Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ja71

#14026 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

Sjetih se prve privatne radne akcije iz Nadrealista:

King Theoden

#14027 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by King Theoden »

Mi bošnjaci smo čudan narod. Ako je neko čitao bašeskijin "posljednji zapis", prepoznati će nas u njegovom opisu bošnjaka.
Nekada spremni da za neku manju stvar zapale čitav grad, a nekada za daleko ozbiljnije, krupnije stvari samo sliježu ramenima.
Autoput tj koridor Vc, kvalitetno spajanje spajanje tz i sa, kao i tz i ze su najznačajniji projekti od nemjerljive važnosti.
Kada je urađen projekat tog koridora, cijena je bila 5 milijardi maraka.
Koliko je prošlo godina i koliko se para izvuklo iz budžeta?
p206 wrote:kad sam ja to spomenuo prije godinu, napadoše me ovdje da sam komunjara i da su ta vremena radnih akcija prošla
Ti koji te napadaju def pišu gluposti.
Mislim, jebo diktatora i bivšu jugu, al ako su imali dobrih ideja, obavezno ih usvojiti isto kao što ćeš usvojiti dobre stvari od kineza, amera il rusa.
So What! wrote:Autoput Vc kroz BiH je toliko složen projekat, koji se konstantno suočava sa problemima čak i sa građevinskim stručnjacima i plaćenim radnicima.
Da uzmeš i iskopaš temelje u vlastitoj njivi, znaj da ćeš se suočiti sa problemima.
Ovi gore pobrojani su plaćeni da prevaziđu te probleme tj pronađu idealno rješenje.
To su inžinjeri, arhitekte, statičari i drugi.
Ostalo je obična radna snaga. Il možda imaš vss rukovaoce lopatom :mrgreen:
So What! wrote:Ne smijem ni zamisliti kako bi to izgledalo, sa zatvorenicima i "dobrovoljcima".
Nećeš ih slati na prenj, al hoćeš na karaulu, između tz i ze, kao i na dijelove koridora na kojima je potrebna gola radna snaga.
Kopanje, utovar, šalovanje i sl. Tu ne treba "pamet"
So What! wrote:zašto jednostavno domaćoj građevinskoj operativi otimati hljeb iz usta.
Kome bolan otimati? Gdje su?
Vidiš da se žale na sve strane kako nemaju dovoljno ljudi
da pokriju sve poslove.
Kad često ideš preko karaule, vidiš da danima nema radnika.
Pa de da jednostavno kopiramo nijemce.
Ljudi nemaju dovoljno komunalaca. Šta su uradili?
Šalju one sa socijale.
Dobijaš džaba pare, haj čisti grad.
Fino dobili odijela, kante na točkovima, neka kliješta i šetaju gradom i sakupljaju otpatke.
Sad hoće da ih pošalju i u obdaništa jer nemaju dovoljno vaspitačica.
Imaš 20k migranata. To je bogatstvo ako ih znaš usmjeriti.
Muškarce na poso, žene da kuhaju i čiste tim muškarcima a djecu u škole.
Svakako imamo škola u kojima maltene nema prvačića.
Dobiješ kintu od eu za učitelje i nastavnike, kao i hranu i smještaj.
Dok se završe naši projekti, i migranti će ispeći "zanat"
Kasnije ih možeš slati po svijetu. Eto im šanse da se na legalan način dokopaju njemačke kojoj će iz godine u godinu biti sve potrebniji.
Treba biti mudar i iskoristiti potencijal.
holowey

#14028 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

Dino34 wrote:
So What! wrote:zašto jednostavno domaćoj građevinskoj operativi otimati hljeb iz usta.
da pokriju sve poslove.
Šalju one sa socijale.
Fino dobili odijela, kante na točkovima, neka kliješta i šetaju gradom i sakupljaju otpatke.
Kasnije ih možeš slati po svijetu. Eto im šanse da se na legalan način dokopaju njemačke kojoj će iz godine u godinu biti sve potrebniji.
Dino34 za PREDSJEDNIKA! :D
King Theoden

#14029 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by King Theoden »

Može. Prihvatam :oops:
Izglasajte me za el-prezidentea i obećavam autoput, ovo što sam pobrojao, plus spajanje bihaća i mostara, kao i luku s onu stranu kleka. :gunjastajl:
Standard ko u švici.
studiorum_tuzlaensis

#14030 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

stari demagog So What sa svojom "ajd ba dobro je i ovo 0km za 5 godina, znate li vi koliko ima posla dok se napravi autoput" he he

SDA nas je uništila, a ovakva demagogija će nas u kanal otjerat
drug_profi

#14031 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Dino34 wrote:Može. Prihvatam :oops:
Izglasajte me za el-prezidentea i obećavam autoput, ovo što sam pobrojao, plus spajanje bihaća i mostara, kao i luku s onu stranu kleka. :gunjastajl:
Standard ko u švici.
Samo smisli jos kako da u program udrobis malo cetnika i malo ustasa i imaces sanse....
newklear

#14032 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by newklear »

Zna li neko kako ide izgradnja Buna-Počitelj i dalje prema Bijači? Ako ima ko neku sliku da izbaci..

