Po osnovu zadnjih akciza na nivou BiH bi trebalo prikupizi oko 300+ mil KM.
Od toga 2/3 FBiH = 200 mil. KM
200 mil x 20 godina = 2.000.000.000 €
Hajd', valjda će moći vratiti onih 34 mil €.
Moderator: anex
Pa na osnovu ovoga mogu uzeti kredit za cijeli koridor.Matzan wrote:Gruba računica
59% otpada fbih prema kompromisu koji je napravio sdaMatzan wrote:Gruba računica
Akcize su i bile uslov kreditora za daljnje kredite. Sporije bi to išlo bez kreditora, uglavnom.skafiskafsnjak wrote:Pa jel moguce da se dize kredit za cestu, a od akciza milioni skupljeni?
Jebo majku sta nam rade.... bjezati iz ove propale drzave....
Jebem ti zelenu boju
Uglavnom , jebi im mater. Prijeratne generacije nece docekati autoput kroz citavu BiHSo What! wrote:Akcize su i bile uslov kreditora za daljnje kredite. Sporije bi to išlo bez kreditora, uglavnom.skafiskafsnjak wrote:Pa jel moguce da se dize kredit za cestu, a od akciza milioni skupljeni?
Jebem ti zelenu boju

Necemo. Ja se mogu nadati vozackoj jos nekih max 20 godina. Zavrsiti ga nece, a niti cu ja uskoro imati prihode dovoljne da se vozam.skafiskafsnjak wrote:Uglavnom , jebi im mater. Prijeratne generacije nece docekati autoput kroz citavu BiHSo What! wrote:Akcize su i bile uslov kreditora za daljnje kredite. Sporije bi to išlo bez kreditora, uglavnom.skafiskafsnjak wrote:Pa jel moguce da se dize kredit za cestu, a od akciza milioni skupljeni?
Jebem ti zelenu boju
Dakle, prvo nam uzmu pare da bi dobili kredit, koji cemo mi vracati?So What! wrote:Akcize su i bile uslov kreditora za daljnje kredite. Sporije bi to išlo bez kreditora, uglavnom.skafiskafsnjak wrote:Pa jel moguce da se dize kredit za cestu, a od akciza milioni skupljeni?
Jebem ti zelenu boju
Mozda je do mene, ali ne razumijem tu logiku...mijonja wrote:Pa krediti se i vraćaju iz prikupljenih akciza za tu namjenu. Dakle svaka rata kredita podignutog za cestogradnju se vraća od akciza. E sada je do nas da dižemo kredite i servisiramo podignute kredite u visini prikupljenih akciznih sredstava. Uprošteno govoreći, godišnja rata svih kredita za cestogradnju ne bi smjela da pređe iznos uprihođen od namjenskih akciza za izgradnju autocesta.
Plus jaja.Seyfo wrote:Akcize su samo šira baza koju je kreditor htio da bude sigurniji davati nove kredite. Kao recimo da već imaš jedan stan pod hipotekom, a traže ti još jedan stan plus garažu plus kuću od djeda da bi te kreditirao dalje.
Plus kokošinjac.
Plus koke.
Ma hoćeš, brzo će oni to završiti.RJ57 wrote:ja bez zajebancije nisam siguran ni da ću doživiti da se provozam autoputom srajevo-svilaj (čak i sa prekidom oko doboja) a kamoli nešto više.
Ti od ovih 200 iz dzepa tefericis a od Keminih 200 placas racune, pa ces poslije pretresti i djecju kasicu-ovcicu da Kemi vratis njegovo.seln wrote:Mozda je do mene, ali ne razumijem tu logiku...mijonja wrote:Pa krediti se i vraćaju iz prikupljenih akciza za tu namjenu. Dakle svaka rata kredita podignutog za cestogradnju se vraća od akciza. E sada je do nas da dižemo kredite i servisiramo podignute kredite u visini prikupljenih akciznih sredstava. Uprošteno govoreći, godišnja rata svih kredita za cestogradnju ne bi smjela da pređe iznos uprihođen od namjenskih akciza za izgradnju autocesta.![]()
dakle, skupimo milijardu akciza. Na osnovu te milijarde uzmemo milijardu kredita.
Kredit vracamo iz one skupljene milijarde akciza.
Ili, jos prostije: pitam komsiju Kemu moze li mi pozajmiti 200 do plate.
Kemo me pita cime garantujem da cu mu vratiti.
Ja pretresem sve dzepove, novcanike, kasice-ovcice i skupim 200.
Pokazem ih Kemi i kazem "evo, ovim garantujem da cu ti vratiti".
Onda mi Kemo pozajmi 200, a ja mu tih 200 vratim od onih 200 koje sam skupio po dzepovima, novcanicima, kasicama-ovcicama...
Tako sam i ja shvatio.zforumas wrote:Ti od ovih 200 iz dzepa tefericis a od Keminih 200 placas racune, pa ces poslije pretresti i djecju kasicu-ovcicu da Kemi vratis njegovo.seln wrote:Mozda je do mene, ali ne razumijem tu logiku...mijonja wrote:Pa krediti se i vraćaju iz prikupljenih akciza za tu namjenu. Dakle svaka rata kredita podignutog za cestogradnju se vraća od akciza. E sada je do nas da dižemo kredite i servisiramo podignute kredite u visini prikupljenih akciznih sredstava. Uprošteno govoreći, godišnja rata svih kredita za cestogradnju ne bi smjela da pređe iznos uprihođen od namjenskih akciza za izgradnju autocesta.![]()
dakle, skupimo milijardu akciza. Na osnovu te milijarde uzmemo milijardu kredita.
Onda mi Kemo pozajmi 200, a ja mu tih 200 vratim od onih 200 koje sam skupio po dzepovima, novcanicima, kasicama-ovcicama...
Vlada od ove "akcizne" milijarde krpi budzet a od "kreditne" milijarde "gradi" pa ce poslije opet povecati akcize, pdv, naplacivati zrak da bi vratika ovu kreditnu milijardu.
Pitam se samo jel ima ljudi koji stvarno ovako razmisljaju ili se glupiraju radi necijih interesa?seln wrote:Mozda je do mene, ali ne razumijem tu logiku...mijonja wrote:Pa krediti se i vraćaju iz prikupljenih akciza za tu namjenu. Dakle svaka rata kredita podignutog za cestogradnju se vraća od akciza. E sada je do nas da dižemo kredite i servisiramo podignute kredite u visini prikupljenih akciznih sredstava. Uprošteno govoreći, godišnja rata svih kredita za cestogradnju ne bi smjela da pređe iznos uprihođen od namjenskih akciza za izgradnju autocesta.![]()
Pitam se otkud ljudi sa 53 posta zakljucuju ko ima neke interese...izvrsni direktor wrote:Pitam se samo jel ima ljudi koji stvarno ovako razmisljaju ili se glupiraju radi necijih interesa?seln wrote:Mozda je do mene, ali ne razumijem tu logiku...mijonja wrote:Pa krediti se i vraćaju iz prikupljenih akciza za tu namjenu. Dakle svaka rata kredita podignutog za cestogradnju se vraća od akciza. E sada je do nas da dižemo kredite i servisiramo podignute kredite u visini prikupljenih akciznih sredstava. Uprošteno govoreći, godišnja rata svih kredita za cestogradnju ne bi smjela da pređe iznos uprihođen od namjenskih akciza za izgradnju autocesta.![]()
Otkud bosni milijarda KM od akciza na kamari?
Čije plate?Ci-Nick wrote:rashodi u 2017. godini su 66 miliona KM, plate