nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- basicm
#14126 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Kako je moguce da drzavna institucija radi u bilo kakvoj zoni osim normalne?
Meni to zvuci nekako...
Meni to zvuci nekako...
-
tempuser
#14127 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ima smisla zato sto je to punomoc. Ne dozvoljava BIHAMK nikome nista nego vlasnik A dozvoljava/opunomocuje osobu B da upravlja negov vozilom.BadBoy wrote:Zašto spominjete prenos javnih ovlasti?
Ovdje čak nema smisla govoriti ni o punomoći već samo o dozvoli za korištenje tuđe stvari. Punomoć je ovlaštenje za zastupanje, ja ne zastupam vlasnika automobila u inostranstvu, već samo koristim njegovu stvar.
Po mom mišljenju jedini pravi put bi bila notarski ovjerena izjava od strane vlasnika automobila sa apostille pečatom (osim ako nije put u zemlju u kojoj se direktno priznaju strane isprave). Naravno, logično je da je ovakav postupak sulud ako se prolazi kroz više zemalja, te se gotovo sa sigurnošću može reći da se radi o lovu u mutnom, pogotovo od strane graničara...
BIHAMK je tu da na standardnom FIA-inom obrascu (ato mjenja sve komplikacije sa apostile pecatima) ovjeri potpis vlasnika, to je sve ok, ali je problem sto zakonom nasa drzava tj federacij BIHAMK-u i HAK-u nije dala ovlasti da ovjeri tudji potpis, kao sto je dala sudovima, opcinama, notarim...
-
tempuser
#14128 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Bihamk nema ovlastenje da ovjeri tudji potpis na punomoci. Sad je pitanje koliko je to nezakonito jer punomoc koju oni izdaju nisu obavezne u BIH da bi ih neko iz vlasti osporio, a u inostranstvu drota nije briga ima li BIHAMK ovlastenje.basicm wrote:Jeli to znaci da bihamk posluje nezakonito?
Fol bi bio “opstinsku” punomoc pokusati ovjeriti u BIHAMK-u!
-
BadBoy
#14129 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ok, na stranu semantička rasprava oko toga da li je punomoć ili samo ovlaštenje (ima bitne razlike, ali za potrebe ove diskusije ona nije ključna).tempuser wrote:Ima smisla zato sto je to punomoc. Ne dozvoljava BIHAMK nikome nista nego vlasnik A dozvoljava/opunomocuje osobu B da upravlja negov vozilom.BadBoy wrote:Zašto spominjete prenos javnih ovlasti?
Ovdje čak nema smisla govoriti ni o punomoći već samo o dozvoli za korištenje tuđe stvari. Punomoć je ovlaštenje za zastupanje, ja ne zastupam vlasnika automobila u inostranstvu, već samo koristim njegovu stvar.
Po mom mišljenju jedini pravi put bi bila notarski ovjerena izjava od strane vlasnika automobila sa apostille pečatom (osim ako nije put u zemlju u kojoj se direktno priznaju strane isprave). Naravno, logično je da je ovakav postupak sulud ako se prolazi kroz više zemalja, te se gotovo sa sigurnošću može reći da se radi o lovu u mutnom, pogotovo od strane graničara...
BIHAMK je tu da na standardnom FIA-inom obrascu (ato mjenja sve komplikacije sa apostile pecatima) ovjeri potpis vlasnika, to je sve ok, ali je problem sto zakonom nasa drzava tj federacij BIHAMK-u i HAK-u nije dala ovlasti da ovjeri tudji potpis, kao sto je dala sudovima, opcinama, notarim...
Ja ne znam međunarodne propise iz ove oblasti tako da ne mogu reći iz kojeg razloga su strana policijska ili granična lica ovlaštena da provjeravaju vlasnišvo nad vozilom?
Da li nekom vozaču iz npr. Belgije treba punomoć za vožnju tuđeg auta u Njemačkoj? Ili iz Mađarske u Srbiji?
Postoji li neka direktiva ili su to samo nacionalni zakoni pa ko šta ganja?
- sheilak
#14130 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa evo ti informacije za hr i sr ne treba ova medjunarodnabasicm wrote:Kako je moguce da drzavna institucija radi u bilo kakvoj zoni osim normalne?
Meni to zvuci nekako...
