Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14076 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Iza i oko Holidej Ina bog i batina, sve ostalo je klasa ispod.
PM72

#14077 Re: Cijene stanova All about

Post by PM72 »

_BataZiv_0809 wrote: 22/05/2023 18:41 Iza i oko Holidej Ina bog i batina, sve ostalo je klasa ispod.
:thumbup:
Najbolji stanovi u koje sam ulazio.Nekad bio restoran Regina i Američki centar...stanovi sa šankom što je u ono doba bilo vrh...bar za mene sa Alipašina. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14078 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

PM72 wrote: 22/05/2023 20:08
_BataZiv_0809 wrote: 22/05/2023 18:41 Iza i oko Holidej Ina bog i batina, sve ostalo je klasa ispod.
Najbolji stanovi u koje sam ulazio.Nekad bio restoran Regina i Američki centar...stanovi sa šankom što je u ono doba bilo vrh...bar za mene sa Alipašina. :D
Ondje Sarajevo bas izgleda kao Evropa :run:
izbjeglica_iz_besmisla

#14079 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Takodjer nisam rođen u Sarajevu, i u ovih 20-ak godina sam izmijenjao stanove od Vraca, Bara, Kosevskog, Grbavice, Stupa, Hrasnog pa do Alipasinog C faze.

Najbolja lokacija svakom zavisi od licnih preferenci, budzeta i faze zivota u kojoj si .. prije bi mi blizina Ferhadije/Titove bila top, zbog izlazaka, a sada se recimo ospem kad pomislim na guzvu i da nemas gdje auto parkirati a kamoli prosetati s djecom.

Za zivot s djecom stvarno je Grbavica odlican izbor, a ako je manji budzet onda Dobrinja ili C faza (mnogo je pitomije naselje nego sto sam mislio). Da imam vise para, birao bih zgrade na Marindvoru takodjer, jer se sad ima gdje i parkirati, eventualno one crvene na Kovacicima. Ovdje ne pricam o kupovini stana za potrebe rentanja, nego da ti zivis tu.

Nije mi recimo jasno zasto se Breka smatra elitnom lokacijom, ili vrh Ciglana i Kosevskog. Pa do kosevskog se preznojis dok se popnes, gazio sam 2 godine i dobro se sjecam kako je bilo. Eventualno mi Visnjik djeluje kao dobra opcija, jeste malo u brdu ali onaj donji dio je bas miran i ima nekako prostora da dišeš.

Istom logikom, ne znam zasto bi neko birao da skrsi lovu na onu novogradnju na Crnom vrhu/Gorici. To je pravo brdo, a ovo je grad sa jebenim zimama i losim ulicama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14080 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Breka zbog dobrih stanova valjda. Inace meni kao lokacija totalno neprivlacna.
gidra

#14081 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

neki wrote: 22/05/2023 13:35
LikeLike wrote: 21/05/2023 19:06 https://www.olx.ba/artikal/51387339

Kakvo je naselje i lokacija zgrade? Kada su poplave dodje li voda do ove zgrade? Prijatelj kupio stan ovdje pa i ja razmisljam o kupovini. Ima li vrtic i osnovna skola u blizini?
Raspitaj se koji je način grijanja. Reći će ti toplotna pumpa, ali pitaj detaljnije koji tip pumpe..
Koliko sam ja čuo tu ugrađuju toplotne pumpe zrak-zrak, koje su u slučaju stanova do 50 m2 ustvari obične klime
Ovo je iza Wavesa u Otesu, investitor Saljo Mrkulić (hotel Hoollywood i Hills).
VladaFBiH

#14082 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Najbolji stanovi u kojima sam bio u Sarajevu su Bosmal pa klasa ispod Importane a onda jedna rupčaga pa ostali - napominjem da nisam bio u ovim novim zgradama "od Malče" i par "luksuznih" zgrada izgrađenih u zadnjih par godina tako da ne znam na kojem su nivou.
breuer

