Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BadBoy

#14126 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Cossack wrote: 31/12/2020 09:38
_BataZiv_0809 wrote: 31/12/2020 09:28 To je vjecna boljka naseg stanovanja. One sa nizih spratova ne zanima krov, ne zanima ih lift, one sa visih ne zanima vlaga koja dopire iz podruma, ni buka od ugostiteljskih objekata u prizemlju. A sustinski je sve svacija briga.

Za moje neko poimanje stanovanja, optimalno je imati stan na zadnjem spratu u zgradi do 5 spratova.
Na zadnjem spratu su ljeta nepodnošljiva zbog vrućine tako da je tu treći ili četvrti sprat taman.
Uz dobru termoizolaciju (i eventualno klimu koja sve više postaje potreba u Sarajevu svakako) nije ništa gore nego na nižim spratovima.
BadBoy

#14127 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

drug_profi wrote: 31/12/2020 09:42
BadBoy wrote: 31/12/2020 09:37
drug_profi wrote: 31/12/2020 09:29

Zajednički račun za sve usluge. Struja, voda, grijanje, plin, smeće, odrzavanje... placas na jedan racun, a u holdingu se spram tvog ID broja npr. raspoređuje gdje treba po podracunima.
Aha, ali to opet ne rješava problem neplatiša i nemogućnosti pribavljanja saglasnosti za bilo šta?

To je opet malo dublji problem koji zahtijeva prvo promjenu mentaliteta pa onda sve drugo. Promjena mentaliteta i kod stanara a i kod nadležnih institucija (da se revnosno i dosljedno provode propisi).
Kako ne rješava? Ne platiš račun u punom iznosu, ide ti isključenje struje.
Aha misliš da se tako "veže" sve za jedan iznos? To možda i ima smisla, jer su na struju definitivno svi najosjetljiviji. Međutim, struja nije komunalna usluga i ima svoj zaseban set propisa i standarda koji se moraju poštovati. Nisam siguran, ovako na prvu, koliko je moguće struju uključiti u to. Moramo bih malo istražiti.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14128 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

nedavno sam ja bio na jednoj lokaciji, EDS isključio zajedničku potrošnju i sad opet spajaju...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14129 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

_BataZiv_0809 wrote: 31/12/2020 09:28 To je vjecna boljka naseg stanovanja. One sa nizih spratova ne zanima krov, ne zanima ih lift, one sa visih ne zanima vlaga koja dopire iz podruma, ni buka od ugostiteljskih objekata u prizemlju. A sustinski je sve svacija briga.

Za moje neko poimanje stanovanja, optimalno je imati stan na zadnjem spratu u zgradi do 5 spratova.
Na zadnjem spratu su ljeta nepodnošljiva zbog vrućine tako da je tu treći ili četvrti sprat taman.
Kvalitetna izolacija+klima rjesava taj problem. Sa vrucinom znas na cemu si. Sa komsijom iznad koji hoda na petama, galami, cija djeca skacu...nikad nisi nacisto..
BadBoy

#14130 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

mk ultra wrote: 31/12/2020 09:50 nedavno sam ja bio na jednoj lokaciji, EDS isključio zajedničku potrošnju i sad opet spajaju...
Ma ja, el. energija je pod federalnim regulatorom i ima svoj set standarda. Ne smatra se više komunalnom djelatnošću.
drug_profi

#14131 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Koliko znam to tako funkcioniše u Zagrebu. Kod nas je navodno problem sto se ne mogu privatne firme u to ukljucivati, a licno mislim da je to nuzno i ako ima zakonska smetnja treba j eotkloniti, obzirom da je to stvar od sireg znacaja. Time se ne daje prednost nikome jer se te privatne firme pruzaoci usluga odrzavanja zgrada bore na trzistu i upravo je ovo najbolji nacin da se izjednace.