Neki dan sam prolazio ali nisam uspio shvatiti gdje će biti uključivanje na autoput tamo oko Bune ...
Naslovnica

#14033 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Dino34 wrote:Pa stvarno jbt. Treba da se uradi nešto.
Pa majku mu, radi se o tristotinjak km u jednom pravcu.
Da u narednih pet godina uzimamo godišnje i da ga kašikama kopamo, ima da ga iskopamo.
Da damo po marku, koliko nas ima u bih i dijaspori, skupili bismo love i otvorili neku firmu koja bi tim novcem kupila potrebnu mašineriju.
Da pišemo peticiju koju će potpisati 100k ljudi koji bi obećali da će glasati samo za onu stranku koja obeća da će u roku četiri godine izgraditi taj koridor?
Ko hrani onih kako pročitah 20k migranata?
Drug, ima ti priča nekoliko nedostataka.
Prvo - pare?
Ima nas 4-5 miliona sa dijasporom. Pa neka nas je i 10 miliona. Po marku - to je 10 miliona.
Znači, imaš problem sa parama. :mrgreen:
Na stranu to što pare postoje. :mrgreen:
Drugo, i najvažnije.
Za zastoj gradnje su krive stranke, prvenstveno HDZ i SDA/SBB (politika). Politika je proteklih godina žestoko kočila i to je činjenica. Pogledaj samo ko sjedi u Upravi JPAC, Nadzornom odboru, Odboru za reviziju, ko su direktori. :-)
Dinamika na gradilištima oko Zenice je takva kakva jeste (usporena) zbog složene situacije na terenu (čitaj - loše urađen glavni projekat, prvenstveno zbog loše urađenih geoistražnih radova). Ne bih želio da ispadne da branim nekoga, ali izvođač je tu ponajmanje kriv.
Što se diče dobrovoljnih akcija, migranata, zatvorenika, ORA'84 akcija i sličnih stvari, od toga nema ništa i to je šuplja priča. Neće ti niko džaba raditi niti ga možeš promorati da radi. Na stranu to što moraš imati kvalifikovanu radnu snagu za poslove zidara, armirača, tesara, vozača teških mašina, rudara, itd.
Politika, politika, politika...to je ono što nam radi o glavi, tu je ključ i rješenje svega. :thumbup:
drug_profi

#14034 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Nije ba ni politika, već kleptomanija.
Naslovnica

#14035 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote:Nije ba ni politika, već kleptomanija.
Uvijek je bilo kleptomanije, i biće je, ali se radilo i završavalo.
Ovaj put nije samo kleptomanija, ima tu viših interesa.
So What!

#14036 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Dino34 wrote:
So What! wrote:Ne smijem ni zamisliti kako bi to izgledalo, sa zatvorenicima i "dobrovoljcima".
Nećeš ih slati na prenj, al hoćeš na karaulu, između tz i ze, kao i na dijelove koridora na kojima je potrebna gola radna snaga.
Kopanje, utovar, šalovanje i sl. Tu ne treba "pamet"
da pokriju sve poslove.
Šalju one sa socijale.
U europskoj demokratiji i ne baš tako izvodivo zamisli, ali sve u svemu napisanom, nikakvu Bogzna uštedu ne bi imali na tim što bi radili te poslove za koju ne treba "Bog zna kakva pamet".
So What!

#14037 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

newklear wrote:Zna li neko kako ide izgradnja Buna-Počitelj i dalje prema Bijači? Ako ima ko neku sliku da izbaci..

Neki dan sam prolazio ali nisam uspio shvatiti gdje će biti uključivanje na autoput tamo oko Bune ...
So What!