#14083 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

VladaFBiH wrote: 23/05/2023 08:20
Najbolji stanovi u kojima sam bio u Sarajevu su Bosmal pa klasa ispod Importane a onda jedna rupčaga pa ostali - napominjem da nisam bio u ovim novim zgradama "od Malče" i par "luksuznih" zgrada izgrađenih u zadnjih par godina tako da ne znam na kojem su nivou.
"Malcho" Chobanija - stanovi katastrofica...meni su na Crnom vrhu dobri ovi veći...makar na projektu...
izbjeglica_iz_besmisla

#14084 Re: Cijene stanova All about

E a jel istina sta pricaju za te dvije zgrade - da u Bosmalu troskovi odrzavanja budu 200-300 KM zbog bazena isl, a da u Importanneu i ne mozes tek tako "s ulice" kupiti stan (treba neka neformalna saglasnost drugih stanara).

Mislio sam da je to mahalanje, al ako je kvalitet toliko iznad drugih onda ovo gore i ima nekog smisla. Radjene obje zgrade iskljucivo za elitu, sta god da to bilo u Sarajevu.
Horke

#14085 Re: Cijene stanova All about

Post by Horke »

Grean wrote: 22/05/2023 17:52
Horke wrote: 22/05/2023 09:36

Zivjela i na Visnjiku i na Kosevskom brdu. Kosevsko brdo je brezuljak. Pjeske da dodjes na Visnjik preko Dzidzikovca i Bjelava dusa na nos ti izadje. Kosevsko je nista. Mada ja volim oba naselja.

Ovaj stan na Kosevskom ima 22 kvadrata i svaka zgrada u Brace Begic ima. Postoji identican ovakav stan i u zgradi preko puta Kineske ambasade, sa izlaskom na tavan iz stana. Tako da su vjerovatno po vertikali pravili te garsonjere. A i u ovoj zgradi (ne znam je li isti ulaz) postoji isti stan na 2. Spratu.
Eh interesantno da je Kosevsko brezuljak a Visnjik dusa na nos izadje.

Naravno pitanje je opet sa koje strane na Visnjik a i sa koje strane na Kosevsko.

@PM slazem se, Dzidzikovac, Mejtas, Bjelave, Visnjik....nema dalje, bar za mene.
Sa koje god strane okrenes Visnjik. Ako si u donjem djelu, oko hotela Belvedere mozes doci pjeske manjim brdom, preko Kralja Tomislava i pored MF, samo to onda vise i nije tako blizu. Ako si par stotina metara iznad, najblize ti Bjelave-Dzidzikovac. E tu ima da jezik isplazis. Moze se i kroz Kevrin Potok, ili bivsom Vuka Karadzica - isto se pise.

Kosevsko brdo ima tunel, daleko je krace penjanje. Zivim u zgradi odmah pored tunela - sa strane Velesica, jedino su Bare nize.

Uglavnom tabanam i u poredjenju sa Visnjikom Kosevsko brdo je manje zahtjevno. U jednom naselju zivjela preko 15 godina, a u drugom skoro 15 godina. I ako me pitas po uslovima za zivot tu su negdje, kad smo kupovali stan oba naselja su podjednako dolazila u obzir.
azdralovic

#14086 Re: Cijene stanova All about

Post by azdralovic »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 23/05/2023 09:27

E a jel istina sta pricaju za te dvije zgrade - da u Bosmalu troskovi odrzavanja budu 200-300 KM zbog bazena isl, a da u Importanneu i ne mozes tek tako "s ulice" kupiti stan (treba neka neformalna saglasnost drugih stanara).