Jer mi fakticki sve i da smo nezadovoljni svojim kucepaziteljem, ne mozemo raskinuti ugovor dok ne izmirimo dug. A to je nemoguce ako svi ne placaju, te smo stoga u ovoj sadasnjoj situaciji primorani biti vezani bili mi zadovoljni ili nezadovoljni u tom odnosu.
BadBoy

#14132 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

drug_profi wrote: 31/12/2020 09:55 Koliko znam to tako funkcioniše u Zagrebu. Kod nas je navodno problem sto se ne mogu privatne firme u to ukljucivati, a licno mislim da je to nuzno i ako ima zakonska smetnja treba j eotkloniti, obzirom da je to stvar od sireg znacaja. Time se ne daje prednost nikome jer se te privatne firme pruzaoci usluga odrzavanja zgrada bore na trzistu i upravo je ovo najbolji nacin da se izjednace.

Jer mi fakticki sve i da smo nezadovoljni svojim kucepaziteljem, ne mozemo raskinuti ugovor dok ne izmirimo dug. A to je nemoguce ako svi ne placaju, te smo stoga u ovoj sadasnjoj situaciji primorani biti vezani bili mi zadovoljni ili nezadovoljni u tom odnosu.
Ni u Zagrebu struja nije pod tim Zagrebačkim Holdingom: "U komunalne usluge Zagrebačkog holdinga d.o.o. spadaju odvoz otpada, održavanje cesta, groblja, zelenih površina, vode, plina i telekomunikacijskih kablova."

Da bi bio snabdjevač moraš imati licencu Regulatora.

Slažem se da ovo postaje zaista gorući problem.
drug_profi

#14133 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ili ubrzati rad sudova za ove parnice. Tako da ne prodje vise od 3-6 mjeseci od tuzbe do presude. Mada i onda ostaje problem prisilne naplate ako stranka nece da dobrovoljno plati.
BadBoy

#14134 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

drug_profi wrote: 31/12/2020 10:19 Ili ubrzati rad sudova za ove parnice. Tako da ne prodje vise od 3-6 mjeseci od tuzbe do presude. Mada i onda ostaje problem prisilne naplate ako stranka nece da dobrovoljno plati.
Update, snabdijevanje strujom mora biti razdvojeno od drugih djelatnosti (EU regulative to nalažu). To je striktno tako i nigdje u EU struja nije spojena sa drugim djelatnostima.

Čini mi se da je ovo bolje rješenje koje bi se sprovelo na strani pravosuđa. Isto tako, krenuti od ljudi koji izdaju stanove za masne pare a ne plaćaju. Tu uključiti i poreznu da ih zaganja.
gidra

#14135 Re: Sarajevo Construction

Post by gidra »

BadBoy wrote: 31/12/2020 09:46
BadBoy wrote: 31/12/2020 09:37

Aha, ali to opet ne rješava problem neplatiša i nemogućnosti pribavljanja saglasnosti za bilo šta?

To je opet malo dublji problem koji zahtijeva prvo promjenu mentaliteta pa onda sve drugo. Promjena mentaliteta i kod stanara a i kod nadležnih institucija (da se revnosno i dosljedno provode propisi).
Aha misliš da se tako "veže" sve za jedan iznos? To možda i ima smisla, jer su na struju definitivno svi najosjetljiviji. Međutim, struja nije komunalna usluga i ima svoj zaseban set propisa i standarda koji se moraju poštovati. Nisam siguran, ovako na prvu, koliko je moguće struju uključiti u to. Moramo bih malo istražiti.
Ne može struja jer je Federalna firma. Kako bi ukljucio nekog iz Banovića koji ima uslugu kao mi u Sarajevu u holding, nikako..elektroprivredu je i formalno i pravno nemoguce ukljuciti u bilo kakve holdinge.

Dok ove na kantonu (Kantona Sarajevo vlasnik) mozes u holding, tipa Toplane, SaGas, Vodovod, smeće, ali opet i ovdje niko nema jak instrument naplate jer nijedno se ne iskljucuje, placao ti ili ne.. (osim gasa)
BadBoy

#14136 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

gidra wrote: 31/12/2020 10:24
BadBoy wrote: 31/12/2020 09:46

Ne može struja jer je Federalna firma. Kako bi ukljucio nekog iz Banovića koji ima uslugu kao mi u Sarajevu u holding, nikako..elektroprivredu je i formalno i pravno nemoguce ukljuciti u bilo kakve holdinge.

