Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ci-Nick

#14076 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

Dino34 wrote:
Ci-Nick wrote:rashodi u 2017. godini su 66 miliona KM, plate
Čije plate?
Pa nisi kopirao sve, plate uposlenih u JP autoceste, njih 402 koštaju godišnje 14,6 miliona KM.
Stavka, troškovi održavanja i zaštitarske usluge iznosi skoro 8 miliona KM.., amortizacija 33 miliona KM,..itd
Nikad nisam vidio zaštitara a koštaju pravo puno,.. :lol:
Prosječna bruto plata 2.700 KM, dakle neto prosjek skoro 1.800 KM, a npr. u 2015. godini je bio prosjek 1.370 KM neto,
ove godine imaju opet značajan rast plata i znat će se koliki za koji dan, dok objave finansijski izvještaj,..
struktura uposlenih 55% SSS i 45% VSS
topli obrok prosjek 250 KM i on je manji nego ranije kada je bio oko 350 KM
Već sam gore pisao, plate su rasle iako nije rastao broj kilometara.
Rast prihoda od akciza je dobar razlog za povećanje plata,.. a doći će nekad i novi kilometri,.. :run:
Maraschino

#14077 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maraschino »

Ci-Nick wrote: Pa nisi kopirao sve, plate uposlenih u JP autoceste, njih 402 koštaju godišnje 14,6 miliona KM.
Stavka, troškovi održavanja i zaštitarske usluge iznosi skoro 8 miliona KM.., amortizacija 33 miliona KM,..itd
Nikad nisam vidio zaštitara a koštaju pravo puno,.. :lol:
Prosječna bruto plata 2.700 KM, dakle neto prosjek skoro 1.800 KM, a npr. u 2015. godini je bio prosjek 1.370 KM neto,
ove godine imaju opet značajan rast plata i znat će se koliki za koji dan, dok objave finansijski izvještaj,..
struktura uposlenih 55% SSS i 45% VSS
topli obrok prosjek 250 KM i on je manji nego ranije kada je bio oko 350 KM
Već sam gore pisao, plate su rasle iako nije rastao broj kilometara.
Rast prihoda od akciza je dobar razlog za povećanje plata,.. a doći će nekad i novi kilometri,.. :run:
mozda rade umjestu :lol:
Nivelacija

#14078 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

A stvarno zasto se nista ne gradi?

Ona rumeni Jusko prije 2 godine govori imamo milijardu..

Pa nakon akciza bicemo veliko gradiliste itd..

Vidimo nema nista, slagali svi.

Je li do direktora Terzica..

Mislim da je ostao onaj Karic da bi sada sve do Zepca bilo u izgradni a ovaj Terzic nemoze ni Zenicu zaobici izgleda.
seln

#14079 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

Je li paranoidna pomisao da postoje odredjeni lobiji kojima ne ide u prilog izgradnja autoputa?

Npr. Hrvatske autoceste... pretpostavljam da bi 5C privukao odredjeni broj putnika u vrijeme godisnjih odmora.

Onda, transportni lobi, jer bi troskovi prevoza kamionima porasli.

Vlasnici ugostiteljskih objekata cijelom duzinom E73, koji bi izgubili goste.

Etc., etc...
Ci-Nick

#14080 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

Ima ih dosta koji će biti na gubitku izgradnjom autoputa ali mi smo toliko neorganizovani da čak ni opstrukciju ne bi znali organizovati.
Jednostavno rečeno nerad, nedostatak odgovornosti,..nepostojanje osjećaja da platu treba zaraditi a ne samo dobiti.
Znalo se da će akcize biti usvojene ali pripremne radnje nisu urađene,..dovoljno je sjetiti se dionice Počitelj-Zvirovići i da je tri puta ponovljen natječaj, 5 godina se štimalo ko će biti izvođač i nije se odustalo od štimanja.
Znaš ti nas,..
drug_profi

#14081 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa dionica trebala prvobitno biti gotova 2016.
Nije ni započeta

Tender ove protuhe ne znaju napraviti da valja.
Thorgerson

#14082 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Nivelacija wrote:A stvarno zasto se nista ne gradi?

Ona rumeni Jusko prije 2 godine govori imamo milijardu..

Pa nakon akciza bicemo veliko gradiliste itd..

Vidimo nema nista, slagali svi.

