Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
-
Ci-Nick
#14076 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Kad ateista ponovi ono što je "vjernik" rekao izigravajući božjeg glasnogovornika, onda to postaje problem. 
- arzuhal
#14077 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Baš misliš "izgovaraju" ili misliš na zvuk pišanja?Hakiz wrote:Šteta što nema zvuka. Čulo bi se kako izgovaraju la illahe il'allah dok se krste...MarlboroGold wrote:
- harač
#14078 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
puka semantika
-
Hakiz
#14079 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Mislim baš izgovaraju.arzuhal wrote:Baš misliš "izgovaraju" ili misliš na zvuk pišanja?Hakiz wrote:Šteta što nema zvuka. Čulo bi se kako izgovaraju la illahe il'allah dok se krste...MarlboroGold wrote:
Mislim da me nisi skontao, ali nema veze.
Cinzam ti je u ovom slučaju što se mojih riječi tiče promašen.
- arzuhal
#14080 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nije cinizam promašen jer nije ni potvrđen, s moje strane. Zato sam te i pitao, da ne bih ja sa svoje strane tvrdio nešto na što nisi mislio, previše bi bedački zvučalo i izgledalo, nespojivo s tobom i tvojim načinom.Hakiz wrote:
Mislim baš izgovaraju.
-
Hakiz
#14081 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nije bitno.arzuhal wrote:Nije cinizam promašen jer nije ni potvrđen, s moje strane. Zato sam te i pitao, da ne bih ja sa svoje strane tvrdio nešto na što nisi mislio, previše bi bedački zvučalo i izgledalo, nespojivo s tobom i tvojim načinom.Hakiz wrote:
Mislim baš izgovaraju.
P. S. UPS!!!
Dok nisi spomenuo nisam ni skontao da mokre.
Nije bilo vezano sa tim, poenta je bila da to izgovaraju te riječi dok se krste. Jedan se krsti katolički, drugi pravoslavno, a obojica izgovaraju šta sam napisao. To je bila poenta.
Sad kada si spomenuo mokrenje, sve poprima drugačiji oblik. Da sam to skontao, ne bih ni napisao napomenu.
Žao mi je, sve je ispalo drugačije nego što je trebalo.
- MarlboroGold
#14082 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
I ja tek sad skonta da mokre 
- zforumas
#14083 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ja mislio da pisajuMarlboroGold wrote:I ja tek sad skonta da mokre
- harač
#14084 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
843. Europe is too absorbed by the artistic and religious heritage of the Middle Ages to be able to accept atheistic stories. (J. Peterson via Alija via biljeske iz zatvora)
tema iskopana iz naftalina o islamskoj deklaraciji navede me da se malo vratim na bolja stiva. btw, citavo drugo poglavlje je jedna riznica... informacija
2197. There is no rational evidence of God's existence, but there is an inexplicable and omnipresent (at all times and in all places) need of man need for God. Atheists say: Man created God, not vice versa. But then the question arises: Why? Why did He create Him, not once, but a thousand times, and not in one place, but everywhere on earth?
3122. There is nothing deeper or more sublime than faith, and nothing duller or more boring than some believers.
3346. Christian (medieval) scholastics is totally rationalist in its method. It tried to prove God's existence through logical reasoning. I think that it thus opened the path for European atheism.
- ExNihilo
#14085 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Moj bijeg u slobodu je na momente čak brilijantno štivo. Ako imaš elektronsku verziju, please do send.harač wrote:843. Europe is too absorbed by the artistic and religious heritage of the Middle Ages to be able to accept atheistic stories. (J. Peterson via Alija via biljeske iz zatvora)
tema iskopana iz naftalina o islamskoj deklaraciji navede me da se malo vratim na bolja stiva. btw, citavo drugo poglavlje je jedna riznica... informacija
2197. There is no rational evidence of God's existence, but there is an inexplicable and omnipresent (at all times and in all places) need of man need for God. Atheists say: Man created God, not vice versa. But then the question arises: Why? Why did He create Him, not once, but a thousand times, and not in one place, but everywhere on earth?3122. There is nothing deeper or more sublime than faith, and nothing duller or more boring than some believers.3346. Christian (medieval) scholastics is totally rationalist in its method. It tried to prove God's existence through logical reasoning. I think that it thus opened the path for European atheism.
