Oni su napravili petogodisnji plan po kojem zele biti zemlja visoke tehnologije i vec od prosle godine su najmanje na jednom polju na tehnoloskom nivou evropskih konkurenata Ericssona i Nokije. Sto se tice sistema Huawei je trenutno neprikosnoven, po tehnologiji jednaki, po trzistu broj jedan.
Sto se tice proizvoda za male konzumente, tipa mobiteli, tu je put naravno dugotrajniji da dobijes povjerenje ali Huawei je agresivan i iz godine u godinu sve jaci. Ne primjetimo to u Evropi ali ni kod njih ne primijetis da postoji Iphone. Btw interesantno je da Evropa nema vise ni jedan znacajniji brend na trzistu mobitela nakon propasti Simensa, Ericssona i Nokije na tom polju.
Taj Volvo za koji kazes na sta su spali je prije njih kupio Ford ali je bio prisiljen da proda nakon kraha trzista nekretnina, sto je bio uslov da dobiju finansijske injekcije od Obamine administracije. Ne znam onda na sta su spali Ameri ako je dotle bilo doslo da kupe taj Volvo pa da istog prodaju jer su kokuzi. Ista stvar sa Motorolom i Lenovom, prodali jer su morali.
Prije svega Kina je zemlja kapitala i ako hoces da vidis sta je bogastvo nema bolje zemlje za posjetiti a ja sam je obisao od Nanjinga, Pekinga, Sangaja, Dongguana, Shenzhena, Suzhou, Wuhana, Guangzhou. Kad odes da posjetis manjeg dobavljaca pa vidis dijagrame gdje su prije pet godina imali 400 zaposlenih a danas pet hiljada, da su kupili kanadske firme, dizajn centre u Otavi, Londonu i znas da su oni kap u moru upitas se gdje je kraj i kako ce ovo zavrsiti.
Prije deset godina su bili svjetska fabrika otpada, vec danas je druga prica a pitanje je sta ce biti za dvadeset godina. Jedino sto treba da poprave je ono da malo razmisljaju out of box ali nadoci ce. Zemlja koja izbaci toliki broj inzinjera sa mogucnoscu razvoja jer svaka industrija svijeta je tamo prisutna a uz to sa puno vecim pritiskom za uspjeh jer konkurencija je nevjerovatna je opasan igrac na svakom polju.
Kako kazu, sef buducnosti je Kinez po nacionalnosti i zena ili na prostom bosanskom Kineskinja