Mislio sam da je to mahalanje, al ako je kvalitet toliko iznad drugih onda ovo gore i ima nekog smisla. Radjene obje zgrade iskljucivo za elitu, sta god da to bilo u Sarajevu.
Odrzavanje ti je 2marke po kvadratu, a obzirom da ti je najmanji stan 100m2, dodje na te 2-3 stoje...
Cijela zgrada ima toplu vodu, tako da ti i to ulazi u cijenu, nemas bojlere po stanovima
I naravno odrzavanje tih zajednickih prostora, bazen, sauna, trebalo je i fizicko osiguranje ali nisam siguran imaju li to jos uvijek
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#14087 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

PM72 wrote: 22/05/2023 20:08
Davno, prije 20 godina, dok sam radio za jednog kablovskog operatera ulazio u stan pokojnog Vlastimira Mijovica. Stan na vrhu zgrade. Na dva sprata. Nema dalje. Vrh.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14088 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

kažu da je stan na kocki izgubio i da ga je mujo otpustio dok je još bio u koloseumu preko vozača koji ga je čekao u kolima :D
PM72

#14089 Re: Cijene stanova All about

Post by PM72 »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 22/05/2023 20:59 Takodjer nisam rođen u Sarajevu, i u ovih 20-ak godina sam izmijenjao stanove od Vraca, Bara, Kosevskog, Grbavice, Stupa, Hrasnog pa do Alipasinog C faze.

Najbolja lokacija svakom zavisi od licnih preferenci, budzeta i faze zivota u kojoj si .. prije bi mi blizina Ferhadije/Titove bila top, zbog izlazaka, a sada se recimo ospem kad pomislim na guzvu i da nemas gdje auto parkirati a kamoli prosetati s djecom.

Za zivot s djecom stvarno je Grbavica odlican izbor, a ako je manji budzet onda Dobrinja ili C faza (mnogo je pitomije naselje nego sto sam mislio). Da imam vise para, birao bih zgrade na Marindvoru takodjer, jer se sad ima gdje i parkirati, eventualno one crvene na Kovacicima. Ovdje ne pricam o kupovini stana za potrebe rentanja, nego da ti zivis tu.

Nije mi recimo jasno zasto se Breka smatra elitnom lokacijom, ili vrh Ciglana i Kosevskog. Pa do kosevskog se preznojis dok se popnes, gazio sam 2 godine i dobro se sjecam kako je bilo. Eventualno mi Visnjik djeluje kao dobra opcija, jeste malo u brdu ali onaj donji dio je bas miran i ima nekako prostora da dišeš.

Istom logikom, ne znam zasto bi neko birao da skrsi lovu na onu novogradnju na Crnom vrhu/Gorici. To je pravo brdo, a ovo je grad sa jebenim zimama i losim ulicama.
Kaže moja žena...ko će kupit stan u onoj zgradi na Osmicama,visoko u brdu :lol:
Reko ženska glavo...onaj koji gore kupuje stan ne ide kombijem za Širokaču
moimoi

#14090 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

PM72 wrote: 23/05/2023 12:11
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 22/05/2023 20:59 Takodjer nisam rođen u Sarajevu, i u ovih 20-ak godina sam izmijenjao stanove od Vraca, Bara, Kosevskog, Grbavice, Stupa, Hrasnog pa do Alipasinog C faze.

Kaže moja žena...ko će kupit stan u onoj zgradi na Osmicama,visoko u brdu :lol:
Reko ženska glavo...onaj koji gore kupuje stan ne ide kombijem za Širokaču
Al opet kada napada snijeg morace cekati 😁
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14091 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

takvi ljudi su vlasnici firmi ili su direktori agencija mogu oni da ne idu na poso
a ne ko ja dok sam živio kod srba u istočnom ustanem u 5.10 da počistim kako bismo izašli
onda pjehe na bus pa na trolu i dođem na drveniju u 8.20 gospođa izlazi iz haustora malo pomete auto i vozi ( duplo manje snijega u gradu)
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#14092 Re: Cijene stanova All about

Post by PreWiBa »

Za mene je fakat onaj dio urbane Ilidže najljepši, ako imaš kuću ili nešto.

Velike bašće, široke ulice, milina u ravnici, ma evropski šmek. A opet si priključen na sve ono što ti veliki grad pruža. Samo ne znam kako bi ocijenio to što se radi o suburbaniji. Valjda je zeznuto kada na posao moraš u centar.

