Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
drug_profi

#14151 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Mogu podrzati manjinsku vlast, odnosno dobre prijedloge, ali se principijelno ne ukljucivati u blok i ne uzimati fotelje.
NS je mogl au kantonu da glasa za vladu SDA i sateliti, a da se ne ukljucuje u nju. Jel mogla? To bi bilo i posteno prema biracima i prema gradjanima. Vlst ne bi bila blokrana, a bila bi kontrolisana. Ulaskom u vlast, sve se mijenja.
esad_plavi

#14152 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by esad_plavi »

drugi profil wrote:Mogu podrzati manjinsku vlast, odnosno dobre prijedloge, ali se principijelno ne ukljucivati u blok i ne uzimati fotelje.
NS je mogl au kantonu da glasa za vladu SDA i sateliti, a da se ne ukljucuje u nju. Jel mogla? To bi bilo i posteno prema biracima i prema gradjanima. Vlst ne bi bila blokrana, a bila bi kontrolisana. Ulaskom u vlast, sve se mijenja.
Ne, nije mogla, zato sto postoji nesto sto se zove statut opcine i poslovnik opcinskog vijeca, kao sto postoji poslovnik kantonalne skupstine i ustav kantona, i svi oni propisuju pod kojim uslovima se moze formirati vecina, kako se bira izvrsna vlast i sl. Vlast nije dogovor za kafu s jaranom u koji mozes uci i izaci kako ti se prohtije.

Formiranje vecine ima konstitutivni znacaj za organe tipa opcinsko vijece ili kantonalna skupstina. Vecina se formira na sjednici nakon izbora, kada se sve stranke fakticki opredijele za poziciju ili opoziciju. Ako se ne moze formirati pozicija, znaci da je vlast blokirana sve dok se ista ne formira. U ovom slucaju za formiranje vlasti je NUZNO da se boldirane stranke iz mog prethodnog posta opredijele za neku od nakosenih opcija iz istog posta.

Manjinska vlast i slicno je Ustavu nepoznata kategorija, podjela fotelja je stvar dogovora, mada ja ne vidim zasto svaka stranka ne bi preuzela svoje mjesto u izvrsnoj vlasti, ovisno o broju mandata koji joj je povjeren. Vlasti nema bez da se jasno i glasno formira, a ukoliko se u medjuvremenu izgubi vecina, onda se vijece/skupstina raspusta i idu novi izbori, sto nas vrti u krug - ukoliko pretpostavimo da ce narod opet isto glasati.
drug_profi

#14153 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

U tom slucaju jasna je stvar da nisu dobili glasove da bi SDA-SBiH dali jos jedan mandat nakon 20 najtezih godina.

Prosto ko pasulj - ko je htio SDA glasao je za SDA. Svi koji su dobili glasove mimo SDA nemaju moralno pravo niti mandat svojih biraca da se udruzuju sa SDA ni pod kakvim okolnostima.
esad_plavi

#14154 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by esad_plavi »

drugi profil wrote:U tom slucaju jasna je stvar da nisu dobili glasove da bi SDA-SBiH dali jos jedan mandat nakon 20 najtezih godina.

Prosto ko pasulj - ko je htio SDA glasao je za SDA. Svi koji su dobili glasove mimo SDA nemaju moralno pravo niti mandat svojih biraca da se udruzuju sa SDA ni pod kakvim okolnostima.
Pa reci onda, sta je alternativa? Molim te predlozi sta da se radi? Ako udju u koaliciju sa SDP ili SDA, dobio si SDA ili SDP na vlasti. Ako ne udju u koaliciju ide blokada vlasti, Avaz, Hayat, FTV i drugi "slobodni" mediji razbijaju blok liberalnih stranki, okrivljujuci ih za obustavu rada uprave, tako da na ponovnim izborima dobijas SDP ili SDA u vlasti, samo u tom slucaju oni ce imati vecinu nezavisno od bilo koga drugog, tako da su irelevantni glasovi ovih 10%-15% ljudi koji nisu glasali za SDA, SDP, SBiH ili SBB, dok u ovom prvom slucaju ovise o liberalnim strankama tipa NS ili SDU.