Je li do direktora Terzica..

Mislim da je ostao onaj Karic da bi sada sve do Zepca bilo u izgradni a ovaj Terzic nemoze ni Zenicu zaobici izgleda.
Zasto nemamo vode?
Zasto se vozimo u raspadnutim tramvajima starim po 60 i kusur godina?
Zasto mi treba hrpa papira i pečata da završim bilo šta?

Zato što smo nesposobni, lako ćemo, čekamo da neko drugi itd. Ne bi ni ovo završili da nas ne pritišću možda sa vana. Ovaj koridor je evropski koridor. I namjenjen je više za strance, nego za nas. Srecom po nas i zbog konfiguracije sto smo uspjeli srediti tu trasu da barem povezemo nesto od vecih gradova. Ali eto npr. jedna Tuzla kao najmnogoljudniji bazen će ispušiti foru.

Ja uopšte nisam iznenađen što ne gradimo. Ja sam iznenađen kada se otvori bilo kakva trasa, kilometar - dva. Za mene je to uspjeh.

Završićemo mi ovo, barem 80% trase. Ono što će možda ići teže jeste Prenj i generalno taj dio. Ali Svilaj - Konjic, zatim Mostar - granica, to nije nista strasno.
Bumerang

#14083 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

ISTOČNO SARAJEVO Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sastanka s resornim ministrima

Dodik: Usaglasili smo trasu autoputa Sarajevo - Beograd kroz BiH koju ćemo ponuditi Turskoj

Avaz.ba

Image

U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika s entitetskim ministrima i u Vijeću ministara iz resora komunikacije i transporta, a sve zbog razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže autoputeva.

Dodik je istaknuo da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti predložena vlastima Turskoj i koja će biti ucrtana u kartu BiH u narednim danima, da bi se to u Predsjedništvu BiH moglo kasnije potvrditi kao jedinstven prijedlog naše zemlje.

- Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde. To bi bila jedinstvena trasa koju ćemo predložiti turskoj strani - kazao je Dodik okupljenim novinarima u Istočnom Sarajevu.

Također je zahvalio i resornim ministrima koji su dali svoj doprinos za ovaj sastanak.

- Države moraju praviti puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim odlaze - naveo je Dodik.

https://avaz.ba/vijesti/bih/461595/dodi ... ti-turskoj
Last edited by Bumerang on 22/03/2023 18:30, edited 1 time in total.
drug_profi

#14084 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Sad se svi plašimo tog Prenja.
Pa se pitam jel bila dobra ideja gradnja 10 km tunela umjesto 3-4 manja iznad Jablanice.
Jest skuplje, jest duze, ali mi se cini da bi bilo izvjesnije da će se nekad izgraditi nego što će probušiti Prenj ikada.
Bumerang

#14085 Re: BiH. Entitet R. Srpska. Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

ISTOČNO SARAJEVO Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sastanka s resornim ministrima

Dodik: Usaglasili smo trasu autoputa Sarajevo - Beograd kroz BiH koju ćemo ponuditi Turskoj

Avaz.ba

Image

U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika s entitetskim ministrima i u Vijeću ministara iz resora komunikacije i transporta, a sve zbog razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže autoputeva.

Dodik je istaknuo da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti predložena vlastima Turskoj i koja će biti ucrtana u kartu BiH u narednim danima, da bi se to u Predsjedništvu BiH moglo kasnije potvrditi kao jedinstven prijedlog naše zemlje.

- Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde. To bi bila jedinstvena trasa koju ćemo predložiti turskoj strani - kazao je Dodik okupljenim novinarima u Istočnom Sarajevu.

Također je zahvalio i resornim ministrima koji su dali svoj doprinos za ovaj sastanak.

