak zbog ove druge rečenice kontam da je ironičan i da hoće da kaže da je ono što ti familijarno i blisko zvuči stvar kulture i odrastanja sa tim.mousstapha wrote:Dawkins bas voli pokazati da je debil.
https://twitter.com/RichardDawkins/stat ... 9978909696
možda
- ExNihilo
#14182 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
I ja sam to pomislio. Kritika vlastite misli.JThomas wrote:ja ipak zbog ove druge rečenice kontam da je ironičan i da hoće da kaže da je ono što ti familijarno i blisko zvuči stvar kulture i odrastanja sa tim.mousstapha wrote:Dawkins bas voli pokazati da je debil.
https://twitter.com/RichardDawkins/stat ... 9978909696
možda
- harač
- Dope_Man
#14184 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Gotovi smo ako se i Dawkins prekrstio, kome sad da se molimo utorkom, petkom i nedjeljom. 
- aurora313
#14185 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ama nisam siguran u naučne namjere crkve. Nikada bio.MarlboroGold wrote: To je dokaz koliko je katoličanstvo ipak moderno u odnosu na islam po mnogo čemu iako im se neke promjene sigurno ne sviđaju.
Stalno čitam kritike muslimana prema katoličanstvu i Vatikanu (osim klasike Isus-Bog, Bogorodica, sveti duh...) u smislu kako se stalno prilagođavaju i dosta toga mijenjaju... njima jednostavno nije jasno da time crkva ipak pokušava ostati relevantna u današnjem vremenu. Kod islama toga nema i izuzetno su nazadni kad je nauka u pitanju. Nije ni čudo zašto svijet sve više odbacuje muslimane, a ISIL i ostali su samo ubrzali taj proces.
Jeste, katolička crkva mijenja pomalo što-šta jer su dokazi isuviše jaki a internet sve prisutniji
Ali crkva neće da se mnogo bori protiv dokaza oko mikroorganizama i kojekakvih teorija života nastalih u moru, sve dok ne dođe do ljudi. Onda se tu pomalo prikoči a Biblija uskoči da pripomogne.
- JThomas
#14186 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
sve je to prinudni a ne dobrovoljni proces. od početaka do danas. da se crkvu pitalo zauvijek bismo ostali na mentalnom nivou 1100. godine.
- Ramzess Veliki
#14187 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Crkva se od postanka bori iskljucivo za vlastiti opstanak, kao i svaka religija.aurora313 wrote:Ama nisam siguran u naučne namjere crkve. Nikada bio.MarlboroGold wrote: To je dokaz koliko je katoličanstvo ipak moderno u odnosu na islam po mnogo čemu iako im se neke promjene sigurno ne sviđaju.
Stalno čitam kritike muslimana prema katoličanstvu i Vatikanu (osim klasike Isus-Bog, Bogorodica, sveti duh...) u smislu kako se stalno prilagođavaju i dosta toga mijenjaju... njima jednostavno nije jasno da time crkva ipak pokušava ostati relevantna u današnjem vremenu. Kod islama toga nema i izuzetno su nazadni kad je nauka u pitanju. Nije ni čudo zašto svijet sve više odbacuje muslimane, a ISIL i ostali su samo ubrzali taj proces.
Jeste, katolička crkva mijenja pomalo što-šta jer su dokazi isuviše jaki a internet sve prisutniji
Ali crkva neće da se mnogo bori protiv dokaza oko mikroorganizama i kojekakvih teorija života nastalih u moru, sve dok ne dođe do ljudi. Onda se tu pomalo prikoči a Biblija uskoči da pripomogne.
Nego nadjoh interesantnu emisiju o gnosticima, ranim krscanima, pregledah tumacenja bez daha:
- MarlboroGold
-
sekerbay
#14189 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Neće još dugo. Zapamti šta sam ti reko
- MarlboroGold
#14190 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
A što? Misliš da ne bi trebali? Objasni.sekerbay wrote:Neće još dugo. Zapamti šta sam ti reko
- Bloo
- Globalna šefica
#14191 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Seker finansira prodajom kolaca i torti iz Njemacke, teroristicku celiju u Danskoj koja ce se osvetiti Dancima sto provode vlastite zakone...
- ExNihilo
#14192 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Kako što. Pa the end is near.MarlboroGold wrote:A što? Misliš da ne bi trebali? Objasni.sekerbay wrote:Neće još dugo. Zapamti šta sam ti reko
-
sekerbay
#14193 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Jbt država, hvalim vas na temi o mirsadu, a vi vako.
Zar niste mogli smisliti neš pametnije
E sad, ima tih predaja koje ih spominju i ja to poštujem.
Sad, zašto će biti dozvoljeni...
Ne znam pratiš li ove tektonske promjene i nezapamćene migracije stanovništva.
Jbg, naši smo, možemo diskutovat bez podjebavanja.
Meni izgleda da vi razmišljate onako kao što i živite - u sadašnjosti.
Isto kad vam kažem da ne možete istrgnuti jedan ajet iz cjeline zvane kur'an i na osnovu njega donositi pravilo.
Isto sa ovim. Treba gledati kako je izgledalo u prošlosti, dodat sadašnjost, pa tek onda radit analize o budućnosti.
Pogledati situaciju od prije 50 il 100 godina i uporedit je sa ovom. Ogromne razlike.
Danas po evropskim metropolama imamo gradonačelnike koji su muslimani.
I ove eksplozije populacije po muslimanskim zemljama nisu ništa do blagoslov.
Milioni će se sliti u evropu.