Ja te jos jednom molim, pokazi put kojim ces izbaciti iz vlasti "velike" stranke koje su zajedno osvojile 85% glasova.
drug_profi

#14155 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Da tipokusam odgovoriti pitanjem: kako unistiti alternativu velikim blokovima?
esad_plavi

#14156 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by esad_plavi »

drugi profil wrote:Da tipokusam odgovoriti pitanjem: kako unistiti alternativu velikim blokovima?
Veliki blokovi po svojoj prirodi unistavaju alternativne stranke (kao sto je to dosad bio slucaj).

Ukoliko si htio pitati kako alternativom unistiti velike blokove, odgovor je ne mozes. Ne mozes zato sto narod voli Bakira, Harisa, Zlatka i Fahru. Jedino sto se mozes nadati je da ce se stvoriti ravnoteza medju velikim blokovima i da u toj ravnotezi glas alternative (koju inace niko nista ne pita) bude presudan za pomjeranje vage u jednu, drugu ili trecu stranu. U tom smislu, bilo bi krajnje naivno, da ne kazem budalasto, propustiti tu priliku, koja se konacno ukazala, i da se sada konacno pokaze da je moguc neki drugi put za ovu zemlju. Da postoji i nesto vise od biranja: A) brata Nermina Niksca, ili B) zene Bakira Izetbegovica, za najbitnije funkcije u zemlji.

Ja vjerujem da ce ove moderne, liberalne stranke zgrabiti tu priliku i da ce je maksimalno iskoristiti. Ukoliko ni oni ne budu imali volje, znanja ili hrabrosti da to ucine, onda ce ovo uistinu ostati mracni vilajet u kojem ce se sve odlucivati po principu: "Sjasi Kurta da uzjasi Murta".
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#14157 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Koje su to "moderne stranke"? Posto si napisao u mnozini, a i sam pojam mi je.. :-) ... pa me jako interesuje tvoj odgovor.
Krema za salatu

#14158 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Krema za salatu »

bole1st wrote:Slazem se sa @sumirprimus. NS izdaje drzavu ako saradjuje sa SDP, izdaje principe ako saradjuje sa SDA, SBB ili SBiH, al niko ne kaze s kim treba da saradjuju. Mozda sa Merkelom i Berluskonijem, valjda bi glasaci onda bili zadovoljni.

Vjerujem da cilj NS nije da se njenih 2% glasaca osjeca superiorno sto glasaju za njih, vec da pokazu nesto preuzimajuci odgovornost, da se cuje za njih, pa ako budu bolji od drugih osvoje vise glasova drugi puta, makar izgubili neke glasove idealista.
Politicka scena je toliko rasparcana da se kriticna masa vlasti i ne moze uspostaviti. Sistemski problem. Jedino se nazire nestabilnost, ni najveci optimisti se vise ne usudjuju dati pozitivnu projekciju u tom smislu.
drug_profi

#14159 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

drugi profil wrote:Da tipokusam odgovoriti pitanjem: kako unistiti alternativu velikim blokovima?
Ne, nisam pitao kako unistiti velike blokove, nego kako im potpuno unisiti konkurenciju, alternativu?

Lako. jednim potezom.
esad_plavi

#14160 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by esad_plavi »

-LIBERO- wrote:Koje su to "moderne stranke"? Posto si napisao u mnozini, a i sam pojam mi je.. :-) ... pa me jako interesuje tvoj odgovor.
Priznajem, mozda bi bolji izraz bio "modernije", u smislu da su modernije od stranki "kajmekama" i "partijskih drugova". Modernije su po stavovima, kadrovskoj politici i nacinu odlucivanja u svakom slucaju, a prvenstveno sam mislio (sto sam uostalom i napisao) na liberalne stranke: NS, SDU, LDS.

