Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#14126 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Q_Line wrote:
drug_profi wrote:Image

kako bi legao vidikovac/odmorište na mjestu gdje je ovo crveno. A zute linije pokazuju pravac pruzanja pogleda na kanjon Neretve. Spektakularno bi bilo.
To crveno je zemlja koju trenutno nasipaju iz iskopa pored, ali je to ipak predaleko i prenisko od kanjona Neretve (to je moj kraj iz djetinjstva, pa znam).

Onaj dio gdje grade podvožnjak na početku trase je 50 metara od kanjona, ili na budućoj petlji pola kilometra unazad, od tamo će baš biti ekstra pogleda na M-17 i Neretvu
Meni se čini da je mjesto idealno, dominantno nad kanjonom.

Image
Matzan

#14127 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

So What! wrote:EU se izgleda podobrila, i iz vedra neba, odlučila da finansira Dobojsku obilaznicu, vjerovatno iz razloga što je to jedini zajednička međuentitetska dionica na koridoru Vc, koja je predviđena da se gradi po pola.

Dakle ako se stvari poslože i krenu kako treba, imali bi autoput od Johovca (autoput Doboj - Banja Luka) do Tešnja.

Mislim da ovo još uvijek nije odobreno, nego je na razmatranju u EBRD-u.
RJ57

#14128 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

ima li negdje tačna trasa autoputa od johovca do odžaka?
Thorgerson

#14129 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Porodice Foht wrote:Opa, evo rijesena dilema da li ce most na Svilaju cekati gradnju granicnog prelaza s bosanske strane koji je tek u tenderskoj fazi.

´´U pogledu puštanja mosta u saobraćaj, to nam stvara određene poteškoće, ali nisu nesavladive. Dogovoreno je da se obezbijedi privremeni granični prelaz, kada most bude gotov, kako bi se omogućilo stanovništvu, a i ostalima da ga koriste – istakao je ministar Pejić.
Ja se ne sjecam se da je bilo dileme? Odmah je receno da ce biti privremeni granicni prelaz. Jer su rekli da ce se most moci koristiti cim se napravi.
Porodice Foht

#14130 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Porodice Foht »

Thorgerson wrote:
Porodice Foht wrote:Opa, evo rijesena dilema da li ce most na Svilaju cekati gradnju granicnog prelaza s bosanske strane koji je tek u tenderskoj fazi.

´´U pogledu puštanja mosta u saobraćaj, to nam stvara određene poteškoće, ali nisu nesavladive. Dogovoreno je da se obezbijedi privremeni granični prelaz, kada most bude gotov, kako bi se omogućilo stanovništvu, a i ostalima da ga koriste – istakao je ministar Pejić.
Ja se ne sjecam se da je bilo dileme? Odmah je receno da ce biti privremeni granicni prelaz. Jer su rekli da ce se most moci koristiti cim se napravi.
Jos bolje. Bilo bi bruka sve gotovo a prelaska nema jer Bosanci kasne s GP! Pisali bi o nama garant i rugali se.
Tipicoti

#14131 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tipicoti »

Image
Matzan

#14132 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

RJ57 wrote:ima li negdje tačna trasa autoputa od johovca do odžaka?

Ima.

U Integral inženjeringu.
Maraschino

#14133 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maraschino »

Matzan wrote:
RJ57 wrote:ima li negdje tačna trasa autoputa od johovca do odžaka?

Ima.

U Integral inženjeringu.
Da su svi autoputevi zavrseni Dodik bi ga izmislio samo da kum radi. Kum ili niko(nasao bi razlog kao sto trazi posla istom).
moa

#14134 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by moa »

Matris wrote:

Ko su ostali?
Životinje.
Edit:

Stoka!!
KomunistaTZ

#14135 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by KomunistaTZ »

Cekaj, trasa Putnikovo brdo - Medakovo. Zar je trasa AP planirana preko Tesnja i Crnog vrha?
RJ57

#14136 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

da, doboj se zaobilazi sa zapadne strane pa na tešanj (trasa prolazi istočno od tešnja), maglaj ostaje van trase

pretpostavljam da bi trebao biti tunel negdje ispod crnog vrha
So What!

#14137 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

KomunistaTZ wrote:Cekaj, trasa Putnikovo brdo - Medakovo. Zar je trasa AP planirana preko Tesnja i Crnog vrha?
Veoma teško je ljudima objasniti da autoput ne ide prema Bosanskom Brodu, već prema Odžaku, da zaobilazi Maglaj (iako će ovom gradu petlja Ozomicie biti poprilično blizu) i ide prema Tešnju, te da u potpunosti zaobilazi Jablanicu i siječe tunelom Prenj.
Nivelacija

#14138 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Mogli su vala ici i na Kiseljak a ne da put vijuga prema Sarajevu.
So What!

#14139 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Autoceste za nabavku inteligentnog transportnog sistema izdvajaju 4,4 mil. KM
Image

JP Autoceste FBiH kreću u nabavku ITS-a na izgrađenim dionicama autoceste Bilješevo-Sarajevo sjever.

