HAVANA wrote:Mea_parvitas wrote:Tako je, bila je prakticna i otisla vani da zivi i radi, tj. otici ce.
Druga je stvar sto nakon okoncanja studija ne bi ovdje imala gdje i na pravi nacin iskoristiti svoje znanje i vjestine.
Pa upravo to i jeste prva stvar zasto je ovdje sve goli k. za mladog i uspjesnog covjeka, sto ne moze adekvatno iskoristiti (naplatiti), unaprijediti, svoje znanje i vjestine.
Moj drug,vratio se kad i ja.2003.Svi mu govorili lud si...Radi on,radi zena,dijete gdje je islo, tu je i bilo ucenik generacije.Ni nalik tati,tata aksamlija pravi.

Elem,zavrsio i fakultet.Najbolje moguce ocjene.Sam nasao posao,bez ikakvih veza.Radi za americku firmu u sarajevu.5400 km plata.

Nude mu vec da ide,nece i ne pomislja.Cerka od zene sa kojom saradjujem.Pravo.Ista tipa djeteta.Sve sto je zavrsila,desetka cista.Bez ikakve pomoci trazila i nasla prvi posao u bosnalijeku prije 5,6 godina...Radila i dala otkaz.Na cini mi se 1300 plate.Otisla na 1800 u onu fabriku rasvjete...Radila i dala otkaz,otisla u farmaceutsku kompaniju na sadasnjih 2400 km.Muz 4000 plate.Glavni menadzer u jakoj trgovackoj kuci.2 djece,kupili mali stan,skoro otplatili,sad uzeli veci...Gdje da idu i zasto? Mama joj ulaz pored lijevo,brat ulaz pored desno,vrtic 100 metara,do posla 2 kilometra,naselje u kojem je prohodala,svi se znaju,otac ukopan na 5 kilometara,sav zivot,sjecanja i sreca u blizini.E haj mi sad objasni sta ovakvu osobu ceka bolje vani.Sta moze dobiti da bude sretnija? 10 milja eura da dobije,jel to to? Pisaj ih.A ima ljudi i sa ovakvim pricama.Dosta ih znam i sad pricam o djeci.Starijih znam vise.Zasto da idu? U redu kome je lose i nisu se kockice poslagale.Neka ide,svako ide za boljim i sigurnijim.Al gdje ce ovi,kuce u macku piterinu,gdje ce im bolje biti.Jebo vece pare,izbacimo ih iz price.Imaju dovoljno.I vise nego im treba.Nece da idu,hoce da budu tu,da pomogne i sklopi oci majci... kad dodje vrijeme.Da unuke imaju nanu u prvom slucaju,u drugom babu.A ne da venu sami u vitalisu ili nekom drugom.I sta sad neko njima treba objasnjavati da grijese.Sta grijese? Zivi,zdravi,zasnovali porodicu,familija tu...Gdje im moze biti bolje i sta ima bolje od ovoga? Sace mi reci neko da lazem,a jok.Sve ovako.A znam i jako sretnih ljudi sa puno manje novca i primanja.A znam vidim i jako puno tuznih i nesretnih prica.Sto se mene tice,dabogda svi oko mene imali i vise od mene.Ja cu onda lako do onoga koliko meni treba.Vise od toga mi ne treba,boli glava.