Uostalom, zar je ta jedna fraza od kljucnog znacaja za ostatak posta :-?
esad_plavi

#14161 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by esad_plavi »

Krema za salatu wrote:Politicka scena je toliko rasparcana da se kriticna masa vlasti i ne moze uspostaviti. Sistemski problem. Jedino se nazire nestabilnost, ni najveci optimisti se vise ne usudjuju dati pozitivnu projekciju u tom smislu.
Pa upravo u stanju heterogenosti politickih struja, male stranke i mogu nesto napraviti. Nece sigurno niko pitati sta misle dva poslanika BPS-a, ako postoji koalicija tipa SDA-SDP u kojoj oni sami imaju preko 50% ukupnih glasova, zar ne? Ako je nestabilnost cijena koju moramo platiti da bi malo potpalili vatru ispod zicagu dosadasnjih "vladajucih struktura", zasto da ne, sta imamo da izgubimo?

@drugi profil
Ako zelis nesto reci, predlazem ti da fino to napises, umjesto sto mi dajes neke kripticne odgovore, pitanja na pitanja i teorije zavjere. Ja sam svoje rekao u 5-6 postova, ti se jos nisi izjasnio kako Bog zapovijeda.
Krema za salatu

#14162 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

esad_plavi wrote:
Krema za salatu wrote:Politicka scena je toliko rasparcana da se kriticna masa vlasti i ne moze uspostaviti. Sistemski problem. Jedino se nazire nestabilnost, ni najveci optimisti se vise ne usudjuju dati pozitivnu projekciju u tom smislu.
Pa upravo u stanju heterogenosti politickih struja, male stranke i mogu nesto napraviti. Nece sigurno niko pitati sta misle dva poslanika BPS-a, ako postoji koalicija tipa SDA-SDP u kojoj oni sami imaju preko 50% ukupnih glasova, zar ne? Ako je nestabilnost cijena koju moramo platiti da bi malo potpalili vatru ispod zicagu dosadasnjih "vladajucih struktura", zasto da ne, sta imamo da izgubimo?
Uzmimo da je tako. A onda se sjetimo da se zapravo bas to i radi nekih desetak godina. Rezultat je jadan, bolje receno nula.
I sta sad? Da insistiramo na istoj taktici.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#14163 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

esad_plavi wrote:
Uostalom, zar je ta jedna fraza od kljucnog znacaja za ostatak posta :-?
izvini, al' za mene je jako indikativno i rekao bih dijagnosticki bitno, to sto Ti SDU stavljas u te neke "moderne stranke", i kao "liberalne"...sa "modernom kadrovskom politikom i sistemom odlucivanja" (ovo sve pod navodnicima, tvoje definicije). Jer ta stranka nista od toga sto si pobrojao nije. I ako su ti oni neka nada, perjanica nekih progresivnih politika, odnosa prema politici kao takvoj...onda..... :run:

I da, imas PP..posto vidim da je ne otvaras ;-)
drug_profi

#14164 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Ne vjerujem da ne znas, ali evo odgovoricu ti.
Unistiti alternativu je lako. Samo ucinis da vise ne budu alternativa, tj da budu dio vladajuce strukture u svakoj vlasti. Nesto kao modernija verzija kleptomanske SBiH. NS je zvanicno dio vlasti i nosi svu odgovornos za sve lose poteze te vlasti. Ko ce NS percipirati kao opoziciju? Alternativu? Cemu? Kome?
esad_plavi

#14165 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by esad_plavi »

Krema za salatu wrote:Uzmimo da je tako. A onda se sjetimo da se zapravo bas to i radi nekih desetak godina. Rezultat je jadan, bolje receno nula.
Ne, upravo se to nikad nije radilo. Do juce smo imali apsolutnu dominaciju SDA, a tu negdje se vrtila SBiH. SDP je nekad bila na nivou NS danas, SBB nije ni postojao i sl. Kompletna vlast u drzavi je bila u rukama 3-4 stranke. Danas ih ima najmanje 7-8, pa da vidimo hoce li to donijeti promjenu.

Pogledaj sta je prevelika homogenost vlasti uradila u RS-u gdje je Dodik bio apsolutni diktator svega i svacega, a danas sa dolaskom drugih opcija i u iscekivanju poraza na izborima 2014., pomalo ublazava retoriku i nastoji spasiti sta se spasiti da.
Krema za salatu

#14166 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

esad_plavi wrote:
Krema za salatu wrote:Uzmimo da je tako. A onda se sjetimo da se zapravo bas to i radi nekih desetak godina. Rezultat je jadan, bolje receno nula.
Ne, upravo se to nikad nije radilo. Do juce smo imali apsolutnu dominaciju SDA, a tu negdje se vrtila SBiH. SDP je nekad bila na nivou NS danas, SBB nije ni postojao i sl. Kompletna vlast u drzavi je bila u rukama 3-4 stranke. Danas ih ima najmanje 7-8, pa da vidimo hoce li to donijeti promjenu.