- harač
#14086 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
izvanredna je u opsegu; brainstorming izazvan jednom drugom dokolicom, do one grcke. sadrzajno je prepuna i sjajnih i besmislenih dosjetki, kontradikcija, stvari koje bi zagolicale mastu i jednih i drugih. in short: alija
ovo gore je sa scribda:
https://fr.scribd.com/document/52933492 ... zatbegovic
ovo gore je sa scribda:
https://fr.scribd.com/document/52933492 ... zatbegovic
- Gojeni H
#14087 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pravo u centarharač wrote:3346. Christian (medieval) scholastics is totally rationalist in its method. It tried to prove God's existence through logical reasoning. I think that it thus opened the path for European atheism.
-
Hakiz
#14088 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Što znači da ako koristiš logiku, na kraju moraš doći do ateizma.
- arzuhal
#14089 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Naravno. Logika je sadržajno prožeta ateizmom.
- ExNihilo
#14090 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
@Alija, @Gojeni, @Hakiz
Pa i ne baš.
Kršćanska skolastika jeste bila racionalistička, ali se uspon ateizma prije da pripisati mrskom archenemyu racionalizma - empiricizmu. Da racionalistička metodologija ne vodi, obavezno, ateizmu pokazuje primjer babuka racionalizma - Dekarta i Leibniza koji nisu bili ateisti. Druga stvar je to što se racionalizam, kolokvijalno govoreći, izjednačava danas s ateističkim svjeotnazorom. U tom kontekstu, racionalizam i ne predstavlja ono što Alija spominje pod racionalističkom metodologijom.
Može se govoriti da su, uopćeno, renesansa i prosvjetiteljstvo, a to onda uključuje i racionalizam, razveli evropsku filozofiju od boga, ali je opet netačno da se taj efekat može u cjelosti pripisati racionalizmu.
I šta je evropski ateizam?
Pa i ne baš.
Kršćanska skolastika jeste bila racionalistička, ali se uspon ateizma prije da pripisati mrskom archenemyu racionalizma - empiricizmu. Da racionalistička metodologija ne vodi, obavezno, ateizmu pokazuje primjer babuka racionalizma - Dekarta i Leibniza koji nisu bili ateisti. Druga stvar je to što se racionalizam, kolokvijalno govoreći, izjednačava danas s ateističkim svjeotnazorom. U tom kontekstu, racionalizam i ne predstavlja ono što Alija spominje pod racionalističkom metodologijom.
Može se govoriti da su, uopćeno, renesansa i prosvjetiteljstvo, a to onda uključuje i racionalizam, razveli evropsku filozofiju od boga, ali je opet netačno da se taj efekat može u cjelosti pripisati racionalizmu.
I šta je evropski ateizam?
Last edited by ExNihilo on 09/06/2018 16:59, edited 1 time in total.
- arzuhal
#14091 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Tamam da bar nešto prosto zaključimo i zvaršimo s pričom, ti dođeš da zakuhavaš...
-
Hakiz
#14092 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nije. Nego je rezultat logike nužno ateizam.arzuhal wrote:Naravno. Logika je sadržajno prožeta ateizmom.
- arzuhal
#14093 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ako se logika ispravno odigra rezultat će biti pobjeda ateizma. I to - nužna.Hakiz wrote:Nije. Nego je rezultat logike nužno ateizam.arzuhal wrote:Naravno. Logika je sadržajno prožeta ateizmom.
- Bloo
- Globalna šefica
- HardcoreMX
#14095 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
logicki zakljucak aka rezultat pokusaja kolaboracije ateizma sa logikom je u najboljem slucaju sarkazam...
- harač
#14096 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
"opened the path", ne zvuči baš kao klasična tvrdnja o uzročnosti. more bit da je htio reći: ko se logike laća od nje i zagineExNihilo wrote:@Alija, @Gojeni, @Hakiz
Pa i ne baš.
šo bi reko čović, jedini legitimni ateizamExNihilo wrote:I šta je evropski ateizam?
-
Hakiz
#14097 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ateizam je jedina moguća posljedica ispravne logike.arzuhal wrote:Ako se logika ispravno odigra rezultat će biti pobjeda ateizma. I to - nužna.Hakiz wrote:Nije. Nego je rezultat logike nužno ateizam.arzuhal wrote:Naravno. Logika je sadržajno prožeta ateizmom.
- arzuhal
#14098 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Koje logike, formalne?
-
Hakiz
#14099 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pa, rekao sam. Ispravne.
-
Edouard
#14100 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Upravo i jest čudno da sam Aristotel kao utemeljitelj logike nije bio ateist.