Ukrajina
- Čitalac
#141176 Re: Ukrajina
Skandal sa ovom „portparolkom“ i slične priče, uopšte nisu naivna stvar. Postavljao sam ovih dana, Arkady Ostrovski, urednik lista Economist i odličan poznavalac prilika u Ukrajini, koji je u decembru obavio razgovore i sa Zelenskim i sa Zalužnim, isključuje mogućnost da Rusija savlada Ukrajinu na frontu, ali ne isključuje „unutrašnju eksploziju nezadovoljstva“ zbog nepravde i korupcije. Moram da priznam da su neke stvari u Ukrajini, u ovakvom trenutku i sa ovakvim stradanjem ljudi na frontu, naprosto neobjašnjive.
Do ovog momenta, tekstovi o dočeku Nove godine u Parizu te Ivane Plantovske i onaj da Biro za borbu protiv korupcije traga za narodnom poslanicom Margaritom Šol, daleko su čitaniji od, recimo, članka o mogućoj isporuci tenkova Ukrajini.
Do ovog momenta, tekstovi o dočeku Nove godine u Parizu te Ivane Plantovske i onaj da Biro za borbu protiv korupcije traga za narodnom poslanicom Margaritom Šol, daleko su čitaniji od, recimo, članka o mogućoj isporuci tenkova Ukrajini.
-
zigzag
#141177 Re: Ukrajina
Takve uvijek mogu selotejpom zalijepit za uličnu rasvjetu.
-
moee
#141178 Re: Ukrajina
HarTar nam "otvara oči" prenoseći vesti sa Kurira 

-
zigzag
#141179 Re: Ukrajina
Izgleda Sirski upravlja odbranom ovog poteza Soledar Bahmut.
- drug_profi
#141180 Re: Ukrajina
Ovo sam ja neki dan spomenuo, kad se govorilo o Soledaru, da vjerujem da se ZSU namjerno povlaci.Hame_ wrote: ↑09/01/2023 19:13 Mnogo je teže ubijati Ruse u njihovim rovovima; najbolje je pustiti ih da izađu, izlože se i udare ih na otvoreno. To znači da linije kontrole oseke i oseke, poput plime i oseke, stvaraju "sivu zonu" ničije zemlje između glavnih odbrambenih pozicija svake dotične strane. Evo još jednog pogleda na taktiku:
[Ukrajina] Izbjegava se po svaku cijenu držanje prve linije rovova („linija putovanja“ kako je to bilo poznato u njemačkoj terminologiji). To dovodi 'do artiljerijske štete i značajnih gubitaka za branioce.' Umjesto toga, 'odbrambene jedinice trebale bi biti u mogućnosti da se povuku na rezervne položaje, a nadzor bi trebao biti pojačan na rutama napada. A onda čak i ako neko [neprijatelj] uspije napredovati pod vatrom do naprednog položaja, doći će do gubitaka... položaji sa boka moraju biti u stanju da odsjeku pristup značajnim neprijateljskim snagama, a situacija se može obnoviti kontranapadom taktičke rezerve oklopnim vozilima.'
'Nema smisla držati poziciju do posljednjeg dok je neprijatelj bombarduje i stalno mijenjati ljude na ovoj poziciji, jer 'wagnerijanci' neće ponestati, njihov cilj je da nam nametnu razmjenu.'
Ovo je prastara taktika i primjenjuje se vjerovatno jos od WWI.
Naime i mi smo u svom ratu, kad naslutimo da slijedi napad (a dolazilo je do određenih znakova u promjeni ponasanja i dnevne rutine neprijatelja ili dobijemo dojavu), napustali prvu liniju i povlacili se unazad na rezervni polozaj, jer smo na taj nacin izbjegavali baraz minobacaca, bestrzajaca, tromblona, RPG-a koji bi zasuli nase bunkere i transeje u prvoj liniji. Tu bi bila desetkovana obrana i nastao bi haos. U toj situaciji su nam ulijetali u pomoc minobacaci 82 i 60 iz nase pozadine koji su pravili baraz po nicijoj zemlji i njihovim rovovima.
- drug_profi
#141181 Re: Ukrajina
Niste upratili jedinice koje su poslane u Soledar.Ironmen wrote: ↑09/01/2023 19:30 Rusi mogu uzeti Soledar i Bakmut ali ce ga ekpresno izgubiti u sledecoj akciji UA, mene malo brine izgleda da ipak UA fali ljudstva jer su morali povuci dosta jedinica sa djela Zaporozja da ucvrste linije oko Bakmuta i Soledara, neki dan ste postavljali klipove iz Odese gdje se vojno sposobni muskarci klizu uz kuhano vino i caj dok drugi krvavo brane svaki pedalj svoje zemlje.
