Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ja mislim da vas neko levati sa tim cijenama renoviranja, ali nema veze
Rođak je kuhinju renovirao prošle godine nekad. Izašlo ga je oko 5000 KM. Nije mala kuhinja, povelika je..
Znači sve staro izbačeno i sve novo postavljeno
Nisu najbolje niti najskuplje stvari, ali su neka sredina.
Ima još jedna caka, ne mora se sve platiti. Ko ima vremena i zdrav je onda može nešto i sam demontirati, izbaciti itd
nlt wrote: ↑24/05/2023 16:09
Ja mislim da vas neko levati sa tim cijenama renoviranja, ali nema veze
Rođak je kuhinju renovirao prošle godine nekad. Izašlo ga je oko 5000 KM. Nije mala kuhinja, povelika je..
Znači sve staro izbačeno i sve novo postavljeno
Nisu najbolje niti najskuplje stvari, ali su neka sredina.
Ima još jedna caka, ne mora se sve platiti. Ko ima vremena i zdrav je onda može nešto i sam demontirati, izbaciti itd
I moja stara je prije 15 godina renovirala kuhinju za 3000 pa je propala nakon 8 godina. Meni je to bacanje love.
Neka pocne renovirati pa ce sam vidjeti koliko je para. Ja mogu reci (i to ne samo za ovo ) da se prica na forumu nekad ne poklapa sa onom iz stvarnog zivota. Renoviranje je jedna od njih.
izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑24/05/2023 15:21
I ja sam cuo, s vise strana, da je sada renoviranje neke srednje klase kvaliteta oko 1000/m2. Al to ukljucuje raskopavanje svega, guljenje i ravnanje zidova i nove prozore/plocice/parketne podove.
PS to je da dobijes lijep stan za sljedecih 10 godina, ne cisto nesto useljivo.
Kad saberem koliko me izašlo - otprilike se vrti oko te cifre. Milja po kvadratu.
Dumam, i ne znam šta bih mogao renovirati za 2500 po kvadratu.
Imas raje ne zna se cjenkati, traziti vise ponuda, zanimati se oko toga, raspitivati. Psihološka igra. Dosta ih padne na prvu loptu u pregovorima.
Naravno ima onih kojima ni tih 2500 ne znači mnogo..za njih se ne brinem
Joj koliko puta sam se zakačio za cijenu renoviranja pa se naslađivao kad ljudi podvuku crtu.
Hajde mi molim vas recite za dvosoban stan od 55 m2 koliko dođu kvalitetna ulazna vrata, unutrašnja vrata x4, dvokrilni prozor x2 malo većih dimenzija i balkonska vrata + dvokrilni prozor portal sa najeftinijm alu roletnama.
Dakle samo vanjska i unutrašnja stolarija/bravarija? Eto vas na 15k KM a niste krenuli sa parketom, strujom, keramikom, vodoinstalacijama, kuhinjom, molerajom i zidarijom. Ugradbene plakare koji su po definiciji dio stana neću ni spominjati
elk wrote: ↑24/05/2023 16:51
Neka pocne renovirati pa ce sam vidjeti koliko je para. Ja mogu reci (i to ne samo za ovo ) da se prica na forumu nekad ne poklapa sa onom iz stvarnog zivota. Renoviranje je jedna od njih.
Logicno kada svako ima svoj ukus a i potrebe. Ja nista protiv ne bih imala da su mi svi uredjaji u kuci miele, recimo ali cu biti zadovoljna i sa samsungom, dok ne dolazi u obzir da kupim beko ako ne moram. Jer ne smatram da je sve to isto. Dok imas ljudi kojima je beko ok, mada se mogu isprsiti i za bolje. Tip sam koji ne voli bacati pare tj mijenjati nakon 5 god. Naredna velika renovacija treba da drzi barem 20 god.+
Ima li ko od upucenih gradjevinara na temi, interesuje me kolika je u stvari "nabavna" cijena izgradnje stana po kvm u Sarajevu danas, tipa one zgrade Nova Otoka, cijena gradnje bez zemlje?
