Me_again wrote:
Po svemu sudeci ne izlazis iz BiH bas cesto. Ne jednom su mi trazili tu dozvolu za upravljanje tudjim vozilom. Pogotovo kada sam koristio vozila koja nisu na BiH tablama.
Pri tome ne treba pogresno shvatati toleranciju zapadnih komsija koji rijetko pitaju za taj dokument jer im nije ni vazno, vazno je da auto nije na popisu ukradenih i da je osigurano (zeleni karton) ali istocnija prica je drugacija.
Ne izlazim, u zadnjih 22 godine otprilike 30 x godisnje i koliko se sjecam nikad, ali nikad me niko nije pitao za punomoc, mozda nekad u divlje vrijeme 96-97, a vozilo se sve, table s ljiljanima, auta na tudja imena, sluzbena, strane table, dipl. table.
Sto se tice pogresnog shvatanja tolerancije zapadnih susjeda, nema tu nikakvog pogresnog shvatanja niti tolerancije, zvanicna informacija MUP-a RH je da zakonski punomoc u RH nije obavezna. Koliko sam uspio naci po internetu ni u SRB nema zakonske obaveze za dozvolom. XXI je vijek zar nije lakse prosurfati nego napamet pisati po forumu?
Evo kako to pise u AMSS, nigdje ne navlace prictom da je DTV obavezan dokument.
Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (DTV) izdaje se na obrascu utvrđenom od strane međunarodnih organizacija AIT i FIA. DTV služi kao dokaz da vozač može da putuje tuđim vozilom u inostranstvo, na osnovu ovlašćenja potpisanog od strane vlasnika vozila.Obrazac DTV je žute boje, formata A5, sa tekstom na srpskom, francuskom i engleskom jeziku. Leva unutrašnja strana predstavlja ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom koje daje vlasnik vozila, a desna unutrašnja strana predstavlja samu dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.