Dodjes ti i pitas bihamk treba li a oni kazu mora i prodaju ti je za 25 maraka iako je nisi morao kupiti
A ako treba za njemacku onda je sve ok i reci ce ti mora proda ti je
To je ta siva zona gdje ce ti je prodati i kad treba i kad ne treba a informacija da ne treba u nekim drzavama kriti ce se
Ps. Ovo oko potpisa ovjere i sl ne znam ne razumijem se u to (r)
-
tempuser
#14131 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Bihamk nije drzavna institucija nego koncesionar za SPI, bas kao HAK, koji je dijelom je d.o.o, a dijelom udruzenje.basicm wrote:Kako je moguce da drzavna institucija radi u bilo kakvoj zoni osim normalne?
Meni to zvuci nekako...
Napravi privatni BIHAMK, organizuj infrastrukturu da ispunis uslove i konkurisi za koncesiju.
-
tempuser
#14132 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Nema to veze sa medjunarodnim propisima nego domacim. Niko u inostranstvu nece odmotavati stvar dotle da clanica FIA-e koja je izdala punomoc na FIA obrascu nema ovlastenje za izdavanje u maticnoj drzavi.
Nema nikakve logike da BIHAMK bude ovlasten da izda medjunarodnu punomoc, ako ne moze da ovjeri onu “opstinsku”!
Nema nikakve logike da BIHAMK bude ovlasten da izda medjunarodnu punomoc, ako ne moze da ovjeri onu “opstinsku”!
-
BadBoy
#14133 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ima veze sa međunarodnim propisima. Po kojem osnovu meni hrvatski granični policajac traži punomoć za upravljanje tuđim motornim vozilom? Šta njega briga čije je vozilo ako je uredno registrovano i imam zeleni karton (koji je opet uređen posebnim sistemima)?tempuser wrote:Nema to veze sa medjunarodnim propisima nego domacim. Niko u inostranstvu nece odmotavati stvar dotle da clanica FIA-e koja je izdala punomoc na FIA obrascu nema ovlastenje za izdavanje u maticnoj drzavi.
To pitam.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#14134 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Da ti ukradu auto onda bi postavljao pitanje kako je moguće da neko sa drugim imenom i prezimenom izveze tvoje auto iz države bez punomoći.
- basicm
#14135 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ni opcinska ni notarska punomoc ne vaze van bih bez nadovjera ostalih institucija.
Tako da ce prije vaziti bihamkova nego necija druga.
-
tempuser
#14136 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa ja o tome cijelo vrijeme pisem, osim sto ih zakon nije ovlastio da ovjeravaju tudje potpise na punomocima, sto je vise do drzave nego Bihamka, puluinformacijom ce te obmanuti da ti prodaju dokument koji ti ne treba.sheilak wrote: Pa evo ti informacije za hr i sr ne treba ova medjunarodna
Dodjes ti i pitas bihamk treba li a oni kazu mora i prodaju ti je za 25 maraka iako je nisi morao kupiti
To je ta siva zona gdje ce ti je prodati i kad treba i kad ne treba a informacija da ne treba u nekim drzavama kriti ce se
Problem drzave je sto nije zakonski rjesila da clanica FIA-e bude ovlastena da ovjeri medjunarodnu punomoc.
-
tempuser
#14137 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Nema veze. Medjunarodni sporazumi clanica FIA-e odredjuju sadrzaj i izgled FIA medjunarodnih dokumenata, ali ne i da li su ti dokumenti obavezni na teritoriji odredjene drzave, to regulisu nacionalni zakoni.BadBoy wrote:
Ima veze sa međunarodnim propisima. Po kojem osnovu meni hrvatski granični policajac traži punomoć za upravljanje tuđim motornim vozilom? Šta njega briga čije je vozilo ako je uredno registrovano i imam zeleni karton (koji je opet uređen posebnim sistemima)?
To pitam.
Evo ti 2 primjera
1. RH je clanica FIA-e, u HAK-u mozes izvaditi i medjunarodnu punomoc na FIA obarscu, a u samoj RH medjunarodna punomoc nije obavezna.
2. U svakoj clanici EU mozes izvaiti MVD na stanradnom FIA obrascu, a na teritoriji EU ne treba MVD ako imas nacionalnu vozacku dozvolu u EU formatu.
