Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#14026 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

drunken tiger wrote:
Ned071 wrote:Na bosanskom je truhlex
Slovo "X" ne postoji u pravopisu BHS jezika. ;)
nekad je postojalo...jel to izbacena cirilica iz pravopisa?
seoBIH

#14027 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Me_again wrote: Samo ću te zamoliti da ubuduče upotrebljavaš BA tastaturu da vidimo malo tvoje Č i Ć.
Ne mogu, vezan sam poslom za engleski jezik, tako da mi je i tastatura engleska, odnosno US verzija :) Opet, sto se tice č i Ć apsolutno nemam problema. To se nauči jednom za sva vremena, nesto kao sabiranje, oduzimanje, abeceda i slično. Ipak, samo da ne bi ostao uskraćen za odogovor, evo potrudio sam se da ubodem slova, iako to neće nista novo donijeti ovoj temi.
Last edited by seoBIH on 17/12/2017 16:40, edited 1 time in total.
Ned071

#14028 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ned071 »

To i hlivno je promijenjeno. Al je ostalo kahva. I općina. Recimo, ispravno je vidio sam Dzeka a ne Dzeku... Cudno al tako je. Meni je u osnovnoj receno da je dolje a ne dole. Nastavnica autohtona Sarajka...
Me_again

#14029 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Me_again »

seoBIH wrote:
Me_again wrote: Samo ću te zamoliti da ubuduče upotrebljavaš BA tastaturu da vidimo malo tvoje Č i Ć.
Ne mogu, vezan sam poslom za engleski jezik, tako da mi je i tastatura engleska, odnosno US verzija :) Opet, sto se tice č i Ć apsolutno nemam problema. To se nauči jednom za sva vremena, nesto kao sabiranje, oduzimanje, abeceda i slično. Ipak, samo da ne bi ostao uskraćen za odogovor, evo potrudio sam se da ubodem slova, iako to neće nista novo donijeti ovoj temi.
Koji si ti papak, dakle nimalo nisam pogrijesio u prosudbi :thumbup:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#14030 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_milojica »

Je.bo li vas H.
Kad čujem četvero,petero što je još jedna novotarija ovog mazluma Halilovića,tacno hoću da dobijem proljev
bitanga_sa_otesa

#14031 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Ned071 wrote: vidio sam Dzeka a ne Dzeku...
kae se Đeka :D
bitanga_sa_otesa

#14032 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

mali_milojica wrote:Je.bo li vas H.
Kad čujem četvero,petero što je još jedna novotarija ovog mazluma Halilovića,tacno hoću da dobijem proljev
jel on izmislio i sjedem umjesto sjednem :-D
Ned071

#14033 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ned071 »

Jbg jezik je ziva materija, stalno se mijenja... Recimo na hrvatskom je ispravno će mo, na bosanskom je skupa
drunken tiger

#14034 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drunken tiger »

bitanga_sa_otesa wrote:
drunken tiger wrote:
Ned071 wrote:Na bosanskom je truhlex
Slovo "X" ne postoji u pravopisu BHS jezika. ;)
nekad je postojalo...jel to izbacena cirilica iz pravopisa?
To je "h". Slovo "X" je "iks".Kao što je "Y" u azbuci "U" a ne "ipsilon". Znakovi su isti ali nisu značenja ista. I to je to bogatstvo jezika. Nije izbačena iz pravopisa. I dalje je ćirilica službeno pismo u BiH. Kao i srpski i hrvatski jezik.
Da pokušam skratiti ovo. Postoji standardizirani jezik koji se koristi u službenom govoru. Njime se pišu knjige, dokumenti i koristi se u službenim krugovima. Postoji onaj drugi jezik koji mo govorimo svakodnevno. U njemu postoje fraze, i riječi koje se ne mogu koristiti u službenom govoru. Npr. u pisanju državničkih pisama i sl. Najpraviliniji govor je onaj govor koji si naučio da govoriš kod kuće. I tako treba i govoriti. Međutim ako pišemo neki naučni rad onda moramo poštovati pravopis tog jezika pa koliko god to nama izgledalo pravilno ili ne.
mali_milojica

#14035 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_milojica »

bitanga_sa_otesa wrote:
jel on izmislio i sjedem umjesto sjednem :-D
Ne znam,ali četvero mi više para uši nego kad čujem H tamo gdje ga nikad nije bilo. Valjda se tako u nekom selu odakle je došao govori,pa dobilo govno priliku ubaciti u pravopis jezika. Valjda da se ne osjeća kao krme u Teheranu pa neka svi pričaju kako ja pričam.
bitanga_sa_otesa

#14036 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

drunken tiger wrote: To je "h". Slovo "X" je "iks".Kao što je "Y" u azbuci "U" a ne "ipsilon". Znakovi su isti ali nisu značenja ista. I to je to bogatstvo jezika. Nije izbačena iz pravopisa. I dalje je ćirilica službeno pismo u BiH. Kao i srpski i hrvatski jezik.
Da pokušam skratiti ovo. Postoji standardizirani jezik koji se koristi u službenom govoru. Njime se pišu knjige, dokumenti i koristi se u službenim krugovima. Postoji onaj drugi jezik koji mo govorimo svakodnevno. U njemu postoje fraze, i riječi koje se ne mogu koristiti u službenom govoru. Npr. u pisanju državničkih pisama i sl. Najpraviliniji govor je onaj govor koji si naučio da govoriš kod kuće. I tako treba i govoriti. Međutim ako pišemo neki naučni rad onda moramo poštovati pravopis tog jezika pa koliko god to nama izgledalo pravilno ili ne.
ja to h vidim kao x znaci da postoji :)
nego, ja ni u jednoj knjizi ne procitah truHlo ,a ni kuci se nije govorilo tako....sta da radim sad,da pocnem tako govoriti ili ne? hocu li ispast ppk?
Throttle

