nekad je postojalo...jel to izbacena cirilica iz pravopisa?drunken tiger wrote:Slovo "X" ne postoji u pravopisu BHS jezika.Ned071 wrote:Na bosanskom je truhlex
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#14026 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- seoBIH
#14027 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne mogu, vezan sam poslom za engleski jezik, tako da mi je i tastatura engleska, odnosno US verzijaMe_again wrote: Samo ću te zamoliti da ubuduče upotrebljavaš BA tastaturu da vidimo malo tvoje Č i Ć.
Last edited by seoBIH on 17/12/2017 16:40, edited 1 time in total.
- Ned071
#14028 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To i hlivno je promijenjeno. Al je ostalo kahva. I općina. Recimo, ispravno je vidio sam Dzeka a ne Dzeku... Cudno al tako je. Meni je u osnovnoj receno da je dolje a ne dole. Nastavnica autohtona Sarajka...
-
Me_again
#14029 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Koji si ti papak, dakle nimalo nisam pogrijesio u prosudbiseoBIH wrote:Ne mogu, vezan sam poslom za engleski jezik, tako da mi je i tastatura engleska, odnosno US verzijaMe_again wrote: Samo ću te zamoliti da ubuduče upotrebljavaš BA tastaturu da vidimo malo tvoje Č i Ć.Opet, sto se tice č i Ć apsolutno nemam problema. To se nauči jednom za sva vremena, nesto kao sabiranje, oduzimanje, abeceda i slično. Ipak, samo da ne bi ostao uskraćen za odogovor, evo potrudio sam se da ubodem slova, iako to neće nista novo donijeti ovoj temi.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#14030 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Je.bo li vas H.
Kad čujem četvero,petero što je još jedna novotarija ovog mazluma Halilovića,tacno hoću da dobijem proljev
Kad čujem četvero,petero što je još jedna novotarija ovog mazluma Halilovića,tacno hoću da dobijem proljev
- bitanga_sa_otesa
#14031 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
kae se ĐekaNed071 wrote: vidio sam Dzeka a ne Dzeku...
- bitanga_sa_otesa
#14032 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
jel on izmislio i sjedem umjesto sjednemmali_milojica wrote:Je.bo li vas H.
- Ned071
#14033 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jbg jezik je ziva materija, stalno se mijenja... Recimo na hrvatskom je ispravno će mo, na bosanskom je skupamali_milojica wrote:Je.bo li vas H.
- drunken tiger
#14034 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je "h". Slovo "X" je "iks".Kao što je "Y" u azbuci "U" a ne "ipsilon". Znakovi su isti ali nisu značenja ista. I to je to bogatstvo jezika. Nije izbačena iz pravopisa. I dalje je ćirilica službeno pismo u BiH. Kao i srpski i hrvatski jezik.bitanga_sa_otesa wrote:nekad je postojalo...jel to izbacena cirilica iz pravopisa?drunken tiger wrote:Slovo "X" ne postoji u pravopisu BHS jezika.Ned071 wrote:Na bosanskom je truhlex
Da pokušam skratiti ovo. Postoji standardizirani jezik koji se koristi u službenom govoru. Njime se pišu knjige, dokumenti i koristi se u službenim krugovima. Postoji onaj drugi jezik koji mo govorimo svakodnevno. U njemu postoje fraze, i riječi koje se ne mogu koristiti u službenom govoru. Npr. u pisanju državničkih pisama i sl. Najpraviliniji govor je onaj govor koji si naučio da govoriš kod kuće. I tako treba i govoriti. Međutim ako pišemo neki naučni rad onda moramo poštovati pravopis tog jezika pa koliko god to nama izgledalo pravilno ili ne.
- mali_milojica
#14035 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne znam,ali četvero mi više para uši nego kad čujem H tamo gdje ga nikad nije bilo. Valjda se tako u nekom selu odakle je došao govori,pa dobilo govno priliku ubaciti u pravopis jezika. Valjda da se ne osjeća kao krme u Teheranu pa neka svi pričaju kako ja pričam.bitanga_sa_otesa wrote:jel on izmislio i sjedem umjesto sjednemmali_milojica wrote:Je.bo li vas H.
- bitanga_sa_otesa
#14036 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ja to h vidim kao x znaci da postojidrunken tiger wrote: To je "h". Slovo "X" je "iks".Kao što je "Y" u azbuci "U" a ne "ipsilon". Znakovi su isti ali nisu značenja ista. I to je to bogatstvo jezika. Nije izbačena iz pravopisa. I dalje je ćirilica službeno pismo u BiH. Kao i srpski i hrvatski jezik.