Pogledaj sta je prevelika homogenost vlasti uradila u RS-u gdje je Dodik bio apsolutni diktator svega i svacega, a danas sa dolaskom drugih opcija i u iscekivanju poraza na izborima 2014., pomalo ublazava retoriku i nastoji spasiti sta se spasiti da.
SBiH postojala, danas fakticki ne. SBB nije postojala, danas itekako postoji. SDP jeca nego ranije, a NS ze zato pojavila. SDA jedna struja smjenjuje drugu, trecu i desetu, a sve se opet utrkuju koja ce prije ka IZ....
Sta je novo? Ne kontam, glup sam.

Primjer sa Dodikom ti nesto kofol dokazuje, a ne znam sta? Da ce vecim brojem stranaka retorika postati blaza? U pravu si u jednu ruku, Tihic je to shvatio, pracen Lagumdzijom, a onda im biraci naprave zvrcku i dovedu noved sa nesto jacom retorikom.

Sve u svemu, ja nikako ne kontam koja su zapravo tvoja ocekivanja? Koji je to mehanizam koji moze dovesti f
do boljitka?

Da pitamo Lijanovica? On je isto ta mala stranka, nada postenog BH "radnog covjeka i gradjanina".
esad_plavi

#14167 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by esad_plavi »

Krema za salatu wrote:SBiH postojala, danas fakticki ne. SBB nije postojala, danas itekako postoji. SDP jeca nego ranije, a NS ze zato pojavila. SDA jedna struja smjenjuje drugu, trecu i desetu, a sve se opet utrkuju koja ce prije ka IZ....

Primjer sa Dodikom ti nesto kofol dokazuje, a ne znam sta? Da ce vecim brojem stranaka retorika postati blaza? U pravu si u jednu ruku, Tihic je to shvatio, pracen Lagumdzijom, a onda im biraci naprave zvrcku i dovedu noved sa nesto jacom retorikom.

Sve u svemu, ja nikako ne kontam koja su zapravo tvoja ocekivanja? Koji je to mehanizam koji moze dovesti f
do boljitka?

Da pitamo Lijanovica? On je isto ta mala stranka, nada postenog BH "radnog covjeka i gradjanina".
Novo je sto nije vise jedna stranka ta koja drzi sva ministarstva, koja drzi sve kantone i opcine, koja drzi sve tuzioce i sudije. Stvar je sto sutra nece vise moci "preusmjeravati" milione maraka iz budzeta kako im prahne, ne zato sto im je iznenada izrasla savijest, nego zato sto se tuzilac, ministar, nacelnik mogu preko noci smjeniti, pa umjesto da njegov slucaj istrazuje i vodi prijatelj iz rodne grude, sutra moze na mjesto ministra policije da dodje neko iz protivnicke stranke ko ce se onda namjerno naklatiti na kosti.

Zato mi je draze da se nijedna stranka ne izdvoji previse, jer cim oni dobiju sigurnost, u njima proradi bezobzirni javasluk i lopovluk. I koliko god ne volio SBiH, u vrijeme kad su bili relevantna stranka oni su borbom za svoje interese (fotelje) drzali SDA pod kontrolom koliko-toliko, na nacin da neki SDA "projekti" ne bi mogli proci, zato sto bi SBiH to iskoristio da ih oblati i tako poprave svoj rejting. U isto vrijeme u RS-u imao si Dodika kojeg niko ziv nije mogao drzati pod kontrolom, pa smo dobili najskuplji autoput na svijetu, zgradu vlade RS i mnoge druge "projekte" koji su danas uzidani u vile na Dedinju.

To sto je Lijanovic mala stranka, ne znaci nuzno i da je dobra opcija. On da je velicine SDA, SDP ili HDZ, bio bi isti kao i oni.