#14037 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Jel vama ista hlupa na autu :D
bleee_sa

#14038 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bleee_sa »

ko je počeo rat :D
drunken tiger

#14039 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drunken tiger »

bitanga_sa_otesa wrote:
drunken tiger wrote: To je "h". Slovo "X" je "iks".Kao što je "Y" u azbuci "U" a ne "ipsilon". Znakovi su isti ali nisu značenja ista. I to je to bogatstvo jezika. Nije izbačena iz pravopisa. I dalje je ćirilica službeno pismo u BiH. Kao i srpski i hrvatski jezik.
ja to h vidim kao x znaci da postoji :)
nego, ja ni u jednoj knjizi ne procitah truHlo ,a ni kuci se nije govorilo tako....sta da radim sad,da pocnem tako govoriti ili ne? hocu li ispast ppk?
Vidi, malo je to kompleksnije. Po teoriji države, prvi uslov da bi imao državu je taj da imaš jezik. Onda da imaš ljude koji govore tim jezikom, da imaš prostor na kojem se taj jezk govori itd. Raspadom Jugoslavije dobili smo nekoliko ovih nezavisnih država koje su morale da naprave vještačke razlike u jeziku da bi dokazali da je to drugi jezik, da je to jezik kojim govori drugi narod na drugom prostoru. Najbolji primjer za to je hrvatski jezik. Nije se ni meni kući prije mnogo toga govorilo ni radilo ali sve se mijenja. Takav je život. Opet kažem, najpravilniji je onaj govor koji si naučio kući. Ja nikada nikoga ne ispravljam za dolje-dole, opština-općina, kafa-kahva...Bito je da se razumijemo ;)
bitanga_sa_otesa

#14040 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

bleee_sa wrote:ko je počeo rat :D
cuj ko je poceo...vi...
bleee_sa

#14041 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bleee_sa »

ja kažem i truhlo i kafa i dolje, šta sam ja? :cry:
mali_milojica

#14042 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_milojica »

Throttle wrote:Jel vama ista hlupa na autu :D
Ne kaže se Hlupa,nego krHa
seoBIH

#14043 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

bitanga_sa_otesa wrote: nego, ja ni u jednoj knjizi ne procitah truHlo
Mislim da nisi procitao dovoljno knjiga :)
Trebajoš malo gledati u strop. Žuta i truhla greda. Još malo izgovarati ove riječi o nesreći. Koliko još dugo, Bože? Zatim ustati, obući jutarnje hlače, uzeti safun, četkicu za zube, pastu. Tako bliske, glupe i drage stvarčice. Sići potom u avliju, na česmu. Umivati se dugo, skidati otiske sna sa lica, lagano i s ljubavlju prati vilice, s osobitom pažnjom gornju. Tu je leglo lošeg zadaha. Uzeti zatim još malo vode u grlo, podići glavu punu hloroforma, pustiti prvi jutarnji glas.
Abdulah Sidran - Sarajevski Tabut
bleee_sa

#14044 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bleee_sa »

:D

bitanga_sa_otesa

#14045 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

bleee_sa wrote:ja kažem i truhlo i kafa i dolje, šta sam ja? :cry:
seljak ko i ja :lol:
bitanga_sa_otesa

#14046 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

seoBIH wrote:
bitanga_sa_otesa wrote: nego, ja ni u jednoj knjizi ne procitah truHlo
Mislim da nisi procitao dovoljno knjiga :)
vidim bas neka naucna literatura ,nismo mi na istoj frekvenciji....nadji neku prije 1993.
Seawolf

#14047 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

Ned071 wrote: Jbg jezik je ziva materija, stalno se mijenja... Recimo na hrvatskom je ispravno će mo, na bosanskom je skupa
:?: :?:
Otkad to?
supercali

#14048 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

drunken tiger wrote:
konektovan wrote:
supercali wrote:A kako se postaje autohtoni sarajlija?
Koliko godina je potrebno da orodje da bi bio autohtoni?
Ne znaju ni oni. :mrgreen:
Da bi se neko smatrao autohtonim stanovnikom određenog prostora treba da prođe osam generacija. Tek nakon osme se može smatrati autohtonim stanovnikom.
To je cca 160-200 godina
E sad ako uzmemo sarajevo 1815-e pitanje je koliko potomaka tih ljudi ima danas u sarajevu

U rimu je cini mi se 7 generacija da bi bio "rimljanin"
amar1994

#14049 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

bas me interesuje koliko je generacija potrebno da neko postane autohtoni papak , sa dna kace :lol:
Last edited by amar1994 on 17/12/2017 17:28, edited 1 time in total.
supercali

#14050 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Me_again wrote:
Recimo u svakom slučaju više od 100 godina, za početak ?
I koliko su tvoji ovdje?
Post Reply