Da pokušam skratiti ovo. Postoji standardizirani jezik koji se koristi u službenom govoru. Njime se pišu knjige, dokumenti i koristi se u službenim krugovima. Postoji onaj drugi jezik koji mo govorimo svakodnevno. U njemu postoje fraze, i riječi koje se ne mogu koristiti u službenom govoru. Npr. u pisanju državničkih pisama i sl. Najpraviliniji govor je onaj govor koji si naučio da govoriš kod kuće. I tako treba i govoriti. Međutim ako pišemo neki naučni rad onda moramo poštovati pravopis tog jezika pa koliko god to nama izgledalo pravilno ili ne.
nego, ja ni u jednoj knjizi ne procitah truHlo ,a ni kuci se nije govorilo tako....sta da radim sad,da pocnem tako govoriti ili ne? hocu li ispast ppk?
-
Throttle
#14037 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jel vama ista hlupa na autu 
- bleee_sa
#14038 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ko je počeo rat 
- drunken tiger
#14039 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vidi, malo je to kompleksnije. Po teoriji države, prvi uslov da bi imao državu je taj da imaš jezik. Onda da imaš ljude koji govore tim jezikom, da imaš prostor na kojem se taj jezk govori itd. Raspadom Jugoslavije dobili smo nekoliko ovih nezavisnih država koje su morale da naprave vještačke razlike u jeziku da bi dokazali da je to drugi jezik, da je to jezik kojim govori drugi narod na drugom prostoru. Najbolji primjer za to je hrvatski jezik. Nije se ni meni kući prije mnogo toga govorilo ni radilo ali sve se mijenja. Takav je život. Opet kažem, najpravilniji je onaj govor koji si naučio kući. Ja nikada nikoga ne ispravljam za dolje-dole, opština-općina, kafa-kahva...Bito je da se razumijemobitanga_sa_otesa wrote:ja to h vidim kao x znaci da postojidrunken tiger wrote: To je "h". Slovo "X" je "iks".Kao što je "Y" u azbuci "U" a ne "ipsilon". Znakovi su isti ali nisu značenja ista. I to je to bogatstvo jezika. Nije izbačena iz pravopisa. I dalje je ćirilica službeno pismo u BiH. Kao i srpski i hrvatski jezik.
nego, ja ni u jednoj knjizi ne procitah truHlo ,a ni kuci se nije govorilo tako....sta da radim sad,da pocnem tako govoriti ili ne? hocu li ispast ppk?
- bitanga_sa_otesa
#14040 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
cuj ko je poceo...vi...bleee_sa wrote:ko je počeo rat
- bleee_sa
#14041 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ja kažem i truhlo i kafa i dolje, šta sam ja? 
- mali_milojica
#14042 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne kaže se Hlupa,nego krHaThrottle wrote:Jel vama ista hlupa na autu
- seoBIH
#14043 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mislim da nisi procitao dovoljno knjigabitanga_sa_otesa wrote: nego, ja ni u jednoj knjizi ne procitah truHlo
Trebajoš malo gledati u strop. Žuta i truhla greda. Još malo izgovarati ove riječi o nesreći. Koliko još dugo, Bože? Zatim ustati, obući jutarnje hlače, uzeti safun, četkicu za zube, pastu. Tako bliske, glupe i drage stvarčice. Sići potom u avliju, na česmu. Umivati se dugo, skidati otiske sna sa lica, lagano i s ljubavlju prati vilice, s osobitom pažnjom gornju. Tu je leglo lošeg zadaha. Uzeti zatim još malo vode u grlo, podići glavu punu hloroforma, pustiti prvi jutarnji glas.
Abdulah Sidran - Sarajevski Tabut
- bleee_sa
- bitanga_sa_otesa
#14045 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
seljak ko i jableee_sa wrote:ja kažem i truhlo i kafa i dolje, šta sam ja?
- bitanga_sa_otesa
#14046 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
vidim bas neka naucna literatura ,nismo mi na istoj frekvenciji....nadji neku prije 1993.seoBIH wrote:Mislim da nisi procitao dovoljno knjigabitanga_sa_otesa wrote: nego, ja ni u jednoj knjizi ne procitah truHlo
-
Seawolf
#14047 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ned071 wrote: Jbg jezik je ziva materija, stalno se mijenja... Recimo na hrvatskom je ispravno će mo, na bosanskom je skupa
Otkad to?
- supercali
#14048 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je cca 160-200 godinadrunken tiger wrote:Da bi se neko smatrao autohtonim stanovnikom određenog prostora treba da prođe osam generacija. Tek nakon osme se može smatrati autohtonim stanovnikom.konektovan wrote:Ne znaju ni oni.supercali wrote:A kako se postaje autohtoni sarajlija?
Koliko godina je potrebno da orodje da bi bio autohtoni?
E sad ako uzmemo sarajevo 1815-e pitanje je koliko potomaka tih ljudi ima danas u sarajevu
U rimu je cini mi se 7 generacija da bi bio "rimljanin"
- amar1994
#14049 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
bas me interesuje koliko je generacija potrebno da neko postane autohtoni papak , sa dna kace 
Last edited by amar1994 on 17/12/2017 17:28, edited 1 time in total.
- supercali
#14050 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
I koliko su tvoji ovdje?Me_again wrote:
Recimo u svakom slučaju više od 100 godina, za početak ?