#14038 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja mosta Svilaj - 13. 02. 2019. @ LANDSAT

Image
King Theoden

#14039 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by King Theoden »

drug_profi wrote:Samo smisli jos kako da u program udrobis malo cetnika i malo ustasa i imaces sanse....
Šta bolan četnici, šta ustaše :roll: na nivou o kojem pričamo nacionalnost blijedi i ne igra nikakvu ulogu.
Biznis ne poznaje vjeru i naciju.
Naslovnica wrote:Drug, ima ti priča nekoliko nedostataka.
Prvo - pare?
Ima nas 4-5 miliona sa dijasporom. Pa neka nas je i 10 miliona. Po marku - to je 10 miliona.
Znači, imaš problem sa parama.
Na stranu to što pare postoje.
Znam da pare postoje, al ekstra kinta nije na odmet :mrgreen:
Ako niš, barem da kupimo onog crva koji će provrtit prenj.
Naslovnica wrote:Za zastoj gradnje su krive stranke, prvenstveno HDZ i SDA/SBB (politika). Politika je proteklih godina žestoko kočila i to je činjenica. Pogledaj samo ko sjedi u Upravi JPAC, Nadzornom odboru, Odboru za reviziju, ko su direktori
Pa to je normalno, to da moraš dat.
Nije to bh patent, nego praksa u gotovo cijelom svijetu.
Jbg, ugrađuju se. Ne možeš promijeniti.
Poenta je da poso i dinamika istog ne smiju ispaštati.
Naslovnica wrote:Što se diče dobrovoljnih akcija, migranata, zatvorenika, ORA'84 akcija i sličnih stvari, od toga nema ništa i to je šuplja priča. Neće ti niko džaba raditi niti ga možeš promorati da radi.
Neće ako ne znaš. Ali ako znaš, itekako hoće.
Naslovnica wrote:Na stranu to što moraš imati kvalifikovanu radnu snagu za poslove zidara, armirača, tesara, vozača teških mašina, rudara, itd.
Jednog dobrog zidara uslužuje barem tri fizikanera.
Barem će naučiti zanat.
So What! wrote:U europskoj demokratiji i ne baš tako izvodivo zamisli, ali sve u svemu napisanom, nikakvu Bogzna uštedu ne bi imali na tim što bi radili te poslove za koju ne treba "Bog zna kakva pamet"
Izračunaj koliko radnici uzmu u periodu od četiri godine i sve će ti se samo kazati.
drug_profi

#14040 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Dino34 wrote:
drug_profi wrote:Samo smisli jos kako da u program udrobis malo cetnika i malo ustasa i imaces sanse....
Šta bolan četnici, šta ustaše :roll: na nivou o kojem pričamo nacionalnost blijedi i ne igra nikakvu ulogu.
Biznis ne poznaje vjeru i naciju.
Ne poznaje biznis vjeru i naciju, ali ni ti ne poznajes politiku.

Cetnici, ustase.... samo to je bitno.
King Theoden

#14041 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by King Theoden »

drug_profi wrote:Ne poznaje biznis vjeru i naciju, ali ni ti ne poznajes politiku.
Znaš koja je jedna od najboljih stvari što ti se može desiti? Da te poslovna ili bilo koja druga konkurencija podcijeni.
Primjer? Ev frišak.
Nazovem rođaka koji je diplomirani ekonom i pitam ga za par stvari. Između ostalog, pitam ga za pelet. Vidim da je knap, prilično slabog kvaliteta, kao i cijena koja je u roku godine dana ubilježila dobar plus, pa skontam da bih mogo investirat i pokrenut neko postrojenje.
Rekao mi je da ne pokušavam.
Kaže, u federaciji imaš hifu tj sda, a u rs dodik poklapa tržište i imaju odličnu saradnju.
Da ne pričam o drugim biznisima.
Uglavnom, sve to fercera bez ikakvih problema.
drug_profi

#14042 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ono što ja tebi želim reći, a ti me ne kontaš jeste da nećeš dobiti dovoljno glasova ako ne udrobiš ustaša i četnika u priču. Kao da je bošnju briga za biznis i ekonomiju. Da je tako ne bi sad bili prkno Evrope.
Eto, a sve ostalo sto pricas mozda i ima rezona, ovisno od pakovanja.
mistek

#14043 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

newklear wrote:Zna li neko kako ide izgradnja Buna-Počitelj i dalje prema Bijači? Ako ima ko neku sliku da izbaci..

Do daljnjeg, nigdje :D Ovo sad ide od iznad naselja Ševaš Njive, a završava par stotina metara prije kanjona Rotimskog potoka. Znači, samo po visoravni, par stotina metara iznad M17. Kada će ga spustiti do Bune i gdje će biti priključak, to samo Allah dragi zna, rekao bih. Ova ruta je besmislena za sada. Kada naprave spoj Počitelj-Zvirovići (a to je u najboljem slučaju pred izbore 2022.), onda ćeš moći da sa Bijače stigneš do petlje iznad Počitelja i ako živiš u Stocu da budeš sretan :D I dalje će ovo ostati beskorisno :D
Hugo Chavez

#14044 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hugo Chavez »

mistek wrote:

Do daljnjeg, nigdje :D Ovo sad ide od iznad naselja Ševaš Njive, a završava par stotina metara prije kanjona Rotimskog potoka. Znači, samo po visoravni, par stotina metara iznad M17. Kada će ga spustiti do Bune i gdje će biti priključak, to samo Allah dragi zna, rekao bih. Ova ruta je besmislena za sada. Kada naprave spoj Počitelj-Zvirovići (a to je u najboljem slučaju pred izbore 2022.), onda ćeš moći da sa Bijače stigneš do petlje iznad Počitelja i ako živiš u Stocu da budeš sretan :D I dalje će ovo ostati beskorisno :D
:thumbup: Specijalnost JP Autoceste FBiH su besmislene poddionice od par km, koje ništa sa ničim ne povezuju, dok godine prolaze :mrgreen:
King Theoden

#14045 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by King Theoden »

drug_profi wrote:Ono što ja tebi želim reći, a ti me ne kontaš jeste da nećeš dobiti dovoljno glasova ako ne udrobiš ustaša i četnika u priču. Kao da je bošnju briga za biznis i ekonomiju. Da je tako ne bi sad bili prkno Evrope.
Eto, a sve ostalo sto pricas mozda i ima rezona, ovisno od pakovanja.
:thumbup:

Ps.
Maloprije gledam cijene onih crvića što buše tunele...
Jbt, nije skupo ako uzmemo u obzir šta uradi.
Kaže, kroz težak teren, recimo kamen, bora oko 45 metara dnevno. Kad završi, dobiješ rupu prečnika između 15 i 18 metara.
Cijene se kreću između 60 i 200 miliona maraka.
newklear

#14046 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by newklear »

mistek wrote:

Onda sam baš sretan :D

OT: Hvala na odgovoru
drug_profi

#14047 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Dino34 wrote:
Maloprije gledam cijene onih crvića što buše tunele...
Jbt, nije skupo ako uzmemo u obzir šta uradi.
Kaže, kroz težak teren, recimo kamen, bora oko 45 metara dnevno. Kad završi, dobiješ rupu prečnika između 15 i 18 metara.
Cijene se kreću između 60 i 200 miliona maraka.
Baš koliko košta malo duži tunel.
Ispada da ako kupiš takvu mašinu, možeš biti možda najjeftiniji na tenderima, a isplatićeš je i zaraditi na tunelima sa koridora, a da ne pominjem kako bi se otvorili novi poslovi širom BiH i regije. Samo ne znam koliko je mobilna i koliko je komplikovano prebacivati je sa gradilista na gradiliste.
Te pare od nasih nema niko na gomili ali vjerujem da bi se sa bankama mogli napraviti aranzmani.
King Theoden

#14048 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by King Theoden »

drug_profi wrote:Baš koliko košta malo duži tunel.
Ispada da ako kupiš takvu mašinu, možeš biti možda najjeftiniji na tenderima, a isplatićeš je i zaraditi na tunelima sa koridora, a da ne pominjem kako bi se otvorili novi poslovi širom BiH i regije. Samo ne znam koliko je mobilna i koliko je komplikovano prebacivati je sa gradilista na gradiliste.
E, problem je što ti boreri imaju ograničen vijek trajanja.
Kažu, nakon pet godina ide u staro željezo.
Sad, ako dnevno probija do 50 metara, lako je izračunati koliko probije za pet godina.
Bilo bi to 90-ak kilometara. Budući da ne bi radila non stop, treba odbiti vrijeme transporta, sklapanja i rasklapanja.
Što se tiče mobilnosti...
Ovaj najveći vaga 200 tona od čega samo na glavu borera otpada 170 tona.
Prevozi se specijalnim kamionom.
skafiskafsnjak

#14049 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by skafiskafsnjak »

Pa jel moguce da se dize kredit za cestu, a od akciza milioni skupljeni?

Jebo majku sta nam rade.... bjezati iz ove propale drzave....
Jebem ti zelenu boju
Ci-Nick

#14050 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

skafiskafsnjak wrote:Pa jel moguce da se dize kredit za cestu, a od akciza milioni skupljeni?

Jebo majku sta nam rade.... bjezati iz ove propale drzave....
Jebem ti zelenu boju
ne smije se ovdje puno pričati o finansijama nego samo o kilometrima,.. doduše nema novih kilometara već nekoliko godina,..
a gledam troškovi plata u 2016. su bili 11,6 miliona KM ( 390 uposlenih),.. u 2017. čak 14,4 miliona (412 uposlenih), to je trošak od 35.000 KM po uposlenom i godini,.. pa onda u prvom polugodištu 2018. godine 7,6 miliona.
Dakle bit će rast troškova plata u dvije godine za 40% bez ijednog novog kilometra ceste.
Ne zna niko šta je majka ako nije dijete Javnog preduzeća,.. :lol: :lol:
Post Reply