-
alipasijaner
#14138 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa u sustini postoji vlasnicka knjizica - koja dokazuje da si vlasnik vozila i postoji saobracajna dozvola kao isprava kojom dokazujes da je vozilo tehnicki ispravno i registrovano, ja kao vlasnik dajem svoje vozilo na koristenje uz saobracajnu dozvolu kojom dokazujem da je vozilo ispravno i registrovano, a kao vlasnik vozila kod sebe zadrzavam vlasnicku knjizicu kao dokaz da je vozilo moje i da se vozac kome je vozilo povjereno na upravljanje ne popismani..un1ted wrote:Da ti ukradu auto onda bi postavljao pitanje kako je moguće da neko sa drugim imenom i prezimenom izveze tvoje auto iz države bez punomoći.
Ono sto Zakon kaze je
http://www.granpol.gov.ba/Faq/Read
Obavještavamo vas da u skladu sa odredbama Zakona o graničnoj kontroli (''Službeni glasnik BiH'' broj 53/09, 54/10 i 47/14) i Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH ("Službeni glasnik BiH", broj 06/6, 75/6, 44/7, 84/9, 48/10, 18/13 i) nije propisana obveza posjedovanja, odnosno nije potrebna punomoć za upravljanje tuđim motornim vozilom prilikom prelaska (ulaz/izlaz) državne granice Bosne i Hercegovine.
Ujedno koristimo priliku da Vas upoznamo da je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano da kada upravlja motornim i priključnim vozilom koje je registrovano u stranoj zemlji vozač mora imati kod sebe važeću potvrdu o registraciji vozila,registarske tablice za to vozilo koje je izdao nadležni organ zemlje u kojoj je vozilo registrovano,međunarodnu oznaku zemlje i međunarodnu ispravu o osiguranju od automobilske odgovornosti koja važi na teritoriji BiH (zeleni karton ili polica graničnog osiguranja).
-
tempuser
#14139 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa to i jest svrha FIA obrazaca. Zemlje clanice FIA i potpisnice spurazma priznaju dokumente na FIA obrascima koje je izdala clanica FIA.basicm wrote:Ni opcinska ni notarska punomoc ne vaze van bih bez nadovjera ostalih institucija.
- sheilak
#14140 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Jbt kad sam vidio da si me ti citirao kontao sam odmah neka kontra iako smo na istoj "strani" (r)tempuser wrote:Pa ja o tome cijelo vrijeme pisem, osim sto ih zakon nije ovlastio da ovjeravaju tudje potpise na punomocima, sto je vise do drzave nego Bihamka, puluinformacijom ce te obmanuti da ti prodaju dokument koji ti ne treba.sheilak wrote: Pa evo ti informacije za hr i sr ne treba ova medjunarodna
Problem drzave je sto nije zakonski rjesila da clanica FIA-e bude ovlastena da ovjeri medjunarodnu punomoc.
-
tempuser
#14141 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Nema potrebe za kontrom kad je stvar jasna.sheilak wrote: Jbt kad sam vidio da si me ti citirao kontao sam odmah neka kontra iako smo na istoj "strani" (r)
Do unazad nekoliko god ljudi nisu imali pojma na koje usluge imaju pravo kad plate 8 KM za SPI jer su seoske varalice iz BIHAMK-a, kao koncesionara za SPI, svoju obavezu da o tome obavjeste javnost rjesavali tako sto u dnevnim novinama objave mali crno-bijeli oglas bez BIHAMK loga dim 5 x 5 cm utopljen u sove one druge oglase, pouive, obavjestenja i konkurse.

-
BadBoy
#14142 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
tempuser wrote:Nema veze. Medjunarodni sporazumi clanica FIA-e odredjuju sadrzaj i izgled FIA medjunarodnih dokumenata, ali ne i da li su ti dokumenti obavezni na teritoriji odredjene drzave, to regulisu nacionalni zakoni.BadBoy wrote:
Ima veze sa međunarodnim propisima. Po kojem osnovu meni hrvatski granični policajac traži punomoć za upravljanje tuđim motornim vozilom? Šta njega briga čije je vozilo ako je uredno registrovano i imam zeleni karton (koji je opet uređen posebnim sistemima)?
To pitam.
Evo ti 2 primjera
1. RH je clanica FIA-e, u HAK-u mozes izvaditi i medjunarodnu punomoc na FIA obarscu, a u samoj RH medjunarodna punomoc nije obavezna.
2. U svakoj clanici EU mozes izvaiti MVD na stanradnom FIA obrascu, a na teritoriji EU ne treba MVD ako imas nacionalnu vozacku dozvolu u EU formatu.
To je to što govorim. Ne postoji neki krovni sporazum ili propis (kao npr. za zeleni karton) koji kaže da je potrebna međunarodna punomoć.