Sa druge strane, ima to i pozitivnih stvari. Sama činjenica da se ne moraš tjerati kroz gradske gužve da bi platio struju ili gas je odlična.
nekome

#14093 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

1. ilidza 2. aerodrom 3. magla/smog 4. daljina grada radi guzvi
izbjeglica_iz_besmisla

#14094 Re: Cijene stanova All about

Truba wrote: 23/05/2023 13:15 takvi ljudi su vlasnici firmi ili su direktori agencija mogu oni da ne idu na poso
a ne ko ja dok sam živio kod srba u istočnom ustanem u 5.10 da počistim kako bismo izašli
onda pjehe na bus pa na trolu i dođem na drveniju u 8.20 gospođa izlazi iz haustora malo pomete auto i vozi ( duplo manje snijega u gradu)
Stoji to, al ne kontam sta maloljetna djeca tih silnih direktora rade kad trebaju na trening ili nesto .. nece elitni podmladak sigurno pjeske tabanati na Crni Vrh, a nece valjda ni mama i tata biti full time soferi kad god dijete pozeli sladoled.. jedino da imas vozaca ili taxi na speed dialu, ne znam sta je trece.

Razumijem zelju da se izdvojis i zivis bolji zivot ako imas sredstva i mogucnost, al s Crnim Vrhom ili recimo Trebevicem pucas sebi u nogu.
breuer

#14095 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

Dajanli Ibrahim begovom, pa preko Koševskog i eto djece bogataša na Koševu, pa biraj jal tenis, jal fudbal, jal šta drugo...a porediti Trebević i Crni vrh može samo osoba koja nikad u Sa nije bila...
VladaFBiH

#14096 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

breuer wrote: 23/05/2023 16:05 Dajanli Ibrahim begovom, pa preko Koševskog i eto djece bogataša na Koševu, pa biraj jal tenis, jal fudbal, jal šta drugo...a porediti Trebević i Crni vrh može samo osoba koja nikad u Sa nije bila...
kažu da ti kuća vrijedi koliko vrijedi i komšija a na Crnom vrhu se zna ko su ti prve komšije :D
breuer

#14097 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

VladaFBiH wrote: 23/05/2023 16:21
breuer wrote: 23/05/2023 16:05 Dajanli Ibrahim begovom, pa preko Koševskog i eto djece bogataša na Koševu, pa biraj jal tenis, jal fudbal, jal šta drugo...a porediti Trebević i Crni vrh može samo osoba koja nikad u Sa nije bila...
kažu da ti kuća vrijedi koliko vrijedi i komšija a na Crnom vrhu se zna ko su ti prve komšije :D
pa komšije su i Gornjim Ciglanama, pa nešto nisam bio u prilici kupiti stan tamo...
izbjeglica_iz_besmisla

#14098 Re: Cijene stanova All about

Meni ni vožnja uz Odobašinu nije ugodna a ne da pješke idem. A tu se visinska razlika najbolje vidi. Ali dobro, razumijem da su svakome različite stvari bitne.

PS zanimljivo je da svi kažu "s koševskog si za 10 minuta na XY mjestu". Niko da pomene da obrnuto traje 20 minuta.
m94n

#14099 Re: Cijene stanova All about

Post by m94n »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 23/05/2023 16:30
Meni ni vožnja uz Odobašinu nije ugodna a ne da pješke idem. A tu se visinska razlika najbolje vidi. Ali dobro, razumijem da su svakome različite stvari bitne.

PS zanimljivo je da svi kažu "s koševskog si za 10 minuta na XY mjestu". Niko da pomene da obrnuto traje 20 minuta.
Pa ako imaš auto, Kosevsko je preblizu centru grada, saobraćajno je odlično uvezan na vise strana grada (Sip i Ciglane i Marin dvor). Zadnjih godinu dana imaju i redovni busevi, skoro svakih 15tak minuta ide bus (Centro ili Gras). Recimo do Doma armije si za 10min, do Skenderije nekih 7min.
Last edited by m94n on 23/05/2023 17:16, edited 2 times in total.
Grean

#14100 Re: Cijene stanova All about

Post by Grean »

Horke wrote: 23/05/2023 10:17
Grean wrote: 22/05/2023 17:52

Eh interesantno da je Kosevsko brezuljak a Visnjik dusa na nos izadje.