Kolike su marginale na ovu novu gradnju koje danas prodaju od 3 do 6 hiljada maraka?
elk wrote: ↑24/05/2023 16:51
Logicno kada svako ima svoj ukus a i potrebe. Ja nista protiv ne bih imala da su mi svi uredjaji u kuci miele, recimo ali cu biti zadovoljna i sa samsungom, dok ne dolazi u obzir da kupim beko ako ne moram. Jer ne smatram da je sve to isto. Dok imas ljudi kojima je beko ok, mada se mogu isprsiti i za bolje. Tip sam koji ne voli bacati pare tj mijenjati nakon 5 god. Naredna velika renovacija treba da drzi barem 20 god.+
I za Samsung ti treba samo za velike kuhinjske aparate 4000 - 4500 KM. Tako da čitavu kuhinju za tu cifru može samo Tesla, Vox ili Beko + kuhinja iz Poljske od jeftine 12mm iverice. Najskuplje su jeftine stvari ma koliko zvučalo nelogično.
I za Samsung ti treba samo za velike kuhinjske aparate 4000 - 4500 KM. Tako da čitavu kuhinju za tu cifru može samo Tesla, Vox ili Beko + kuhinja iz Poljske od jeftine 12mm iverice. Najskuplje su jeftine stvari ma koliko zvučalo nelogično.
izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑24/05/2023 15:21
I ja sam cuo, s vise strana, da je sada renoviranje neke srednje klase kvaliteta oko 1000/m2. Al to ukljucuje raskopavanje svega, guljenje i ravnanje zidova i nove prozore/plocice/parketne podove.
PS to je da dobijes lijep stan za sljedecih 10 godina, ne cisto nesto useljivo.
Tako nekako, komsija je radio temeljito renoviranje jesenas, kaze da je platio oko 40 hiljada. Stan je 49 kvadrata.
Opet komsinica ista kvadratura, platila jos i vise ne znam tacan iznos, ovaj zna jer je toliko kredita uzeo i toliko i potrosio. E sad, neki plate vise jer pretumbaju sve, komsinica radila nove sobe izmisljali pomjerali kupatilo zbog vece kade tj nekakvog mini dzakuzija, morali kopati nove instalacije vodovodne kroz zidove i tako dalje. Ne znam ni kako to smiju raditi, ali valjda moze ako je odvod kroz pod.
Jako je bitno i kakve majtore nadjes, komso bi prosao i manje od 40 banke da je pametno trazio majstore, nego nije znao kakvi su to muljatori. Pa ga zavaljivali, pomjerali termine, nije uglavio sve majstore u isto vrijeme.
Ja kad sam radio kupatilo prije desetak godina, uzeo majstora prijatelja za vodovodne poslove, elektricara mi nasao on neki njegov jaran, keramicar takodje stari poznanik, uradili ljudi tip top a izaslo me nepunih 5000. Nije se kupovalo nekvalitetno, onako solidna tus kabina, solidan lavabo, nova solja, novi vodokotlic, sve uzeo u radnji koju mi je prijatelj savjetovao. Odradio instalacije PP-R program one zelene, keramika solidna nista preseratorski tipa spanska keramika, izabrao da je estetski lijepo. Jedino sam ja stare plocice izlupao hiltijem.
I elektricar me malo zavrnuo, nije previse ali mislim da je mogao jeftinije odraditi.
Ako se imalo razumijes u takve stvari, kako naci majstora ili poznajes nekoga, mozes povoljno proci.
Grean wrote: ↑24/05/2023 17:15
Ima li ko od upucenih gradjevinara na temi, interesuje me kolika je u stvari "nabavna" cijena izgradnje stana po kvm u Sarajevu danas, tipa one zgrade Nova Otoka, cijena gradnje bez zemlje?
Kolike su marginale na ovu novu gradnju koje danas prodaju od 3 do 6 hiljada maraka?
Nisam strucan, ali mislim da se rukovode omjerom 1:2 ili tako nesto. Da stan prodaju po duploj cijeni od one koju su platili za zenljiste, izgradnju, dozvole isl.
Tu cifru znam 100% za zgradu gdje sam kupovao svoj stan, jer sam slucajno saznao info od investitora, a poslije sam cuo da se slican omjer vrti i drugdje.. Po tome, naravno, sto je skuplji plac bio skuplja ce biti i konacna prodajna cijena. To objasnjava i direktnu korelaciju i skok cijene gradjevinskog materijala i cijene novogradnje u zadnje vrijeme.
Imam i ja jedno konkretno pitanje, mozda neko zna iz prve/druge ruke.
Da li one zeleno-bijele zgrade na malti imaju problema sa zoharima i zutim mravima? Radi se onoj "lameli" odmah iza porezne uprave, mislim da ulazi pocinju od adrese Envera Sehovica 4 pa nadalje. Zgrada ima smetljarnike, ali ne restorane/fast foodove na prizemlju.