Sve ekipa ultra desna sa kojima bi bilo problema u miru, a i u ratu ako im se nesto ne dopadne.
Drugim rjecima korisni ludaci, a nije velika steta ako im se smanji broj.
Iz tog razloga mi je zavala AZOVa u Mariupolju vrlo sumnjiva i sve mi se vise cini da jesu namjerno zavaljeni.
- drug_profi
-
zigzag
#141183 Re: Ukrajina
Kako zavala?drug_profi wrote: ↑09/01/2023 21:08Niste upratili jedinice koje su poslane u Soledar.Ironmen wrote: ↑09/01/2023 19:30 Rusi mogu uzeti Soledar i Bakmut ali ce ga ekpresno izgubiti u sledecoj akciji UA, mene malo brine izgleda da ipak UA fali ljudstva jer su morali povuci dosta jedinica sa djela Zaporozja da ucvrste linije oko Bakmuta i Soledara, neki dan ste postavljali klipove iz Odese gdje se vojno sposobni muskarci klizu uz kuhano vino i caj dok drugi krvavo brane svaki pedalj svoje zemlje.
Sve ekipa ultra desna sa kojima bi bilo problema u miru, a i u ratu ako im se nesto ne dopadne.
Iz tog razloga mi je zavala AZOVa u Mariupolju vrlo sumnjiva i sve mi se vise cini da jesu namjerno zavaljeni.
Jedino da je pušteno da rusi okupiraju cijelo zaleđe azovskog mora kako bi okružili Mariupolj.
A da li je pušteno?
- drug_profi
#141184 Re: Ukrajina
Ne, nego što nisu povučeni na vrijeme. Bilo je očito da će biti okruženi. Pa to je bilo jasno i nama.zigzag wrote: ↑09/01/2023 21:11Kako zavala?drug_profi wrote: ↑09/01/2023 21:08
Niste upratili jedinice koje su poslane u Soledar.
Jedino da je pušteno da rusi okupiraju cijelo zaleđe azovskog mora kako bi okružili Mariupolj.
A da li je pušteno?
- trambusek88
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#141186 Re: Ukrajina
kome se ne svidja nek ide na city
- skrbavi-admin
#141187 Re: Ukrajina
suka bljaaaat
- doox
#141188 Re: Ukrajina
I ja sam to primijetio, vjerovatno se u Kijevu rješavaju potencijalnog problema, a i sada svojim imidžem mogu pokvariti sve ono za što se bori regularna vojska.drug_profi wrote: ↑09/01/2023 21:08Niste upratili jedinice koje su poslane u Soledar.Ironmen wrote: ↑09/01/2023 19:30 Rusi mogu uzeti Soledar i Bakmut ali ce ga ekpresno izgubiti u sledecoj akciji UA, mene malo brine izgleda da ipak UA fali ljudstva jer su morali povuci dosta jedinica sa djela Zaporozja da ucvrste linije oko Bakmuta i Soledara, neki dan ste postavljali klipove iz Odese gdje se vojno sposobni muskarci klizu uz kuhano vino i caj dok drugi krvavo brane svaki pedalj svoje zemlje.
- Čitalac
#141189 Re: Ukrajina
Upravo čitam tekst Petra Kuzika, komandanta bataljona Svoboda koji su formirali članovi istoimene desničarske stranke. I on kaže da ih po pravilu "bacaju na najteža područja".drug_profi wrote: ↑09/01/2023 21:08Niste upratili jedinice koje su poslane u Soledar.Ironmen wrote: ↑09/01/2023 19:30 Rusi mogu uzeti Soledar i Bakmut ali ce ga ekpresno izgubiti u sledecoj akciji UA, mene malo brine izgleda da ipak UA fali ljudstva jer su morali povuci dosta jedinica sa djela Zaporozja da ucvrste linije oko Bakmuta i Soledara, neki dan ste postavljali klipove iz Odese gdje se vojno sposobni muskarci klizu uz kuhano vino i caj dok drugi krvavo brane svaki pedalj svoje zemlje.