Tender je već objavljen, a nabavka obuhvata: pokrivanje svjetlosnom promjenljivom signalizacijom područja petlji / čvorišta na izgrađenoj dionici autoceste Bilješevo-Sarajevo sjever: polupetlja Bilješevo – Lučani, petlja Kakanj, petlja Visoko, petlja Podlugovi, CP Sarajevo Sjever.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 4.400.000,00 KM.

Rok za prijem ponuda za učešće je 10.4.2019. godine.

ITS je inteligentni transportni sistem koji omogućava transparentnost informacija, bolje upravljanje te poboljšan odziv cestovnog sistema. ITS je nadgradnja klasičnog saobraćajnog i transportnog sistema, tako što se postiže bitno veća propusnost, sigurnost, zaštićenost i ekološka prihvatljivost u odnosu na rješenja bez ITS aplikacija.

Inače, ITS rješenja uključuju redizajn prometne infrastrukture s novim prometnim rješenjima organizacije i vođenja tokova, inteligentnim navođenjem na rute s manjim opterećenjem, informiranjem o slobodnim parkirnim mjestima, daljinskim praćenjem tereta i vozila, telematskom naplatom putarine, upravljanjem incidentnim situacijama u saobraćaju.
Akta
So What!

#14140 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Svečano obilježeno spajanje mosta preko rijeke Save kod Svilaja
Image

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković obišli su radilište mosta povodom svečanog obilježavanja spajanja nizvodnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja.

Nakon što se vodostaj smanjio, graditelji, bh. kompanija “Hering” iz Širokog Brijega intenzivirala je radove na izgradnji mosta na rijeci Savi u Svilaju.

Prije tri dana, na nizvodnom dijelu mosta ugrađen je takozvani upasni element, dug desetak metara, i time su obale rijeke Save spojene. Povodom toga jučer je na mostu održana svečanost kojoj su prisustvovali pomoćnik ministra i komunikacija BiH Saša Dalipagić i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković, koji su novinarima dali dosta optimistične izjave kada je riječ o skorom završetku mosta.

- Ovo je primjer zajedničke gradnje i dobre saradnje jednog od važnih infrastrukturnih projekata BiH i Hrvatske. Izgradnja ovog mosta košta 26 miliona eura, dug je 660 metara i širok 19 metara. Ovim realiziramo sporazum dviju država. I mi u skladu s ovim sada planiramo gradnju puta ka Belom Manastiru - kazao je Butković.

Inače, zbog odustajanja austrijskog “Strabaga” i drugih okolnosti, koje graditeljima i investitorima nisu išle naruku, prošlo je osam godina. Danas je za 2,5 godine urađeno puno.

- Ovo je za BiH jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata. Most se naslanja na Koridor 5C. Znamo da je od Svilaja do Odžaka već izgrađeno 11 kilometara autoceste. Sada će taj pravac, kada se most pusti u saobraćaj, imati svoj smisao. Ovaj most je šansa za ovaj kraj i državu u cjelini. Zato sam zahvalan i Hrvatskoj u zajedničkom projektu, firmi “Hering”, koja pokazuje da BiH ima dobre graditelje i nadzor. Vidimo se u septembru na otvaranju mosta Svilaj - poručio je Delipagić.

Samo 300 metara dalje od gradilišta mosta je motel “Nova lađa” vlasnika Miše Jeleča, povratnika u Bosanski Novi. Vratio se iz Švicarske kada je čuo za koridor i most, pa je obnovio objekt i pokrenuo porodični biznis. On, kao i mještani cijele Posavine očekuje bolji život i izvjesniju budućnost gradnjom ovih objekata.

- Svako jutro kada se budim i večer kada hoću zaspati, kroz prozor pogledam most, na našoj Savi. Mostove grade ljude, mosti spajaju obale. Želim da Odžak za nekoliko godina postane ljepši od Lihtenštajna u Švicarskoj, gdje sam radio, pa se vratio. Da BiH bude Švicarska - poruka je povratnika Jeleča.
Avaz
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14141 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

So What! wrote:Autoceste za nabavku inteligentnog transportnog sistema izdvajaju 4,4 mil. KM
https://www.akta.ba/resources/Article/L ... its_11.jpg

JP Autoceste FBiH kreću u nabavku ITS-a na izgrađenim dionicama autoceste Bilješevo-Sarajevo sjever.

Tender je već objavljen, a nabavka obuhvata: pokrivanje svjetlosnom promjenljivom signalizacijom područja petlji / čvorišta na izgrađenoj dionici autoceste Bilješevo-Sarajevo sjever: polupetlja Bilješevo – Lučani, petlja Kakanj, petlja Visoko, petlja Podlugovi, CP Sarajevo Sjever.

ITS je inteligentni transportni sistem koji omogućava transparentnost informacija, bolje upravljanje te poboljšan odziv cestovnog sistema. ITS je nadgradnja klasičnog saobraćajnog i transportnog sistema, tako što se postiže bitno veća propusnost, sigurnost, zaštićenost i ekološka prihvatljivost u odnosu na rješenja bez ITS aplikacija.

