Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#14126 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Banksy wrote:
palermo wrote:
Nego ovo sam hotio zapravo reći, imam utisak da ovdje najveći dio kritika Peđi dolazi zbog toga što je on (odnosno Naša stranka) tim glasačima (jelte sad već, kako oni kažu, bivšim) oduzeo iluziju, osjećaj da su oni (glasači) bolji od drugih (opet glasača). Jer Naša stranka je bila metafora alternativnog, prpošastog, James Deanovske buntovštine, nepristajanja na svakodnevnicu, dobro je stajala uz majicu, dobro je zvučalo u društvu. Bila je znak prepoznavanja baš kao nekad davno, pod jednom rukom ploča Led Zepellina, pod drugom rukom Heseova Igra staklenih perli.

A ulazak u vlast (makar i u Sarajevu) im je to oduzeo, i nije čudo što ovdje nastaje toliki šum u komunikaciji. Peđa jedno, ovi drugo.....Peđa (NS) bi da politički odraste, ovi bi još malo da nosaju albume i knjige.
Obratno. Peđa još nosa albume i knjige, a visi na Bazenima.
Uprabo to Banksy :thumbup:

@palermo, drugar, mislim da si totalno fulio poentu. Niti je neko od nas u tim tinejdzerskim godinama, niti nas vodi neka zasljepljenost, ili teznja ka elitizmu :roll: . Cak sam, licno, alergican na te stvari.
Last edited by -LIBERO- on 17/01/2013 00:53, edited 1 time in total.
udrch

#14127 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

ova tema je najjača na čitavom forumu..ima ovdje svega i svačega..a zanimljivo sve jedni te isti..

Pedja, smao se vi držite SDA i nadajte se promjenama na kongresu, pusti ove fidelovce :D
Pedja Kojovic

#14128 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

udrhc

Ne "drzimo" se mi ni s kim do formacije gradjanskog bloka za 2014.

p.k.
popić

#14129 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by popić »

udrch wrote:ova tema je najjača na čitavom forumu..ima ovdje svega i svačega..a zanimljivo sve jedni te isti..

Pedja, smao se vi držite SDA i nadajte se promjenama na kongresu, pusti ove fidelovce :D

Misliš da mu je mudrija odluka da se hvata "zlatnih kašika"?
rajvosa1

#14130 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rajvosa1 »

popić wrote:
udrch wrote:ova tema je najjača na čitavom forumu..ima ovdje svega i svačega..a zanimljivo sve jedni te isti..

Misliš da mu je mudrija odluka da se hvata "zlatnih kašika"?
Ako NS to misli, hvala sto smo se upoznali. I zbogom za sva vremena.
drug_profi

#14131 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Pedja Kojovic wrote:udrhc

p.k.
Gradjanski blok: SDU, NS...nastavi niz.
VjecitiStudent

#14132 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

p.k.
Jel' ovo namijenjeno onima bez mozga?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#14133 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

Postavila sam pitanje, nisam dobila odgovor, pa da ponovim :roll:
KatarinaKosaca wrote:Nego kad smo već kod koalicija, imam pitanje, a vezano je za moju prvu asocijaciju koju imam u svezi NS, a to je ondašnje koaliranje sa Zdravkom Krsmanovićem, jako hrabar potez, pionirski, po meni super pozitivan... Zdravko Krsmanović je to platio načelničkim mjestom puno kasnije, jer, izgleda potez je ipak bio preuranjen. Ipak, za one koji vjeruju u cjelovitu BIH pitanje se odnosi da li namjeravate ponovo u neku takvu koaliciju ili dogovor sa nekim iz RS-a, pogovoto ako se uzme u obzir konjuktura pada popularnosti Dodika, a ne toliki rast popularsnosti SDS-a, nego samo posljedice ovog prvog. Dakle... da li ima neka politička opcija sa kojom eventualno pregovarate ili imate namjeru oko državnog nivoa?
Challenger__

#14134 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

KatarinaKosaca wrote:Postavila sam pitanje, nisam dobila odgovor, pa da ponovim :roll:
KatarinaKosaca wrote:Dakle... da li ima neka politička opcija sa kojom eventualno pregovarate ili imate namjeru oko državnog nivoa?
Pa ovo koaliranje sa SDA je pionirski posao... Tako reći vizionarski...

:lol:
esad_plavi

#14135 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by esad_plavi »

Challenger__ wrote:Pa ovo koaliranje sa SDA je pionirski posao... Tako reći vizionarski... :lol:
Evo ja te opet pitam, jasno i glasno reci za koga bi ti glasao da su sutra izbori? NS ti ne odgovara, OK. SDA ti ne odgovara, ne krivim te. Ko je po tebi pravi izbor?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#14136 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

VjecitiStudent wrote:

p.k.
Jel' ovo namijenjeno onima bez mozga?