- Države moraju praviti puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim odlaze - naveo je Dodik.

https://avaz.ba/vijesti/bih/461595/dodi ... ti-turskoj
Last edited by Bumerang on 11/05/2023 16:21, edited 1 time in total.
SmokingMan

#14086 Re: BiH. Entitet R. Srpska. Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by SmokingMan »

Bumerang wrote:
So What! wrote:Novi granični prijelaz i carinski terminal Gradiška @ dron.ba za ITC

Image
Me gusta. :bih: :bih: :bih:
- Granični prelaz sadrži centralni objekat, carinsku kontrolu, objekte za kontrolu putnika i vozila, fitosanitarnu kontrolu, tehnički pregled vozila, veterinarsku inspekciju, kontrolne kabine, restoran, špediterske blokove, sanitarne objekate, saobraćajnu infrastrukturu, uključujući vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju - rekli su ranije iz ITC-a.
Haris.ba

#14087 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote:Sad se svi plašimo tog Prenja.
Pa se pitam jel bila dobra ideja gradnja 10 km tunela umjesto 3-4 manja iznad Jablanice.
Jest skuplje, jest duze, ali mi se cini da bi bilo izvjesnije da će se nekad izgraditi nego što će probušiti Prenj ikada.
Po parama je jeftinije kroz Prenj nego preko Jablanice. A već se vježba kroz Prenj na tunelu Hranjen. To što se ne gradi nema veze sa dužinom tunela. Razlozi su druge prirode.
drug_profi

#14088 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:
drug_profi wrote:Sad se svi plašimo tog Prenja.
Po parama je jeftinije kroz Prenj nego preko Jablanice. A već se vježba kroz Prenj na tunelu Hranjen. To što se ne gradi nema veze sa dužinom tunela. Razlozi su druge prirode.
Znam ja i razloge i uzroke.
Samo mislim da će to na kraju biti izgovori i da od Prenja neće biti ništa za mog života.
Haris.ba

#14089 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Od Prenja nema ništa svakako u slijedećih 20 godina. Tako se ništa ne sekiraj.
drug_profi

#14090 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:Od Prenja nema ništa svakako u slijedećih 20 godina. Tako se ništa ne sekiraj.
E pa tu se vraćam na ono što rekoh u prvi mah.
Jeste skuplje okolo, ali mislim da bi radi mogućnosti etapne gradnje prije bilo urađeno nego jedna rekordno dugačka rupa kroz krašku planinu.

Nebitno, ja se mogu nadati jos nekih 20 godina života i, toliko ili kraće, posjedovanju vozačke...
Haris.ba

#14091 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote:Jeste skuplje okolo, ali mislim da bi radi mogućnosti etapne gradnje prije bilo urađeno nego jedna rekordno dugačka rupa kroz krašku planinu.

Nebitno, ja se mogu nadati jos nekih 20 godina života i, toliko ili kraće, posjedovanju vozačke...
Ma tal je napravljen. Zna se ko vježba na Hranjenu za Prenj. Tako - tunel se mora praviti. :D

Mada nema nikakvog opravdanja ići preko Jablanice. Isto ko što ne bi bilo opravdanja što je autoput skrenuo prema Sarajevu da nema Sarajeva. Inače bi išao dolinom Lapinišnice preko Kiseljaka i Visokog.
drug_profi

#14092 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ma slažem se, ne znam jel me kontaš.
Govorim da se sad Prenj izostavlja iz priča i projekata jer je sam od sebe gigantski poduhvat.
Pokušava se uvaliti domaćem tajkunu taj posao iako je bez referenci. Hranjen mislim da čak nije ni ista stijena pa ne znam ni kako može biti referenca.
Prenj će da bude plaćan i ljudskim životima.
RJ57

#14093 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

apropo hranjen/prenj, šta imaju vježbati, ko da nikad nisu napravlili tunel. osim toga hranjen je nekih 5km, to nije ništa posebno, jebote ko da buše mont blanc! a to hoće li se fakat početi graditi iduće hefte ... i to ću vjerovati tek kada svojim očima vidim da se radi
Thorgerson wrote:

Završićemo mi ovo, barem 80% trase. Ono što će možda ići teže jeste Prenj i generalno taj dio. Ali Svilaj - Konjic, zatim Mostar - granica, to nije nista strasno.
bez dileme, završićemo to (prije bih rekao svilaj-tarčin nego svilaj-konjic), samo je pitanje kada. ja iskreno nisam siguran da ću to doživiti i ne bih se smio opkladiti da hoću, mada mi po nekom prosjeku ostaje barem nekih dobrih 15tak godina!
llull

#14094 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by llull »

Dobro je povezali su Brcko i Tuzlu sto je bitno bar ja tako vidim
- Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde - rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.
https://www.infobijeljina.com/vijesti/t ... SRNKcDOv8g
RJ57