Inače, ITS rješenja uključuju redizajn prometne infrastrukture s novim prometnim rješenjima organizacije i vođenja tokova, inteligentnim navođenjem na rute s manjim opterećenjem, informiranjem o slobodnim parkirnim mjestima, daljinskim praćenjem tereta i vozila, telematskom naplatom putarine, upravljanjem incidentnim situacijama u saobraćaju.
Akta
Jel Bs telecom ili neko drugi upada... znam da su ovi imali problema ne tehnickih vise poslovno politickih
drug_profi

#14142 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Nivelacija wrote:Mogli su vala ici i na Kiseljak a ne da put vijuga prema Sarajevu.
Istina. Mogao je samo jedan krak da se usmjeri ka Sarajevu, ali Sarajevu je trebala i obilaznica u vidu brze ceste, pa kad se sve sabere vjerovatno je ispalo da je bolje graditi ovako. Uostalom gradnja je i zapocela od Sarajeva prema Zenici tako da je u startu bilo presuđeno.
Naslovnica

#14143 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

mk ultra wrote:
So What! wrote:Autoceste za nabavku inteligentnog transportnog sistema izdvajaju 4,4 mil. KM
https://www.akta.ba/resources/Article/L ... its_11.jpg

Akta
Jel Bs telecom ili neko drugi upada... znam da su ovi imali problema ne tehnickih vise poslovno politickih
Ja ko ce drugi nego BS Telecom ili neka sestrinska firma, da se zamazu oci. 8-)
dadoka84

#14144 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

Step doo, da instaliraju koji semafor na autoputu :D
So What!

#14145 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Matzan wrote:
So What! wrote:EU se izgleda podobrila, i iz vedra neba, odlučila da finansira Dobojsku obilaznicu, vjerovatno iz razloga što je to jedini zajednička međuentitetska dionica na koridoru Vc, koja je predviđena da se gradi po pola.

Dakle ako se stvari poslože i krenu kako treba, imali bi autoput od Johovca (autoput Doboj - Banja Luka) do Tešnja.

Mislim da ovo još uvijek nije odobreno, nego je na razmatranju u EBRD-u.
Nije, u postupku je revizije, ali je izgleda veoma blizu realizaciji.

Braun: U maju planiran potpis za pozajmicu za obilaznicu Doboj
Image

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Jan Braun izjavio je da su dodatne akcize na gorivo u BiH uvedene prošle godine povećale investicije za izgradnju autoputeva.

"Od kada su akcize usvojene, mi smo pustili 156 miliona evra pozajmice, koje smo bili već pripremili, ali smo ih blokirali - nismo ih mogli pustiti dok nisu uvedene akcize na gorivo", rekao je Braun za televiziju "N1" i dodao da je dato još 250 miliona evra za nove dijelove Koridora "5C".

On je najavio da je planirano da u maju, na godišnjem sastanku odbora guvernera EBRD-a koji će biti održan u Sarajevu, bude potpisana pozajmica od 210 miliona evra za obilaznicu Doboj.

"I to ćemo uraditi i naredne godine i godinu poslije i to je samo od EBRD-a, a slični iznosi dolaze iz Evropske investicione banke", naveo je Braun.

Prema njegovim riječima, u kontekstu postizanja konkurentnosti domaće ekonomije na tržištu EU krucijalna je reforma javnih preduzeća, uključujući i privatizaciju telekoma.

Lošu percepciju stanovnika BiH kada je riiječ o privatizaciji Braun vidi u tome što nisu korištene najbolje prakse.

Kao dobar primjer naveo je zenički "Arselor Mital", ističući da se ova kompanija širi i da je investirala više od 200 miliona evra u Zenicu, uključujući mnogo novca za unapređenje životne sredine.

Braun je rekao da budućnost BiH vidi kao pozitivnu i dodao da je godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a u maju u Sarajevu jedan od načina da se vrati nada u bolju budućnost BiH.
Nezavisne
RJ57

#14146 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

zaobilaznica doboj (mislim 2 tunela i 2 mosta) je dio Vc za koji sam ja uvijek mislio da se neće nikada praviti jer RS-u nizašta ne treba..... i dok ne vidim svojim očima da se gradi niko me ne može ubijediti u suprotno!
drug_profi

#14147 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Na građevinskim radovima se najbolje ugrađuje IMT. Tako da je to uvijek prilika da se iz budzeta lova prelije u privatni dzep.
Ne sumnjam da će iskoristiti svaku priliku.
So What!

#14148 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

RJ57 wrote:zaobilaznica doboj (mislim 2 tunela i 2 mosta) je dio Vc za koji sam ja uvijek mislio da se neće nikada praviti jer RS-u nizašta ne treba..... i dok ne vidim svojim očima da se gradi niko me ne može ubijediti u suprotno!
Upravo iz tih razloga, EBRD je odlučio da to pogura, znajući koliko će se entiteti natezati oko toga.
ja71

#14149 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

Nije ni Googletu svaku vjerovati.
U ovisnosti u kojem pravcu putujue Google preporucuju razlicite rute :D

Image

Image
SimkeA

#14150 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SimkeA »

Haman otkocilo i ovo oko Zenice.
Post Reply