Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zincx

#14026 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

strider_sm wrote:Evo da i ja podijelim iskustvo...narucio knjigu na Amazon.de, poslano izgleda iz UK. Rok je bio juce i pisalo "Delivery today", da bi danas promijenili.
Naravno, nikakvog tracking broja, ali oni ocigledno imaju povratnu info da knjiga nije isporucena...

Image
Kasni i meni par stvari što Royal mailom idu...
Nothing

#14027 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Nothing »

Koliko dana treba paketu koji je poslan iz Njemacke do BiH? :bih:
kloniran

#14028 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by kloniran »

Nothing wrote:Koliko dana treba paketu koji je poslan iz Njemacke do BiH? :bih:
od dan do dva mjeseca kako te zapadne
beobasket

#14029 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by beobasket »

victom wrote:artikal čekam 2 mjeseca. Nema tracking broja i istekli su svi rokovi.
Kaže prodavac iz Njemačke, poslaću ti novi, a ovaj prvi ako dođe u međuvremenu, ti ga odbij.
I za 7 dana dođu istovremeno i jedan i drugi.
Ovaj prvi paket vec izbljedio, vidi se da je negdje zaglavio i buđao. :roll:
Iako nerado, sada moram oba platiti.
Nema ništa gore nego kad ti pošalje robu bez trackinga.
Pa koju opciju izaberes tom se i salje. Ako nisi trazio sa trackim zasto ocekujes da ce imati?
jahac96

#14030 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

zincx wrote: Kasni i meni par stvari što Royal mailom idu...
Sta je taj royal mail, nisam se usudio da narucujem preko toga kontam mozda ne ide nama obicnom postom, mozda ce zavrsiti u rukama DHL pa cu morati speditera platiti haha, je li royal mail isto sto i ovo sa obicnom postom
beobasket

#14031 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by beobasket »

jahac96 wrote:
zincx wrote: Kasni i meni par stvari što Royal mailom idu...
Sta je taj royal mail, nisam se usudio da narucujem preko toga kontam mozda ne ide nama obicnom postom, mozda ce zavrsiti u rukama DHL pa cu morati speditera platiti haha, je li royal mail isto sto i ovo sa obicnom postom
Royal Mail je VB nacionalna posta isto kao sto Bosna ima svoju. Nije rijec o primjerice privatnoj kurir firmi. Znaci ako salje neko Royal Mail iz UK, posiljku ce preuzeti tvoja posta ne DHL, UPS i tako dalje.
undefined007

#14032 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by undefined007 »

5-7 dana
bersK

#14033 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by bersK »

Nisam se mjesec dana javio na ovoj temi, pa reko da probijem.

Nisam upratio, šta bi za špediciju? Ukidoše li je hajdučije (za ono preko 50 maruna pa do milje) ili je ostalo isto ko i prije? Vidim spominjete neke faxove, mEREl mi ko objasnit kakav je sad šablon za preko 50 markica :)
zincx

#14034 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

bersK wrote:Nisam se mjesec dana javio na ovoj temi, pa reko da probijem.

Nisam upratio, šta bi za špediciju? Ukidoše li je hajdučije (za ono preko 50 maruna pa do milje) ili je ostalo isto ko i prije? Vidim spominjete neke faxove, mEREl mi ko objasnit kakav je sad šablon za preko 50 markica :)
Ukidoše, samo za pošte...Preko kurira (DHL, UPS, etc...) još uvijek se plaća špedicija...

Sve je po starom, samo što se plaćaju različite tarife na carini...
Na primjer:
5% elektronika
10% kozmetika
15% obuća i odjeća

onda na sve to zajedno, PDV 17%, pa 10 maraka admin. takse, pa 2,5 do 8,5 otvaranje paketa, pa 4 uplatnice po marku...
bersK

#14035 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by bersK »

zincx wrote:

Ukidoše, samo za pošte...Preko kurira (DHL, UPS, etc...) još uvijek se plaća špedicija...