Ne, ovo je nemjenjeno nasem drugu @udrch, a on je SDA, oni su sa mozgom ;-) ..narocito sada kada su u pajdaskim odnosima. ;-)
esad_plavi wrote:
Challenger__ wrote:Pa ovo koaliranje sa SDA je pionirski posao... Tako reći vizionarski... :lol:
Evo ja te opet pitam, jasno i glasno reci za koga bi ti glasao da su sutra izbori? NS ti ne odgovara, OK. SDA ti ne odgovara, ne krivim te. Ko je po tebi pravi izbor?
Sutra? Iskljucivo bijeli listic.

A vec "prekosutra"...o tome cemo tada. :D

p.s @esad plavi, Izvini sto sam se upetljao sa svojim odgovorom, a tvoje je pitanje bilo upuceno @Challenger-u..ali eto, osjetio sam potrebu da i ja odgovorim. Halali mi :D
Maystor

#14137 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

Razgovarao sam neposredno pred lokalne izbore sa prijateljem, članom i kandidatom NS-a za općinsko vijeće (ne bih navodio detalje, zbog njega). On mi je već tada govorio o postizbornoj saradnji sa SDA u njegovoj općini, a ja sam mislio da je poludio ili da je u najmanju ruku totalno neinformisan.
Ostatak priče znate.
Maystor

#14138 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

p.k.
Nadam se da se taj blok neće ni formirati. Bez puno razmišljanja bih glasao za g. Komšića, ali ako napravi blok sa NS i SDU, nisam siguran da ću mu dati glas.
Last edited by Maystor on 17/01/2013 01:47, edited 1 time in total.
Challenger__

#14139 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

esad_plavi wrote: Evo ja te opet pitam, jasno i glasno reci za koga bi ti glasao da su sutra izbori? NS ti ne odgovara, OK. SDA ti ne odgovara, ne krivim te. Ko je po tebi pravi izbor?
Ja sam apstinent koji je na proteklim izborima napravio presedan i (ne hvaleći stranku i ideologiju) dao glas NS-u na lokalu. Sutra? Bojkot izbora, bez dileme.
seln

#14140 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

drugi profil wrote:

p.k.
..GDS, LSD...
sve u svemu, ukupno cak 4% glasova.
seln

#14141 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

Challenger__ wrote:
esad_plavi wrote: Evo ja te opet pitam, jasno i glasno reci za koga bi ti glasao da su sutra izbori? NS ti ne odgovara, OK. SDA ti ne odgovara, ne krivim te. Ko je po tebi pravi izbor?
Ja sam apstinent koji je na proteklim izborima napravio presedan i (ne hvaleći stranku i ideologiju) dao glas NS-u na lokalu. Sutra? Bojkot izbora, bez dileme.
Ja sam bojkotovao ove izbore. Na trenutak sam bio u iskusenju da glasam za NS, ali sam se sjetio mog obecanja da necu glasati ako SDP koalira sa SBB.
Sad mi je izuzetno drago jer nisam dao moj glas SDA via NS.
sumirprimus

#14142 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sumirprimus »

Onda drugovi moji i drugarice,nemate pravo ni da kukate,i filozofirate...
Mislim imate pravo,osnovno ljudsko,ali moralno :D
Napucajte tih 3-4% na 14-15%, dajte im veću moć u pregovrima sa ovim većim strankam,čisto bih volio vidjet kako bi se ponašali recmo ns i slični sa nekih 15-20 % glasova...
a ne bojkot...
drug_profi

#14143 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

seln wrote:
drugi profil wrote:

p.k.
..GDS, LSD...
sve u svemu, ukupno cak 4% glasova.
Koji ce onda da zbog gradjana naprave konstruktivnu saradnju sa SDA.
bole1st

#14144 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by bole1st »

Slazem se sa @sumirprimus. NS izdaje drzavu ako saradjuje sa SDP, izdaje principe ako saradjuje sa SDA, SBB ili SBiH, al niko ne kaze s kim treba da saradjuju. Mozda sa Merkelom i Berluskonijem, valjda bi glasaci onda bili zadovoljni.