Znaci nije stvar u tome da ce nas male stranke spasiti (mada mogu pridonijeti), vec je stvar da se ove velike trebaju sto vise medjusobno boriti i jedne drugima zabijati noz u ledja, jer jedino kada im svaki glas bude u opasnosti ce im doci iz guzice u glavu da moraju nesto i za nas birace uraditi, a ne samo za sebe i svoje potomke.
Challenger__

#14168 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Nije NS sebe samodefinisala kao mejkap na leš, zombi-korektiv, nego kao političku, kulturnu i civilizacijsku alternativu (što nikada nije ni bila).

Esade, jadan pokušaj odbrane nebranjivog.
Last edited by Challenger__ on 18/01/2013 02:37, edited 1 time in total.
Krema za salatu

#14169 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

esad_plavi wrote:
Krema za salatu wrote:SBiH postojala, danas fakticki ne. SBB nije postojala, danas itekako postoji. SDP jeca nego ranije, a NS ze zato pojavila. SDA jedna struja smjenjuje drugu, trecu i desetu, a sve se opet utrkuju koja ce prije ka IZ....

do boljitka?

Novo je sto nije vise jedna stranka ta koja drzi sva ministarstva, koja drzi sve kantone i opcine, koja drzi sve tuzioce i sudije. Stvar je sto sutra nece vise moci "preusmjeravati" milione maraka iz budzeta kako im prahne, ne zato sto im je iznenada izrasla savijest, nego zato sto se tuzilac, ministar, nacelnik mogu preko noci smjeniti, pa umjesto da njegov slucaj istrazuje i vodi prijatelj iz rodne grude, sutra moze na mjesto ministra policije da dodje neko iz protivnicke stranke ko ce se onda namjerno naklatiti na kosti.

Zato mi je draze da se nijedna stranka ne izdvoji previse, jer cim oni dobiju sigurnost, u njima proradi bezobzirni javasluk i lopovluk. I koliko god ne volio SBiH, u vrijeme kad su bili relevantna stranka oni su borbom za svoje interese (fotelje) drzali SDA pod kontrolom koliko-toliko, na nacin da neki SDA "projekti" ne bi mogli proci, zato sto bi SBiH to iskoristio da ih oblati i tako poprave svoj rejting. U isto vrijeme u RS-u imao si Dodika kojeg niko ziv nije mogao drzati pod kontrolom, pa smo dobili najskuplji autoput na svijetu, zgradu vlade RS i mnoge druge "projekte" koji su danas uzidani u vile na Dedinju.

To sto je Lijanovic mala stranka, ne znaci nuzno i da je dobra opcija. On da je velicine SDA, SDP ili HDZ, bio bi isti kao i oni.

Znaci nije stvar u tome da ce nas male stranke spasiti (mada mogu pridonijeti), vec je stvar da se ove velike trebaju sto vise medjusobno boriti i jedne drugima zabijati noz u ledja, jer jedino kada im svaki glas bude u opasnosti ce im doci iz guzice u glavu da moraju nesto i za nas birace uraditi, a ne samo za sebe i svoje potomke.
e jos mi samo objasni ovaj dio kako ce jaca borba medju velikim strankama doprinijeti da im dodje iz g u glavu?
objasni mi taj mehani8zam, tu mi se gubi veza uzrok=posljedica. ako mozes detaljno, slabo kontan konkretno ovaj mehanizam. Kako?
Po meni ce jaca borba samo povecati borbu za pljacku (i to panicnu) i nece imati ni ikakav interes ni vremena da se bave necim drugim, posebno ne biracima.
\ili ako hoces ovako...Za moju tezu imamo brojne primjere. Gdje je primjer za tvoju?
seln

#14170 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

esad_plavi wrote:
seln wrote:Sve u redu...samo, s kojim pravom su onda SDP-u nabijali na nos koaliciju sa SDA?
Zar nisu govorili da je bolje da SDP ostane u opoziciji dok ne ojaca da moze napraviti "gradjanski blok" (valjda sa onih 10 strancica koje sve zajedno imaju 5% glasova)?
E, moj savjet NS: ostanite u opoziciji dok ne ojacate da mozete formirati gradjanski blok.
A tu pricu o "bolje ucestvovati u vlasti, pa uticati na lose stranke" smo vec slusali od SDP-a.
Pa sta je za tebe alternativa? blablabla...
Kratko: Goebbels, ne obracaj mi se vise. Jasno?
kvazidrugar