Na primjer:
5% elektronika
10% kozmetika
15% obuća i odjeća

onda na sve to zajedno, PDV 17%, pa 10 maraka admin. takse, pa 2,5 do 8,5 otvaranje paketa, pa 4 uplatnice po marku...
http://www.ebay.com/itm/EKEN-H9SE-Ultra ... h7n-OlYa-w

Cijena $40 + 17% = $46,8 + 5% = $49,1 = 88 maraka + 15 maraka. 103 markice jedna kamera, koju ovdje mogu kupiti za minimum 200 kajemeva. Mašala. Izgleda da su Ratko i majmunčići iz UIO podlegli pritisku, pa su se međusobno oslobađali pritiska i stresa raznim masažama :D
zincx

#14036 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

bersK wrote:
zincx wrote:

Na primjer:
5% elektronika
10% kozmetika
15% obuća i odjeća

Cijena $40 + 17% = $46,8 + 5% = $49,1 = 88 maraka + 15 maraka. 103 markice jedna kamera, koju ovdje mogu kupiti za minimum 200 kajemeva. Mašala. Izgleda da su Ratko i majmunčići iz UIO podlegli pritisku, pa su se međusobno oslobađali pritiska i stresa raznim masažama :D
Prvo carina, pa onda pdv...

Ako je to 72,5 maraka

Carina 5% 3,80
Taksa 10,00
PDV 13,57
Otvaranje paketa 2,50 ili 8,5 ako je paket...
Uplatnice 4,00
Ukupno 33,87 ili 39,87 ako je paket...
seoBIH

#14037 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by seoBIH »

bersK wrote:

Prvo dodas carinu, pa tek onda na iznos artikla i carine racunas PDV.
strider_sm

#14038 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by strider_sm »

undefined007 wrote:
5-7 dana
Meni je prije stiglo za 7 dana...doduse sitna posiljka u koverti (rijetko sta osim knjiga i sitnica je islo sa amazon.de).
victom

#14039 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

beobasket wrote:
victom wrote:artikal čekam 2 mjeseca. Nema tracking broja i istekli su svi rokovi.
Kaže prodavac iz Njemačke, poslaću ti novi, a ovaj prvi ako dođe u međuvremenu, ti ga odbij.
Pa koju opciju izaberes tom se i salje. Ako nisi trazio sa trackim zasto ocekujes da ce imati?
ja sam kliknem "buy". i ne znam da ima opcija.
ali za trgovca bi bolje bilo da ima tracking. hipotetički svako moze muljat i reći nisam dobio posiljku ako nema TN.
Sa TN, cist racun duga ljubav.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:30, edited 2 times in total.
CooK

#14040 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by CooK »

Kasni mi masa posiljki iz Kine i Hong Konga narucenih pocetkom februara, jel to opet neki zastoj? Radi se o jeftinijim posiljkama bez trackinga koje, radi male vrijednosti, 100% nisu zapele na carini nego negdje drugo(ili je mozda bolje da napisem: kod nekog drugog).
victom

#14041 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

CooK wrote:Kasni mi masa posiljki iz Kine i Hong Konga narucenih pocetkom februara, jel to opet neki zastoj? Radi se o jeftinijim posiljkama bez trackinga koje, radi male vrijednosti, 100% nisu zapele na carini nego negdje drugo(ili je mozda bolje da napisem: kod nekog drugog).
nije džaba ona stara jevrjeska kletva: dabogda ti neko poslo paket bez trackinga.

pricam nekidan o tome. Sve što je bez trackinga, neko je stavio na strane. Samo trackingovano dolazi.
CooK

#14042 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by CooK »

victom wrote:
CooK wrote:Kasni mi masa posiljki iz Kine i Hong Konga narucenih pocetkom februara, jel to opet neki zastoj? Radi se o jeftinijim posiljkama bez trackinga koje, radi male vrijednosti, 100% nisu zapele na carini nego negdje drugo(ili je mozda bolje da napisem: kod nekog drugog).
nije džaba ona stara jevrjeska kletva: dabogda ti neko poslo paket bez trackinga.

pricam nekidan o tome. Sve što je bez trackinga, neko je stavio na strane. Samo trackingovano dolazi.
Pa necu uzimati tracking za stvari od 5-6 dolara. A sta mislis pod tim "neko ostavio sa strane", jel kradu ili jednostavno nece da puste posiljke iako znaju da ih ne mogu ocariniti jer kostaju manje od 50KM?
victom