Dok ove na kantonu (Kantona Sarajevo vlasnik) mozes u holding, tipa Toplane, SaGas, Vodovod, smeće, ali opet i ovdje niko nema jak instrument naplate jer nijedno se ne iskljucuje, placao ti ili ne.. (osim gasa)
Ne samo to, EU regualtive i naš zakon ne dozvoljavaju da snabdijevanje el. energijom bude spojeno sa drugim djelatnostima.
nepass1

#14137 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

_BataZiv_0809 wrote: 31/12/2020 09:51

Kvalitetna izolacija+klima rjesava taj problem. Sa vrucinom znas na cemu si. Sa komsijom iznad koji hoda na petama, galami, cija djeca skacu...nikad nisi nacisto..
Ja sam u zgradi od sest spratova izabrao peti sprat. Iznad mene dijaspora iz usa, zadnji put bili ljeto 2019. Mada je zvucna izolacija ok, nikad ne cujem djecu iz stanova do mene.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14138 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

nepass1 wrote: 31/12/2020 12:47 Ja sam u zgradi od sest spratova izabrao peti sprat. Iznad mene dijaspora iz usa, zadnji put bili ljeto 2019. Mada je zvucna izolacija ok, nikad ne cujem djecu iz stanova do mene.
To si ubo premiju. Dok ne prodaju stan miran si. Ali je to upravo ono sto ja ne volim-ovisiti o drugima.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#14139 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

Zgrade/ulazi sa do 25 stambenih jedinica su bukvalno na granici rentabilnosti. Jos ako ih ima 20% (da ne govorim vise) koji ne placaju, svaki taj ulaz je u problemu. Kad imas ulaz sa 80 stambenih jedinica, kada ih i pola ne placa, vjerujete u boljem su polozaju od ulaza koji ima 20 i svi placaju.
BadBoy

#14140 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

sime_cipol wrote: 31/12/2020 13:28 Zgrade/ulazi sa do 25 stambenih jedinica su bukvalno na granici rentabilnosti. Jos ako ih ima 20% (da ne govorim vise) koji ne placaju, svaki taj ulaz je u problemu. Kad imas ulaz sa 80 stambenih jedinica, kada ih i pola ne placa, vjerujete u boljem su polozaju od ulaza koji ima 20 i svi placaju.
Sa aspekta ukupne količine novca koji se prikupi si u pravu fakat. Ali sa aspekta bilo kakvog dogovora stanara, što više stambenih jedinica to je veća glavobolja.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#14141 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

Kad ima para sve se lako dogovori :D
mk ultra

#14142 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

sime_cipol wrote: 31/12/2020 13:28 Zgrade/ulazi sa do 25 stambenih jedinica su bukvalno na granici rentabilnosti. Jos ako ih ima 20% (da ne govorim vise) koji ne placaju, svaki taj ulaz je u problemu. Kad imas ulaz sa 80 stambenih jedinica, kada ih i pola ne placa, vjerujete u boljem su polozaju od ulaza koji ima 20 i svi placaju.
Prosle godine sam bio u Šibici nekim poslom, i skupili su pare za novi lift... unutra je sve po PS, video nadzor, interfon u funkciji

Radimo nesto sa sarajevostanom pa nas salju samo na adrese koje placaju :lol:
drug_profi

#14143 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Istina. Sa aspekta odrazavanja lakse je kad kasu puni vise ljudi jer je opravka hidrofleksa jednako skupa i za 36 i za 100 stanova, samo sto 36 stanova ubacuje u kasu 7-8 stoja mjesecno, a 100 stanova 2-3 hiljade.
Pa neka cak u jednakom procentu ne placaju, opet je jasno kome ce biti lakse.
Logovan

#14144 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Općina Centar se oglasila oko izgradnje novog objekta na lokalitetu Drvenija

Image

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... gp4cbyikSY
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#14145 Re: Sarajevo Construction

Post by Entropio »

Logovan wrote: 03/01/2021 22:21 Općina Centar se oglasila oko izgradnje novog objekta na lokalitetu Drvenija

Image

Mocno!