Molim samo konkretne info. U familiji mi se razmatra neki stancic tamo, a znamo da Malta ima problema s time. Imalo je i Hrasno gdje sam zivio recimo, u porodice Ribar, i sjecam se da se tih napasti gotovo nemoguce kutarisati (bez vece intervencije i deszinsekcije).
Pa dobro neće svi staviti kuhinju od punog drveta, niti će svi staviti prozore od ne znam koliko KM. Neko će kupiti slavinu od 200 neko od 700, neko će pretjerivati i u konačnici tu kuhinju neće ni koristiti
Mada mislim da na stolariji ne treba da se štedi.
Najjeftinije je uvijek najskuplje, tako da je najbolje nešto srednje neke cijene, svakako će se opet mijenjati
Renoviranje stana podrazumjeva građevinske radove. Kuhinja spada u opremanje stana. Koje aparate želite u kuhinju? Šporet rerna+ploča neka je kvalitetna i 1200, frižider kvalitetan i veliki je 1000 KM, neka je i mašina za suđe 1200 i napa 600 to vam je sve 4000 KM a pretjerao sam sa cijenama čak i za jače brendove. Za neku kuhinju u stanu od 60-ak kvadrata za 5000 drvo možete uraditi vrhunskog kvaliteta. Dodaj još 1000 mada sam i sa 5000 malo prevorsirao eto vam 10000 sve. O kakvih 15-20000 pričamo?
sabanss wrote: ↑24/05/2023 17:07
Joj koliko puta sam se zakačio za cijenu renoviranja pa se naslađivao kad ljudi podvuku crtu.
Hajde mi molim vas recite za dvosoban stan od 55 m2 koliko dođu kvalitetna ulazna vrata, unutrašnja vrata x4, dvokrilni prozor x2 malo većih dimenzija i balkonska vrata + dvokrilni prozor portal sa najeftinijm alu roletnama.
Dakle samo vanjska i unutrašnja stolarija/bravarija? Eto vas na 15k KM a niste krenuli sa parketom, strujom, keramikom, vodoinstalacijama, kuhinjom, molerajom i zidarijom. Ugradbene plakare koji su po definiciji dio stana neću ni spominjati
Ovako se ljudi počnu frljati sa ciframa pa onda dovedu ljude u zabludu kako im treba 1000+ KM po m2 za renoviranje. Kojih 15000 za stolariju na stanu od 55 m2?
izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑24/05/2023 18:11
Da li one zeleno-bijele zgrade na malti imaju problema sa zoharima i zutim mravima? Radi se onoj "lameli" odmah iza porezne uprave, mislim da ulazi pocinju od adrese Envera Sehovica 4 pa nadalje. Zgrada ima smetljarnike, ali ne restorane/fast foodove na prizemlju.
Molim samo konkretne info. U familiji mi se razmatra neki stancic tamo, a znamo da Malta ima problema s time. Imalo je i Hrasno gdje sam zivio recimo, u porodice Ribar, i sjecam se da se tih napasti gotovo nemoguce kutarisati (bez vece intervencije i deszinsekcije).
izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑24/05/2023 18:11
Grean wrote: ↑24/05/2023 17:15
Samo građevinski radovi po aktuelnim cijenama ne preko 1200 KM/m2 ni u ludilu.
nlt wrote: ↑24/05/2023 18:12
Pa dobro neće svi staviti kuhinju od punog drveta, niti će svi staviti prozore od ne znam koliko KM. Neko će kupiti slavinu od 200 neko od 700, neko će pretjerivati i u konačnici tu kuhinju neće ni koristiti
Mada mislim da na stolariji ne treba da se štedi.
Najjeftinije je uvijek najskuplje, tako da je najbolje nešto srednje neke cijene, svakako će se opet mijenjati
Ne govorim o kuhinji od punog drveta. Kuhinja je najkomplikovanija prostorija koju treba jako dobro osmisliti, najbolje sa arhitektom tj nekim ko se tim bavi godinama. Kuhinja ti je u razini osmisljavanja unutrasnjosti broda. Sav prostor treba da je maksimalno, funkcionalno iskoristen. Tipa ladica u ladici, ugaoni elementi, radna povrsina, sporet, rerna, voda etc. Masa kuhinja ima mrtvog prostora koliko volis. Pogotovo stari nacin izrade kuhinje, gdje su ormarici sa policama umjesto ogromnih ladica koje kada otvoris imas potpuni pregled.