Vjerujem da cilj NS nije da se njenih 2% glasaca osjeca superiorno sto glasaju za njih, vec da pokazu nesto preuzimajuci odgovornost, da se cuje za njih, pa ako budu bolji od drugih osvoje vise glasova drugi puta, makar izgubili neke glasove idealista.
Toda

#14145 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Toda »

@Pedja Kojovic

Da li se u nekom od dokumenata koji su potpisani na sudu prilikom registracije stranke spominje Evropska Unija a da je u dokumentu spomenuta saradnja, pridruživanje i slično?
Pedja Kojovic

#14146 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Toda

Ne znam, a ne znam ni zasto bi se u registraciji spominjalo takvo nesto.
(Mozda se uz registraciju predaje i politicki program ili principi djelovanja pa da u tim dokumentima pise da cemo se zalagati za BiH u EU).
Kratak odgovor je, ne znam.

p.k.
Toda

#14147 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Toda »

@Pedja Kojovic

Hvala na odgovoru

Koliko je meni poznato, niti jedna stranka u BiH nema negativan stav prema priključenju EU, što je, bar za mene veoma interesantno po onome kako (subjektivno) vidim globalna politička dešavanja.

Ima li neko od ostalih članova foruma više informacija o ovome oko registracije i stava prema EU?
Pedja Kojovic

#14148 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Toda

Iskreno, sumnjam da je tako, jer bi se radilo o grubom ogranicenju slobode govore i misljenja.
Biti protiv pridruzenja EU je potpuno legitimna politicka ideja.

p.k.
seln

#14149 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

bole1st wrote:Slazem se sa @sumirprimus. NS izdaje drzavu ako saradjuje sa SDP, izdaje principe ako saradjuje sa SDA, SBB ili SBiH, al niko ne kaze s kim treba da saradjuju. Mozda sa Merkelom i Berluskonijem, valjda bi glasaci onda bili zadovoljni.
Sve u redu...samo, s kojim pravom su onda SDP-u nabijali na nos koaliciju sa SDA?
Zar nisu govorili da je bolje da SDP ostane u opoziciji dok ne ojaca da moze napraviti "gradjanski blok" (valjda sa onih 10 strancica koje sve zajedno imaju 5% glasova)?
E, moj savjet NS: ostanite u opoziciji dok ne ojacate da mozete formirati gradjanski blok.
A tu pricu o "bolje ucestvovati u vlasti, pa uticati na lose stranke" smo vec slusali od SDP-a.
esad_plavi

#14150 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by esad_plavi »

seln wrote:Sve u redu...samo, s kojim pravom su onda SDP-u nabijali na nos koaliciju sa SDA?
Zar nisu govorili da je bolje da SDP ostane u opoziciji dok ne ojaca da moze napraviti "gradjanski blok" (valjda sa onih 10 strancica koje sve zajedno imaju 5% glasova)?
E, moj savjet NS: ostanite u opoziciji dok ne ojacate da mozete formirati gradjanski blok.
A tu pricu o "bolje ucestvovati u vlasti, pa uticati na lose stranke" smo vec slusali od SDP-a.
Pa sta je za tebe alternativa? Bojkotovati izbore i pustiti da nam jedni te isti dovijeka vedre i oblace bez ikakve mogucnosti da mi (koji nismo glasali za SDA, SDP, SBB ili SBiH) budemo poslusani i da nemamo apsoluno nikakvu sansu da utjecemo na odluke u vlasti? Bojkotovati sad kad konacno mozemo dati glas nekome ko potencijalno moze donijeti promjenu (ne govorim samo za NS)?

Evo ti primjer u opcini Stari Grad - za opcinsko vijece ti treba vecina koju cini 16 vijecnika:

SDP + SBB = 13 vijecnika,
SDA + SBiH + BPS = 11 vijecnika,
SDU + NS + LDS = 6,
Nezavisna lista = 1 vijecnica.

Boldirane stranke su osvojile individualno izmedju 3 i 7 posto ukupnih glasova. Bez obzira na to, taj (boldirani) potencijalni blok ima fakticki neograniceno pravo veta na sve odluke opcinskog vijeca, jer bez njihovog odobrenja ne moze proci nijedna odluka na opcinskom nivou (pod uslovom da ostane ovakav odnos izmedju "kosih" stranki).

S druge strane, ako oni u potpunosti odbiju da iz "moralnih principa" koaliraju s nekom od nakosenih opcija, to znaci stop rada 17 opcinskih sluzbi (urbanizam; stambeni, komunalni, imovinskopravni, inspekcijski poslovi; boracko-invalidska, zdravstveno-socijalna zastita...), znaci stop svih planiranih i aktuelnih projekata, znaci fakticko paralisanje te jedinice uprave. E haj sad ti meni reci, sta je alternativa za ove boldirane stranke, a da zbog svoje moralne cistote ne obustave rad kompletne opcine? (Pretpostavimo da bi u slucaju ponovljenih izbora, narod glasao priblizno isto).
Locked