Toooo... stakla mi daj. :thumbup:
kio01

#14146 Re: Sarajevo Construction

Post by kio01 »

Logovan wrote: 03/01/2021 22:21 Općina Centar se oglasila oko izgradnje novog objekta na lokalitetu Drvenija

Image

Kakva je ovo halal verzija u donjem desnom cosku?
drug_profi

#14147 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Jel ima neko sad da nas ubjedjuje da se ovo zapravo uklapa u okolinu?
high_volume

#14148 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

drug_profi wrote: 03/01/2021 23:12 Jel ima neko sad da nas ubjedjuje da se ovo zapravo uklapa u okolinu?
Ovo je školski primjer urbicida. Arhitektima koji su izdali odobrenja i dozvole, odmah treba oduzeti diplome.

S obzirom na izražen interes javnosti, a povodom izgradnje poslovnog objekta u Ulici Hamdije Kreševljakovića na Drveniji, izdajemo sljedeće saopštenje za javnost:

29. aprila 2019.godine, MAX MEDIA, Društvo za trgovinu i usluge d.o.o. Sarajevo, zastupano po Advokatskom društvu „LEGES“ d.o.o. Sarajevo, obratilo se ovoj Službi za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar Sarajevo zahtjevom za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju poslovnog objekta sa javnim toaletom u Ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu.

Rješenjem općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića, putem Službe za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar Sarajevo, od 28. oktobra 2019. godine, Društvu MAX MEDIA je izdata urbanistička saglasnost za izgradnju poslovnog.

Rješenje je doneseno po provedenom upravnom postupku, na osnovu pozitivnog izvještaja vještaka urbaniste, lokacije izrađene od strane vještaka geodetske struke, činjenice da u spisu postoji sva potrebna dokumentacija, te da su neposredni susjedi na zakonom propisan način uključeni u postupak. Pozitivan izvještaj urbaniste baziran je isključivo na važećem planskom dokumentu, odnosno Izmjenama i dopunama Regulacionog plana „Čobanija“, usvojenom na sjednici Općinskog vijeća Centar održanoj 25.04.2019. godine.

Dana 23.10.2020.godine, MAX MEDIA se obratila nadležnoj Službi zahtjevom za izdavanje odobrenja za građenje.

Provedenim postupkom, pregledom zahtjeva i dokumentacije priložene uz zahtjev, te naknadno dostavljene dokumentacije, konstatovano je sljedeće:

- da je zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje za izvođenje radova na izgradnji poslovnog objekta sa javnim toaletom u Ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu, podnesen od strane MAX MEDIA Društvo za trgovinu i usluge d.o.o. Sarajevo, kao investitora, dana 23.10.2020 godine, blagovremeno podnesen;

- da je uz zahtjev, te naknadno u postupku upravnog rješavanja, dostavljena sva dokumentacija propisana članovima 73. i 74. Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo (Glavni projekat, dokaz o pravu građenja, komunalne saglasnosti, plaćene naknade za rentu i uređenje gradskog građevinskog zemljišta i dr.);

- da je tehničkom kontrolom projektne dokumentacije putem organizacije koja je izradila tehničku dokumentaciju utvrđeno da je ista izrađena u skladu sa odredbama člana 102. Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo;

- da je dana 05.11.2020.godine, putem elektronske pošte, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine ovom organu dostavila Informaciju o donesenim Odlukama na 40. sjednici, broj:13-02.12-47/20-10 od 03.11.2020. godine sa grafičkim prikazom, kojom obavještava da je dana 03.11.2020. godine donesena Odluka kojom se Historijski urbani pejzaž Sarajevo proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine;

