Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
DylanD

#14126 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by DylanD »

Kakva je razlika izmedu s-tronica i multitronica ?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#14127 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

a tiptronic?
hopi

#14128 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

nije mi bilo mrsko a zanimalo me, neki dan mijenjao filter goriva i haj baš da ga otvorim da vidm kakvo je stanje unutra nakon 10 000km i godine dana,
najčešće sipan dizlo 4 po svim mogućim pumpama

Image

ps. bilo mi mrsko rezati kućište, ali sam ga brzo macolom razvalio jebo sam mu znanje :) , samo je izletio ovaj dio i ostatak izvukao
Dadulino

#14129 Re: Abgas werkstatt

Post by Dadulino »

senturk wrote:Rijesi li neko ovo kada,, mwni pokazalo na golfu 5,2004g, s tim i sto je kod mene auto poceli da trza,, ne uvijek, nego jedan dan kada upalim, trza citav dan, sutra vec ne,, "majstor" kaze da bi moglo biti do injektora,, medjutim po parametrima je sve ok,,
Za to trzanje provjeri nosac motora onaj donji,vrlo lako moze biti i do njega ako su parametri dizni ok
bitanga_sa_otesa

#14130 Re: Pitamo Mehanicare ?

filter goriva se mijenja na 30.000
hopi

#14131 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

ma ja sve odradim na 10 ili na godinu dana (ulje i filteri) i nemam šta kontati lakše mi je tako, jedino od klime msilim da svaki drugi put.
Filter goriva mislim da nije ni 20 maraka, šta se imam zezati tu za 20KM da uštedim godišnje
bitanga_sa_otesa

#14132 Re: Pitamo Mehanicare ?

hopi wrote:ma ja sve odradim na 10 ili na godinu dana (ulje i filteri) i nemam šta kontati lakše mi je tako, jedino od klime msilim da svaki drugi put.
Filter goriva mislim da nije ni 20 maraka, šta se imam zezati tu za 20KM da uštedim godišnje
znam ali nemas potrebe tako rano da ga mijenjas
kloniran

#14133 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kloniran »

Ja mijenjam dvaput godisnje, znaci otprilike na 10k mozda 12, al ne moram nikako, pojede litar-dva ulja svaki mjesec sto znaci da se svako 2-4 mjeseca zamjeni svo ulje u motoru :mrgreen: :lol:
vozackii

#14134 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vozackii »

hopi wrote:ma ja sve odradim na 10 ili na godinu dana (ulje i filteri) i nemam šta kontati lakše mi je tako, jedino od klime msilim da svaki drugi put.
Valjda je korisnije i bolje od klime najcesce mjenjati, a ne filter goriva cesce od filtera klime :-)
amar1994

#14135 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

zaista nema potrebe , ja svake 2god ili 20000km po knjizici :)

niko se nije razbolio i nemam smrada u autu(osim goriva) :lol:
Paulaner

#14136 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Paulaner »

Dok cekam dihtung za kuciste filtera ulja,otkrijem da pusta ulje i na dihtungu kartera,a 99% da pusta i na remenici radilice :run:
Svjestan sam da auto ima 210 000 na satu ali previse slucajnosti da u mjesec ili dva pusti na toliko mjesta?
U autu je trenutno 5w 40 jel trebam mozda probati sa guscim uljem,provjeriti uljni odusak da nije zacepljen ili nesto trece?
bitanga_sa_otesa

#14137 Re: Pitamo Mehanicare ?

nece ti to pomoci,odrvenila je ta guma sva...godine...zamor materijala...
Paulaner

#14138 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Paulaner »

bitanga_sa_otesa wrote:nece ti to pomoci,odrvenila je ta guma sva...godine...zamor materijala...
Mijenjat cu svaki ovaj dihtung krajem mjeseca al se bojim da mi opet ne procuri jer evo dihtung kucista filtera mijenjam drugi put u godinu dana.Sad cu promjenit i majstora,naruceni su originalni dihtunzi i novi sarafi i ne znam vise sta trebam.
dado_

#14139 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dado_ »

DylanD wrote:Kakva je razlika izmedu s-tronica i multitronica ?
S tronic je dsg mjenjac, multitronic cvt. Proguglaj malo o jednom i drugom, koliko znam multitronic se lose pokazao i mislim da ga je vw grupacija ukinula skroz
530i

#14140 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

bitanga_sa_otesa wrote:
530i wrote:Samo treba naći nekog ko ima ispravnu mašinu za balansiranje guma.
i ko zna raditi na njoj...
nova moda su ljepljeni tegovi od zeljeza- ide ih duplo vise nego olovnih(valjda olovni skupi...)ljepilo na njima jadno malo jaci gas otpadaju...
Ja sam svojevremeno sigurno na 5-6 mjesta probao i niko nije znao, samo sam srećom riješio to i evo neke dvije tri godine nema problema. Izbalansiraju da je auto miran do 120 ili 130 ali preko počinje da igra...kakvih sam se pričao naslušao, gore nego na forumu ovdje :mrgreen:
JavierBosnia

#14141 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

Golf 3 karavan, dizel, 99'

Prilikom paljenja bijeli dim iz auspuha i auto trza malo dok ne uhvati ritam i kod malo jaceg gasa opet krene da pusi.

Ranije je bilo i ekstremnije, gdje se gasio prilikom paljenja ako mu ne dodas malo gasa, trzao pa se ugasi. Onda je majstor nesto nazubio, i nesto stelovao paljenje neki ugao namjestao, sad opet..