https://www.pravda.com.ua/columns/2023/01/9/7383986/Uvijek smo bili bacani, bez pretjerivanja, na najteža područja. Nakon Rubižnog, držali smo Severodonjeck. U Rubižnom smo se "susreli" s "vagnerovcima", a u Severodonjecku – s "kadirovcima". Jednako nemilosrdno smo uništavali sve njih. Zatim je tu bilo predgrađe Horlivke, gotovo bez podrške naše artiljerije. Rečeno nam je da zadržimo položaj po svaku cijenu. I zadržali smo ga. Naizgled je ružno tako govoriti, ali ovo je činjenica: nakon što smo smijenjeni na ovom području (zapravo nismo imali ljudstva: samo 70 ljudi držalo je tri kilometra), druga jedinica izbačena je s položaja za samo nekoliko dana. To s jedne strane govori dobro o našoj postrojbi, s druge strane o nedaćama duž cijele crte obrane. Nakon predgrađa Horlivke imali smo malo vremena da popunimo svoje redove, snađemo se i zakrpamo rane. Sada već treći mjesec držimo Bakhmut.
- geralt
#141190 Re: Ukrajina
Sta bi mi bez tebe na temi. Ne bi znali da je portparolka Juznog sektora Granicne sluzbe Ukrajine slavila Novu Godinu u Parizu. Krucijalna informacija koje bi bili uskraceni.
- drug_profi
#141191 Re: Ukrajina
Snimak nekad od ranije.
Ostavljena oprema prilikom bjezanije. Vjerovatno su plivali.
Luhansk moguće, jer ovaj TW nalog ratuje tamo.
Ostavljena oprema prilikom bjezanije. Vjerovatno su plivali.
Luhansk moguće, jer ovaj TW nalog ratuje tamo.
-
zigzag
#141192 Re: Ukrajina
Hajmo sad realno.drug_profi wrote: ↑09/01/2023 21:20Ne, nego što nisu povučeni na vrijeme. Bilo je očito da će biti okruženi. Pa to je bilo jasno i nama.
Da li bi te jedinice napustile grad?
Marinci možda bi po naredbi ali ovi ?
-
toska
#141193 Re: Ukrajina
Kad se pogledaju detalji o ruskim snagama na Bahmutu i Soledaru postaje jasnija snaga i izdžljivost UA vojnika.
Tu silu vjerovatno niko drugi na planeti ne bi mogao zaustaviti (Amere ne računam).
Tu silu vjerovatno niko drugi na planeti ne bi mogao zaustaviti (Amere ne računam).
- HarTar
#141194 Re: Ukrajina
- drug_profi
#141196 Re: Ukrajina
Ako su se predali po naredbi, onda je logicno pretpostaviti da bi se i povukli po naredbi.zigzag wrote: ↑09/01/2023 22:10Hajmo sad realno.drug_profi wrote: ↑09/01/2023 21:20
Ne, nego što nisu povučeni na vrijeme. Bilo je očito da će biti okruženi. Pa to je bilo jasno i nama.
Da li bi te jedinice napustile grad?
Marinci možda bi po naredbi ali ovi ?
- geralt
#141197 Re: Ukrajina
E jbg, sad necu znati gdje su portparolke zapadnog i sjevernog sektora slavile Novu.
-
zigzag
#141198 Re: Ukrajina
Prije će biti da su se predali po dogovoru. Ali eto i naredbi.
-
Dimu1927
#141199 Re: Ukrajina
pa uzivaj na shittyju onda
i kod nas se pila kafa na carsiji u basti dok je recimo na zuci gorilo sve, samo 5km zracne linije ako i toliko... nego da nam mozda malo ne otvaras oci ?
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#141200 Re: Ukrajina
Deminirali ga, bukvalnoČitalac wrote: ↑09/01/2023 16:28 Ratna medicina...Hirurg Andrej Verba uklonio je neeksplodiranu granatu iz ukrajinskog vojnika.
Vojni liječnici izveli su operaciju vađenja neeksplodirane VOG granate iz tijela pripadnika vojske. Izvađena je u nazočnosti dvojice sapera koji su osiguravali sigurnost medicinskog osoblja. Operaciju je izveo jedan od najiskusnijih kirurga Oružanih snaga Ukrajine - Andrij Verba, bez elektrokoagulacije, budući da je granata mogla detonirati u bilo kojem trenutku, objavila je pomoćnica ministra odbrane Hana Malyar.
Last edited by Dado dijasporitus on 10/01/2023 01:40, edited 1 time in total.