- dana 06.11.2020. godine Općina Centar zatražila je mišljenje od Federalnog ministarstva prostornog uređenje o nadležnosti organa za postupanje po zahtjevima koji se vode u Službi, a nalaze se u prostornom obuhvatu definisanog nacionalnog spomenika. Dopis je dostavljen Komisiji/Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a naknadno i Kantonalnom Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Kako nije zaprimljeno mišljenje Federalnog ministarstva, a cijeneći činjenicu da se predmetna lokacija nalazi u obuhvatu Historijskog urbanog pejzaža Sarajevo, ovaj organ je predmetni zahtjev sa kompletnim spisom dostavio Federalnom ministarstvu prostornog uređenja na nadležno rješavanje. Federalno ministarstvo je dana 26.11.2020. godine, spis vratilo na nadležno rješavanje ovom organu uz obrazloženje da je dostava predmeta preuranjena, odnosno da Odluka kojom se Historijski urbani pejzaž Sarajevo proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine nije stupila na snagu.

Dana 18.11.2020. godine Općina Centar je zatražila izjašnjenje od Komisije /Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o nadležnosti organa za dalje postupanje po zahtjevu investitora MAX MEDIA Društvo za trgovinu i usluge d.o.o. Sarajevo.

Na traženje Komisije od 01.12.2020. godine dostavljena je dopuna dokumentacija.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dopisom od 04.12.2020. godine izjasnila se, da obzirom na stepen u kojem se postupak izdavanja dozvole nalazi, kao i činjenicu da se radi o interpolaciji objekta, isti treba biti završen od strane organa koji je vodio dosadašnje aktivnosti .

U svom dopisu Komisija je dala upute da u postupak mora biti uključen Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Sarajevo, na način da je potrebno korigovati Glavni projekat u smislu redizajna fasada i ovjeriti od strane Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

U vezi donesene Odluke kojom se Historijski urbani pejzaž Sarajevo proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Sarajevo dao je mišljenje od 02.12.2020.godine, da Odluka o proglašenju Historijski urbani pejzaž Sarajevo nacionalnim spomenikom BiH nije objavljena u „Službenom glasniku BiH“, a samim tim nema pravno dejstvo tako da se vođenje predmeta koji su u toku, kao i donošenje odluka po istim provode prema odredbama Zakona o prostornom uređenju KS.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja je dopisom broj 03-19-2-1286/20-4 , koji je protokolisan 04.12.2020. godine, dostavilo mišljenje da Odluka o proglašenju Historijski urbani pejzaž Sarajevo nacionalnim spomenikom BiH nije stupila na snagu.

Obzirom da Odluka Komisije nije stupila na snagu, a da je ova Služba zaprimila preporuke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, prije izdavanja odobrenja za građenje pribavljena je Izjava investitora kojom se isti obavezuje da će po stupanju na snagu Odluke Komisije, ovoj Službi podnijeti zahtjev za izmjenu odobrenja u pogledu redizajna fasada, a uz konsultacije sa Kantonalnim Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa. Sa navedenim se usaglasio Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Rješenjem Općinskog načelnika putem Službe za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar Sarajevo, broj: 07-19-5675/20 od 08.12.2020. godine, izdato je odobrenja za građenje MAX MEDIA Društvo za trgovinu i usluge d.o.o. Sarajevo za izgradnju poslovnog objekta sa javnim toaletom u Ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu, i to na zemljištu označenom kao k.č. 106, k.č.107, k.č. 108, k.č. 110 i k.č. 111, k.o. Sarajevo CXXV (stari premjer), što odgovara k.č. 798/2 i k.č. 3783/2, K.O.. Sarajevo VIII (novi premjer).

Rješenje je postalo pravosnažno 28.12.2020. godine.
Investitor MAX MEDIA Društvo za trgovinu i usluge d.o.o. Sarajevo, sa osnivačkim kapitalom 2.000 KM, Mirsad i Aner Husić. Koga oni markiraju ovom firmom :-)
BadBoy

#14149 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Šta je sporno, bitno je da za sve imaju papir da se pokriju...
mk ultra

#14150 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

To je sunnyland
Post Reply