#14095 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

mrzim sebe kad bilo šta što je Dodik rekao nazovem pozitivnim, ali u ovome je 100% u pravu:

Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo auto-puteve - poručio je Dodik.
drug_profi

#14096 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

RJ57 wrote:mrzim sebe kad bilo šta što je Dodik rekao nazovem pozitivnim, ali u ovome je 100% u pravu:

Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo auto-puteve - poručio je Dodik.
Da on nije đikan kakav jeste i da se mane primitivnih ispada i uvreda na račun Bošnjaka bio bi on vrlo omiljen političar među većinom jer ima tu drskost koju ljudi vole.
Na kraju krajeva, ne treba zaboraviti da su ga Bošnjaci smatrali nadom tamo neke 2000-2004. Sad se ne mogu tacno sjetiti vremena, kada je bio napredni srpski političar, alternativa nacionalizmu.
mishic

#14097 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mishic »

Ove rasprave o kreditima me obradovaše. Gdje to ima kredit da se vraća onoliko koliko posudiš/digneš?
To kamate umrle?
Dope_Man

#14098 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

RJ57 wrote:mrzim sebe kad bilo šta što je Dodik rekao nazovem pozitivnim, ali u ovome je 100% u pravu:

Samo da iza toga ne stoje njegovi interesi i sve ostalo. Koliko sam clanak razumio, oni sad odjednom govore o OBJE rute istovremeno, dakle gore Doboj-Brcko-Bijeljina sto je svakako AP koji RS zeli napraviti, gdje bi na FBiH bilo da spusta trasu Brcko-Tuzla-Zenica... ali gledano globalno to veze nema sa autoputem ''Sarajevo-Beograd'' jer se tu vremenski dobija malo do nista, a cijena ce biti ogromna. Iz Sarajeva ce biti bolje ici na istok kad Srbija napravi dio puta prema CG koji prolazi kraj Uzica, i tako ici u BG.To je AP Banja Luka - Beograd i nista vise, gdje ce samo Dodik igrati pametno i iskoristiti drzavu da bude garant kredita za put koji od zeli napraviti. FBiH tesko da ce se i natjerati da rade od Tuzle prema Brcko... al zivi bili pa vidjeli.

Ova druga trasa.. to nema sanse da ce ikada praviti od Sarajeva prema Visegradu i dalje u Srbiju. Dodik nema ama bas nista od toga i nece nikad pokrenuti tu gradnju, da ne spominjeno da je to daleko tezi teren. Nije to ravnica kao prakticno cijela dionica od Gradiske, preko BL i Doboja, pa do Bijeljine i granice.

U prevodu, cijeli clanak je ''Dodik dogovorio nastavak gradnje od Doboja do granice sa Srbijom, sredio da mu drzava uzima kredit umjesto entiteta''.
seln

#14099 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

mishic wrote:Ove rasprave o kreditima me obradovaše. Gdje to ima kredit da se vraća onoliko koliko posudiš/digneš?
To kamate umrle?
Nisu umrle... receno je, koliko akciza mozemo prikupiti, toliko kredita mozemo uzeti.
A kredite cemo naravno vratiti sa kamatom.
Da revidiram moj primjer: zamolim Kemu da mi pozajmi 200 do plate.
Kemo kaze "moze, ako imas garanciju"
Ja pretresem sve dzepove, zimske jakne, ukradem bajramluk od djece... helem, skupim 200 kao garanciju.
Onda mi Kemo pozajmi 200 i kaze "s kamatama, vratices mi 250".

Naravno, jasno je meni da to nije u omjeru 1:1.
Nego, mi skupimo 300 miliona akciza, pa projicirano na 5 godina dobijemo odjednom 1,5 milijardi.... ali, cemu? kome?
Kad bi nam sad dali cijelu sumu za cijeli autoput, opet se ne bi gradilo vise od dvadesetak kilometara godisnje.
A toliko mozemo graditi i od akciza... kad bi se akcize trosile namjenski.
No se akcize potrose na uhljebe,a mi vracamo kredit. Sa kamatama, naravno.
RJ57

#14100 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

Dope_Man wrote:

U prevodu, cijeli clanak je ''Dodik dogovorio nastavak gradnje od Doboja do granice sa Srbijom, sredio da mu drzava uzima kredit umjesto entiteta''.
haman i da je samo to, barem će se doboj-odžak stvarno graditi
Post Reply