Taj bijeli dim osjeti se smrad goriva ili sta je vec. Neko?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#14142 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by corolla02 »

hopi wrote:nije mi bilo mrsko a zanimalo me, neki dan mijenjao filter goriva i haj baš da ga otvorim da vidm kakvo je stanje unutra nakon 10 000km i godine dana,
najčešće sipan dizlo 4 po svim mogućim pumpama

Image

ps. bilo mi mrsko rezati kućište, ali sam ga brzo macolom razvalio jebo sam mu znanje :) , samo je izletio ovaj dio i ostatak izvukao
dobar filter, cist; znaci slobodno mozes uduplati vremenski period koristenja
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14143 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mk ultra »

imam slike filtera sa 20 000 zamjene i 30 000 zamjene
doduše, kod mene nema povrata, samo nafta prolazi
slično ko ovo kod tebe, čist filter... i u metalnom kućištu

na tdi ima povrat u kućište filtera
znao sam vidjeti komade nečega :lol:
i na 8000km

Image
8000
bitanga_sa_otesa

#14144 Re: Pitamo Mehanicare ?

530i wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:kakvih sam se pričao naslušao, gore nego na forumu ovdje :mrgreen:
jucer isao s jaranom da pogledamo neka 2 wranglera ,od suplje i lazi mi mozak otekao :lol: :lol: :lol:
Sodom1

#14145 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

UUu Wrangler zakon , i ti znas sta valja :D , e sad kakvi su grobovi de malo poblize
BAN___KAI

#14146 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by BAN___KAI »

Znaci danas sam planirao kupiti zvucnike pa nisam siguran koje

U tehnomagu imaju 2 zvucnika koji odgovoraju mom budjetu. Jedan je 2sistemski a drugi je 3sistemski koaksalni
https://www.mobilmedia.ba/auto-zvucnik- ... 1738f.html
https://www.mobilmedia.ba/auto-zvu-nik- ... s-132.html

Meni se svidja ovaj od Sonya

S obzirom da nemam pojma o elektronici i audio sistemima meni je problem hoce li mi to sve odgovarati. Imam JVC radio player ali ne znam još specifikacije koliko ima W

Hoce li mi trebati nekakav poseban adapter ili cu moci laganini spojiti?

Uglavnom cu samo 2 zvucnika promijeniti. Oni mali visokotonci ne rade i necu ih ni vaditi vec mi rece neko da kupim zvucnike koji imaju sve u jednom.

Opel Corsa B
Throttle

#14147 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

BAN___KAI wrote:Znaci danas sam planirao kupiti zvucnike pa nisam siguran koje

U tehnomagu imaju 2 zvucnika koji odgovoraju mom budjetu. Jedan je 2sistemski a drugi je 3sistemski koaksalni

S obzirom da nemam pojma o elektronici i audio sistemima meni je problem hoce li mi to sve odgovarati. Imam JVC radio player ali ne znam još specifikacije koliko ima W

Uglavnom cu samo 2 zvucnika promijeniti. Oni mali visokotonci ne rade i necu ih ni vaditi vec mi rece neko da kupim zvucnike koji imaju sve u jednom.
Koliki su zvucnici u korsi sad, Magnat je 13cm a Sony 17cm
Sto se tice snage, rijetko koji plejer dobaci do 40W tako da se za to ne brines, mada ako je isti promjer i cijena, isao bih na jace. i Magnat i Sony su ulazna klasa tako da je svejedno, uzmi one koji odgovaraju. Ne znam za korsu b, al na novijim opelima treba adapter jer tvornicki ima 3 sarafa a zvucnici 4
To 2-sistemski i 3-sistemski ti je nebitno, svakako dodje tweeter kojeg ni audiofili ne čuju :mrgreen:
BAN___KAI

#14148 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by BAN___KAI »

Throttle wrote:
BAN___KAI wrote:Znaci danas sam planirao kupiti zvucnike pa nisam siguran koje

Koliki su zvucnici u korsi sad, Magnat je 13cm a Sony 17cm
Sto se tice snage, rijetko koji plejer dobaci do 40W tako da se za to ne brines, mada ako je isti promjer i cijena, isao bih na jace. i Magnat i Sony su ulazna klasa tako da je svejedno, uzmi one koji odgovaraju. Ne znam za korsu b, al na novijim opelima treba adapter jer tvornicki ima 3 sarafa a zvucnici 4
To 2-sistemski i 3-sistemski ti je nebitno, svakako dodje tweeter kojeg ni audiofili ne čuju :mrgreen:
Vjeruj mi da ih još nisam izmjerio jer sam ih kontao odnijeti tamo pa da oni vide. Mozda mozes ovako skontati hoce li trebati adapter :-D Image

I koliko sam skontao necu primijetiti razliku ako ne zamijenim ona dva mala ( visokotonca) jer su dovoljna i ova dva?
condy

#14149 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

DylanD wrote:Kakva je razlika izmedu s-tronica i multitronica ?
Velika razlika. Izbjegavaj multitronic. Multitronic se kod audija ugradjivao kod motora sa manjim obrtnim momentom. Vecinom kod 2.0 tdi. Isao je i u 2.7 tdi. Nije pouzdan mjenjac jer ne podnosi najbolje veci obrtni moment pogotovo kod 2.7 tdi V6 motora, niti radi svoj posao ljepo kao s tronic, zbog cega ga je audi kod novih modela izbacio iz ponude.
Warashii

#14150 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Warashii »

MA sta imas primjetiti ili ne primjetiti.
Zvucnici koji se nalaze u vratima jbte nisu u nekoj aman za aman kutiji, jos su i sami zvucnici po sebi truba, ja kupio iste Sony, ugradio sto se mora ugraditi, nesto malo morao nabudjiti, visak "visokotonaca" bacio i vozdra.
Koliko kvalitetan zvuk moze dopirati iz "kutije" izradjene od brda klepetajuce plastike i metala?
Post Reply