Naravno pitanje je opet sa koje strane na Visnjik a i sa koje strane na Kosevsko.

@PM slazem se, Dzidzikovac, Mejtas, Bjelave, Visnjik....nema dalje, bar za mene.
Sa koje god strane okrenes Visnjik. Ako si u donjem djelu, oko hotela Belvedere mozes doci pjeske manjim brdom, preko Kralja Tomislava i pored MF, samo to onda vise i nije tako blizu. Ako si par stotina metara iznad, najblize ti Bjelave-Dzidzikovac. E tu ima da jezik isplazis. Moze se i kroz Kevrin Potok, ili bivsom Vuka Karadzica - isto se pise.

Kosevsko brdo ima tunel, daleko je krace penjanje. Zivim u zgradi odmah pored tunela - sa strane Velesica, jedino su Bare nize.

Uglavnom tabanam i u poredjenju sa Visnjikom Kosevsko brdo je manje zahtjevno. U jednom naselju zivjela preko 15 godina, a u drugom skoro 15 godina. I ako me pitas po uslovima za zivot tu su negdje, kad smo kupovali stan oba naselja su podjednako dolazila u obzir.
Cijeli zivot, bar mladost 8), isao uz Vuka Karadzica - sadasnju Pehlivanusu ako se islo iz grada sa Katedrale, uz Dalmatinsku pa Kevrinim Potokom (ne znam kako se tada zvala) pa onaj kratki dio Bjelava do Zaima Sarca - ako se islo od Ceke, ili uz Dzidzikovac i Bjelave ako bi isao kuci od Robne kuce i Velikog parka. Nije neki belaj.

Samo broj ovih opcija gdje u grad da dodjes ili da se vratis za 10-12 minuta (svaka relacija razdaljinski skoro ista) govori o prednosti lokacije.

Radje malo uz nos od Katedrale na Bjelave ili Visnjik nego po ravnom na Kosevsko jer do penjanja za Kosevsko ti se dobro nahodas.

Taksi Katedrala - Visnjik je manje od 5 KM.

Procitati Miljenka Jergovica "Sarajevo, plan grada"
  • "Uspon uz Bjelave bio je blag. Nije to jedna od onih teških sarajevskih strmina. Moglo se tako, korak pred korak, bez žurbe i plahih misli, preći Bjelavama, a da se ne zadiše."

"Vazda je neka gužva uz Bjelave i niz Bjelave. Je li to zato što je strmina lakša, pa se svijet radije zaputi okolo, pa preko Velikog parka i Džidžikovca, nego uz Dalmatinsku i Sepetarevac, ili je stvar u tome što Bjelave povezuju dva dijela grada, kraj oko Titove ulice i gornje, slabo urbanizirane nadbjelavske mahale, ili je - što najprije i može biti - sve to stvar navike, pa ljudi uz Bjelave idu jer se tako išlo i prije stotinu godina, za nas zapravo više i nije važno."

"Sunce prvo ogrije Bjelave, pa tek zatim ostalo Sarajevo.

Kako dalje koračamo, Bjelave se šire i sunce se po njima štedro rasipa. Kada nakon mjeseci magle, koja po dolini popada početkom studenoga i ne diže se do proljeća, u siječnju ili veljači jednoga podneva grane sunce na sat ili dva, a onda ga ponovo nema do potkraj ožujka, tad prvo ogrije Bjelave, pa tek zatim ostalo Sarajevo. Prvi sunčani zraci prospu se po raspucalom asfaltu tu gdje se ulica proširila, a krovovi spustili do iznad prvoga, drugog kata, tamo gdje na Bjelave izbijaju Duvanjska i Zatikuša. Tih stotinjak koraka, koliko ih se izbroji u tvome sjećanju i snu, najosunčaniji su kraj ove doline."
Za sve ove sa suncane strane :D
Post Reply