-
tempuser
#14143 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ne znam da li postoji, ali sudeci po tome za koliko drzava iz okruzenja (jedna clanica EU) ne treba punomoc vjerovatno ne postoji nikakav medjunarodni sporazum koji obavezuje punomoc.BadBoy wrote:
To je to što govorim. Ne postoji neki krovni sporazum ili propis (kao npr. za zeleni karton) koji kaže da je potrebna međunarodna punomoć.
Postoji obrazac punomoci koji su usvojile clanice FIA/AIT tako da vazi u zemljama clanicama gdje je punomoc obavezna.
Bihamk je samo relativizirao stvar i "negdje treba" i "nekad trebalo" postavio kao " za svaki slucaj uvijek treba" jer je to varijanta "hljeba ne jede", ni BIHAMK-u ni nosiocu špunomoci se nece nista desiti ako pokaze punomoc tamo gdje ne treba, a BIHAMK je uredno naplatio 25 KM na nota racun
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#14144 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
@muha_sa pratis li?
-
BadBoy
#14145 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Hvala, to je totempuser wrote:Ne znam da li postoji, ali sudeci po tome za koliko drzava iz okruzenja (jedna clanica EU) ne treba punomoc vjerovatno ne postoji nikakav medjunarodni sporazum koji obavezuje punomoc.BadBoy wrote:
Postoji obrazac punomoci koji su usvojile clanice FIA/AIT tako da vazi u zemljama clanicama gdje je punomoc obavezna.
Bihamk je samo relativizirao stvar i "negdje treba" i "nekad trebalo" postavio kao " za svaki slucaj uvijek treba" jer je to varijanta "hljeba ne jede", ni BIHAMK-u ni nosiocu špunomoci se nece nista desiti ako pokaze punomoc tamo gdje ne treba, a BIHAMK je uredno naplatio 25 KM na nota racun
Mogući su samo sljedeći scenariji:
1) da BiH uvede zakon po kojem je obavezno imati punomoć za vožnju tuđeg auta ako IZLAZIŠ iz BiH i u tom slučaju te naš granični policajac kontroliše i po potrebi vraća
2) da je potrebna punomoć u nekoj od zemalja u kojoj putuješ, kada ti je potrebna punomoć pri ULASKU u datu državu i kada te taj granični policajac može vratiti.
Prva situacija kod nas ne postoji, druga situacija ne važi ni za Hrvatsku, a dalje ovisi od države do države.
- Optimist
#14146 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Maloprije od Kosevskog pa do Bjelava, sivi Passat CC sa nekim prevelikim felgama vozi slalom izmedju sahtova i rupa. Valjda mu struze sta li. Mogu misliti znoja zarad par kilometara puta. Iza njega kolona...
Vjerovatno neki zestoki mazohista.
-
adodbr
#14147 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Golf 5 kod Papagajke mrsko mu cekat semafor pun gas i kroz crveno , a vi ostali ajmo malo oprema rutinska kontrola
-
tempuser
#14148 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa pa o tome se iznedju ostalog radi.
BIHAMK treba da izdaje medjunarodna dokumenta, to je i logicno i ispravno, a to sto nema ovlasteno nije do BIHAMKA nego do drzave.
Puno vecinje taj prevantski odnos BIHAMK-a u kojem nikad neces dobiti tacnu informaciju, iako je duzan da je pruzi, da punomoc ne treba, nego ce ti tvrditi, tj obmanuti da treba.
BIHAMK treba da izdaje medjunarodna dokumenta, to je i logicno i ispravno, a to sto nema ovlasteno nije do BIHAMKA nego do drzave.
Puno vecinje taj prevantski odnos BIHAMK-a u kojem nikad neces dobiti tacnu informaciju, iako je duzan da je pruzi, da punomoc ne treba, nego ce ti tvrditi, tj obmanuti da treba.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#14149 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
chunerska je muka pregolema...zamisli kad se takav zaputi u zenicu ili u mostarOptimist wrote:Maloprije od Kosevskog pa do Bjelava, sivi Passat CC sa nekim prevelikim felgama vozi slalom izmedju sahtova i rupa. Valjda mu struze sta li. Mogu misliti znoja zarad par kilometara puta. Iza njega kolona...
-
noviclan
#14150 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Koliko su stotina hiljada uzeli na te punomoci jbg narod ko narod hocw pecat pa evo ti pecat i one neke medjunarodne dozvole ...