#14171 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kvazidrugar »

Pozdrav, neki dan sam sjedio i prico sa jednim austrijancem, covjek mi je postavio samo jedno pitanje i ostavio me bez teksta, pitao me "zasto ja volim Bosnu". Dok sam razmislio sta da odgovorim, ja sam skont'o da nemam odgovora , jer sve sto mi je palo na um, bilo bi u tolikoj mjeri apsurdno, da nisam na kraju mogo naci ni jednu rijec kojom bi opisao tu ljubav.
Posto sam ja nepismen covjek, volio bih da mi neko da odgovor, da se u buduce ne levatim pred strancima, ili cak nekim nasim ljudima. Ja sam odgovor dobio od nekih desnicara, interesuje me stav nekog iz NS, jer mi se na prvo citanje i gledanje nekih ljudi iz NS njihov nacin sagledavanja, kao i rijesenje za probleme u KS i BiH mnogo dopada.

Svako dobro.

P.s. Molim "nacitanu" raju s puno sarkazma da me za zaobidju.
Paranoid

#14172 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Paranoid »

kvazidrugar wrote:Pozdrav, neki dan sam sjedio i prico sa jednim austrijancem, covjek mi je postavio samo jedno pitanje i ostavio me bez teksta, pitao me "zasto ja volim Bosnu". Dok sam razmislio sta da odgovorim, ja sam skont'o da nemam odgovora , jer sve sto mi je palo na um, bilo bi u tolikoj mjeri apsurdno, da nisam na kraju mogo naci ni jednu rijec kojom bi opisao tu ljubav.
Posto sam ja nepismen covjek, volio bih da mi neko da odgovor, da se u buduce ne levatim pred strancima, ili cak nekim nasim ljudima. Ja sam odgovor dobio od nekih desnicara, interesuje me stav nekog iz NS, jer mi se na prvo citanje i gledanje nekih ljudi iz NS njihov nacin sagledavanja, kao i rijesenje za probleme u KS i BiH mnogo dopada.

Svako dobro.

Bosna se voli ili nevoli...to se ne objašnjava, s tim se rodiš, a ljubav prema Bosni upotpunjuješ sa djelima velikih književnika, stvaralaca i dobrih ljudi...
U bosanskoj raji se kaže: "...ili si papak ili nisi, trećeg nema"
veljaca

#14173 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Paranoid wrote:
kvazidrugar wrote:Pozdrav, neki dan sam sjedio i prico sa jednim austrijancem, covjek mi je postavio samo jedno pitanje i ostavio me bez teksta, pitao me "zasto ja volim Bosnu". Dok sam razmislio sta da odgovorim, ja sam skont'o da nemam odgovora , jer sve sto mi je palo na um, bilo bi u tolikoj mjeri apsurdno, da nisam na kraju mogo naci ni jednu rijec kojom bi opisao tu ljubav.

Svako dobro.

Bosna se voli ili nevoli...to se ne objašnjava, s tim se rodiš, a ljubav prema Bosni upotpunjuješ sa djelima velikih književnika, stvaralaca i dobrih ljudi...
U bosanskoj raji se kaže: "...ili si papak ili nisi, trećeg nema"
:thumbup:

Upravo tako.
Ako nekome treba na pitanje " Zasto voli Bosnu ?" da razmislja a ne da odgovor iz srca - odmah , onda on ni ne voli Bosnu.

:bih:
kvazidrugar

#14174 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kvazidrugar »

Jarane, to ti dodje na isto kao u N. Brankovica " po zakonu", kako ste gospodine kupili stan, " po zakonu" , kontas.
seln

#14175 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

kvazidrugar wrote:Jarane, to ti dodje na isto kao u N. Brankovica " po zakonu", kako ste gospodine kupili stan, " po zakonu" , kontas.
Evo, ja ne kontam. Je li to postoji zakon o voljenju ili nevoljenju ili si ti ipak samo novi troll?
Locked