#14043 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

CooK wrote:
victom wrote:

Pa necu uzimati tracking za stvari od 5-6 dolara. A sta mislis pod tim "neko ostavio sa strane", jel kradu ili jednostavno nece da puste posiljke iako znaju da ih ne mogu ocariniti jer kostaju manje od 50KM?
ja kad kupujem samo kliknem buy. nisam do nekidan znao ni znao da mogu izabrati tracking.
kako gore rekoh vec, prodavcu bi trebalo biti u interesu da ima tracking. Ja sam zasticen od ebay anyway.

Jevrjeska polosvica je sala. Ali radije volim kad posiljalac stavi tracking.

A meni sve sto je bilo BEZ trackinga iz januara ili februara NIJE stiglo.
Sve sto je imalo tracking je stiglo.
NIje slučajnost.
Da li se kradu ili imaju niži prioritet , to ne znam.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#14044 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Bobi »

Jedna posiljka poslana 5.1. dosla 23.3. bez TN iako su neke posiljke iz tog perioda stizale za 10 do 20 dana sve bez TN, znaci...nema nekog pravila, ko ce ga znati kako to ide :? ?
beobasket

#14045 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by beobasket »

victom wrote:
beobasket wrote:
ja sam kliknem "buy". i ne znam da ima opcija.
ali za trgovca bi bolje bilo da ima tracking. hipotetički svako moze muljat i reći nisam dobio posiljku ako nema TN.
Sa TN, cist racun duga ljubav.
Ja ali powersellers i slicni eBay shop sellers tesko gube ako se zalis. Obicno eBay udari stip da ipak Paypal ne oduzima pare, jer Paypal bi blago receno propao da nije eBay-a. To samo, mozda, vazi ako kupujes od koje kakvih pocetnika, protiv onih sa gotovo pola miliona pozitivnih dojmova tesko da ces sta postici, a drugo kada kliknes na buy u nize dole prije nego sto finaliziras kupovinu imas opciju vezano za shipping sto ti dosta teze omogucava se protiv njih gombati, jer si imao ponudu.
beobasket

#14046 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by beobasket »

Bobi wrote:Jedna posiljka poslana 5.1. dosla 23.3. bez TN iako su neke posiljke iz tog perioda stizale za 10 do 20 dana sve bez TN, znaci...nema nekog pravila, ko ce ga znati kako to ide :? ?
I ako nije u Bosni, meni posiljke razlicito stizu, posto sam powerbuyer obicno kod kojih cesto kupujem posalju odma i ako npr. uzme, jer ja placam diret VISA karticom pa zna se desit meni stigne roba a jos sa racuna nije skinuto. Nekad primjerice iz Njemacke dobijem posiljku za manje od 48 sati, a nekad cekam pet dana. Iz UK isto, nekad u roku dva dana a nekad i po deset dana cekam. Znao sam iz Japana dobiti u roku dva dana i rijetko kad da sam duze od pet dana cekao. Jos posta ovdje gdje sam ja je otisla u tri ljepe pa sam zato siguran da ako gdje zaglavi u cekanju onda je to kod mojih.
zincx

#14047 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Radi li tracking BH pošte?
beobasket

#14048 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by beobasket »

zincx wrote:Radi li tracking BH pošte?
Zadnji put 2016 u maju sam poslao za Bosnu sa tracking. Do terminala porezne uprave je registrovalo, daljnu distribuciju do poste gdje primalac boravi te do adrese istog, nista.
IstinitaPoruka

#14049 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by IstinitaPoruka »

beobasket wrote:
zincx wrote:Radi li tracking BH pošte?
Zadnji put 2016 u maju sam poslao za Bosnu sa tracking. Do terminala porezne uprave je registrovalo, daljnu distribuciju do poste gdje primalac boravi te do adrese istog, nista.
Nazoves uio ili postu i pitas gdje je problem jer imas tracking kod, i dokaz da je uslo u drzavu
hava123

#14050 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

Juče mi stigle dvije pošiljke naručene početkom februara.
Post Reply