Znaš šta to znači?
Znači da će ovaj umet dobiti stotine hiljada visokoobrazovanih muslimana.
Škole će se pobrinuti za odgoj.
Naravno da će biti problema, ali će i evropljani tj njihovi zakonodavci evoluirati kako bi se obračunali s tim problemima.
Par bliskoistocnih žarišta plus natalitet će učiniti da muslimani postanu većina u evropi.
Kada ih oplemene evropski obrazovni sistemi, mislim da ćemo dobiti društvo koje će imati šta da pruži i ovaj svijet učini boljim mjestom.
Arapi su vrlo bistar narod. To u kombinaciji sa evropskom disciplinom i obrazovanjem rezultirati će nečim dobrim.
Zar niste mogli smisliti neš pametnije
Pazi, ja kao neko ko dobro poznaje religiju kojoj pripada kažem da nikabi i slično nisu potrebni. Recimo da su pred kabom čak i zabranjeni. Islam ih zabranio.MarlboroGold wrote: A što? Misliš da ne bi trebali? Objasni.
E sad, ima tih predaja koje ih spominju i ja to poštujem.
Sad, zašto će biti dozvoljeni...
Ne znam pratiš li ove tektonske promjene i nezapamćene migracije stanovništva.
Jbg, naši smo, možemo diskutovat bez podjebavanja.
Meni izgleda da vi razmišljate onako kao što i živite - u sadašnjosti.
Isto kad vam kažem da ne možete istrgnuti jedan ajet iz cjeline zvane kur'an i na osnovu njega donositi pravilo.
Isto sa ovim. Treba gledati kako je izgledalo u prošlosti, dodat sadašnjost, pa tek onda radit analize o budućnosti.
Pogledati situaciju od prije 50 il 100 godina i uporedit je sa ovom. Ogromne razlike.
Danas po evropskim metropolama imamo gradonačelnike koji su muslimani.
I ove eksplozije populacije po muslimanskim zemljama nisu ništa do blagoslov.
Milioni će se sliti u evropu.
Znaš šta to znači?
Znači da će ovaj umet dobiti stotine hiljada visokoobrazovanih muslimana.
Škole će se pobrinuti za odgoj.
Naravno da će biti problema, ali će i evropljani tj njihovi zakonodavci evoluirati kako bi se obračunali s tim problemima.
Par bliskoistocnih žarišta plus natalitet će učiniti da muslimani postanu većina u evropi.
Kada ih oplemene evropski obrazovni sistemi, mislim da ćemo dobiti društvo koje će imati šta da pruži i ovaj svijet učini boljim mjestom.
Arapi su vrlo bistar narod. To u kombinaciji sa evropskom disciplinom i obrazovanjem rezultirati će nečim dobrim.
- MarlboroGold
#14194 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Odgovorio bih ti opširnije, a možda budem kasnije jer sad nemam vremena... samo ću reći da će imati šta ponuditi sve dok se pridržavaju zakona i propisa u tim državama, ali to često nije slučaj. Zato je i desnica sve jača u evropskim državama. A budimo realni - većina je došla, barem privremeno, zbog socijale (posljednje migracije). Šta će kasnije biti... možemo samo nagađati.
Last edited by MarlboroGold on 04/08/2018 13:39, edited 2 times in total.
-
broj dva
#14195 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
--
Nisu po džepu nego po slobodi izbora i ljudskim pravima. Gade mi se i burka i nikab ali zabrana nije dobra stvar i donešena je da zadovolji desničare i populiste a ne da unaprijedi prava žena.
-
sekerbay
#14196 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nisi u pravu. Ustvari jesi ako je vjerovat masmedijima.
Istina ne živi među njihovim slovima
Nije problem, mogu i ja opširnije oslanjajući se na istraživanja ozbiljnih ustanova.
Istina ne živi među njihovim slovima
Nije problem, mogu i ja opširnije oslanjajući se na istraživanja ozbiljnih ustanova.
- MarlboroGold
#14197 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pa pogledaj turke kod švaba. Decenijama su tu, pojedini su se probili u politiku kao Ozdemir... i onda im trebaju sad ova sranja sa Erdoganom koja ih vraćaju na sami početak?
-
sekerbay
#14198 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Opet ti kaem, čitaš masmedije.MarlboroGold wrote:Pa pogledaj turke kod švaba. Decenijama su tu, pojedini su se probili u politiku kao Ozdemir... i onda im trebaju sad ova sranja sa Erdoganom koja ih vraćaju na sami početak?
Eto, ne moraš vjerovat meni, neg pročitaj par istraživanja i formiraj mišljenje.
Ista kažu da turci procentualno više uplaćuju u socijalnu kasu tj priređuju nego nijemci
- Bloo
- Globalna šefica
#14199 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Da li su burka i nikab kulturoloski ili religijski fenomen, pa dolazi do sraza?broj dva wrote:--
Nisu po džepu nego po slobodi izbora i ljudskim pravima. Gade mi se i burka i nikab ali zabrana nije dobra stvar i donešena je da zadovolji desničare i populiste a ne da unaprijedi prava žena.
Ako je kulturoloski sraz, gdje je granica tolerancije?
S jedne strane ne nameces svoju kulturu pridoslicama, vec prilagodavas i svoju, a sta.dobijas zauzvrat od druge strane?
- MarlboroGold
#14200 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Zakoni i propisi su jasni - onemogućena je identifikacija tih osoba. Sigurnost uvijek treba biti na prvom mjestu.broj dva wrote:--